Dünyanın Farklı Şehirlerinin Simgeleri ve Hikayeleri
Yazı Boyutu:
Simgeleriyle ve hikayeleriyle hafızalarda yer eden şehirleri Oggusto okurları için araştırdık.
Aziz Vasil Katedrali – Moskova, Rusya
Moskova’nın en ünlü meydanı Kızıl Meydan’da bulunan Aziz Vasil Katedrali, kazanılan önemli savaşların ardından 17. yüzyılda dönem imparatoru Korkunç İvan tarafından yaptırılmış. Moskova’nın simgesi olan bu katedral, rengarenk ve her biri ayrı bir zaferi temsil eden yüksek kubbeleriyle adeta meydana ruhunu veriyor. Masalsı mimari yapısıyla öne çıkan katedral, ayrıca devletin tarihsel müzesi olarak da hizmet veriyor.
Kolezyum – Roma, İtalya
Tarihi kent Roma’nın sembolü olan Kolezyum, aynı zamanda şehrin en güzel ve en eski yapılarından. Gladyatör dövüşleri gibi halkı ve imparatorları eğlendirmek amaçlı birçok etkinliğin yapıldığı bu arenanın inşası MS 80 yılında tamamlanıyor. Zaman içinde eklenen yapılarla bir amfi tiyatroya dönen Kolezyum’un bir kısmı depremlerle hasar görmüş olsa da hâlâ etkileyici yapısını koruyor. Günümüzde ise devam eden çeşitli sahne gösterilerine ve konserlere ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
Tac Mahal – Agra, Hindistan
1983 yılından beri Unesco Dünya Miraslar Listesi’nde bulunan Tac Mahal, 1632-1653 yılları arasında inşa edilmiş bir anıt mezar. Babür İmparatoru Şah Cihan’ın karısının ölümü ardından yaptırdığı anıt, tüm dünyada aşkın sembolü olan yapılardan da biri. Zümrüt, pırlanta ve yakut gibi değerli taşlarla süslenen duvarları, havuzu ve bahçesi, boyu 82 metreyi bulan kubbesi ile de oldukça etkileyici bir görünüme sahip. Yapımı 20 seneyi bulan anıt, İslam türbe mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak da kabul ediliyor.
Eyfel Kulesi – Paris, Fransa
Aşıklar şehri Paris’le özdeşleşen Eyfel Kulesi, aynı zamanda Fransa’nın da en büyük sembollerinin arasında yer alıyor. Fransız İhtilali’nin 100. yıl kutlamaları için 1889 yılında inşa edilen bu sembolü görmek için yılda ortalama 6 milyon turist bölgeye akın ediyor. 300 metrelik yüksekliği olan kule, yaklaşık 20.000 parçalık demir parçaların birleştirilmesiyle meydana gelmiş. En tepesinde güçlü bir sinyal vericisi de olan Eyfel Kulesi, tarih içinde radyo yayıncılığının gelişmesinde ayrıca önemli rol oynuyor.
İsa Heykeli – Rio de Janerio, Brezilya
2007 yılında Dünyanın Yeni Yedi Harikası Listesi’ne giren İsa Heykeli, 710 metre yükseklikteki Corcovado Dağı’nın üzerinde yer alıyor. Brezilya’nın kuruluşunun 100. yılını temsilen 1922 yılında başlatılan inşa süreci 1933 yılında tamamlanıyor. Rio’nun en ikonik simgelerinden olay heykel, kollarını açmış İsa tasviriyle hem barışı hem de İsa’nın kucaklayıcılığını temsil ediyor. Yılda yaklaşık 1 milyon ziyaretçisi olan anıtı, şehrin her noktasından görebilirsiniz.
Big Ben Saat Kulesi – Londra, İngiltere
Londra deyince ilk akla gelen görüntülerden biri, elbette şehrin ikonik simgesi olan Big Ben Saat Kulesi’dir. Neo-gotik tarzda tasarlanan kule, 1859 yılında tamamlanmıştır ve yüksekliği 92 metre’dir. Ağırlığı 10-13 ton arasında değişen çanlar grubu tarafından çıkan sesin, 14 km kadar öteye gidebildiği söylenir. 2012 yılında ismi Elizabeth Kulesi olarak değiştirilse de, İngiltere’nin kültürel simgesi olan bu bu kule, Big Ben olarak anılmaya devam ediyor.
Özgürlük Heykeli – New York, Amerika
Dünyanın en ünlü anıtsal heykellerinden olan Özgürlük Heykeli, 1886 yılından beri Amerika’nın ve New York’un hep hatırlanan simgelerinden biri. Pek bilinmese de, aslında kuruluşlarının 100. yılını kutlamak amacıyla Fransızlar tarafından ABD’ye hediye ediliyor. Parçalar hâlinde gemilerle New York Limanı’na taşınarak bugünkü bildiğimiz görünümünde bir araya getiriliyor. Aynı zamanda bir gözlem kulesi olan 93 metre yüksekliğindeki heykel, ihtişamlı yapısıyla seyahat rotalarının en ilgi gören duraklarının başında geliyor.