preloader

Sanatçı Sohbetleri: Erçin Gül

22.07.2024
Sanatçı Sohbetleri: Erçin Gül
OGGUSTO CLUB’A ücretsiz üye olarak yazıyı sesli dinleyebilirsiniz.

Yazı Boyutu:

Doğanın sunduğu biyolojik atıkları sanata dönüştüren ve sahilden topladığı sel sonrası ağaç kökleriyle figüratif heykeller yaratan sanatçı Erçin Gül ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Kendinizden ve işlerinizden bahsedebilir misiniz?

1982 Sinop doğumluyum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi inşaat teknikerliği bölümünü bitirdim. Şu anda ailem ile birlikte Ordu ilinde ikamet etmekteyim. Sanatın herhangi bir dalıyla ilgili bir eğitim almadım. Tabiri caizse alaylı bir sanatçıyım ya da sanatçı olmaya çalışıyorum. Sanatçı olabilmenin bir ömür aldığını düşünüyor, bitmeyen bir serüven olarak değerlendiriyorum. Aslında sadece hayallerinin peşinde koşan bir insanım.

Sahilden topladığım sel sonrası ağaç kökleri ile figüratif heykeller üreten bir sanatçıyım. Eserlerimi hayal dünyamın maddesel evrene yansımaları olarak görüyorum.

Heykeltıraş sanatıyla uğraşmaya nasıl başladınız?

Sanatçı Sohbetleri: Erçin Gül

Yaklaşık beş yıl önce dizimden geçirdiğim ameliyat sonrası evde istirahat ettiğim süreç içinde Pinterest uygulamasında bu tarz ağaç parçaları ile çok farklı obje ve eserler üreten sanatçılara rastlamıştım. Çok ilgimi çeken bu çalışmaları bende yapabilir miyim derken ufak birkaç çalışma yaptım. Ailem ve yakın arkadaşlarım adeta hayran kaldılar küçük yapıtlarıma. Sinop ve Ordu sahillerinde ufak tezgahlar açtım ve eserlerimi insanlar ile tanıştırdım.

Erçin Gül, “Aşık Bir Kadın”

Sonrasında bu bende tutku haline dönüştü. İşlerimi geliştirmeye ve sanatımı geliştirmeye başladım. Ve bunu prensip edindim kendime, her eserde bir adım ileri gitmeye.

Çalışmalarınızda hangi bakış açılarını ön plana çıkarıyorsunuz?

Aslında topladığım sel sonrası ağaç parçaları bazen o kadar güzel şekiller alıyor ki onları doğanın sanatı olarak nitelendiriyorum. Kendilerine has dokuları ve şekilleri çok etkileyici olabiliyor. Doğaya bakan ve gerçekten onu hissetmek isteyen insanların ne gibi hazinelere ulaşabileceklerine kanıt oluşturuyor bu eserler. Eserlerimle ‘doğada atık yoktur’ olgusuna da dikkat çektiğimi düşünüyorum.

Erçin Gül, “Michelangelo”

Sanatçı Sohbetleri: Erçin Gül

Düşünsenize bir ağaç yıllarca yaşadıktan sonra doğada yaşanan olaylar sonucunda sahillere kadar ulaşıyor. Orada güneşin tesiri ile kabuklarından kurtuluyor ve benim gibi onlara aşık olan sanatçılar sayesinde ikinci bir hayata başlıyorlar. Bu çok değerli bir dönüşüm bence.

Çalışmalarınızı hazırlarken ilham aldığınız noktalar nelerdir?

Sanatçı Sohbetleri: Erçin Gül

Bulduğum parça bazen bana sahilde bulduğum anda sesleniyor. “Ben hazırım” diyor. “Beni bu şekilde bir esere dönüştürebilirsin” diyor. Tabii bunda benim hayal gücüm çok aktif rol oynuyor. Bazen de sonuç odaklı birkaç parçayı birleştirerek bir eser oluşturabiliyorum. Genelde doğada yaşayan ya da nesli tükenmiş türler benim için büyük bir çeşitlilik. Onlardan ilham almayı ve onları eserlerimde yeniden canlandırmayı seviyorum.

Erçin Gül, “Frida”

Çalışmalarınız arasında en sevdiğiniz işiniz hangisi?

Hayalci isimli bir eserim vardı. İnşaatta bulduğum kırılmış bir inşaat küreğini ve bir ağaç parçası kullanarak yapmıştım. Çok ilgi gören bir çalışma oldu. Şu anda Dubai’de bir sanatseverin evinde.

Sanatçı Sohbetleri: Erçin Gül
Erçin Gül, “Munay”

Güncel sergileriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ordu ilinde yaşadığım için genelde çok sergi imkânım olmuyor. Lakin İstanbul ve başka şehirlerde düzenlenen sanat fuarlarına katılmaya çalışıyorum. Instagram hesabımda katılacağım sergi ve fuarlar hakkında bilgileri paylaşıyorum. Sanatımı yakından takip eden sanatseverler buradan bilgilere ulaşabiliyorlar.

{277025}

Sinem Genç
Sinem Genç Tüm Yazıları