preloader

Küratör Sohbetleri: Deha Çun ile CI Bloom’un Genç Ruhu

01.04.2025
Küratör Sohbetleri: Deha Çun ile CI Bloom’un Genç Ruhu

Yazı Boyutu:

Bağımsız küratör, sanat danışmanı ve sanat yazarı Deha Çun, bu yıl 16-20 Nisan tarihleri arasında Contemporary Istanbul’a (CI Bloom) genç sanatçılarla birlikte katılıyor. 2023’te başlattığı “Birlikte Geleceğe” sergi dizisini bir adım öteye taşıyan Çun, bu kez beş yetenekli sanatçının üretimlerini koleksiyonerler, sanat profesyonelleri ve izleyicilerle buluşturuyor.

CI Bloom’un genç ve dinamik yapısıyla örtüşen bu küratöryel seçki, yalnızca bir sergi değil; ortak düşünme, üretme ve geleceği birlikte kurma çağrısı olarak okunabilir.

CI Bloom’la Deha Çun’un yolları nasıl kesişti?

Küratör Sohbetleri: Deha Çun ile CI Bloom’un Genç Ruhu

Bağımsız küratör, sanat danışmanı ve sanat yazarı olarak sektörün çeşitli alanlarında faaliyet gösteriyorum. Farklı ölçeklerdeki sergi çalışmalarımın zaman içinde kurumsallaşmasıyla projelerimi bir sanat girişimi olarak sürdürüyorum. Beraber çalıştığım sanatçıların ve kıymetli ailemin destekleri ile, kültür ve sanat sektöründen örnek aldığım yöneticilerin fikirleriyle başvurumu Contemporary Istanbul’a gerçekleştirdim.

Genç sanat ekosistemi odaklı son yıllarda yaptığım yoğun çalışmaların bu şekilde karşılık bulması emek ve çabamı taçlandırıcı oldu. Destekleri için başta Ali Güreli olmak üzere, Nikkole Mojica ve Emirhan Yıldırım’a teşekkür ediyorum. Umuyorum, gelişen şekilde sonraki edisyonlarda da yer almaya devam ederiz.

CI Bloom’da yer almak sizin için ve genç sanatçılar için ne ifade ediyor? Sanatçılarınız, sunduğunuz bu olanağı ve beraber çalışmayı nasıl değerlendiriyor?

CI Bloom’daki varlığımızı, genç sanatçıların sesini daha güçlü duyurabilecekleri bir alan açmak ve onları desteklemek adına önemli bir platform olarak görüyorum. Bu sorunuzu sanatçılara da yöneltmek isterim. Esas olan sanatçının ne düşündüğü bence. Kolektif bilince ve inisiyatif olmanın gücüne inanıyorum. Contemporary Istanbul’un bağımsız, alternatif ve genç girişimleri destekliyor olmasını çok kıymetli buluyorum. Büyük emeklerle yapılan bir fuar, bu sahnede paydaş olmak ise umut ve mutluluk verici.

Küratör Sohbetleri: Deha Çun ile CI Bloom’un Genç Ruhu

Buket Ada Kılıç: CI Bloom’da yer almak, benim için üretimlerimi görünür kılmak ve eserlerimi yeni insanlarla buluşturmak adına çok değerli bir fırsat. Bu süreç, hem yaratıcı motivasyonumu besliyor hem de işlerimi daha geniş bir izleyiciyle paylaşma heyecanı veriyor.

Küratör Sohbetleri: Deha Çun ile CI Bloom’un Genç Ruhu

Tansu Kırcı: CI Bloom’un prestiji, etkinliğe katılımı değerli kılıyor. Sanat fuarı formatı gereği sürenin sınırlı olması, sanatçı ile sanat izleyicisi arasındaki etkileşimin en dinamik şekilde gerçekleşmesini sağlıyor. Eserler üzerinden, niteliğine uygun biçimde kurulan bu kolektif iletişimin toplumsal açıdan da gerekli olduğuna inanıyorum. Deha Çun ile bir inisiyatif olarak, fuarda önde gelen galerilerle birlikte yer almak benim için ayrı bir onur. Bu süreci birlikte deneyimlemek, üretim pratiklerimizi inisiyatif çatısı altında bir araya getirmek ve var olmak benim için kıymetli.

