İstanbul Sergi Rehberi: Mayıs 2021
Yazı Boyutu:
İstanbul’daki en yeni sanat sergi programlarını takip etmeniz için detaylı bir rehber hazırladık. Sergi takviminizi yapmadan önce, güncel sergilerle ilgili tüm merak ettiğiniz konuların yer aldığı OGGUSTO Mayıs Sergi Rehberini mutlaka inceleyin.
İstanbul sanat şehri olmaya devam ediyor. Birçok yeni sergiye ev sahipliği yapan İstanbul’da hangi sergiye gidilmeli diye düşünüyorsanız, en yeni sergi rehberini mutlaka keşfedin. Arter, Meşher, Pera Müzesi gibi İstanbul’un önemli galerilerinde yer alan sanatçıların en çok merak edilen sergilerini bir araya getirdik.
Adas, Burcu Aksoy-Deniz Orkuş “Epigraf”
Epigraf; bu sergi adına yakışır bir şekilde alandaki başka perspektiflere Burcu Aksoy’un mükemmel kurgulanmış alanlarına Deniz Orkuş’un kendi mekan düzenlemelerinden gönderme amacıyla kullanılıyor. Kurgu eserlerde, eserin içeriğine uyumlu kurgulanmış epigraflar kullanılıyor.
Aynı alandaki başka metinlere gönderme amacıyla kullanılabilecek bir ‘kelime’, epigraf olarak birbirini seçmiş olan kurgulanmış bir geleceğe dair iki sanatçının yol almasıdır…
“Burcu Aksoy’un işlerinde uzun zamandır beni heyecanlandıran bir kaç nokta var, gerçekliğin bu kadar içindeyken, araçlarını, bakış açısını bilinç dışına çevirerek farklı bir bakış yakaladığı görüntüler, içiçe mekan ve yansımaları, adeta yerinde duramayan, bulunduğu zamanı, mekanı yeniden şekillendirme arzusu.” – Deniz Orkuş
“Deniz Orkuş’un soyut yaklaşımında, sanatsal düşüncelerimin karşılığını gördüğümde, iki zihnin kesişmesinin kaçınılmaz olduğunu farkettim. Soyut olana bakışı, dokuyu vurgulayışı, üç boyutlu ifadeye yatkınlığı, mekanı oluşturabilme becerisi, kompozisyon, renk ve formla kurduğu cesur ilişkisi ve alanları sorgulayışındaki dinamizmin etkisinde kalmamak mümkün değildi.” – Burcu Aksoy
Sergi 31.05.2021 tarihine kadar ziyaret edilebilir.
Mixer “LENS’21: Video Sanatında Kişisel Anlatılar”
Mixer, 2019 yılında fotoğrafa odaklanarak ilkini gerçekleştirdiği LENS sergi serisinin ardından bu sene bir üretim aracı olarak videoyu daha geniş bir perspektiften ele alıyor. Sanat kurumları arasında işbirliğinin gücüne inanan Mixer, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’da paralel olarak gerçekleşecek konuşmalar ve online gösterimler ile Bilsart, Monitör ve Loading’i Lens’21 sergisi kapsamında bir araya getiriyor.
Videonun, sanatsal ifade biçimi olarak gelişiminde etkin rol üstlenen sanatçıların; kişisel anlatılarından yola çıkarak oluşturdukları çalışmaları bir araya getiren Lens’21 sergisi, 15 Nisan – 29 Mayıs tarihleri arasında Mixergaleri alanı ve Bilsart’ta izleyici ile buluşacak. Cengiz Tekin, Çağrı Saray, Erkan Özgen, Ferhat Özgür, Hale Tenger, Neriman Polat, Nil Yalter, Özgür Demirci ve Vahap Avşar’ınçalışmaları Mixer’de yer alırken, Ali Şentürk’ün ‘’Hafif Derinlikte Açığa Çıkan Birtakım İhtimaller’’ başlıklı video yerleştirmesi ise Bilsart’ta ziyaret edilebilecek.
Sanatorium, Farid Rasulov “Kurban Olurum – Sacrifice Myself”
Sanatorium, Farid Rasulov’un ‘‘Kurban Olurum’’ başlıklı Türkiye’deki ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. “Kurban Bayramı”nın bir incelemesini sunan sergi, bu bayramın kasıtlı olmadan sembolize eder hale geldiği açgözlülük ve aşırılığı sorguluyor. Sanatçı absürdizm, hiciv ve grotesk yöntemler kullanarak bu kadim uygulamanın sürekli değişen modern çağımızda tekrar ele alınmasını sağlıyor.
Rasulov, bir hayvanın kesilmesini şart koşan, İslam’ın başlıca bayramlarından biri olan Kurban Bayramı’nı sergisi için bir çıkış noktası olarak alıyor. İbrahim Peygamber’in Tanrı’ya itaat ederek oğlunu kurban etme isteğinin sembolü olarak kesilen hayvan, geleneksel olarak akrabalar, ev ve ihtiyacı olanlar arasında paylaştırılırdı. Ancak bu gelenek son zamanlarda kurban, statü ve servetin bir göstergesi haline geldi.
Yuxularin Yuxusu (Düşlerin Düşü) adlı yeni filminde Rasulov, bir hastane odasında geçen dramatik ve komik bir anlatı yaratıyor. İki doktorun konuşurken bayram için giydirilmiş bir koyunu parçalarına ayırdıkları ve iç organlarıyla bir dolu mücevheri karıştırdıkları görülüyor; kara mizah ve ironiyi bir arada içeren sahne, etkinlikle ilişkilendirilen absürt maddiyata dikkat çekiyor. Sergide Rasulov bu filmi bir enstalasyon formunda daha da detaylandırıyor. Bu yolla giysiler, altın süsler ve medikal donanım gibi çeşitli aksesuarlarla kurduğu grotesk bir anlatı sunuyor. Rasulov sergiyi yeni, büyük ölçekli resimler sunarak tamamlıyor. Tasvir edici bir yaklaşıma sahip işler karnavalesk bir Kurban Bayramı’nı betimliyor. Sergi 20 Nisan’dan itibaren 23 Mayıs tarihine kadar görülebilir.
Bu sergi ilk olarak ‘‘Qurban Olum’’ başlığıyla Suad Garayeva-Maleki küratörlüğünde YARAT Contemporary Art Space’de sergilenmiştir.
Arter Dinleyen Gözler İçin, Dick Higgins Albüm Sayfası
Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan ve küratörlüğünü Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli’nin üstlendiği Dinleyen Gözler İçin başlıklı sergi, çoğu müzikle güçlü bir bağ kuran yirmi üç yapıtı bir araya getiriyor. Ziyaretçiler, galeri alanına hakim olan sessizliğin içinde yapıtlardan yükselen “sesleri” keşfetmeye ve hayal etmeye davet ediliyor. Sergi, 25 Temmuz’a kadar görülebilir.
David Tudor tarafından tasarlanan ve Composers Inside Electronics, Inc. tarafından gerçekleştirilen Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) başlıklı etkileşime açık yapıt ise “Sesli Dizi”nin dördüncü sergisi olarak yine Melih Fereli’nin küratörlüğüyle Karbon’da deneyimlenebilecek. Dinleyen Gözler İçin ve Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) sergileri birbiriyle yakından ilişkilenerek ses ve sessizlik kavramları üzerinden tek bir sergi gibi de işliyor. Yağmur Ormanı V, 11 Temmuz’a kadar görülebilir.
Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan ve küratörlüğünü Kevser Güler’in üstlendiği Gökcisimleri Üzerine başlıklı grup sergisi, yaşamsal bir biraradalık düzleminin bugün yeniden düşünülebilir ve inşa edilebilir olmasına dair sorulara odaklanıyor. Yirmi sekiz sanatçının yapıtlarını kapsayan sergi, var olanların bir araya gelme ve dağılma biçimlerini, ilişki kurma tarzlarını, birbirlerine mesafe alma ve yakınlaşma yollarını birlikte düşünmeye davet ediyor. Sergi, 25 Temmuz’a kadar görülebilir.
Sapphire Art, Recep Çiftçi “Vanity”
Sanatçının tutarlı bir ahenge ulaştığımızda hakikatin netlik kazanacağını vurgulayan eserlerinde ilk bakışta soyut bir renk kompozisyonu görülmektedir. Çıplak gözle soyut bir resim olarak görülen eserlere cep telefonlarınızın kameraları ya da fotoğraf makinelerinin kadrajından yani bileşik mercekle bakıldığında ise bir suret ortaya çıkar; yani gerçeği görebilirsiniz.
Recep Çiftçi’nin merak yaratan eserlerini, residence algısına farklı bir yaklaşım getiren Sapphire Residence’ın lounge alanında yer alan Sapphire Art’ta görebilir; çıplak göz ve mercek arasındaki farkı birebir deneyimleyebilirsiniz.
Recep Çiftçi imzalı eserlerin yer aldığı ‘Verity’, Sapphire Art’ta yer alan ilk solo sergi olarak da dikkat çekiyor. Sanatçının ‘Bir tuvalde iki tablo’ mottosuyla son zamanlarda ilgi gören ve tamamı optik illüzyon tablolardan oluşan eserlerinin yer aldığı ve Küratörlüğünü Feride Çelik’in üstlendiği VERITY Koleksiyonu Mayıs ayı sonuna kadar kadar sanatın yeni adresi Sapphire Art’ta görülebilir.
Pera Müzesi, Etel Adnan “İmkansız Eve Dönüş”
Rum olan İzmirli bir anne ve Şamlı Osmanlı subayı olan bir babanın çocuğu olarak 1925’te Beyrut’ta çok yönlü bir aile ve coğrafyada doğmuş sanatçının bu zengin kimliğinin izlerini eserlerinde görmek mümkün. Çevresindeki dünyayı doğallıkla yorumluyor, özgün soyut manzaraları ve özellikle dağları renk, yazı, hafıza ve zaman gibi konuları işlediği eserleri dünyayla kurduğu hassas ve dinamik ilişkiyi yansıtıyor.
Yaşamından eksik olmayan savaşlara, siyasal ve toplumsal olaylara kayıtsız kalmayan Etel Adnan, üretimlerinde iki temel ifade aracını, yazıyı ve resmi, bazen birbirinden ayrı bazen birbirinin içinde kullanıyor.
Ressam, yazar ve şair Etel Adnan’ın yüz yıla yaklaşan yaşamının tüm üretim dönemlerini kapsayan retrospektif niteliğindeki bu sergiyi 8 Ağustos’a kadar Pera Müzesi’nde ziyaret edebilirsiniz.
x-ist, Burak Dak-Gökhan Gökseven-Metin Alper Kurt “Kesişme VI”
x-ist’in, genç sanatçıların evrensel fikre dayalı eser üretimini destekleme misyonu ile gelenekselleşen Kesişme serisiyle temelleniyor. Birçok başarılı sanatçının kariyerine ivme kazandıran Kesişme, bu edisyonunda Burak Dak, Gökhan Gökseven ve Metin Alper Kurt’un sergiye özel hazırladıkları yapıtlarına yer veriyor.
Genç yeteneklerin bir araya geldiği keşif serisi Kesişme, 6. edisyonunu 12 Haziran 2021 tarihine kadar izleyiciyle buluşturuluyor.
Mixer “Lens’21: Video Sanatında Kişisel Anlatılar”
Mixer, LENS serisi kapsamında 2020 yılında gerçekleştirmeyi planladığı ve Covid-19 nedeniyle ertelenen bu projeyi video sanatı alanında Türkiye’nin öncü kurumlarından Bilsart ile birlikte daha kapsamlı bir davete dönüştürmeye karar vermiştir. Sanat alanında birlikte hareket etmenin ve iş birliğinin önemine ve gücüne inanarak, Türkiye’nin farklı bölgelerinde yer alan sanat kurumlarının katılımı ile yeni ve uzun soluklu bir proje olan Senkron ‘Eş Zamanlı Video Sergileri’nin ilk adımları bu sayede atılmıştır. Tüm kurumların kendi programları ile katıldığı ve kolektif bir şekilde organize edilen Senkron, özellikle video alanında hissettiğimiz boşluğu doldurmayı ve ilerleyen senelerde farklı sanat bileşenlerinin de katılımı ile, bu birlikteliğin ve dayanışmanın devam edeceği bir etkinlik olmayı hedefliyor.
Videonun, sanatsal ifade biçimi olarak gelişiminde etkin rol üstlenen sanatçıların; kişisel anlatılarından yola çıkarak oluşturdukları çalışmaları bir araya getiren Lens’21 sergisi,29 Mayıs tarihine kadar Mixer galeri alanı ve Bilsart’ta izleyici ile buluşacak. Cengiz Tekin, Çağrı Saray, Erkan Özgen, Ferhat Özgür, Hale Tenger, Neriman Polat, Nil Yalter, Özgür Demirci ve Vahap Avşar’ın çalışmaları Mixer’de yer alırken, Ali Şentürk’ün ‘’Hafif Derinlikte Açığa Çıkan Birtakım İhtimaller’’ başlıklı video yerleştirmesi ise Bilsart’ta ziyaret edilebilecek.
Anna Laudel “Karma Yaz Sergisi: Art Market III”
İstanbul’un önde gelen dinamik güncel sanat mekânlarından Anna Laudel, ulaşılabilir sanat fikriyle üçüncü edisyonunu gerçekleştireceği “Art Market III” sergisine 2 Temmuz tarihine kadar ev sahipliği yapıyor.
Çoğunlukla genç sanatçıları ve üretimlerini desteklediği sergi programlarıyla dikkat çeken Anna Laudel’in “Art Market III” sergisi için hazırladığı seçkide, Sara Baruh, Lal Batman, Beyza Boynudelik, Özlem Can, Ramazan Can, Tuğçe Diri, A.G. Ehsan, Anke Eilergerhard, Onur Hastürk, Mathias Hornung, Kadriye İnal, Hayal İncedoğan, Bilal Hakan Karakaya, Ekin Su Koç, Nuray Koschowsky, Mehmet Sinan Kuran, Serkan Küçüközcü, Emin Mete Erdoğan, Ardan Özmenoğlu, Meltem Sırtıkara, Cem Sonel, Esma Paçal Turam, Halil Vurucuoğlu, Hanefi Yeter ve Serpil Yeter dahil olmak üzere Türkiye ve yurt dışından farklı teknik ve materyallerle üretim yapan sanatçıların eserleri yer alıyor.
Gru Sanat Galerisi “Kağıttan Kaplan”
Geçtiğimiz mart ayında Urla’da açılan Gru Sanat Galerisi, dijital eşikte kağıda bir saygı duruşu ya da veda göndermesiyle tekrar bakan kolektif sergi Kağıttan Kaplan’ı ağırlıyor.
Gru Sanat Galerisi, on çağdaş sanatçının kağıt üzerine gerçekleştirdikleri çalışmaları bir araya getiren Kağıttan Kaplan isimli kolektif sergiyi 11 Temmuz 2021 tarihine kadar Urla’daki mekanında izleyiciyle buluşturuyor. Sanatçı Cemal Demir’in seçkisini gerçekleştirdiği ve ismini verdiği sergi; Basako, Beyza Boynudelik, Gökhan Deniz, Bedia Ekiz, Güler Güçlü, Horasan, Ali İbrahim Öcal, Meltem Sarıkaya ve Şevket Sönmez’in kağıt üzerine gerçekleştirdiği çalışmaları izleyiciye sunuyor.
Versus Art Project, SABO “Time Machine”