preloader

En İyi Seyahat Kitapları

09.01.2024
En İyi Seyahat Kitapları

Yazı Boyutu:

Hayatta en sevdiğim iki hobim birleşirse! Gezi ve edebiyat listesini her iki alanda da en iyi ve en prestijli yazarlar olmasına dikkat ederek hazırlamaya çalıştım. Keyifli okumalar!

The New York Times Explorer. 100 Trips Around the World

En İyi Seyahat Kitapları

İster hareketli Mexico City’de bir mutfak macerası olsun ister Sibirya’da tarihi ve meditasyon dolu bir tren yolculuğu ya da Paris’e yalnız bir gezi olsun, seçkin seyahat yazarları ve fotoğrafçıların 100 rüya gezisinden oluşan seçilmiş bir koleksiyon olan Explorer‘ın keşifleriyle yapılacaklar listenizi hazırlayın.

Her yolculuk, birinci şahıs bir anlatım ve kartpostal gibi mükemmel fotoğrafların yanı sıra, seyahatinizde size yardımcı olacak pratik bilgiler içeriyor. 36 saatlik seyahat serisi TASCHEN’in en çok satanları arasında yer alan Barbara Ireland tarafından düzenlenen Explorer, fiziksel seyahatin mümkün olmadığı zamanlarda da size kitabın sayfalarıyla, dünyamızın güzelliklerine ve harikalarına hayret etme imkânı sunuyor.

Yayınevi: Taschen Books

Deniz ve Sardinya Adası, D.H. Lawrence

En İyi Seyahat Kitapları

Lawrence’ın roman ve öykülerinden apayrı bir yerde duran ve gezi edebiyatının başyapıtlarından olan Deniz ve Sardinya Adası, bizleri bambaşka bir Lawrence’ı tanımaya çağırıyor. Büyük yazarın doğaya, denize, aşka ve yaşama dair düşüncelerinin en cesur ve yalın hali. Deniz ve Sardinya Adası bir anlamda çağdaş bir seyahatname. Bir okuma şöleni sizleri bekliyor, iyi yolculuklar!

Yayınevi: Aylak Adam
Çeviren: Arzu Dalyan

Among Cities, Jan Morris

En İyi Seyahat Kitapları

Çağımızın önde gelen gezi yazarı olarak kabul edilen Jan Morris, Among the Cities kitabında en iyi yazılarından oluşan bir retrospektif seçki sunuyor. Birçoğu daha önce hiç kitap halinde yayınlanmamış 37 makaleyi içeren bu kitap, Morris’in 1950’lerden günümüze kadar Çin’den Peru’ya, Beyrut’tan Houston’a ve Leningrad’dan Manhattan’a kadar tüm dünyayı kapsayan tüm gezilerini kapsıyor. Zarafet, tutku ve zekâyla yazarak ister tanıdık ister egzotik olsun her şehrin karmaşık kişiliğini yakalıyor. Önsözde amacını şöyle açıklıyor: “Dünya beni şaşırtmaktan hiç vazgeçmedi ve umarım bu kitabın kapakları arasında, derin bir şey olmasa bile, en azından hayrete düşürme gücünün bir kısmı bulunabilir.”

Yayınevi: Oxford University Press

Seyahat tutkunuzu kitap sayfalarında okumak kadar ekranda da izlemeyi isterseniz bu filmleri mutlaka kaydetmelisiniz.

Beyaz Yollar- Mavi Deniz, Fikret Adil

En İyi Seyahat Kitapları

Farklı sanat çevrelerinden önemli simalarla iç içe bir hayat geçiren Fikret Adil, Halikarnas Balıkçısı ve Sabahattin Eyüboğlu ile birlikte çıktıkları, denizden, gökten, havadan, çam ormanlarından, gün batımlarından, yıldızlardan sarhoş olunan bir Ege-Akdeniz yolcuğunu kendine has üslubu ve keskin gözlem gücüyle anlatıyor. Adil, Kereme Körfezi’nden Çökertme ve Bodrum’a uzanan geniş bir coğrafyanın tarihi panoramasını sunarken gündelik hayatın zorlukları kadar, edinilen dostlukları da keyifle aktarıyor. Beyaz Yollar Mavi Deniz, alışılagelmiş gezi notlarının aksine doğanın edebiyatla, sanatla olan ilişkisini aksettiren, Adil’in maharetli ve nüktedan çıkarımları, Halikarnas Balıkçısı’nın hikâyeleri ve Eyüboğlu’nun yârenliğiyle kol kola girerek okurunu da yola düşmeye çağıran bir anlatı. “Yolların büyük, çok büyük kısmı toz içinde bembeyazdı. Fakat deniz mavi idi. Bu sebepten notlarıma Beyaz Yollar Mavi Deniz adını veriyorum.”

