Şubat Ayında Görülmesi Gereken Sergiler
Yazı Boyutu:
Şubat ayında kaçırılmaması gereken sergileri listeledik.
Galerist, Semiha Paksoy, “Portreler”
Galerist, Semiha Paksoy’un Portreler sergisini 13 Şubat – 23 Mart tarihleri arasında sanatseverler buluşturuyor. İşlerinde her zaman müziği ve dramayı taşımanın yollarını arayan sanatçı, portreler serisinde hayatını şekillendiren önemli dönemlerin birbirinden değerli şahsiyetlerini resmediyor. Portrelelerini bir nevi anılar albümü olmaları öngörüsüyle hazırlayan Berksoy, onlarla konuşarak ve onlardan beslenerek yaşamıştır. Başlı başına bir sanat eseri gibi tasarladığı yatak odasının duvarlarını dolduran resimleri, iç dünyasının imgeleriyle ve Berksoy’u geleceğe götürecek bütün bir hayat hikayesiyle doludur.
Pg Art Gallery, Yonca Karakaş, “Botanik Hastanesi”
Pg Art Gallery, Yonca Karakaş’ın bellek konusuna odaklandığı ikinci kişisel sergisi “Botanik Hastanesi”ne 16 Şubat – 15 Mart 2019 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Simülasyondan oluşan bir Botanik Hastanesi’nde çalışan karakterlerin, zamanla konak olarak kullandıkları bu alanda belleğe ait aksak görüntüler ile düzensiz bir duruma girmeleri söz konusu. Yapay zeka ve belleğin birbirinden aldıkları donelerin oluşturduğu mevcut görüntülerde, hiçbir şey tam olarak düzgün bir şekilde ilerlemiyor. Gerçeklikten alınan referanslarla simülasyon alanın bu hatalarla kendini görselleştirmesi söz konusu. Çünkü bellek, anılara ulaşırken hiçbir zaman lineer bir yol izlemiyor. Aksine geçmiş, gelecek ve şimdiden aynı anda besleniyor. “Bellek” kelimesi geçmişe ait belirli anılar olarak gösterilse de sürekli geleceği tasvir ve hayal eden bir yapı içerisinde.
PİLEVNELİ Mecidiyeköy, “KÂĞIT”
PİLEVNELİ Project, 12 Şubat – 24 Mart 2019 tarihleri arasında PİLEVNELİ Mecidiyeköy'de “KÂĞIT” başlıklı sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. PİLEVNELİ Mecidiyeköy’ün misafir programı kapsamında gerçekleştirilen ilk proje olarak izleyici karşısına çıkan “KÂĞIT”, 100’ün üzerinde sanatçının kâğıt işlerine odaklanıyor. Sergi, Türkiye çağdaş sanatında, 1960’lardan bugüne uzanan bir çizgide, kâğıt üzerine yapılan işler ve de bizzat materyal olarak kağıdın kullanıldığı yapıtları bir araya getiriyor.
PİLEVNELİ Mecidiyeköy, Kezban Arca Batıbeki, “Vaad Edilmemiş Topraklar”
1984’ten bu yana, farklı platformlarda, kadın ve popüler kültür üzerine yaptığı işlerle tanınan, Türkiye’de Güncel sanatın değerli isimlerinden Kezban Arca Batıbeki; “Vaad Edilmemiş Topraklar” isimli yeni kişisel sergisi ve sergi için hazırlanan kitabıyla sanatseverlerle buluşuyor. Sergi; 12 Şubat – 24 Mart 2019 tarihleri arasında PİLEVNELİ Mecidiyeköy’de, PİLEVNELİ Project tarafından gerçekleştirilecek. Batıbeki göçler çağında; mülteci üreten coğrafyalardan ayrılan ya da ayrılmak zorunda bırakılan insanların hikayelerini, kolajlarında, sıradanlaştırmaktan ve dramatize etmekten uzak, incelikli bir mesafeyle yansıtıyor. Bu seri; Kezban Arca Batıbeki’nin anlatım pratiğinde, insana dair olağan ya da olağandışı durumları yansıttığı, yeni dünyalar olarak ortaya çıkıyor.
City’s Nişantaşı, Grup Sergi
City’s Nişantaşı'nda düzenlenen sanat projeleri Cenk Akaltun, Çağdaş Erçelik ve Sevtap Yılmaz’ın eserlerinden oluşan gurup sergisi ile devam ediyor. 1 – 20 Şubat 2019 tarihleri arasında izlenebilecek sergide insan ve doğa kavramları hem resimsel hem de heykel boyutunda tanımlanmakta.
