Upcycle Art Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yazı Boyutu:
Tüm dünyada hızla gelişen bir eğilim olan Upcycle Art tekniği ile ilgili bilmeniz gerekenlere göz atın.
Tüm dünyada hızla gelişen bir eğilim olan Upcycle Art tekniği yeni tür sanatsal üretimlerin doğmasına olanak sağladı. Peki Upcycle Art nedir ve nasıl üretiliyor? Bu teknikle ilgili bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.
Upcycle Art Nedir?
Dünyanın birçok ülkesinde son yıllarda popülaritesi gittikçe artan Upcycle Art günümüzün en yaygın trendlerinden. Kullanılmış ve çöpe atılacak ürünlerden yeni şeyler üretmenin sanatsal bir yöntemi olarak sunulan “Upcycling”; atık malzemeleri ve istenmeyen ürünleri sanatsal veya çevresel değer gibi daha kaliteli olduğu düşünülen yeni malzemelere ve ürünlere dönüştürme işlemine verilen ad olarak biliniyor.
Atmaya kıyamadığımız, yeniden kullanmak istediğimiz malzemelerden oluşturulan bu sanatsal üretim; pantolon etiketlerinden, cam şişelere, eskimiş mobilyalardan naylon poşetlere kadar birçok malzemeyi estetize ederek hayata yeniden kazandırıyor.
Geri dönüşüm (recycle) kavramının içerdiği atıkları azaltmak adına eşyaların ham maddelerinin yeniden kullanılabilir hale getirmenin alternatif bir yolu olan ileri dönüşüm (upcycle) tekniği; elimizdekinin değerini bilmek ve kaynakları verimli kullanmak adına bir çevre bilinci kazandırıyor.
Geri dönüşümde genellikle plastik, metal, kâğıt, cam gibi hammaddelerin israf edilmesini engellemek adına bu maddeleri içeren eşyalar önce ayrıştırılıp, daha sonra da ilgili merkezlerde yeniden kullanıma hazır hale getirilirken ileri dönüşümde ise kullanılan ham maddeye erişmek yerine kolayca yapılan değişikliklerle, ürün farklı bir amaç ve fonksiyonda kullanılmış oluyor.
Bununla ilgili olarak dünyanın çeşitli bölgelerinde “Upcycling” grupları oluşmaya bile başladı. Özellikle batılı sanayi ülkelerinde oldukça yaygınlaşan Upcycle Art ambalaj atıklarının dönüşümü konusunda yeni bir yönelim olarak çığ gibi büyüyor. Bugün gelişmekte olan pek çok ülkede “Upcycling” gündelik yaşamın bir parçası oldu. Türkiye’de de her geçen gün kendine hem sanatçı hem de takipçi kazanan bu eğilim önümüzdeki yıllarda çok kez karşımıza çıkacak gibi duruyor.
{775130}
Upcycle Art’ın Kazanımları
Çöpün dönüşümü
Artık kullanmadığımız eşyalarımızı çöpe göndermek yerine ikinci bir şans verildiğinde atık madde miktarını azaltabiliriz.
Yaratıcı ürünlerin ortaya çıkarılması
İleri dönüşüm tekniği ile üretilen eserler form olarak benzeri olmayan yeni sanatsal eserler doğmasına sebebiyet verebilir.
Eski eşyaların yeniden değerlendirilmesi
Hayatımızda yer eden ve bir süre sonra atmaya kıyamadığımız eşyaları bu haliyle daha kullanışlı hale getirebiliriz.
Bir uğraş olarak hobi edinmek
Çok basit yöntemlerle elde edilebilecek ürünleri küçük deneyimler halinde bir uğraş haline getirmek el becerilerimizi geliştirmek adına hayatımıza bir renk katabilir.
Upcycle Art Sanatçıları
Geçtiğimiz yıl Upcycle İstanbul Art and Design Festival ile birlikte Türkiye’de de etkileri görülmeye başlanan ileri dönüşüm tekniği sürdürülebilirlik adına yeni sosyal platformlar oluşturuyor. Bilal Yılmaz, Ilgın Seymen, Murat Fesih Avcıbaşı, Gamze Eskinazi, Deniz Sağdıç gibi sanatçıların eserlerinin dikkat çektiği bu teknikte sanat ve tasarımın dönüştürücü gücü ortaya konuyor.
Deniz Sağdıç, “Ready-ReMade” Serisi
Fotoğraf: @denizsagdicart
Upcycle Art’ı kısaca “yaratıcı yeniden kullanım” veya “eskiye değer katan düşüm” olarak özetleyebiliriz. Upcycle bu çağda bize kaynakları verimli kullanmanın önemini hatırlatıyor. Bunun yanı sıra sürdürülebilirliğe hizmet ederek çevre duyarlılığını gösteriyor. Çevre ile ilgili eğilimlerin tüm dünyada gündemi belirler olduğu çağımızda Upcycle Art’ın katkısı ve sanata olan etkisi önümüzdeki yıllarda daha belirgin bir şekilde kendini gösterecek.
{774061}