preloader

Sanatçı Sohbetleri: Eda Taşlı

04.10.2024
Sanatçı Sohbetleri: Eda Taşlı
OGGUSTO CLUB’A ücretsiz üye olarak yazıyı sesli dinleyebilirsiniz.

Yazı Boyutu:

Ahşaba farklı formlar katan sanatçı Eda Taşlı ile hem eserleri hem de güncel sergisi hakkında konuştuk.

Bir süredir Flanör/Flâneur temasından ilham aldığı eserler üzerine yoğunlaşan Eda Taşlı, şu anda Chi Art Gallery’nin “Mümkün” adlı karma sergisinde yer alıyor. Ayrıca yine Chi Art Gallery ile, “İdealler Serisi” kapsamında büyük ebatlı bir heykeliyle, Artweeks İstanbul’a katılıyor. Ahşaba bambaşka formlar katan sanatçıyı ve heykellerini kendisinden dinledik.

Sanatçı Sohbetleri: Eda Taşlı
Eda Taşlı

Kendinizden ve işlerinizden bahsedebilir misiniz?

1978 yılında İstanbul Suadiyeli ikizlerden biri olarak doğdum. Çocukluğumdan beri sanatçı olmayı çok istedim, bunu başardığımı da düşünüyorum. İşlerimi üretirken okuduğum kitaplar, mahalledeki bakkal, komşu Safiye Teyze yani gördüğüm her insan benim için işlenilmesi gereken karakterler, buna kendim de dahil. Yaşayan ve organik malzeme olan ahşaba bu karakterlerle yeniden hayat veriyorum.

Sanatla uğraşmaya nasıl başladınız?

Ben aslında yine sanatın bir dalı olan fotoğrafçılık ile uğraşıyordum hatta Kocaeli GSF Fotoğrafçılık (4 yıllık) bitirdim. Ardından da maç fotoğrafçılığı yapmaya başladım. Fakat ruhuma o kadar hitap etmedi ki bir süre sonra Mimar Sinan GSF Heykel Bölümü’nü kazanarak hayallerimin peşinden gitmeye karar verdim. Bunun neticesinde ise bölümü bitirir bitirmez heykeltıraşlık kariyerim başladı. İyi ki de başlamış kendimi başka türlü hayal edemiyorum.

Sanatçı Sohbetleri: Eda Taşlı

Çalışmalarınızda hangi bakış açılarını ön plana çıkarıyorsunuz?

Sürekli hayallerinin peşinden koşmaya çalışan/çalışmayan ama fütursuzca ideallerini aramaktan vazgeçmeyen insanların ironik hallerini trajikomik bir şekilde ön plana çıkarıyorum.

Çalışmalarınızı hazırlarken ilham aldığınız noktalar nelerdir?

İnsanları gözlemlemeyi çok seviyorum bence herkesin kendine has bir komikliği, şaşkınlığı var. Bir çizgi filmin içerisinde yaşıyormuş gibi bakmayı seviyorum. En acı olayda bile arkada çalan güldüren melodiyi duymak benim ilham kaynağım.

Hangi sanat akımı sizi daha iyi tanımlar?

Post Empresyonizm.

Yaptığınız bütün işler arasında en heyecan verici ve özel işiniz hangisi?

Ayça Dinçkök özel koleksiyonunda yer alan “Pilot”(2016) ve “Hadii, saat kaç oldu?” (2016) heykellerinin bende çok özel bir yeri var.

Sanatçı Sohbetleri: Eda Taşlı

Şu anda üzerinde çalıştığınız veya çalışmayı planladığınız işlerden bahsedebilir misiniz?

Bir süredir Flanör/Flâneur temasından ilham aldığım eserler üretiyorum. Ellerinde büyüteç ile aylak aylak gezen bu karakterlerim ideallerini arıyorlar. Hem de kocaman bir büyüteç ile, ne komik! Oysa ideal dediğin şey kendi yarattığın bir mükemmelliktir. Onlar aramaktan sıkılana kadar bu heykel serisini üretmeye devam ederim daha sonrası için o ana göre karar vermek daha uygun olacaktır.

Güncel sergileriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Chi Art Gallery’nin 21 Eylül’de açılan “Mümkün” adlı karma sergisinde yer alıyorum. Sergi doğayla olan ilişkimizi yeniden düşünmeye davet ediyor. Ayrıca yine Chi Art Gallery ile, “İdealler Serisi” kapsamında büyük ebatlı bir heykelimle, Artweeks İstanbul’a katılıyorum. Yaza doğru yurt dışı fuarları, sergiler ve özel koleksiyonlara eser veriyor olacağım.

{300866}

Burcu Dimili
Burcu Dimili Tüm Yazıları