Yayınevi: Sel Yayıncılık

Dark Star Safari: Overland from Cairo to Capetown, Paul Theroux

En İyi Seyahat Kitapları

Paul Theroux, Dark star Safari‘de okuyucuları otobüs, kano, sığır kamyonu, silahlı konvoy, feribot ve trenle Afrika’nın dört bir köşesine götürüyor, üstelik bu destansı yolculuğunda tehlikelere, gecikmelere ve dehşet verici koşullara göğüs gererek.

Seyahati boyunca Afrikalılarla, yardım çalışanlarıyla, misyonerlerle ve turistlerle konuşarak Afrika’nın ve halkının tarihi, siyaseti ve güzelliği ortaya çıkarıyor.

Yayınevi: Mariner Books

Güneydeki Ülke, Şavkar Altınel

En İyi Seyahat Kitapları

“Bambaşkalıkla sıradanlık, kaçmakla geri dönmek, gelecek düşüyle geçmişe özlem arasında kalmış bir ülke, hayatının ortasına gelmiş, iki yöne birden bakan birisinin bir süre dolaşması için ideal bir yer belki de.”

Güneydeki Ülke, şair Şavkar Altınel’in kırkıncı doğum gününde çıktığı Avustralya yolculuğunun hikâyesi. Yazar, bu çarpıcı kıtada dolaşırken, bir yandan da kendisiyle, geçmişiyle ve “ömrünün güney yarımküresine girmiş, kırk yaşında bir yolcu” olmasıyla hesaplaşıyor.

İlk kez yayımlandığında “son yılların en iyi gezi kitabı” olarak nitelendirilen Güneydeki Ülke ve Altınel’in şiirsel diliyle tanışmalısınız.

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları

100. Yılda Türkiye Seyahatnamesi, Seymen Bozaslan

En İyi Seyahat Kitapları

100. Yılında Türkiye Seyahatnamesi her seyahatseverin kitaplığında bulunması gereken bir yapıt. “Türkiye tüm parçaları birbirinden farklı olsa da bütününde inanılmaz bir panoraması olan kocaman bir ülke. Bir kâşif olarak ben, ancak dünyayı dolaşırken hissedebildiğim o müthiş duyguyu, devasa bir yap-boza benzettiğim Türkiye’de il il, köy köy gezerken hissediyorum. Yaşadığım tüm deneyimleri ve çektiğim fotoğrafları bu kitap aracılığıyla sizlerle paylaşmak istedim. Her seyahate çıkmadan önce cevabını aradığım, “Ne zaman gitmeliyim? Neden gitmeliyim? Gidince ne yapmalıyım?” gibi soruların karşılığını bu kitapta sizlerle buluşturmanın heyecanı içindeyim. Kitapta sizleri neler mi bekliyor? Mesela elinizde tuttuğunuz bu kitapta 81 il hakkında çok ilginç bilgiler var; rota tavsiyeleri, mekân ve otel önerileri, festival tarihleri ve müze bilgileri gibi. Kitabın sıra dışı bir özelliği de her şehir özelinde hazırlanan QR kodlar. Toplam 174 QR kod ile o şehrin türkülerini dinleyebilecek, rotalarına online haritalar üzerinden erişerek bulunduğunuz yerden uzaklığınızı ölçebilecek hatta tüm Google kullanıcılarının yorumlarına buradan ulaşabileceksiniz. Bir diğer önemli özellik de online ve offline dünyanın buluştuğu bu kitap sayesinde bundan sonra da edineceğim tüm deneyimleri yine mevcut QR kodlar üzerinden sizlerle paylaşmaya devam edebilecek olmam… Yaşayan bir kitaba hoş geldiniz!” diyor Bozaslan. Arşivlik bir çalışma.

Yayınevi: Altın Kitap

The Places in Between, Rory Stewart

En İyi Seyahat Kitapları

Ocak 2002’de Rory Stewart, Fars lehçeleri ve Müslüman gelenekleri hakkındaki bilgisi ve yabancıların nezaketi sayesinde hayatta kalmayı başararak Afganistan’ı boydan boya geçti. Gündüzleri 3 metre karla kaplı dağlardan, Taliban tarafından yakılıp boşaltılan köylerden ve Orta çağ uygarlıklarının kalıntıları arasında gelişen topluluklardan geçti. Geceleri köylülerin yerlerinde uyuyor, yemeklerini paylaşıyor ve onların yakın ve eski geçmişe dair hikayelerini dinliyordu. Yol boyunca Stewart kahramanlar ve düzenbazlarla, kabile büyükleri ve genç askerlerle, Taliban komutanlarıyla ve yardım çalışanlarıyla tanıştı.

Dokunaklı, şaşırtıcı ve komik olan bu karşılaşmalar aracılığıyla Stewart, The Places in Between kitabında haritanın ardında görünmeyen sayısız gelenek, ideoloji ve sadakati aktarıyor.

