Ankara Sergi Rehberi: Mart 2020
Yazı Boyutu:
Ankara’daki en yeni sanat sergi programlarını takip etmeniz için detaylı bir rehber hazırladık. Sergi takviminizi yapmadan önce, güncel sergilerle ilgili tüm merak ettiğiniz konuların yer aldığı OGGUSTO Mart Sergi Rehberini mutlaka inceleyin.
Birçok yeni sergiye ev sahipliği yapan Ankara’da hangi sergiye gidilmeli diye düşünüyorsanız, en yeni sergi rehberini mutlaka keşfedin. CerModern, Galeri Siyah Beyaz, Galeri Soyut gibi Ankara’nın önemli galerilerinde yer alan sanatçıların en çok merak edilen sergilerini bir araya getirdik.
Ahmet Oran, Mamm Sanat Galerisi
Ressam Ahmet Oran, 26 eserden oluşan ikinci solo sergisiyle Mamm Sanat Galerisi’nde Ankaralı sanatseverlerle buluşuyor. 26 Nisan’a kadar görülebilecek sergide; farklı renk yoğunluklarında, karışım ve yapılarda ortaya koyduğu eserler bulunuyor. Rölyefi andıran kompozisyon ile farklı açılardan bakıldığında plastik etkili bir yüzeye sahip üç boyutlu tablolar son derece ilgi çekici.
ARTANKARA, 6. Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı
12 – 15 Mart 2020 tarihlerinde ARTANKARA 6. Uluslararası Çağdaş Sanat Faurı, Ato Congresium’da gerçekleşiyor. Fuarda; Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden, illerinden ve farklı ülkelerden galeriler, müzeler, sanatla ilgili kurum ve kuruluşlar, sanatçılar ve sanatseverler görsel bir şölenle tekrar bir araya geliyor. Sanat dünyasında bir ivme kazandırmanın yanı sıra sanatçıların düşsel penceresinden, yeniden yaratılan bir dünyaya bakma şansını sağlayan ARTANKARA, katılımcılar ve sanata ilgi duyanları uluslararası düzeyde bir araya getirerek yeni paylaşımlara, başlangıçlara ve kazanımlara yönlenmesini hedeflliyor.
İş Sanat Ankara Sanat Galerisi, Yalçın Gökçebağ, Retrospektif Sergi
Ressam Yalçın Gökçebağ, retrospektif sergisi ile 15 Ocak Çarşamba gününden itibaren İş Sanat Ankara Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşuyor. Sergide sanatçının farklı dönemlerine ait eserleri yer alıyor. Öğretmenlik yaptığı yıllarda Anadolu yaşamını, insanını ve doğasını gözlemleme imkânı bulan Gökçebağ, tanık olduğu güzellikleri özümseyerek tuvalleri aracılığıyla bizleri büyülü bir yolculuğa çıkarıyor. 64 yıllık sanat hayatı boyunca ürettiği eserlerinde artık kaybolmakta olan kırsal yaşamı sanatının gücüyle birleştirerek gelecek kuşaklara kültürel bir mirası emanet ediyor.
CerModern (Hub Art Space), Kerem Ardahan, “Dipten Sesler Korosu”
CerModern bünyesindeki Hub Art Space, 15 Mart 2020 tarihine kadar Kerem Ardahan'ın Dipten Sesler Korosu isimli, resim ve baskılarından oluşan solo sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergide, sanatçının resimlerinin yanı sıra kendi primitif yaklaşımıyla hazırladığı linol baskılarının da görülüyor. Ardahan, ilkel insanların ve çocukların temel ihtiyaçlarını ifade etmek için yaptıkları hareketler ve çıkardıkları seslerden yola çıkarak, çalışmalarında “kazıyor, tırmıklıyor, bağırıyor, inliyor” ve sonuçlarını izleyiciyle paylaşıyor.
{772851}
CerModern, Hakan Esmer, “Başukari”
Çağdaş Türk sanatının önemli temsilcilerinden ressam Hakan Esmer, Başukari isimli kişisel resim sergisiyle 21 Mart tarihine kadar CerModern Güney Hangar Galerisi’nde izleyicilerle buluşuyor. Sanat üretimi boyunca elliden fazla kişisel resim sergisi açmış Hakan Esmer, ilhamını Karadeniz’den aldığı ‘‘Baş Ukari’’ isimli sergisinde yağlı boya teknikle yapılan 28 eserini izleyiciye sunuyor. Hakan Esmer, sergiyi 25 yıllık bir demlenmenin sonucunda Karadeniz’in yollarından, sislerin içindeki dağlardan ve azgın dalgalardan ilham alarak soyut figüratif ifadeyle Ankaralı sanat severlere aktarıyor.
Galeri Siyah Beyaz, Bahadır Çolak, “Eksik Olan Ne?’’
