preloader

Sanatçı Sohbetleri: Halise Karakaya

13.06.2024
Sanatçı Sohbetleri: Halise Karakaya
OGGUSTO CLUB’A ücretsiz üye olarak yazıyı sesli dinleyebilirsiniz.

Yazı Boyutu:

Varoluşsal temaları ve insan duygularını ön planda tutarak, Fovizm ve soyut sanat akımlarını harmanlayan çalışmalarıyla tanınan sanatçı Halise Karakaya ile röportaj gerçekleştirdik.

Kendinizden ve işlerinizden bahsedebilir misiniz?

Aslında Moda Tasarım üzerine eğitim aldım. ITU&FIT Moda Tasarım bölümünü okurken 2. yılımda Londra’da Central Saint Martins Moda Tasarım bölümünü tamamladıktan sonra bir süre moda üzerine çalışmalar yaptım. Fakat sanata daha yakın olduğumu ve o alanda daha mutlu olacağımı fark ettim. Moda geçmişimle ve modern sanat sevgimle birlikte ikisinden de aldığım haz ve bilgileri birleştirerek farklılık katabileceğim bir arayışa başladım. Sevgili Kutluğ Ataman’ın yönlendirmeleriyle de tamamen sanatın içerisinde olmaya karar verip profesyonel bir şekilde resim yapmaya başladım. Zaten her zaman sanata çok büyük bir ilgim vardı ve Londra’da olmamın avantajlarını kullanarak yine Central Saint Martins’de resim üzerine sertifika programlarına katıldım. Kendimi geliştirmeye koyulduktan sonra İstanbul’da kimyagerlerle birlikte oluşturduğum polimer ham maddeli formül ile özgünlük barındırmasını hedeflediğim çalışmalarımı yapmaya başladım. Formülü oluştururken her zaman amacım izleyiciyi çalışmanın içerisine çekmek oldu. Bunun sonucunda da ortaya 3 boyutlu fırça darbesi imzam olarak ortaya çıktı.

Çalışmalarınızda hangi bakış açılarını ön plana çıkarıyorsunuz?

Aslında varoluşsal her şeyi. Duyguları, dünya üzerindeki sorunları, spritüal oluşları hepsinde farklı bir sebep oluyor.

Sanatçı Sohbetleri: Halise Karakaya

Çalışmalarınızı hazırlarken ilham aldığınız noktalar nelerdir?

Yaşam ve duygular. Soyut sanat akımına uygun çalışmalar yaptığımdan işlerimde benim için önemli kısım çalışmaları gören kişilerin duygularını uyandıracak bir hikâye barındırmak. Kullandığım renklerle çalışmanın hikâyesiyle bunları izleyiciye geçirmeye çalışıyorum. Ama insanı insan yapan duyguları olduğu için en büyük ilham kaynağım duygular…

Hangi sanat akımı sizi daha iyi tanımlar?

Fovizm direkt yaptığım işleri yansıtan akım diyebilirim. Akımın temsilcilerinden olan Henri Matisse’nin “Dışavurum ulaşılması gereken en önemli şeydir, duyguları renkle anlatmak istiyorum” sözünde kendimi buldum diyebilirim. Aynı zamanda soyut sanat akımı ile de çalışmalarımı bir bütün haline getiriyorum.

Yaptığınız bütün işler arasında en heyecan verici ve özel işiniz hangisi?

Her iş başka bir heyecandır bence ve ben heyecanlanmaktan sıkılmayan buna aç bir insanım. Her çalışmada yeni bir duygu yaşıyorum ve hâlâ keşfediyorum kendimi, materyalleri ve hayatı. Bu yüzden “her yeni keşif” diye cevabımı verebilirim.

Güncel sergileriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Haziran ve temmuz ayları içerisinde gerçekleşecek bir Bodrum bir de İstanbul sergimiz olacak. Bodrum sergisi Caresse Hotel’in düzenlediği içerisinde çok kıymetli sanatçıların yer aldığı yaz boyunca sürecek bir sergi olacak. İstanbul’daki ise sanatçısı olduğum Muse Contemporary Istanbul’un planladığı bir sergi… Sonraki aylar için planlamalar devam ediyor.

Sanatçı Sohbetleri: Halise Karakaya

Şu anda üzerinde çalıştığınız veya çalışmayı planladığınız işlerden bahsedebilir misiniz?

Şu sıralar heykeller üzerine çalışıyorum. Zaten yaptığım çalışmalar bir nevi “wall sculpture” olarak görülebilir fakat ben daha da boyutlandırıp kendi formülüm üzerinden hayatın akışı gibi her yerde olabilecek, duyguları yansıtacak fırça darbelerini vurgulamayı hedefliyorum.

{268577}

Sinem Genç
Sinem Genç Tüm Yazıları