2021’in En Pahalı Sanat Eserleri
Yazı Boyutu:
Christie’s Müzayede Evi, son 5 senenin rekorunu kırdı ve 7.1 milyar dolarlık satış yaptı! 2021 yılına damga vuran en pahalı sanat eserlerini sizler için mercek altına aldık!
Pandemi nedeniyle gerçekleşen seyahat kısıtlamaları belli sektörleri olumsuz etkiledi, ancak sanat piyasası için aynı tespiti yapmak mümkün değil! Öyle ki, online müzayedelerin de etkisi ile Christie’s, 7.1 milyar dolarlık satış gerçekleştirerek, son beş yılın satış rekorunu kırdı. Bu yılın en pahalı eserleri listesinde Macklowe çiftinin koleksiyonundan, nam-ı diğer ‘Boşanma Müzayedesinde’, satışı gerçekleşen eserler ile karşılaşıyor olacaksınız. Sanat piyasası tüm hızıyla büyümeye devam ederken, bizler de sizin için bu yıla damga vuran en pahalı sanat eserlerini derledik. Keyifli okumalar!
Pablo Picasso, Woman Sitting near a Window (Marie-Thérèse)
Picasso’nun 1932 yılına ait Pencerenin Yanında Oturan Kadın isimli tablosu, Christie’sde 103.4 milyon dolara alıcı bularak, 2021 yılında satılan en pahalı sanat eseri oldu. Eser aynı zamanda, son iki yıl içerisinde müzayede yolu ile 100 milyon doların üzerinde satılan tek eser olarak da bir rekor kırdı. Pollock ve Van Gogh ile beraber birden fazla eseri 100 milyon dolar üzerinde değerlendirmeyle satılan nadir ressamlardan biri olan Picasso, tablosunda birçok eserine ilham kaynağı olan sevgilisi Marie- Thérèse Walter’ı resmediyor.
Jean-Michel Basquiat, In This Case
Basquiat’ın 1983’de 22 yaşındayken yaptığı bu eser, Christie’sin 21.yy Akşam Satışında 93.1 milyon dolara alıcı buldu ve en pahalı ikinci Basquiat tablosu oldu. Kafatasının anatomik görünümünü resmeden tablo, Basquiat’ın 1981-1983 yılları arasında resmettiği kafatası resim serisinin de son eseri. Son yıllarda Basquiat tablolarının daha yüksek bir değerlendirme ile alıcı bulduğunu ekleyelim.
Sandro Botticelli, Young Man Holding a Roundel
Rönesans dönemi ressamı İtalyan Botticelli’nin Sienalı sanatçı Bulgarini’den esinlenerek yarattığı tablosunun satışı, Sotheby’s New York’daki 200 milyon dolarlık rekor beklentiyi gerçekleştirmedi, ancak 92.2 milyon dolara alıcı bularak Botticelli’nin bugüne kadar satılmış en pahalı eseri oldu. Boticelli’nin, Da Vinci’den sonra, eserlerine en çok meblağ ödenen ikinci sanatçı olduğunu da belirtelim.
Mark Rothko, No 7
Mark Rothko’nun 1951 yılına ait No7 adlı tablosu, Sotheby’sde 82.5 milyon dolara alıcı buldu. Sotheby’sin Çağdaş Sanattan sorumlu Başkanı Billault’un, ‘renk, ışık ve ölçeğin mükemmel senfonisi’ olarak değerlendirdiği tablo, Rothko’nun müzayedede satılan en pahalı ikinci eseri oldu. Soyut dışavurumcu eserleri ile ön plana çıkan Rothko’nun bu tablosu, Macklowe çiftinin mahkeme emri ile yapılan ‘Boşanma müzayedesi’ne ait bir eser ve koleksiyonun temel taşı olarak değerlendirilmiş.
Alberto Giacometti, Le Nez (1965)
Boşanma Müzayedesi’nin bir diğer eseri Le Nez, ünlü heykeltıraş ve ressam Alberto Giacometti’ye ait. Sotheby’sde 78.4 milyon dolara satışı gerçekleştirilen bu eser, 2021 yılının en pahalı eserleri arasındaki tek heykel olma özelliği taşıyor. 1947’de yarattığı ilk formundan ilham alarak 1965 yılında yarattığı bu mobil heykeli, uzun burnu ile beraber aynı dönem Disney tarafından da çekilen Pinokyo’ya benzetenler olduğunu ekleyelim. Bazı sanat eleştirmenleri ise, Sartre ile çok yakın arkadaş olan Giacometti’nin, sınırları içinde bulunduğu kafesi aşan burun temsilinin varoluşçuluğa atıfta bulunduğunu ileri sürüyor.
Vincent van Gogh, Cabanes de Bois Parmi les Oliviers et Cyprès (1889)
Christie’s akşam satışında 71.4 milyon dolara alıcı bulan Vincent van Gogh’un tuval üzerine yağlıboya çalışması, aynı zamanda izlenimcilik akımından çok önemli eserlere sahip Cox koleksiyonu satışının en pahalı parçası oldu. Bu satış ile beraber, günümüzde izlenimcilik akımının artık yeteri kadar rağbet görmediği algısı da kırılmış oldu.
Claude Monet, Le Bassin aux Nymphéas (1917-1919)
Le Bassin aux Nymphéas, Sotheby’sin Empresyonist & Modern Sanat Akşam Müzayedesinde beklenenin 40 milyon dolar üzerinde, 70.4 milyon dolara alıcı buldu. Monet’nin Paris’e tren ile bir saat uzaklıktaki Giverny’deki evinin bahçesinden ilham alarak yarattığı bu eser, ikonik Nilüferler serisinden bir yağlıboya tablo. Monet’nin ilham kaynağı olan bu bahçenin bugün müze olarak korunduğunu da belirtelim.
Beeple, EVERYDAYS: The first 5000 days
69.3 milyon dolara satılan Mike Winkelmann, nam-ı diğer Beeple’ın, bu NFT eseri, aynı zamanda dünyanın en pahalı dijital eseri konumunu kazandı. Beeple, ‘Everydays’ projesi kapsamında 2007 yılından beri her gün yeni bir dijital eser paylaşıyor. Christie’s Müzayede Evi ise bu paylaşımların ilk 5000 gününü kolaj haline getirdi ve online müzayede üzerinden kripto para ödemesi kabul ederek satışını gerçekleştirdi.
Pollock, Number 17
Soyut dışavurumcu Pollock’un iç dünyanın karmaşasını resmettiği 1952 yılına ait tablosu, 35 milyon dolarlık beklentileri aşarak Sotheby’sin ‘Boşanma Müzayedesinde’ 61.2 milyon dolara alıcı buldu. Boya fırçası kullanmadan, tuval bezleri üzerinde gezinerek yarattığı bu eser, 1949 yılında geçirdiği ruhsal problemler sonrasında başladığı siyah beyaz eserler serisinin bir parçası.
Cy Twombly, Untitled (2007)
Neo-ekspresyonist Cy Twombly’nin 2007 yılına ait bu eseri, Sotheby’s’in gerçekleştirdiği boşanma müzayedesinde, 58.9 milyon dolara alıcı buldu. Twombly’nin bu eseri, sanatçının 2007 yılından itibaren başlayarak, ‘A Scattering of Blossoms’ serisi altında yarattığı 6 eserden bir tanesi. Japon kültüründen etkilenerek yarattığı bu tablo, aynı zamanda bu seriden bir eserin ilk kez müzayede satışına sunulması açısından da farklı bir önem taşıyor.