Küratör Sohbetleri: Deha Çun ile CI Bloom’un Genç Ruhu

Selma Koç: CI Bloom’da yer almak heyecan verici olmasının yanı sıra, süreç içerisindeki etkileşimler ve görünürlük açısından değerli bir deneyim. Bu bağlamda izleyicide nasıl bir etki bıraktığını deneyimlemekten mutluluk duyuyorum. Deha ile daha önce farklı projelerde çalıştım ve çalışmaktan keyif alıyorum. Süreç içinde titizlikle her ayrıntının üzerinde durması, özverili bir biçimde çalışması çalışmalarımın güvenilir ellerde olduğunun bir göstergesi.

Küratör Sohbetleri: Deha Çun ile CI Bloom’un Genç Ruhu

Pamir Yıldıran: CI Bloom’da yer almak, genç bir sanatçı olarak büyük bir motivasyon ve görünürlük fırsatı anlamına geliyor. Türkiye’nin en önemli çağdaş sanat platformlarından biri olan bu fuarda bulunmak, öznelerin üretimlerini daha geniş kitlelerle buluşturma imkânı sunuyor. Genç sanatçılar için bu organizasyonlar, hem profesyonel sanat dünyasına adım atma hem sanat çevreleriyle temas kurma açısından çok değerli. Bizler fuar deneyimini, bireysel gelişim süreçlerimizde önemli bir adım olarak görüyoruz. Ayrıca beraber üretmek, işleri seçmek, sunmak sürecinde yakaladığımız diyalog ve dinamik bizim açımızdan ilham verici.

Küratör Sohbetleri: Deha Çun ile CI Bloom’un Genç Ruhu

Mehmet Ali Yıldız: CI Bloom’da inisiyatif olarak yer almak ben ve çağdaşlarım için şeffaf bir sanat birlikteliği doğuruyor. Bu kapsayıcı organizasyonun alternatif olarak görünen ancak en bağımsız ve nitelik odaklı yapılarından biriyiz. Aynı suda yaşıyor, benzer şeylerin kokusunu alıyor ve farklı sonuçlar doğuruyoruz.

CI Bloom’daki serginizin teması veya ana mesajı nedir?

Tematik bir sergileme olarak özellikle kurgulamadım. İlk fuar deneyimim olmasıyla benim için aslında bir keşif alanı olduğunu ifade etmeliyim. Esas odağım, hangi sanatçılarla bu kurguyu yapmam gerektiğini düşünmek oldu. Yakın temas içinde olduğum, çoğu ile birkaç sergimde çalışma fırsatı bulduğum isimler olması ayrıca çok değerli. Durum böyle olunca hem portfolyolara aşinalık olarak hem de çalışma prensibi noktasındaki uyumumuz aslında en baştan belliydi. Bu konuda pek fazla risk almamak lazım bence.

Ana mesajı ifade etmeden koleksiyoner şapkamla, bu durumu kendi arkadaş çevremden başlayarak yaymaya çalışıyorum. Her sergimden birer ikişer eser alarak eser toplamaya başlayan arkadaşlarım var. Çok büyük hedefler ya da bütçeler ayırmadan da sanat koleksiyonculuğunu ve paralel olarak sanatı ve sanatçıyı destekliyor duruma gelmek gayet mümkün.

Fuardaki bu ilk yılınızda standınızda beş genç sanatçı yer alıyor: Buket Ada Kılıç, Tansu Kırcı, Selma Koç, Pamir Yıldıran ve Mehmet Ali Yıldız. Bu isimleri seçerken sizi etkileyen ortak bir yaklaşım var mıydı?

Fuarda yer alacak beş sanatçım da emin adımlarla hem sanat eğitiminde hem de piyasada ilerleyen isimler. Halihazırda sanatlarını bağımsız olarak ilerletiyorlar. Muhtelif kurumlarla iş birliği içine girdikleri durumlar olabiliyor.

Bir sonraki CI organizasyonunda bu sanatçıların ayrı ayrı başka galerilerde yer alabileceğini düşünüyorum. Aslında yaptığım işin amacı biraz da bu… Instagram hesapları üzerinden yolculuklarını takibe almanızı tavsiye ederim.

