preloader

Sanata Yön Verenler: Sertaç Taşdelen

11.09.2024
Sanata Yön Verenler: Sertaç Taşdelen
OGGUSTO CLUB’A ücretsiz üye olarak yazıyı sesli dinleyebilirsiniz.

Yazı Boyutu:

Girişimci, tasarımcı ve sanat koleksiyoneri Sertaç Taşdelen ile gerçekleştirdiğimiz keyifli röportajda, sanatın derinliklerine dair ilham verici bir yolculuğa çıktık.

Koleksiyonunuza başlarken sizi ne ilgilendirdi ve ne zaman başladınız?

Çok küçük yaşlarda dedem Burhanettin Gündoğan, bana Yashica marka bir fotoğraf makinesi hediye etmişti; görsel dünyanın büyüsüne kapıldığım ilk anılarım o makinenin filmlerinde cereyan etmişti. Yine o yıllar; annemin vizyonu ile Ankara’da bizim mahallede yaşayan heykeltraş Alaatin Kirazcı’nın yanında bir yaz “çırak” olarak çalışmıştım. Orada da klasik müzik, caz ve tabii ki plastik sanatlarla tanışma imkânı bulmuş ve hâlâ devam eden sanat aşkının temelini atmıştım.

Aslında gerçek anlamda koleksiyon yapmaya ilk adımı 2022’nin başında attım. Büyük bir vizyonum var ve uzun soluklu bir maceraya atıldım. Amacım bu konuda kalıcı bir eser meydana getirmek ve Türk sanatına katkıda bulunmak.

Aldığım ilk eser Ayşe Uluçay’ın bir fotoğraf işi. İşini Mamut Art Project’te görmüş ve bayılmıştım. Bana çok hitap eden, karanlık, sert, minimal ve derin bir işti. Sanatçıyı tanımamama rağmen sosyal medyamda Ayşe’yi etiketleyerek paylaştım ve sonrasında nezaket gösterip beni stüdyosuna davet etti. Orada sanatçıyı dinleyince, dedim ki; bu koleksiyonumun ilk parçası olmalı ve her şey böyle başladı.

Sanata Yön Verenler: Sertaç Taşdelen

Sanat dünyasındaki değişimler ve trendler hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Yaşamın her anı büyüyor ve gelişiyoruz; yaşadığımız olaylar, geçirdiğimiz travmalar bizi biz yapan daha da güçlendiren unsurlara dönüşüyor. Sadece kişisel olmakla kalmayıp, toplumsal olarak da olağanüstü bir değişim içerisindeyiz, hem ekonomik gelişmeler hem de yapay zekâ gibi teknolojinin getirdiği yenilikler sanatı, sanatçıyı ve eserleri değiştirmeye başladı.

Sizin için bir eserin değerini belirleyen en önemli faktörler nelerdir?

Ekonominin altın kuralı arz ve talep, burada da geçerli. Özellikle de sanat gibi kavramsal bir konu için çok daha geçerli.

Sanat koleksiyonunuzu genişletirken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

Ben koleksiyona kendi varoluşsal sorgularımla ilgili bir evren yaratmak adına başladım. Yaşam/ölüm, beden/ruh veya kainat/doğa gibi insanlığın ortak ve temel konularını inceleyen, irdeleyen bir tema eşliğinde, sadece genç Türk sanatçılardan oluşan bir koleysiyonum var.

Eserleri seçerken ana motivasyonum, benim şahsi olarak işle yaşadığım aşk. Asla değer kazanmasıyla, sanatçının ismiyle, veya daha önceki projeleriyle ilgilenmiyorum, önemli olan koleksiyonun ana teması ile bütünleşmesi ve diğer işlerle konuşması.

Sanata Yön Verenler: Sertaç Taşdelen

Genç sanatçılara destek vermek ve onların eserlerini koleksiyonunuza dahil etmek size ne hissettiriyor?

Eserlerin hepsinin hâlâ aktif olarak iş üreten genç sanatçılara ait olması bana çıkış noktam olan koleksiyonun sosyal ve manevi değerini hatırlatıyor. Şu anda koleksiyonda Ayşe Uluçay, Ahmet Doğu İpek, Yaşam Şaşmazer, Ayşegül Süter, Metin Alper Kurt, Mehtap Baydu, Çağla Köseoğulları, Selçuk Artut, Candaş Şişman ve Günnur Özsoy’un işleri bulunuyor.

Koleksiyonunuzdaki eserleri sergilemek veya kamuya açmak gibi planlarınız var mı?

Henüz sergilemedim ama bununla ilgili bir hayalim var evet. Hatta, bunu doğduğum büyüdüğüm şehir Ankara’da, hatta kendi çocukluğumun geçtiği mahallem Seyranbağları’nda yapmak, oradaki halkı çağdaş sanatla tanıştırmak gibi romantik bir hayalim var. Bunu da; Ankara’da dedemden kalma binamızda eğer şartlar izin verirse yapmak istiyorum.

Gelecekte sanat koleksiyonunuza eklemek istediğiniz belirli sanatçılar veya eserler var mı?

İnanın hiç isim zikredemem, diğer arkadaşlarıma haksızlık gibi hissederim; fakat şunu söylemek isterim, Mamut Art Project veya Base gibi etkinlikleri takip ederek, yeni isimleri keşfetmek müthiş bir keyif.

{286423}

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları