İstanbul Sergi Rehberi: Temmuz 2021
Yazı Boyutu:
İstanbul’daki en yeni sanat sergi programlarını takip etmeniz için detaylı bir rehber hazırladık. Sergi takviminizi yapmadan önce, güncel sergilerle ilgili tüm merak ettiğiniz konuların yer aldığı OGGUSTO Temmuz Sergi Rehberini mutlaka inceleyin.
İstanbul sanat şehri olmaya devam ediyor. Birçok yeni sergiye ev sahipliği yapan İstanbul’da hangi sergiye gidilmeli diye düşünüyorsanız, en yeni sergi rehberini mutlaka keşfedin. Arter, Meşher, Pera Müzesi gibi İstanbul’un önemli galerilerinde yer alan sanatçıların en çok merak edilen sergilerini bir araya getirdik.
Mozaik Design, Halil Altındere “Güvenlik Ağacı”
Türkiye’nin uluslararası alanda en çok tanınan sanatçılarından olan Halil Altındere’nin 2021 yılında ürettiği, “Güvenlik Ağacı” isimli heykeli, PİLOT Galeri ve Mozaik Design işbirliği ile Ortaköy, Dereboyu Caddesi, 78 numarada sergileniyor. Halil Altındere’nin bienaller ve müzeler için ürettiği projelerinin ötesinde dış mekanda, sokaktan geçen tesadüfi izleyici ile buluşacağı bu eser, sanat meraklılarının olduğu kadar sanatla ilgilenmeyen pek çok kişinin de radarına takılacak gibi görünüyor.
Sanatçının, Yaman Erturan’ın davetiyle ürettiği ve Mozaik önünde kalıcı olarak sergilenecek olan Güvenlik Ağacı isimli çalışması, ilhamını, 21. yy’ın gözetleme merakından alıyor. Gözetlemenin neredeyse bir obsesyona dönüştüğü çağımızda, göz retinası okuyan kameralar, drone’lar, internet çerezleri ve daha birçok araç bedenlerimizin bildiğimiz ve bilmediğimiz verilerini toplar ve işlerken, gözetlenmek giderek daha sofistike/görünmez ve gerekli olduğu düşünülecek şekiller alıyor. Telefonunuza indirdiğiniz app’lerle, robot call center çalışanlarının kaydettiği sesinizle veya instagrama yüklediğiniz 20 yaş fotoğraflarınızla, çoğu zaman gönüllü olarak paylaştığınız bilgiler, sizle ilgili bir bilgi ağacı oluşturuyor. Altındere’nin ürettiği Güvenlik Ağacı, tüm bu gözetleme kültünün bir metaforu olduğu gibi, uygarlığımızın arka bahçesindeki ağacın, 21. yy’da açan çiçeklerinin nasıl göründüğünün bir akıl yürütmesi olarak da görülebilir.
Arter, Füsun Onur “Opus II – Fantasia”
Türkiye’de çağdaş sanatın öncülerinden Füsun Onur’un Arter Koleksiyonu’nda yer alan Opus II – Fantasia adlı yerleştirmesi, ziyarete açılıyor. Füsun Onur’un diğer pek çok yapıtında olduğu gibi doğrudan müziksel referanslar taşıyan bu yerleştirmede, sanatçı dört sıradan nesneyi müziğin mecrası ve unsurları olarak kullanıp, mekânı ve zamanı ritim ve varyasyonlar yoluyla yorumluyor. Emre Baykal küratörlüğünde sergilenen Opus II – Fantasia, 20 Şubat 2022 tarihine kadar Arter’de görülebilir.
BE Contemporary Art Gallery, Genco Gülan “Güzel Şeyler”
BE Contemporary Art Gallery, 6 Temmuz 2021 tarihine kadar, Genco Gülan’ın kavramsal sanat ve güzellik sorunsalını ele aldığı Güzel Şeyler ismindeki solo sergisini ağırlıyor. Sergi, Genco Gülan’ın son dönemde gerçekleştirdiği büyük boyutlu soyut resimlerini, figüratif heykellerini, deneysel objelerini ve seramik yapıtlarını bir araya getiriyor. Sergide yer alacak yapıtların büyük bir bölümü ilk defa seyirci karşısına çıkacak ve önce İzmirli sanatseverlerle buluşacak.
Güzel Şeyler sergisi, güzellik kavramının uzun süre sanatla ilişkilendirilmiş olmasından sonra post-modern dönemde bu ilişkide yaşanılan ciddi kopuştan yola çıkıyor. Genco Gülan, kavramsal sanatın güzellik ile yaşadığı bu yol ayrımından sonra post-postmodern dönemde tekrar yakınlaşmalarını öngörüyor. Çağdaş sanatçı, kavramsal sanat ve güzellik algısının tekrar bir arada anılabilmesi için Güzel Şeyler sergisinde yeni yöntemler deniyor. Gülan, izleyicilerin zihinlerindeki güzellik tanımını yeniden ele alan, bazen kitsch bazen minimal yapıtlar veren bu yaklaşımı, bir final değil bir bekleme alanı olarak değerlendiriyor.
Arter Dinleyen Gözler İçin, Dick Higgins Albüm Sayfası
Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan ve küratörlüğünü Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli’nin üstlendiği Dinleyen Gözler İçin başlıklı sergi, çoğu müzikle güçlü bir bağ kuran yirmi üç yapıtı bir araya getiriyor. Ziyaretçiler, galeri alanına hakim olan sessizliğin içinde yapıtlardan yükselen “sesleri” keşfetmeye ve hayal etmeye davet ediliyor. Sergi, 25 Temmuz’a kadar görülebilir.
David Tudor tarafından tasarlanan ve Composers Inside Electronics, Inc. tarafından gerçekleştirilen Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) başlıklı etkileşime açık yapıt ise “Sesli Dizi”nin dördüncü sergisi olarak yine Melih Fereli’nin küratörlüğüyle Karbon’da deneyimlenebilecek. Dinleyen Gözler İçin ve Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) sergileri birbiriyle yakından ilişkilenerek ses ve sessizlik kavramları üzerinden tek bir sergi gibi de işliyor. Yağmur Ormanı V, 11 Temmuz’a kadar görülebilir.
Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan ve küratörlüğünü Kevser Güler’in üstlendiği Gökcisimleri Üzerine başlıklı grup sergisi, yaşamsal bir biraradalık düzleminin bugün yeniden düşünülebilir ve inşa edilebilir olmasına dair sorulara odaklanıyor. Yirmi sekiz sanatçının yapıtlarını kapsayan sergi, var olanların bir araya gelme ve dağılma biçimlerini, ilişki kurma tarzlarını, birbirlerine mesafe alma ve yakınlaşma yollarını birlikte düşünmeye davet ediyor. Sergi, 25 Temmuz’a kadar görülebilir.
Pera Müzesi, Etel Adnan “İmkansız Eve Dönüş”
Rum olan İzmirli bir anne ve Şamlı Osmanlı subayı olan bir babanın çocuğu olarak 1925’te Beyrut’ta çok yönlü bir aile ve coğrafyada doğmuş sanatçının bu zengin kimliğinin izlerini eserlerinde görmek mümkün. Çevresindeki dünyayı doğallıkla yorumluyor, özgün soyut manzaraları ve özellikle dağları renk, yazı, hafıza ve zaman gibi konuları işlediği eserleri dünyayla kurduğu hassas ve dinamik ilişkiyi yansıtıyor.
Yaşamından eksik olmayan savaşlara, siyasal ve toplumsal olaylara kayıtsız kalmayan Etel Adnan, üretimlerinde iki temel ifade aracını, yazıyı ve resmi, bazen birbirinden ayrı bazen birbirinin içinde kullanıyor.
Ressam, yazar ve şair Etel Adnan’ın yüz yıla yaklaşan yaşamının tüm üretim dönemlerini kapsayan retrospektif niteliğindeki bu sergiyi 8 Ağustos’a kadar Pera Müzesi’nde ziyaret edebilirsiniz.
Gru Sanat Galerisi “Kağıttan Kaplan”
Geçtiğimiz mart ayında Urla’da açılan Gru Sanat Galerisi, dijital eşikte kağıda bir saygı duruşu ya da veda göndermesiyle tekrar bakan kolektif sergi Kağıttan Kaplan’ı ağırlıyor.
Gru Sanat Galerisi, on çağdaş sanatçının kağıt üzerine gerçekleştirdikleri çalışmaları bir araya getiren Kağıttan Kaplan isimli kolektif sergiyi 11 Temmuz 2021 tarihine kadar Urla’daki mekanında izleyiciyle buluşturuyor. Sanatçı Cemal Demir’in seçkisini gerçekleştirdiği ve ismini verdiği sergi; Basako, Beyza Boynudelik, Gökhan Deniz, Bedia Ekiz, Güler Güçlü, Horasan, Ali İbrahim Öcal, Meltem Sarıkaya ve Şevket Sönmez’in kağıt üzerine gerçekleştirdiği çalışmaları izleyiciye sunuyor.
Versus Art Project, SABO “Time Machine”
Versus Art Project, 10 Temmuz tarihine kadar SABO’nun “Time Machine” sergisine ev sahipliği yapıyor. Geçmiş, şimdi ve gelecek kurgusunda temellenen sergi, sanatçının figürleri üzerinden zamanda bir yolculuğun kapılarını aralıyor.
Zaman kavramının birçoğumuz için anlamını yitirdiği, bulanıklaştığı günler yaşıyoruz. Zamanı yakalayamadığımızdan ya da zamanın bir türlü akmadığından aynı anda şikâyet edebilecek kadar “an”da olma/kalma mücadelesi veriyoruz. SABO da tam bu açıdan yaklaşarak “an”dan çıkıp, zaman kavramına bütünsel bakıyor ve zaman kipleri arasında bağlantılar kurarak tek bir düzlemde birleştiriyor.
Vuslat Foundation, Giuseppe Penone “Dinleyici”
‘Birlikte Nasıl Yaşarız?’ temalı Bienal’de ünlü İtalyan sanatçı Penone’nin anıtsal eseri Dinleyici, Vuslat Foundation’ın ilk projesi olarak izleyiciyle buluşuyor.
Dünyada ‘can kulağıyla dinleme’ becerisini bireysel ve toplumsal ilişkilerin olmazsa olmaz parçası haline getirme amacıyla kurulan Vuslat Foundation, küratörlüğünü Hashim Sarkis’in yaptığı ve bu yılki teması ‘Birlikte Nasıl Yaşarız?’ olan Venedik Bienali 17. Mimarlık Sergisi’ne özel proje ortağı olarak davet edildi. Vakıf, ünlü İtalyan sanatçı Giuseppe Penone’nin anıtsal enstalasyonu “Dinleyici”yi, 21 Kasım 2021 tarihine kadar sanatseverlerin beğenisine sunuyor.
Dokuz metre yüksekliğinde, ağaç formunda olan bronz heykel, Bienal’in özel etkinliği olarak Venedik’in tarihi mekânı Gaggiandre’de kanal suyuna yerleştirilecek. Bu projeyle doğayı cankulağıyla dinlemenin önemine dikkat çekmeyi ve farkındalık yaratmayı amaçlayan Vuslat Foundation, izleyiciyi bu konuda düşünmeye ve üretmeye davet ediyor. Küratör Sarkis ise Vuslat Foundation’ın gerçek anlamda ilham verdiğini belirtirken, “Bu proje, mekân anlayışımızın, bir görme alanından dinleme alanına geçmesinin gerekliliğine vurgu yapıyor” diyor.
Simbart Projects, Tuğçe Diri, Aras Seddigh, Rabia Seyhan “Artık Hafıza”
Simbart Projects Çukurcuma’da 17 Temmuz 2021 tarihine kadar gerçekleşen ‘Artık Hafıza / Residual Recollection’ adlı grup sergisi Tuğçe Diri, Aras Seddigh ve Rabia Seyhan’in desen merkezli son dönem üretimlerini bir araya getiriyor. Eserlerdeki mimari kesitler, dokular ya da semboller aracılığıyla bilinçaltından taşarak kurgusalı gerçekle bir araya getiren melez imgeler, yeni anlam katmanları oluşturuyor. Geçmişte yaşanan, görülen, öğrenilen, deneyimlenen veya unutulduğu sanılan bazı detayların yeniden canlandırılmasıyla elde edilen bu görüntüler, sergi bağlamında hafızada “arta kalanlar” olarak tanımlanıyor. Edinilen bilgiler ve bilinçli olarak kaydedilen görüntüler arasında uçuşan bu imgeler, sanatçıların bedenlerinin ve zihinlerinin adeta bir uzantısı gibi davranan desen pratiğinde somutlaşıyor.
Mixer ”Mixer Sessions V”
Mixer’in kariyerlerinin başındaki genç sanatçılara alan açma ve destek olma arzusuyla hayata geçirdiği sergi serisi Mixer Sessions’ın beşinci edisyonu 15 Haziran – 4 Ağustos tarihleri arasında izleyici ile buluşmaya hazırlanıyor.
Mixer Sessions’ın beşinci edisyonu, farklı şehirlerde eğitim gören sanatçıların video, fotoğraf, tuval, karakalem, seramik, hazır nesne ve mekana özgü yerleştirmeler gibi çeşitli sanatsal üretim biçimlerini kullanan çalışmaları izleme fırsatı sunuyor. Bu yılki seçki de, toplumsal hafıza; birey-kimlik; aidiyet; aile; ev-mekan, doğa-insan ilişkisi ve iktidar kavramları öne çıkıyor.
15 Haziran – 4 Ağustos tarihleri arasında çalışmalarını Mixer Sessions’ın beşinci edisyonu sergisi aracılığıyla izleyiciler ile buluşturacak sanatçılar: Cemil Toprak, Delal Eken, Derya Gözükızıl, Duygu Tanrıverdi, Eda İlbeyci, Ege Subaşı, Ekin Keser, Ferhat Salman, Gökhan Tanrıöver, Hale Arslan, Hazel Kılınç, Irmak Dönmez, Kübra Zor, Nagihan Aydınlık, Pelda Aytaş, Rıdvan Aşar, Serap Alakaz, Volkan Dinçer, Zeynep Tunçel olarak belirlendi.
Kalyon Kültür “Sabırla Bekleyen Büyülü Şeyler”
Kalyon Kültür, 25 Kasım 2021 tarihine kadar, farklı teknik ve malzemelerle çalışan yedi sanatçıyı Sabırla Bekleyen Büyülü Şeyler isimli sergide bir araya getiriyor.
Doğanın önermelerine dikkat kesilerek yavaşlamaya, detaylarına mercek tutarak duyumsamaya; zaman, emek ve sabır kavramları etrafında birlikte düşünmeye bir davet niteliğinde olan sergide Ali İbrahim Öcal, Ahmet Duru, Ayşe Gül Süter, Melis Buyruk ve Sadık Arı’nın yeni ve yakın dönem yapıtları yer alırken Dikine Ongoing Project’in ‘Şey ve Tekrar’ isimli uzun süreli performansı, performansçı Umut Sevgül ve fotoğraf sanatçısı Barbaros Kayan tarafından gerçekleştirilecek. Serginin küratörlüğünü Sezgi Abalı, koordinatörlüğünü ise Bahar Güneş üstleniyor.
Meşher “Mâziyi Korumak”
Türkiye’nin ilk özel müzesi olma özelliğini taşıyan Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonundan derlenen “Mâziyi Korumak” sergimizi şimdi dilediğiniz yerden ziyaret edebilirsiniz. Anadolu uygarlıklarını kesintisiz bir kronolojiyle ve çarpıcı örneklerle gözler önüne seren sergi, kültürel mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekiyor.
Kıraathane İstanbul, Meltem Şahin “Birinin Acısı Öbürüne Geçmiyor”
Meltem Şahin’in Türkiye’deki 3. solo sergisi kadın cinayetleri konu alıyor. Birhan Keskin ve Aslı Serin’in kadın cinayetlerini konu alan Anıt Sayaş şiirine çizimleriyle yeni bir boyut kazandıran Şahin, Anıt Sayaç kitabının tasarımınıda üstlendi. Şairlerin ses kayıtlarını dinleyerek kendini şiirin dizelerinden oluşan bir çemberin içine alarak 8 çizimi canlı bir performans olarak gerçekleştirdi. 8 adet çizimle birlikte portre kolajlar beraber kitaplaştırıldı. Sergiyi 6 Ağustos’a kadar ziyaret edebilirsiniz.