Ülkemiz çağdaş sanatının dikkat çeken bu beş ismi önemli kişilerin ve kurumların koleksiyonlarında yer almaya başladılar son yıllarda. O sebeple ziyaretçi kitlemiz ve potansiyel alıcılarımız içinde ismi sektörde bilinen çok kıymetli isimlerin de olacağını öngörüyorum.

Genç sanatçıları destekleyen bir genç sanat yöneticisi olarak, üretim süreçlerinde onlara nasıl bir alan açıyorsunuz?

Fiziksel bir galeri olmadığım için ve danışmanlığın ötesinde bir sanatçı temsiliyeti yapmadığım için üretim aşamalarında somut bir desteğim henüz bulunmuyor. Ama şunu ifade etmeyi isterim: Bir kez bile olsa beraber çalıştığım kişiler sergilerine davet ettikleri noktada eserlerini izlemek için orada olmaya çaba gösteriyorum. Yaptığı işe saygı ve tutku duyduğunu gördüğüm kişilerle profesyonel olarak başlayan iletişimin arkadaşlık ilişkisine dönmesi gerçekten mutluluk veriyor.

Sanat alanında yazdığım metinler sanat eleştirisi alanında olmasa da (genç) sanatçı arkadaşlarımın sorularına ya da önerilerine cevaplarım genelde eleştirel bakış içerir. Birbirimizi geliştirmek çok kıymetli, ben de giriştiğim işlerde mutlaka sanatçı bakışı ve deneyimine başvururum. Her tecrübe kıymetli ve yol gösterici nitelikte.

Kurduğunuz inisiyatif için yakın gelecekteki planlarınızdan bahseder misiniz?

2023 yılında ilk edisyonunu gerçekleştirme fırsatı bulduğum ve Birlikte Geleceğe olarak isimlendirdiğim karma sergileri sürdürmek istiyorum. 45 genç sanatçı ile 100 civarı eserle gerçekleştirmiştik. Üçüncüsünü gerçekleştirmek üzere iş ortağı ve mekan arayışındayım. Bir inisiyatif olarak kültür ve sanat projelerim şu anda İstanbul ile sınırlı.

Değer üretecek farklı tekliflere her zaman açığım. Galeriler, kurumlar ve yerel yönetim sergi projeleri için sanatçı portföyüm ve ağım geniş. İleride bu iş fiziksel bir alana mı dönüşür, online bir mecraya mı sahip olur bilinmez. Ancak, bunun topluluk bazlı bir konuya evrilmesini kaçınılmaz buluyorum.

Ziyaretçileri nasıl bir deneyim bekliyor? Özellikle altını çizmek istediğiniz işler var mı?

Heyecanlı! Akademik bilginin uygulamayla örtüştüğü bir “booth”. Müsait işler dökümanlarını incelerken, o sanatçıyı hangi işi iyi yansıtır, hangi işi tam fuarlık ve hangi çalışması daha önce hiç sergilenmemiş diye baktım.

İnisiyatifimize ait alanda, sanatseverler resim ve heykel türünden toplam 22 eser görecekler. Farklı malzemeler ve tekniklerle üretilmiş işlere yer vermeyi tercih ettik. Başyapıt olarak nitelendirebileceğim eserler de var. Daha fazla detay vererek yönlendirme yapmak istemiyorum, ilk ağızdan sizi fuarı keşfetmeye davet ediyorum.

CI Bloom ziyaretçilerine ve genç sanatçılarla ilgilenen koleksiyonerlere bir mesajınız var mı?

Özellikle içinden geçtiğimiz şu günlerde sanata ve sanatçıya daha çok sarılmamız gerektiğini düşünüyorum. Başarılarıyla yol almış genç sanatçılarla tanışmak üzere her yaştan sanatsever ve koleksiyoneri bekliyoruz. Seçkimize ve sanatçı arkadaşlarıma güveniyorum. Tüm katılımcı galerilere ve inisiyatiflere keyifli ve başarılı bir fuar diliyorum.

Mert Bekçi
Mert Bekçi Tüm Yazıları