preloader

Sanatçı Sohbetleri: Fırat Engin

26.09.2024
Sanatçı Sohbetleri: Fırat Engin
OGGUSTO CLUB’A ücretsiz üye olarak yazıyı sesli dinleyebilirsiniz.

Yazı Boyutu:

Modern sanat alanında uzmanlaşmış görsel sanatçı Fırat Engin ile yeni sergisi ve sanata dair bakış açısına dair bir röportaj gerçekleştirdik.

Fırat Engin’in “OYKNOCK KNOCK!“ adlı yeni sergisi Galeri Siyah Beyaz’da açıldı. Birey-toplum ilişkisini ekonomik ve kültürel temsiller üzerinden ele alan Engin, hafızalarda yer eden bazı sembolleri ve anlamlarını yeniden yorumlayarak izleyiciyle buluşturuyor. Sergiyi 19 Ekim’e dek ziyaret edebilirsiniz.

Sanatçı Sohbetleri: Fırat Engin

Kendinizden ve işlerinizden bahsedebilir misiniz?

1982 Ankara doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimimi Ankara’da tamamladım. Ardından 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde lisans, yüksek lisans ve sanatta yeterlik eğitimi aldım. Heykel Bölümü’nün çok yönlü oluşu ve deneysel açılımlar sunması kendimi keşfetme süreçlerimde son derece önemli bir etken oldu. Bu sayede farklı işler üretme imkânı buldum, ayrıca akademik geleneğin prensiplerini de benimsedim. Çalışmalarımda asıl kırılma ise 2008-2009 yılında Erasmus öğrenci değişim programı kapsamında Fransa’da Ecole Nationale Supérieure d’art de Bourges’da bulunmamla gerçekleşti. Burada hem sanatın çok sesli dünyasına tam anlamıyla adım atmış oldum hem de kendimi daha çok keşfetmeme olanak sağlayan kültürel bir süreç yaşadım. O tarihten bugüne baktığımız zaman sosyo-ekonomik konular, küresel ve ulusal politik meseleler, tarihsel olaylar ve hafıza kavramı gibi konular üzerine düşünmeye başladım. Bu kavramlara paralel olarak malzeme repertuvarımı geniş ve çok sesli bir üretim pratiğine olanak tanıyacak şekilde kullanmayı tercih ediyorum.

Sanatla uğraşmaya nasıl başladınız?

Ailemizde sanat hep vardı. Babam, Devlet Tiyatrosu sanatçısı. Annemse yine Devlet Tiyatrosu’nda dramaturg olarak çalıştı. Küçük yaştan beri çevremizde özellikle sahne sanatları ile uğraşan sanatçılar vardı.

Sanatçı Sohbetleri: Fırat Engin

Çocukluğum sahne arkalarında geçti. İlkokul, ortaokul ve lisede ise eğitim sistemiyle pek barışık bir öğrenci olamadım. Dersler benim için sıkıcıydı. Üniversite hazırlık sürecinde bu yüzden Güzel Sanatlar okumaya karar verdim. Zaten benden üç yıl önce ağabeyim de aynı süreci yaşamış ve Gazi Üniversitesi Grafik Bölümü’ne girmişti. Ben de ona öykündüm ve Grafik Bölümü’ne hazırlanmaya başladım. Fakat kendimi Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde buldum ve her şey öyle başladı.

Çalışmalarınızda hangi bakış açılarını ön plana çıkarıyorsunuz?

Çalışmalarımda spesifik olarak şu olay ya da bu etki aramaksızın kendi akışına bırakarak üretiyorum. Teorik bir akışı doğru biçimlerle buluşturmayı önemsiyorum tabii ki ama burada da deneysel olmaya çalışıyorum. Bu durum bana daha önceden tahmin edilmez yeni alanlar açıyor. Ama temelde soru soran, eleştiren bir bakış açısı önermeye çalışıyorum.

Çalışmalarınızı hazırlarken ilham aldığınız noktalar nelerdir?

İlham aldığım alanlar; güncel siyaset, sıcak gündem, bunun dışında ulusal ve uluslararası sosyo-kültürel kırılmalar, dönüşümler, yani bir tarafıyla sosyolojik hafızayla ilgileniyorum. Bunları güncel, popüler kültürle sentezlemeyi seviyorum.

Hangi sanat akımı sizi daha iyi tanımlar?

Herhangi bir akımın benim çalışmalarımı tanımlayacağını düşünmüyorum. Ama zaten akım kavramı da bugünün sanatı için çok doğru bir tanım değil. Bugün sanatın sonundan sonra sanat dediğimiz dönemde, akımların ve üslupların tarihsel anlamda sonundan bahsetmiş oluyoruz.

Yaptığınız bütün işler arasında en heyecan verici ve özel işiniz hangisi?

Açıkçası ayıramıyorum. Hepsi yapıldığı zamanda ve beslendiği kaynaklar bağlamında heyecan vericiydi. Ama galeri sınırları dışında doğrudan kamusal alanda yapmış olduğumuz “Karanlığı Aydınlat” sergisi bağlamında üretilen çalışmamın özel bir etkisi olmuştu diyebilirim.

Şu anda üzerinde çalıştığınız veya çalışmayı planladığınız işlerden bahsedebilir misiniz?

Şu an hali hazırda devam eden “OYKNOCK KNOCK!” isimli sergim çok yeni açıldı. Dolayısıyla en güncel haliyle bu sergi üzerine çalıştım.

Sanatçı Sohbetleri: Fırat Engin

Güncel sergileriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bugünün dünyasında uçucu bir gerçeklikte, genel yapıdan etkilenen özne, kendine konum bulmakta oldukça zorlanıyor. Bu oynak zeminde “OYKNOCK KNOCK!” da hakikatin artık görünmez olduğu, anlamınsa tükenmeye başladığı bir çağda bugünün dünyasına hem tanıklık ediyor hem de bireysel hak ve özgürlükler, demokrasi, ideoloji, güç, hedonizm gibi bulanıklaşan kavramlara yönelik sorular yöneltiyor.

POP QUIZ

Sanatınızı üç kelimeyle tanımlayabilir misiniz?

Çok yönlü, eleştirel, düşündürücü.

İmkânınız olsa tanışmak istediğiniz sanatçı kim olurdu?

Joseph Beuys.

Tüm zamanların en önemli sanat eseri hangisidir?

Tüm zamanların en önemli eseri diye bir şey, bence yok.

Türkiye ve dünyadaki galeri ve müzelerden en sevdikleriniz hangileri?

Ucu açık bir soru. Çok fazla sevdiğim galeri, kurum ve müze var.

Evinizde hangi sanat eserinin olmasını isterdiniz?

Fazlaca beğendiğim eser var, çoğu da kamusal alan enstalasyonları. Bunları eve koymak oldukça zor…

Hangi şehir size ilham veriyor?

Ankara ve İstanbul.

En son ziyaret ettiğiniz üç sergi hangileriydi?

Odunpazarı Modern Müze’de (OMM) yer alan “Ehlikeyf”, Bodrum Caresse Art’da yer alan “Artistic Integrity: UNITY” ve son olarak Galeri Siyah Beyaz’da sergilenmiş olan Ali Kotan ve Murathan Özbek’in birlikte gerçekleştirdikleri “Bunu Siz Yaptınız” sergisi.

Sanatçı olmasaydınız hangi mesleği tercih ederdiniz?

Sanatçılık bir meslek değil bence; yaşam biçimi. Ama mimariye oldukça ilgi duyuyorum. Belki mimar olabilirdim.

{293691}

Burcu Dimili
Burcu Dimili Tüm Yazıları