Mardin'den Ne Alınır?
Yazı Boyutu:
Mardin seyahatinizde bavulunuza eklemek isteyebileceğiniz, şehrin öne çıkan yöresel hediyeliklerini bir araya getirdik.
Köklü tarihi ve özgün kültürüyle bilinen Mardin’den dönerken yanınızda götürebileceğiniz pek çok geleneksel hediyelik eşya ve birbirinden leziz yöresel lezzetler mevcut. Şehrin dar sokaklarından rastgele ulaşılan, kendine has atmosfere sahip dükkânlarda bulabileceğiniz bu ürünler arasında öne çıkan; antika eşyalar, saatlerce işlenerek yapılan telkariler simgesel dekoratif objeler, Mardin ile özdeşleşmiş Süryani şarabı, güzel kokulu sabunlar ve çok sevilen ikramlıklar seyahatinizin sonunda kendiniz ve sevdikleriniz için alabileceğiniz ideal hediyelik seçeneklerinden.
Telkari
Gümüş işleme tekniklerinden biri olan telkari Mardin Midyat’ta, yüzyıllardır uygulanan bir sanat. İnce işçilik gerektiren bu gümüş ürünler, mikron seviyesinde işleniyor ve istenilen şekle getiriliyor. Şehri ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin en popüler kültürel hediyelik seçimleri arasında yer alan telkarinin özellikle kolye ucu modelleri yoğun ilgi görüyor. Cumhuriyet Meydanı ve Tarihi 1. Cadde’yi usta gümüşçülerin telkari dükkânlarına uğramak için tercih edebilirsiniz.
Süryani Şarapları
5000 yıllık tarihi ile Süryani şarabı, Mardin’den dönerken yanınızda götürmeniz gereken meşhur bir yöresel lezzet. Şehrin karasal ikliminde yetişen özel üzümlerle hazırlanan şarabın diğer şaraplara kıyasla daha tatlı bir yapıda olması yumuşak içimli bir hissiyat yaratıyor. Sevdikleriniz için hediyelik eşya olarak da satın alabileceğiniz Süryani şarabının en iyi adreslerinden biri ise kaliteli ve egzotik şaraplarıyla tanınan Süryani Şarap Evi.
Mavi Badem Şekeri
Mavi badem şekeri, rengini Lohor bitkisinin kökünden elde edilen mavi boyadan alıyor. Durduğu her an beyaza döndüğünden, tazeliğini tespit etmek için mavilik oranına bakılan şeker, halk arasında hayalet şeker olarak da biliniyor. Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Davut Selim, görüntüsüyle olduğu kadar lezzetiyle de dikkat çeken bu Mardin klasiği için önde gelen bir adres.
Takunya
Mardin denilince akla ilk gelen geleneksel hediyeliklerden olan takunya; ahşap, deri, inci kabuğu ve gümüş iplikten işlemeler kullanılan el işçiliği terliklerdir. Genellikle gürgen ve kavak ağaçları ile yapılan terlikler, adını “büyük topuk, tahta nalın” anlamına gelen İtalyanca sözcük “taccone”den alıyor. Şehir merkezindeki çoğu dükkânda bulunabilen takunyalar, hem hediyelik hem günlük kullanım uygunlar.
Bıttım Sabunu
Bıttım, cilt ve saç problemlerine iyi gelmesi ile bilinen, doğal bir Mardin üretimi sabun. Saçı besleyici ve yumuşatıcı etkiye sahip olan Bıttım’ın menengiçten yapılan ve her cilt tipi in uygun olan yapısı aynı zamanda sedef, egzama ve mantar gibi sağlık durumlarına karşıda koruyucu görevi görüyor. Halk arasında “botan sabunu” olarak da bilinen bıttımın en ünlü adreslerinden birisi Ünlü Mehmet Dede’nin Sabuncu Dükkânı.
Cevizli Sucuk
Cevizli sucuk, ipe dizilmiş cevizin kaynatılmış şıraya batırıldıktan sonra asılarak kurutulması ile yapılıyor ve Orcik, köme, şekerli sucuk veya pekmezli sucuk isimleriyle de biliniyor. Vücut direncini artıcı ve metabolizmayı güçlendirici özellikleri sebebiyle en çok kış aylarında tüketilmesi önerilen cevizli sucuk, Mardin’deki çoğu kuruyemiş dükkânında bulunuyor.
İbzor
Mardin’in geleneksel ikramlıklarının en sevilenlerinden olan İbzor, üzeri şekerle kaplı anasonlardan oluşan bir şekerleme türü. Hemen hemen karşınıza çıkan her kuruyemiş ve şeker dükkânında bulabileceğiniz, rengarenk görüntüsüyle dikkat çeken bu tatlı atıştırmalık, vücut metabolizması için pek çok farklı fayda sağlıyor.