Yayınevi: Mariner Books

Seyahat alışkanlıkları değişiyor! Bu yıl seyahat edenleri bekleyen yenilikleri ve alanında uzman isimlerin konu hakkındaki görüşleri öğrenmek için tıklayın!

Yoldan Gelen Çok Konuşur, Bilgehan Uçak

En İyi Seyahat Kitapları

Bilgehan Uçak, Yoldan Gelen Çok Konuşur seyahatnamesinin ilk cildinde okuyucusunu Doğa Avrupa’ya götürüyor. Ama en bilinen şehirleri bir kenara bırakıp kendi güzergâhını anlatıyor. Böylece, sizi Nürnberg’in ara sokaklarına, Alsace köylerine, Auschwitz’in acısına, Kiev’de bir futbol maçına, ilk kez bir Türkçe seyahatnamede anlatılan Torun’a, Kösice’ye, Olomouc’a davet ediyor.

Bir romancının gözünden farklı şehirler, yepyeni kültürler… Edebiyatın içinde bir seyahatname, seyahatnamenin içinde edebiyat!

Yayınevi: Alfa Yayıncılık

Evliya Çelebi Seyahatnamesi

En İyi Seyahat Kitapları

Evliya Çelebi Seyahatnamesi, on yedinci yüzyıl klasiği olarak hem zevkle okunabilecek bir edebiyat eseri hem de dil, tarih, dinler tarihi, sanat tarihi, tasavvuf tarihi, yerel tarih, halkbilimi, topografya ve araştırmacıları için kaynak niteliği taşımaktadır.

Asya, Avrupa ve Afrika’da gezip gördüğü yerler için yalnızca onun kullandığı bir dil ve bakış açısı ile tanıklık eden Evliya Çelebi, on ciltlik dev eserinin birinci cildiyle aynı zamanda ilk Türkçe “İstanbul Monografisi”ni de yazmıştır.

Adlarını vermiş olsa bile birçoğunu bugün bilemediğimiz pek çok kaynaktan derlediği mitoloji ve tarih karışımı bilgilerden saray hayatına; pek çok ünlünün kişisel tarihinden şehrin gündelik hayatına; şehrin etrafını çevreleyen surlardan her türlü mimari esere; kapılardan tepelere ve iskelelere; savaş ve barışta şehrin ve ordunun ihtiyaçlarını karşılayan yüzlerce esnaftan bahçe ve mesirelere; padişahlardan her sınıftan yönetici, bilim adamı ve ilginç tiplere; devletçe düzenlenen şenliklerden çok özel meclislerde yaşanan eğlencelere varıncaya kadar akla gelebilecek her şey bu ciltte anlatılmıştır.

Yayınevi: Yeditepe Yayınları

Büyük Avrupa Anketi, Peyami Safa

En İyi Seyahat Kitapları

1936 yılında Cumhuriyet gazetesi o zamanın bazı yazarlarını gezi edebiyatımızın seçkin ürünlerine dönüşecek izlenim ve söyleşilerini yazı dizisi hâlinde hazırlamak üzere memleket içinde ve dışında görevlendirir. Bu isimlerden biri de Türk edebiyatının büyük ismi Peyami Safa’dır. Safa’nın Haziran 1936’da başlayan yolculuğu Avrupa’nın yirminci yüzyıl tarihinde; Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin imzalanması, İspanya İç Savaşı’nın patlak vermesi, Berlin Olimpiyatları, Almanya’nın Rheinland’ı işgal ederek Versailles’ı ihlal etmesi, Roma-Berlin Mihveri’nin ilanı gibi önemli gündem başlıklarının oluştuğu bir zaman zarfında gerçekleşir.

Büyük Avrupa Anketi, Galata rıhtımında başlayan yolculuğun ilk parkuru, Pire, Brindisi, Venedik, Milano ve Montrö üzerinden Paris’e uzanır. Dönüş parkuruysa, Paris’ten sonra Strazburg üzerinden Münih, Salzburg, Viyana, Budapeşte ve “Avrupa saatinin bittiği” Bükreş’e uzanarak tamamlanır. Safa, sadece Avrupa’nın şehirleriyle değil, “İnsan bahtı üstünde tarihin en büyük kararlarını vermeye hazırlanan bugünkü Avrupa’nın şekillerinden ziyade fikirlerine bir göz atma ve nehirlerden, ağaçlardan, köprülerden, kulelerden ziyade insanları söyletme” gayretiyle Batı siyaseti, sanatı ve kültürünün, Renée Jardin, Frances Perkins, Yvon Delbos, Léon Pierre-Quint, Martha Eggerth, Tristan Tzara, Jean Carteret gibi önemli isimleriyle de temas ediyor.

Yayınevi: Ötüken Yayınları

Meral Tabakoğlu
Meral Tabakoğlu Tüm Yazıları