Cenk Akaltun'un çalışmaları seyircisini yaklaşıp uzaklaştıkca değişen makro ve mikro düzeydeki boyutlar arasında kalan maddenin doğası ile buluşturuyor. Çağdaş Erçelik, heykellerinde figür ve mekan öğesini bir arada kullanarak anlatımcı bir dil oluşturmaya çalışıyor. Sevtap Yılmaz, son eserlerinde yeryüzündeki renklerin ve kültürlerin armonisi olarak gördüğü çiçeklerle beraber kullandığı hayvan figürleri ile güzelliği ve insan doğasında var olan içgüdüsel vahşetin tezatlığını resimlerine yansıtıyor.
Anna Laudel Contemporary, Ardan Özmenoğlu, “Bu İşin Sonu Yok”
Ardan Özmenoğlu’nun “Bu İşin Sonu Yok” başlıklı 2019 yılındaki ilk kişisel sergisi Anna Laudel Contemporary’de sanatseverlerle buluşuyor. Mekanın mimari özellikleri ve binanın tarihi dokusunu dikkate alarak ürettiği, yeni post-it çalışmalarının yanı sıra cam heykelleri ve neon işlerinin de bulunduğu sergi, 7 Mart’a kadar görülebilir.
Art On İstanbul, Karma Sergi, “Bir Cümle Kurmak”
Art On İstanbul, 28 Şubat 2019 tarihine kadar Bir Cümle Kurmak isimli karma sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergide, Erman Özbaşaran, Mithat Şen, Ahmet Çerkez, Olgu Ülkenciler, Evren Sungur ve Ahmet Elhan’ın son dönem üretimleri yer alıyor. Bir Cümle Kurmak, sanatçıların seri olarak düşünme ve üretme biçimleri üzerine odaklanıyor. Her bir sanatçının son dönemlerde ürettiği yeni seri, çok sözcükle kurulmuş tek bir cümle gibi yoğun bir yerleştirme ile izleyiciye sunuluyor.
Galeri Selvin 2, Ekber Sürsal, “Zamansız”
Heykel sanatçısı Ekber Süral’ın Zamasız isimli sergisi, 23 Şubat’a kadar Galeri Selvin 2’de misafirlerini bekliyor. Ekber Sürsal’ın eserlerinde; uygarlıkların, kültürlerin, dinlerin, katman katman biriktiği Anadolu’nun izlerini görüyoruz. Bu katmanlar salt konulara değil seçilen malzemelere de yansıyor. Malzemeler taş, ahşap, maden, kâğıt, reçine olarak resim, rölyef ve heykellerde birleşiyor.
Galeri Diani, Hasan Çevik, “Sessiz”
Galeri Diani, 16 Şubat – 9 Mart tarihleri sanatseverlerin ve koleksiyonerlerin son yıllarda özellikle yakından takip ettiği yeni kuşak ressamlardan Ressam Hasan Çevik’in “Sessiz” adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçı, kendi bakış açısı ile doğayı, doğanın gizemini, dilini çözümleme, görünür hale getirme çaba ve isteğine ulaşma girişimi olarak değerlendiriyor.
Ekavart Gallery, Muzaffer Akyol & Gaye Su Akyol, “Tahayyüller Okyanusunda İki Kuş”
EKAV / Eğitim, Kültür ve Araştırma Vakfı, Muzaffer Akyol ve Gaye Su Akyol’un tuval resminin yanı sıra, farklı malzemelerin de oyuna dahil olduğu “Tahayyüller Okyanusunda İki Kuş” adlı üçüncü ortak sergilerini 5-28 Şubat tarihleri arasında Ekavart Gallery’de görücüye çıkarıyor. Tahayyüller Okyanusunda İki Kuş, zaman, hayal ve olasılıklar üzerinden birbiriyle ilişkili fakat bağımsız kompozisyonları su yüzüne çıkarırken, okyanusu olmayan bir coğrafyadan açık denizlere açılarak, mevcut gerçekliği dönüştürüyor, yerine yepyeni olasılıklar sunuyor.
Gaye Su Akyol
Muzaffer Akyol
{771764}
Versus Art Project, Sabo, Paracetamol
Versus Art Project, 10 Ocak – 23 Şubat 2019 tarihleri arasında Sabo’nun Paracetamol isimli ilk kişisel sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Sanatçının çocukluğunda yaşadığı bir hikayeden alan Paracetamol, bellekteki imgenin değişiminde zamanın oynadığı rolu merkezine alıyor. Çocukluktan bugüne belleğine yerleşmiş imgelerden yola çıkan sanatçı, deneyimlerini bilinçaltı imgeleriyle birleştiriyor; ortaya çözümü kişiye göre değişen, herkes için farklı anlamlar ifade edebilecek kompozisyonlar çıkıyor. Grafiksel öğeleri resimsel bir dille işleyerek içinde mizah barındıran bir dünyanın kapılarını aralıyor.
