Sanatçı Sohbetleri: Mike Berg
Yazı Boyutu:
Eserlerinde en temel geometrik formlar olan küre, prizma ve piramidi metal sarmallarla yeniden yorumlayan sanatçı Mike Berg ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Yaşamını ve çalışmalarını New York, Cheney ve İstanbul arasında sürdüren Mike Berg’ün “Buraya Nasıl Geldik?” başlıklı sergisi, 25 Mayıs – 25 Ağustos tarihleri arasında YUNT’ta görülebilecek. Sanatçının sergi için özel üretilen “Piramit” isimli heykelinin yanı sıra sanat pratiğinden farklı örneklerde sergide yer alacak. Sergi kapsamında ayrıca Berg’ün “Kafes” adlı heykeli dış mekânda izleyiciyle buluşacak.
Kendinizden ve işlerinizden bahsedebilir misiniz?
Amerika’da yetişmiş ve 20 yılı aşkın bir süredir yılın bir kısmını Türkiye’de geçiren bir sanatçıyım. Çalışmalarım soyutlamaya dayanıyor.
Sanatla uğraşmaya nasıl başladınız?
Sanat benim için doğuştan gelen bir şeydi. Her iki ebeveynim de sanatsal yeteneklere sahipti, ancak başka mesleklerle uğraşıyorlardı. İkisi de bana sanatçıların zor hayatını yaşamamamı önerdi, ancak tesadüfen ve eğilimimle sanata yöneldim.
Genç bir yetişkin olarak sanatı deneyimlemek, Avrupa’ya seyahat etmek ve Louvre gibi birçok ünlü müzeyi ziyaret etmek, özellikle de Madrid’deki Prado Müzesi’ni görmek… Bir şekilde, bir derecede sanatçı olacağımı biliyordum.
Hangi sanat akımı sizi daha iyi tanımlar?
Yıllar içinde birçok sanat formuna olan ilgim değişti. Şu anda beni en çok ilgilendiren şey minimalizm ve belirli türlerde kavramsal sanat.
Çalışma biçimlerim birçok farklı kategoriyi kapsıyor. Çalıştığım herhangi bir tür, en çok ilgilendiğim şey olurdu. Yaptığım işlere geri dönüp baktığımda, en başarılı bulduğum parçalar olduğunu düşündüğüm parçalar var. Bu bir heykel olabilir, bir kilim olabilir, bir mürekkep çizimi duvar heykeline dönüşebilir, bir çizim veya bir resim olabilir.
Şu anda üzerinde çalıştığınız veya çalışmayı planladığınız işlerden bahsedebilir misiniz?
Bu sefer sadece birkaç hafta daha İstanbul’da olacağım ama gitmeden önce Yunt’taki sergimde yer alan Chamber Tower adlı maketten büyük bir heykel yapmak için metal imalat ekibimle buluşacağım. Ayrıca, yeni bir parçayı bronzda dökme konusunda usta ile görüşeceğim.
Güncel sergileriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
25 Mayıs’ta Yunt’ta açılacak “Buraya Nasıl Geldik?” adlı sergi, “Piramit” adlı büyük bir çelik heykel içerecek. Piramit heykelin bir maketi olacak ve çalışmalarımı geliştirirkenki sürecimin fikrini vermek üzere tasarlanmış eskizlerin, küçük balmumu heykellerin ve bronz parçaların bir kurulumunu içerecek. İki kilim, Chamber Tower için maket ve maket üzerine dayalı olarak duvara yapılan bir boyama olacak. Yunt avlusunda, “Kafes” adlı büyük heykel sergilenecek.
Pop Quiz
Sanatınızı üç kelimeyle tanımlayabilir misiniz?
Sanatım üç kelimeyle: Minimal, yüzey, değişken.
Türkiye ve dünyadaki galeri ve müzelerden en sevdikleriniz hangileri?
Çok sayıda müze ve galeri var. Türkiye’de en etkileyici sanat müzesi İstanbul Modern olabilir. Dünyada ise birçok önemli müze var. Prado, Louvre, MOMA, Metropolitan gibi. Adını saymak için çok fazla galeri var.
Evinizde hangi sanat eserinin olmasını isterdiniz?
Evimde görmek istediğim birçok eser var. Metropolitan Müzesi’nde her zaman ziyaret ettiğim iki resim var, biri Velazquez’e ait, diğeri Watteau’ya. Ayrıca Bryce Marden’e ait bir resim de istiyorum.
Hangi şehir size ilham veriyor?
Beni en çok etkileyen şehir İstanbul ve New York olabilir, ancak aynı zamanda Roma ve New Orleans da. Ama başka birçok şehir de var.
En son ziyaret ettiğiniz üç sergi hangileriydi?
En son geçtiğim sergilerden 10 tanesini Chelsea’de gezdim.
Sanatçı olmasaydınız hangi mesleği tercih ederdiniz?
Belki tesisatçı, iyi para var.
{261630}