Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Yazı Boyutu:
Senenin son ayına girerken görmeniz gereken birbirinden keyifli sergileri OGGUSTO okurları için inceledik.
Yüz Yıl Sonra Çizgilerin Savaşı – Fransız Kültür Merkezi, İstanbul
1.Dünya Savaşı’nın son bulduğu 11 Kasım 1918 tarihinden yola çıkan Yüz Yıl Sonra Çizgilerin Savaşı sergisi, savaş yıllarında önemli rol oynayan kişilerin karikatürlerine odaklanırken, ilk kez küresel boyutta yaşanan savaşı başlatıp bitiren etkenlere dönemin karikatürleri aracılığı ile 26 Aralık tarihine kadar izleme imkânı sunuyor.
99 Kare – Art On, İstanbul
Farklı bir seçki görmek isteyenlerin kaçırmaması gereken ve 29 Aralık gününe kadar açık olacak 99 Kare sergisi, Sezer Tansuğ’un 25 yıl önce başladığı ancak vefat etmesi ile tamamlanamayan “Cumhuriyetin Değerleri” projesini gündeme getiriyor. 97 sanatçının eserlerinden oluşan karma sergi, sanatçılardan sipariş edilen 40×40 cm ebadındaki eserler, 3 bölümde sergileniyor: Eserlerini 1993’te teslim eden sanatçılar, orijinal listede adı bulunan ama eser teslim etmemiş olan sanatçılar ve galeri tarafından eklenen güncel sanatçılar.
{88475}
Evrenin Titreşen Işıkları – SALT Beyoğlu, İstanbul
30 Aralık gününe kadar açık olacak Evrenin Titreşen Işıkları sergisinde dört sanatçının eserlerinden oluşan karma sergi gezilebilir. Eserlerde bilginin uç noktaları, tanıklık ve aldatıcı deneyimlerin yönü ve yozlaşan tarih ile beraber insanlığın kavramlarındaki tarih ve geleceğin yeniden yapılandırılması sergileniyor.
Binbir Gece Masalları – Arkas Sanat Merkezi, İzmir
30 Aralık tarihine kadar açık olacak Binbir Gece Masalları sergisi, Ortadoğu kültürünün bir yansıması olarak öne çıkıyor. Sergide yer alan eserler arasında masala ait el yazmaları, oryantalist resimler, heykeller, halılar, objeler ile bu konuyu işleyen opera, bale kostümleri, aksesuarlar, kostüm eskizleri ve farklı sanatçılarım imzasını taşıyan enstalasyonlar, farklı bir seçki oluşturuyor.
{771233}
Şamanlar ve Mitler – Erimtan Arkeoloji Müzesi, Ankara
Çocuklara olduğu kadar yetişkinlere yönelik atölyeleri ile öne çıkan Mehmet Aksoy’un eserlerinden oluşan Şamanlar ve Mitler sergisi, yoğun talep ile üçüncü defa uzatılarak son kez 30 Aralık günü görme fırsatı sunuyor. Taş ve metal kullanılarak yaratılan eserlerde, Şamanizm sembolleri kullanıldığı kadar, farklı inançlara göndermeler ve güncel konuların yansımaları da bulunuyor.
“Yitik İmparatorluğu Resmetmek: İtalyan Merceğinden Anadolu’daki Bizans Sanatı, 1960–2000” – ANAMED, İstanbul
“Yitik İmparatorluğu Resmetmek: İtalyan Merceğinden Anadolu’daki Bizans Sanatı, 1960–2000” sergisi, Bizans dönemine ışık tutuyor. ANAMED bünyesindeki Kemerli Galeri’de 31 Aralık gününe kadar açık olacak sergi, Anadolu’nun dört bir köşesinde bulunan Bizans’ın izlerini takip ediyor. Roma İmparatorluğunun parçaları yeniden keşfedilmesini sağlayan seçki, 50 yılda oluşturulan arşiv ile anıt ve eserlerin hikâyesini de inceleme fırsatı veriyor.
Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey – Sakıp Sabancı Müzesi , İstanbul
Plastik sanatlar dalında Türkiye’nin en önemli ismi Osman Hamdi Bey’in eserlerinden oluşan Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey sergisi, 31 Aralık’a kadar gezilebilir. Müzenin koleksiyonunda yer alan altı tablonun karşılaştırıldığı seçkide, eserlere ait detaylar bilimsel yöntemler ile vurgulanırken, sanatçının üretim süreci de gözler önüne seriliyor.
Kahve Molası – Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni – Pera Müzesi, İstanbul
31 Aralık gününe kadar açık olacak Kahve Molası – Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni sergisi, “sihirli meyve” olarak keşfedilen ve 15. yüzyılda Osmanlı topraklarına ulaşan kahvenin tarihini hatırlatıyor. Önce itibarlı bir içecek olarak saraya giren ve zamanla yayılan, ritüelleri oluşarak sosyal hayatın gelişmesinde önemli rolü olan kahve kültürüne odaklanan sergi, ayrıca çini ve seramik üretiminin gelişmesindeki önemi ile de öne çıkıyor.
Şimdinin Peşinde – İstanbul Modern, İstanbul
Şimdinin Peşinde karma sergisi, 33 sanatçının eserlerinden oluşuyor. Güncel dünyamızda yaşanan insanlık hallerine odaklanan seçkide yer alan 42 eser, insanın çevresiyle kurduğu ilişkinin dinamiklerine odaklanırken, ideal yaşam alanları yaratılmak için kurgulanan şehir ve mimarinin, kent sakinleriyle olan karmaşık ilişkisi, 31 Aralık’a kadar görülebilir.
Introvert – PG Gallery, İstanbul
Mehmet Sinan Kuran’ın her sergisinde duyduğu ”keşke bunu çizmeseydin, keşke bu böyle olmasaymış” tepkilerinden yola çıkarak oluşturduğu sergisi Introvert, 04 Ocak 2019 tarihine kadar gezilebilir. Sanatçının akademik disiplinlerden bağımsız oluşu kadar günlük yaşam imgeleri ve kaotik ortamların hâkim olduğu eserleri öne çıkıyor.