UNIQ Expo, “Cezeri'nin Olağanüstü Makineleri Sergisi”
Merkezine Cezeri’yi yerleştirerek mekanik tarihinin görkemli hikayesini ilham verici bir şekilde sunan “Cezeri'nin Olağanüstü Makineleri Sergisi”, 15 Şubat'ta UNIQ Expo'da kapılarını açıyor. Cezeri; dünyanın ilk insansı robotları, şifresi Enigma’dan bile güçlü kilitler, bugün hâlâ kullandığımız 4 zamanlı dişli mekanizmalar, zamanı hassas şekilde ölçen saatler ile mühendisliği sanatla buluştururken bilimi ise hayatla buluşturuyor. Adeta bir bilim tarihi arkeolojisi sayılabilecek yapısıyla dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor.
Salt Beyoğlu, Naeem Mohaiemen, Makbul Tarihin Tutsakları
Sanatçı ve tarihçi Naeem Mohaiemen, üçüncü dünya enternasyonalizminin oluşumu ve çöküşünü film, enstalasyon ve yazıları ile üç büyük kırılmada inceliyor. 23 Ocak’ta Salt Beyoğlu’nda açılan sergi, 28 Nisan’a kadar görülebilir.
Evin Sanat Galerisi, Emin Turan, “Ark/Runnel’’
Emin Turan’ın kişisel sergisi ‘’Ark/Runnel’’ 14 Şubat’ta Evin Sanat Galerisi’nde izleyici ile buluşuyor. Sanatçı, 8. kişisel sergisindeki işlerini oluk, su yolu anlamına gelen Ark başlığı altında topluyor. Turan’ın, tuvallerinin zeminini boyarken kullandığı ve ‘‘yerçekimi geometrisi’’ olarak adlandırdığı özgün tekniği, İstanbul’un binlerce yıllık geçmişindeki “su” olgusuna odaklandığı sergisinde yeni bir anlam kazanıyor; yapıtlardaki akışkan formlar Bizans Dönemi'nin vitrayları ve mozaiklerini anımsatarak sergideki bazı işlerin referans noktalarına selam veriyor.
Kare Sanat, Karma Sergi, “Spekülatif Mekanlar”
“Spekülatif Mekanlar” başlıklı grup sergi, 25 Şubat’a Kare Sanat’ta kadar misafirlerini bekliyor. Burcu Aksoy, Can Aytekin, Çağla Sel, Monika Bulanda, Murat Germen, Seher Uysal ve Seydi Murat Koç’un işlerinin yer aldığı sergi, güncel sanatta mekan kavramına yönelik yaklaşımların disipliner ve kavramsal çeşitliliğini irdelemeyi; izleyiciyi bu farklı önermelerin yarattığı karmaşık yapının ortasında bırakarak, ona zihinsel ön kabullerini sorgulayabileceği bir alan sunmayı amaçlıyor.
Sanatorium, Sinan Bökesoy, “Yalnız Ağaçlar”
Sanatorium, 24 Şubat 2019’a kadar Sinan Bökesoy’un yeni enstalasyon çalışmasının yer alacağı “Yalnız Ağaçlar” adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Enstalasyon çalışması; İstanbul, New York, Tokyo, Madrid, Cenova ve Atina’da seçilen birer ‘yalnız ağaç’ın çevresindeki kentsel ses dünyasına ait kayıtların, galeri mekanında ütopik bir ormana dönüştürülmesini içeriyor. Ses dünyaları örneklenen bu yalnız ağaçların, ortak ses hatıralarının birbirine kenetlenerek bir orman hayali üretme süreci, gerçek zaman ses dönüşümleri ile aktarılıyor.
Poşe, Karma Sergi, “Metin, Sessizlik, Gösteri”
Jennifer İpekel, Merve İşeri ve Senem Özgören’in karma sergisi “Metin, Sessizlik, Gösteri”; metot olarak kolektif üretim, baştan kurgulama ve şiir ile seslendirme yollarını kullanıyor. Evrenler arası yolculuğu mümkün kılan, gerçek ile düş çizgisinde dans eden bedenlerin sonsuz bir kurgusu olarak tanımlanan sergi, 17 Şubat’a kadar Poşe’de görülebilir.