Birgi Köyü Gezi Rehberi
Yazı Boyutu:
UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan ve 2022 yılında Dünya Turizm Örgütü tarafından en iyi 32 turizm köyünden biri seçilen Birgi’yi keşfediyoruz.
Seyahat etmek çoğumuz için birkaç günlüğüne rutinlerimizden uzaklaşmanın çok daha ötesinde bir tutku. Yeni yerler keşfederken duyulan hazzı sadece seyahat tutkunları biliyor ve her yerin hikâyesini, atmosferini ayrı ayrı deneyimlemeyi hayal ediyor. Şimdi rotamızı İzmir Ödemiş’te yer alan ve 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan ve 2022 yılında Dünya Turizm Örgütü tarafından en iyi 32 turizm köyünden biri seçilen Birgi’ye çeviriyoruz.
Birgi’ye Ne Zaman Gidilir?
İzmir’in iç bölgelerindeki köylerden biri olan Birgi’yi ziyaret etmek için en uygun zaman bahar ayları. İlkbahardaki uyanışı Ege halkının sıcaklığıyla birlikte karşılayıp sonbaharda doğanın mucizevi renklerini Birgi atmosferinde deneyimleyebilirsiniz. Yaz aylarında ise sıcaklardan kaçmak için serin, ağaçlı bölgelerini tercih edebilirsiniz ama serinlemek isterseniz denizle mesafesini göz önünde bulundurmanızı öneririz. Kış aylarında ziyaret etmeyi planlıyorsanız Bozdağ’ın eteklerinde yer alan köye ulaşım için yol durumunu önceden öğrenmekte fayda var zira kışın soğuk günlerinde kar ya da olumsuz hava koşulları seyahat rotanızı ya da zaman planınızı yeniden gözden geçirmeniz gerektirebilir.
Birgi gezinizi cumartesi gününe denk getirirseniz köyde kurulan ve yerel ürünlerin satıldığı pazarı da gezebilirsiniz.
{37201}
Birgi’ye Nasıl Gidilir?
Ulaşım için uçak tercih edecekseniz İzmir Adnan Menderes Havalimanı ilk varış noktanız olacak. Buradan köylere ulaşım için araç kiralamak öncelikli seçiminiz olabilir. Toplu ulaşım tercih edecekseniz İzmir’e vardıktan sonra Basmane garından kalkan Ödemiş trenlerine binerek Ödemiş’e varabilir ve minibüslerle köye ulaşabilirsiniz.
Birgi’de Görülecek Yerler
Birgi, kültürel mirası ve geçmişiyle UNESCO ve Dünya Turizm Örgütü’nün dikkatini çeken değerli destinasyonlardan biri. En çok ilgi gören ise ev sahipliği yaptığı farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan korunmuş yapısı. Taş evleri, asırlık çınarları ve tarihiyle Birgi bizi bekliyor.
Arnavut kaldırımlı sokaklarda doğa ve tarihi iç içe sunan, genellikle altı taş üzeri ahşap detaylarla bezeli evler, Birgi’nin seyahat rotasındaki önemli adımlarından birini oluşturuyor.
Çakırağa Konağı
Çakırağa Konağı, 1700’lerde eski bir tüccar olan Çakıroğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılmış. Restore edilerek bugün müze haline getirilen konak, İzmir ve İstanbul duvar resimlerinden kalem ve ahşap oymalarına dönemin mimari özelliklerini taşıyan en nadide eserlerden biri kabul edilerek Kültür Bakanlığı’na bağlanmış durumda.
Aydınoğlu Mehmet Bey Camii
Aydınoğlu Mehmet Bey Camii 1312-1313 yıllarında inşa edilen ve zamanla Birgi’nin simgelerinden biri haline gelen yapılardan biri. Halk arasında Ulu Cami ismiyle tanınan yapı Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılmasının ardından Aydınoğlu Mehmet Bey Türbesi ve ile Gazi Umur Bey, İsa Bey, Bahadır Bey gibi Aydınoğulları Beyliği’nin hanedan üyelerinin mezarları ile yapı alanını genişletmiş.
Derviş Ağa Camii
Birgi’nin görülmesi gereken yerleri arasında yer alan bir diğer yapı da Derviş Ağa Camii. 1600’lerin ikinci yarısında yaptırılan cami, Evliya Çelebi seyahatnamesine de konu olan adreslerden. Yine Derviş Ağa tarafından yaptırılan Derviş Ağa Medresesi ve halk arasındaki adıyla Çukur Hamam da dönemin sosyal yaşam alanlarını bugüne taşıması açısından değerli.
Demirli Mağaza
Demirli Mağaza da Birgi’nin erken dönem Osmanlı yapılarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Uğradığı restorasyon çalışmaları sebebiyle görünümü farklılaşsa da Osmanlı’nın döneme özgü tonozlu yapı ve kagir uygulama örneklerinden biri olması açısından öne çıkıyor.
Birgi Meydanı
Birgi Meydanı ise şüphesiz en turistik noktalardan biri. Yerel üreticilerin mamüllerini ilk elden satın almak ya da gördüğünüz önemli yapıları ve şehircilik örneğini sindirmenize yardımcı olacak bir kahve içmeniz için orta nokta.