Kalyon Kültür “Sabırla Bekleyen Büyülü”
Kalyon Kültür, adını ‘Evren duyularımızın keskinleşmesini sabırla bekleyen büyülü şeylerle doludur’ sözünden alan Sabırla Bekleyen Büyülü Şeyler isimli karma sergiyi 25 Kasım tarihine kadar ev sahipliği yapıyor.
Sabırla Bekleyen Büyülü Şeyler sergisi kapsamında, Dikine Ongoing Project’in Umut Sevgül ve Barbaros Kayan tarafından gerçekleştirilen “Şey ve Tekrar” isimli mekana özgü 30 gün süreli canlı performansı ve devamında sunulacak canlı projeksiyon mapping ve video yerleştirmesi mekanda deneyimlenebilir. 30 Temmuz tarihine kadar devam eden canlı performans 11.00 – 18.00 saatleri arasında izlenebilirken, 10 Ağustos – 25 Kasım tarihleri arasında ise performansın canlı projeksiyon mapping ve video yerleştirmesi Kalyon Kültür’de görülebilecek.
Fişekhane “Hareket Eden Anılar”
Contemporary İstanbul Vakfı (CIF) ve Borusan Contemporary’nin ortak çalışmasıyla düzenlenen “Hareket Eden Anılar” sergisi, 6 Ağustos 2021 tarihine kadar Jotun iş birliğiyle Fişekhane’de devam ediyor. Sergiye, Fişekhane içerisinde yer alan ve Contemporary Istanbul Vakfı’nın sanat alanı olan Cocoon tarihi mimarisi ile ev sahipliği yapıyor. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan 16 adet eserin bulunduğu bu sergi; dikey mimari referans alınarak, kent-insan psikolojisi, ekoloji ve yaşamın özelinde tek tipleşen yaşam alanları içinde sanat mekanlarının konumlandırılmasını konu alıyor.
Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nda yer alan fotoğraf ve yeni medya eserlerinin bulunduğu sergide; çağdaş sanatın en yenilikçi ifade biçimleriyle yoğun kentleşmenin yarattığı sorunlar ele alınıyor. Sergide doğanın kentsel dokularla uyumu ve çok katmanlı kentlerin barındırdığı kültürel geçmiş gibi konular üzerinde duruluyor. Toplumun tüm kesimleriyle buluşturulması hedeflenen serginin sanat eserleri, Jotun sponsorluğunda reklendirilen sergi alanları ve Fişekhane’nin tarihi mimarisiyle bütünlük oluşturuyor.
Tosca Art & Design, Pamir Kargın “Secret Party Downstairs/Aşağıdaki Gizli Parti”
Pamir Kargın’ın kişisel resim sergisi ‘Secret Party Downstairs/Aşağıdaki Gizli Parti’ 4 Temmuz tarihine kadar Tosca Art & Design’da gerçekleşiyor. 2021’in devamında İtalya (Floransa Bienali), İspanya, Lüksemburg gibi ülkelerde sergilenecek yeni serisi ilk defa burada gösterilecek.
Elgiz Müzesi “Gelecek Zaman”
Elgiz Müzesi, 2012 senesinden itibaren kararlılıkla yaptığı teras sergilerinin 13.sü olan “Gelecek Zaman” Sergisini, 20. Yılında her şeye rağmen gerçekleştiriyor. Ülkemizde ender rastlanan sanat etkinliklerden biri olan açık hava heykel sergisinde, genç sanatçılar farklı anlatımlar ve farklı materyaller ile müzenin iki bin metrekarelik, heykel sergileri için kullanıma açılan terasında bir araya geliyor. Dünyayı kasıp kavuran ve hepimizin alışkanlıklarını değiştiren salgına rağmen genç sanatçıların yaşama sanatla sahip çıktıkları bir kez daha görüldü. Sergiye 113 sanatçı 144 yapıtla başvurdu ve 48 heykel sergilenmek üzere, Nilüfer Ergin, Haşim Nur Gürel, Seyhun Topuz, Rahmi Aksungur ve Can Elgiz’den oluşan danışma kurulunun değerlendirmesinden geçerek seçildi.
“Gelecek Zaman” Sergisi, Elgiz Müzesi’nde açık havada 23 Ekim 2021 tarihine kadar ziyaret edilebilir.