preloader

Yetenekli Sanatçıların Birlikteliği: Artweeks Akaretler

02.11.2020
Yetenekli Sanatçıların Birlikteliği: Artweeks Akaretler

Yazı Boyutu:

Farklı disiplinlerdeki sanat yapıtlarının buluşma noktası olan Artweeks@Akaretler’in dördüncü edisyonunu keşfedin.

Akaretler’in Sanat Geçmişi

Akaretler Sıraevler’deki sanat geçmişi 1897 yıllarına dayanır. Osmanlı İmparatorluğu’nun saray ressamı Fausto Zonaro 1897 yılında Sultan Abdülhamid’in siparişi üzerine yaptığı tablo ‘Saldırı (Hücum)’ Türk-Yunan savaşını anlatır. Bu tablonunun sultan tarafından çok beğenilmesi üzerine sanatçıya tüm masrafları sultan tarafından karşılanan ve mülkiyeti Zonaro’ya verilen Akaret-i Seniyye binalarından bir bağışlanmıştır. Akaretler 50 numara sanatçı tarafından hem ev, derhem atölye hem de sergi salonu olarak kullanılmıştır.

Yetenekli Sanatçıların Birlikteliği: Artweeks Akaretler

Artweeks@Akaretler Ne Zaman Başladı Ne Kadar Sürecek?

Bilgili Holding ve Sabiha Kurtulmuş organizasyonu ile düzenlenen Artweeks@Akaretler 28 Ekim Çarşamba günü başladı ve 8 Kasım Pazar gününe kadar Akaretler Sıraevler’de devam ediyor. Farklı disiplinlerden sanat yapıtlarını bir araya getiren Artweeks@Akaretler bu sene dördüncü edisyonunu gerçekleştiriyor. Her gün saat 19:00’a kadar ziyaret edebilirsiniz.

{772708}

Hangi Galeriler Katılıyor?

Akaretler Sıraevler’in 25-27, 35, 37-39 ve 55 numaralı binalarında galeriler yer alıyor. Farklı disiplinlerden sanat yapıtlarını bir araya getiren artweeks@akaretler’e bu yıl katılan galeriler: Anna Laudel, The Empire Project, Ferda Art Platform, Gama, Martch Art Project, Merkur, Mine Sanat, Pi Artworks, Pilevneli ve x-ist.

Ayrıca Ara Güler Müzesi özel bir seçki ile 35 numaralı binada yer alıyor. Aynı binanın en üst katında ise Serdar Bilgili’nin koleksiyonundan seçki yer alıyor. Ekrem Yalçındağ küratörlüğünde Volkan Demirel-Baha Toygar koleksiyonundan bir seçki de 37-39 nolu binada, Şerife Ercantürk Bilgili’nin kişisel sergisi de 55 numarada sanatseverlerle buluşuyor.

Yetenekli Sanatçıların Birlikteliği: Artweeks Akaretler

Artweeks@Akaretler’de Yetenekli Sanatçıların Birlikteliği

İyilik İçin Sanat Derneği’nin hayata geçirdiği Pasajda Bir Yıl, Anadolu’dan İzlenimler ve Atölye Cer projelerinde yer alan sanatçıların eserleri de 55 numaranın en üst katında sergileniyor. Küratörlüğünü benim üstlendiğim sergideki çalışmalar günümüz sorunlarını ve güncel sanatı yeniden yorumluyor.

Derneğin hedefi Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sanat emekçileri arasında bir köprü kurmak ve bu yetenekli sanatçıları ulusal ve uluslararası sanat camiasına taşıyabilmek.

Yetenekli Sanatçıların Birlikteliği: Artweeks Akaretler

Galeriler ve Sanatçılar

Anna Laudel’in sanatçılarından Ramazan Can neon ışıklarıyla eski halı ve kilimlere yeniden hayat verirken, Fırat Neziroğlu’nın olağanüstü yeteneği ve tekniğiyle halı dokumalarının üzerindeki figürler tekrar vücut buluyor. Sarp Kerem Yavuz’un geleneksel Türk motifli figürleri dikkatimizi çekerken sanatçının Osman Hamdi Bey’e de bir gönderme yaptığını görüyoruz. Mehmet Sinan Kuran’ın yakın bir süre önce açmış olduğu ‘Posthumous’ lsimli sergisinden çok renkli, duygu yüklü minyatür çizimleri görmek yüzümüzde gülümsemeye neden oluyor.

Yetenekli Sanatçıların Birlikteliği: Artweeks Akaretler

Ferda Art Platform’un Artweeks@Akaretler için hazırlamış olduğu seçkide genç sanatçılardan Hüseyin Aksoy ile karşılaşıyoruz. Galerinin keşfettiği genç bir yetenek olan Aksoy bu sefer pandemi sırasında ürettiği yeni bir çalışmasıyla katılıyor. Büyük boş bir alanda çok sayıda beyaz örtülü yataklar bize Covid-19 sürecinde hastaneye dönüşen yerleri hatırlatıyor ve resmin içerisinde kayboluyoruz. Seydi Murat Koç’un eserinde çok yönlü ve çok boyutlu insana dair araştırması doğa ve kent birlikteliğiyle sürüyor. Buğra Erol’un eski ses dergilerinden topladığı diaları sanatçının yorumuyla tekrar bir sanat formuna dönüşüyor. Ilgın Seymen’in rengarenk laboratuvar tüplerine koyduğu renkli sıvılar görsel bir şölen sergilerken aynı zamanda tüketim toplumunu da eleştiriyor.

Yetenekli Sanatçıların Birlikteliği: Artweeks Akaretler

{88170}

Pilevneli Galeri’ye girdiğimizde kendimizi birdenbire bir koleksiyonerin evinde hissederken, ev düzenine uygun olarak yerleştirilen sanat eserleriyle daha sıcak ve daha yakın ilişki kuruyoruz. Dünyaca ünlü dijital sanatçı Refik Anadol’un iki çalışması yine bizi karşısında esir ediyor, bakışlarımızı başka bir yöne çeviremiyor, piksel görüntülerin içerisinde kayboluyoruz. Canlı görsel/işitsel, üç boyutlu yerleştirme, dijital ve fiziksel nesneler arasındaki uzam, mimari ve medya sanatları arasında melez bir ilişki kuruyor.

Yetenekli Sanatçıların Birlikteliği: Artweeks Akaretler

Pi Artworks’de Osman Dinç’in yine etkileyici, doğadan esinlenerek yapmış olduğu heykelleriyle karşılaşıyoruz. Doğanın hem sert hem de yumuşak formları Dinç’in eserlerinde hayat buluyor ve ölümsüzleşiyor. Diğer kısımda ise Gülay Semercioğlu’nun telden dokuyarak ürettiği çalışmasıyla geçmişe ve şimdiye yolculuk yaparken emeğine büyük saygı duyuyoruz. Sanatçı çalışmalarında geleneksel ve çağdaşı, zanaat ve sanatı, erkek ve kadını birlikte dokuyarak bir araya gelmelerini sağlıyor.

Yetenekli Sanatçıların Birlikteliği: Artweeks Akaretler

Artweeks@Akaretler’in beşinci versiyonunu dört gözle bekliyor olacağız. Sanatla dolu günlere…

OGGUSTO Sanat Editörü Feride Çelik’in diğer yazılarını okumak için tıklayın.

Dünyanın en yeni haberlerini ilk bilen olmak için OGGUSTO’nun haftalık e-bültene kaydolun.

Feride Çelik
Feride Çelik Tüm Yazıları