Birgi’den Ne Alınır?
İpek böceği yetiştiriciliği konusunda geçmişi 14. yüzyıla dayanan Birgi’de ipek dokuma peştemal ve şal gibi parçaları hediyelik olarak alabilmeniz mümkün.
Sabancı Vakfı tarafından desteklenen ve toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “İpek ile Geleceğini Dokuyorlar” projesi ise Fark Yaratanlar programının bir parçası olarak Ödemiş Yöresi Kadın, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi tarafından hayata geçirildi geçtiğimiz dönemde. Kadınların bir araya gelerek ürettiği ürünleri satın alarak toplumsal hayata katılmalarını ve yerel ekonomiyi destekleyebilirsiniz.
Yine bölgede, doğal ürünler satan küçük işletmelerden tereyağı, peynir, reçel ya da ekşi maya ekmek alabilirsiniz.
{30052}
Birgi’de Nerede, Ne Yenir?
Birgi’nin yerel lezzetleri ile tanışıp geleneksel Ege yemeklerinden farklılaşan tatları denemek isteyenler için ilk adreslerden biri doğallığı ve sıcaklığıyla dikkat çeken Birgi Sofrası. Ev yemeklerinden pideye birçok seçenek burada sizi bekliyor.
Instagram: birgi.sofrasi
Telefon: (0232) 531 53 54
Adres: Birgi, Fatih Mehmet Bey Cd. No: 60, 35750 Ödemiş/İzmir
Türk ve Yunan dokularının bir araya geldiği Mor Fesli’yi ise büyük çınar ağacının altındaki leziz kahvaltıları için ya da keyifli bir akşam üzeri kahvesi için tercih edebilirsiniz. Hafif bir öğle yemeği için zeytinyağlılar ve kızartmalarla çeşitlendirdiğiniz sofranızı lor pastası ya da fırın sütlaç ile taçlandırabilirsiniz.
Instagram: morfesli
Telefon: (0232) 531 28 38
Adres: Birgi Mahallesi UluSelvi Sokak Nu:4, 35750 Birgi, Ödemiş/İzmir
Geziniz sırasında açık havada zaman geçirmenin getirdiği açlığı Tarihi Töngül Pide Fırını’nın enfes pideleri ile yatıştırabilirsiniz. Öğlen iki gibi kapandığını hatırlatalım ki sadece bu pideler için yol değiştirenler saati kaçırmasın.
Tarihi Töngül Pide Fırını [konum-8]
Instagram: meshurtarihitongulpide
Telefon: (0536) 312 33 90
Adres: Mimar Sinan, 35753 Ödemiş/İzmir
Yörenin farklı lezzetlerinden biri de ekmek dolması. Genelde evlerde pişirilen bu yemeği ev yemekleri yapan bazı restoranlarda da bulmak mümkün. Birgi Emine Hanım Ev Yemekleri de bu noktalardan biri.
Birgi Emine Hanım Ev Yemekleri [konum-9]
Instagram: birgi_emine_hanim_ev_yemekleri
Son olarak Birgi’nin ünlü Ödemiş köftesi için rotanızı Hurşit Kebap’a çevirebilirsiniz.
Hurşit Kebap [konum-10]
Instagram: hursitkebap
Telefon: (0232) 545 40 98
Adres: Umurbey, Cumhuriyet caddesi no 14, 35750 Ödemiş/İzmir
{36810}
Birgi’de Nerede Kalınır?
Birgi’nin görülmesi gereken tarihi konaklarından biri sayılan Kadılar Paşazade Konağı, 7 odası, tarihi mimarisi ve geleneksel atmosferiyle konaklama seçeneklerinden biri. Huzurlu bir köy hayatının yansımasını sunan konak organik ürünler ve geleneksel lezzetlerden oluşan restoranıyla da hizmet veriyor.
Kadılar Paşazade Konağı [konum-11]
Instagram: kadilarpasazadekonagi
Telefon: (0232) 531 50 36
Adres: Camiikebir Mahallesi, İmam Birgivi Sk. no:19, 35750 Ödemiş/İzmir
Butik konaklama seçeneklerini tercih edenler için sıcaklığıyla daha kapıdan girerken sizi kucaklayan La Vinya otel ise alışkın olunan konforlu ortamı köy dokusuyla birleştirerek sunuyor.
La Vinya Otel [konum-12]
Instagram: birgilavinyaotel
Telefon: (0544) 35 544 35
Adres: Birgi, 18 Evler Sk. No:1, 35750 Ödemiş/İzmir
Farklı deneyimler yaşamayı sevenler ise Hayal Tadında Glamping’i tercih edebilir. Dome house’lar, suitler ve tiny house’lar ile şıklık ve salaşlığı aynı anda bulabileceğiniz bir konaklama deneyimi yaşayabilirsiniz.
Hayal Tadında Glamping [konum-13]
Instagram: hayal.tadinda
Telefon: (0533) 935 80 39
Adres: Demirbaba Mahallesi, 35755 Ödemiş/İzmir
Kapak görseli: Mustafa Tayfun Özcan