Galeri Siyah Beyaz, heykeltıraş Bahadır Çolak’ın“Eksik Olan Ne?’’ isimli sergisine 23 Mart 2020 tarihine kadar ev sahipliği yapıyor. Bahadır Çolak sergide yer alan yapıtlarında; iktidar ilişkileri, yerleşik algılar, sistem dayatmaları gibi konular üzerine yoğunlaşıyor. Sistemin dayattığı olgulara karşı duruşlar geliştiren sanatçı, bu düzensizliklere dikkat çekerek yeni anlam arayışlarına giriyor. Çolak, uzun bir süredir bu iktidar mekanizmaları ve sistemin üzerine kurulduğu kavramlar bağlamında düşünüyor ve üretiyor. İzleyicinin bakışı ile bizzat dahil olacağı, sorgulamalar yapacağı bu heykeller, psikanalizin, mitolojinin dilini de kullanıyor.
Galeri Soyut
Galeri Soyut, 28 Şubat – 18 Mart tarihleri arasında üç sergiye ev sahipliği yapıyor.
Buğra Özer, “Ritüel”
Buğra Özer’in “Ritüel” isimli kişisel seramik heykel sergisi, ilhamını Göbekli Tepe’den alıyor. On iki bin yıl öncesine ait farklı hayvan betimlemeleriyle bezeli taş sütunlardan oluşan mabet, yerleşik hayata geçmemiş atamızın, inanç uğruna inşa ettiği bu muazzam yapı ve oldukça sınırlı imkanlarla taşa işlediği figürlere hayran olmamak mümkün değildir. Bu figürler ritüellerinin bir parçası olan hayvanlar mıydı? Ya da kutsal olarak düşünülen bu merkezi koruması için yaratılan muhafızlar mı? Buğra Özer’in Göbekli Tepe yorumunu mutlaka görülmeli.
Pınar Tınç, “İyi Geceler Bebeğim”
Türkiye’nin ilk ve tek çini mürekkebi ressamı Pınar Tınç “İyi Geceler Bebeğim” adlı yeni sergisinde hem oğlu Kerem ve kızı Ada’ya hem de kendi çocukluğuna sesleniyor. Daha önceki çalışmalarında çocukluğundan beslenen Pınar Tınç yine eski günleri ziyaret ediyor. Ancak bu kez kendi çocuklarının rehberliğinde geçmişte bir yolculuğa çıkıyor. Çıkış noktası olarak kendi deneyimlerini kullanan ressam vardığı noktada çocukları için hayal ettiği dünyayla kendi dünyasını birleştiriyor.
Karma Sergi
Galeri Soyut, Türk klasik ve çağdaş resim sanatının usta isimlerinin eserlerinden oluşan bir derlemeyi sanatseverler ile buluşturuyor Mustafa Ayaz, Komet, Ergin İnan, Leyla Gamsız, Edip Hakkı Köseoğlu, Nurettin Ergüven, Adnan Turani, Fevzi Karakoç, Mahir Güven, Cavit Atmaca, Söbütay Özer, Lütfü Günay, Hüseyin Yüce, Yavuz Tanyeli ve Orhan Taylan’ın yer aldığı sergi sizi güzel bir yolculuğa çıkarıyor.
Galeri Nurol, Uğur Çalışkan, "to be or not to be"
Uğur Çalışkan'ın "to be or not to be" Resim ve Heykel Sergisi, 14 Mart'a kadar Galeri Nurol’da sanatseverleri bekliyor. Uğur Çalışkan, sanatsal çalışmalarında varoluşçuluk zemininde insanlığın ürettiği tüm bulguları inceliyor ve yapıtlarında dışa vuruyor. Olumlayıcı postmodernist bakış açısına sahip olan sanatçı, modernitenin ürettiği determinist oluşumlara ciddi eleştirilerde bulunuyor. Katı ve kesin doğruların insanların yanılsamalarını arttırdığını söyleyen sanatçı, kaosun kendi iç dinamiklerinde doğruyu bir şekilde bulduğuna inanıyor. Heykel ve Resimlerindeki temel konu, yüzyıllardır filozofların ve sanatçıların cevabını aradığı, estetik olarak en güzeli bulma ve anlayabilme çabasıdır.
Krişna Sanat Merkezi, Murat Oğuz “Karakuş’un Çığlığı”
Murat Oğuz “Karakuş’un Çığlığı” adını verdiği sergisiyle 25 Mart 2020’ye kadar Krişna Sanat Merkezi’nde Ankaralı sanatseverlerle buluşuyor. Sanatçı; “Bazen bir şiire resim yaptım, bazen bir resme şiir yazdım. Meluli gibi "Gülün mürşidi çoğ idi, vardım bir dikene talip oldum." deyip, sineklere mürid oldum. Figürlerim ile bazen isyan edip, bazen sessiz bir ızdırap içine girdim, sonra kuzgun bedeni ile çığlık attım resimlerimde” diyerek ifade ettiği bu sergisiyle izleyicilerini kendi yolculuğuna davet ediyor.