Milli Mücadele’nin 100’üncü Yılına Özel Tren Turu
Yazı Boyutu:
19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkmasıyla başlayan ve 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilan edilmesine kadar süren Milli Mücadele dönemi herkes için her detayıyla gurur veren ve unutulmaması gereken tarihi izler barındırıyor. Türkiye’nin farklı şehirlerinde, fedakar insanlar sayesinde başlayıp büyüyen ve yürütülen Milli Mücadele, bir diğer adıyla Türk Kurtuluş Savaşı bugün 100’üncü yılını geride bırakıyor.
Setur, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde unutulmaz olan Milli Mücadele’nin mihenk taşı şehirlerine üç gece dört gün sürecek İstiklal Treni Turu düzenliyor. Türk Kurtuluş Savaşı’nda önemli yeri olan demiryollarına vurgu yapmak için trenle düzenlenen seyahat, tarihi yerinde görmek, Milli Mücadele’ye dair detayları öğrenmek için de mükemmel bir fırsat doğuruyor. Atatürk ve silah arkadaşlarının mücadelesinde büyük yeri olan, adeta tarihe tanıklık eden karargâhlar, evler, muharebe alanları uzman rehberlerin anlatımı eşliğinde geziliyor.
İstiklal Treni adı verilen tur programı İstanbul’dan başlıyor ve beş farklı şehir gezerek İzmir’de son buluyor. Her bir şehirde Kurtuluş Savaşı’ında yeri olan noktalar geziliyor ve rehber Serhan Güngör’ün anlatımıyla tarihin izinden gidiliyor.
İstiklal Treni ile Ziyaret Edilecek Şehirler ve Yerler
Üç gece dört gün sürecek olan İstiklal Treni Turu, Kadıköy Söğütlüçeşme Tren Garı’nda kalkıyor. İlk olarak Yüksek Hızlı Tren ile Ankara’ya gidiliyor.
Ankara’da Anıtkabir, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, İlk TBMM binası, Çankaya Atatürk Müze Köşkü, Cumhuriyet Müzesi, Ankara Tren Garı, Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi (Direksiyon Binası), TCDD Malıköy Tren İstasyonu Müzesi, Alagöz Karargâh Müzesi, Duatepe Anıtı, Kartaltepe Mehmetçik Anıtı, Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi, Polatlı Sakarya Şehitler Anıtı ziyaret ediliyor.
Malıköy Tren İstasyonu
İstiklal Treni Turu’nu güzelleştiren bir detay da Ankara’daki bir saat süren özel tren yolculuğu. Ankara’da Demiryolları Müzesi’nden Malıköy Tren İstasyonu’na, İstiklal Treni 100. Yılında Kurtuluş Savaşı’nın İzinde özel treni ile gidiliyor. Milli Mücadele döneminde savaşın komuta merkezi olan Direksiyon Binası’ndan (şimdiki adıyla Demiryolları Müzesi) Sakarya Meydan Muharebesi sırasında Türk kuvvetlerinin ana lojistik ikmal merkezi olan Malıköy Tren İstasyonu’na özel trenle gitmek ve o zamanları biraz da olsa hissedebilmek benzersiz bir deneyim olacak.
Alagöz Karargâh Müzesi
Özel tren yolculuğu kadar Ankara’da Alagöz Karargâh Müzesi’ni keşfetmek de yolculuğu özel kılacak. Atatürk ve silah arkadaşlarının Yunan taarruzu başlamadan önce karargâh olarak kullandıkları, Sakarya savaşının bütün planlarını yaptıkları ev şimdi Alagöz Karargâh Müzesi olarak gezilebiliyor. Tur kapsamında Serhan Güngör’den o günleri dinlemek de ayrı bir tat veriyor.
Ankara sonrasında Eskişehir üzerinden trenle Afyon’a gidilip Afyon Ali Çetinkaya Tren Garı, Afyon Zafer Anıtı ve Müzesi, Kocatepe, Çiğiltepe Şehitliği, Dumlupınar Şehitliği, Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı, Zafertepe, Yıldırım Kemal Tren İstasyonu ziyaret ediliyor. Büyük Taarruz’da kritik önemi olan Afyon’daki Kocatepe ve Çiğiltepe gibi yerlerde gezi kapsamında muharebe alanlarının içinden geçilecek.
Mustafa Kemal Büyük Taarruz’da Kocatepe’de
Afyon’dan Uşak’a geçip Uşak Tren Garı, Atatürk ve Etnografya Müzesi ziyaret ediliyor ve sonrasında İzmir’e geçiliyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün annesinin Karşıyaka’daki kabri Zübeyde Hanım’ın Anıt Mezarı, Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın ailesine ait ve Zübeyde Hanım’ın da son günlerini yaşadığı yer olan Latife Hanım Köşkü ve Anı Evi ziyaretinden sonra Alsancak’taki Osmanlı ve Levanten mimarisi karışımından meydana gelen Neoklasik tarzda Atatürk Evi Müzesi ve İzmir’in kurtuluşunun ardından Atatürk’ün Başkomutanlık Karargâhı olarak kullandığı Uşakizade Köşk’ü geziliyor. Gezi sonrasında İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan İstabul’a uçak ile dönülüyor.
İstiklal Treni Turu hakkında çok daha detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
{773338}
İstiklal Treni Tur Detayı ve Fiyatları
İstanbul’dan Yüksek Hızlı Tren ile başlayan İstiklal Treni Turu dört gün sürüyor. Ankara’da bir gece beş yıldızlı otelde, iki gece de TCDD’nin özel treninde yataklı vagon kompartımanında konaklama yapılıyor.
28 Ekim’de başlayıp 31 Ekim’de sona erecek turun çift kişilik odalarda, kişi başı katılım ücreti 6.750 TL. Tek kişilik odada kalınmak istenirse de kişi başı fiyat 13.500 TL.
Hızlı tren, otobüs, İzmir – İstanbul arası uçak biletinin yanı sıra üç gün boyunca sabah, öğle, akşam yemeklerinin, telsiz kulaklık sisteminin, müze ve ören yeri giriş ücretlerinin, tüm ulaşımların, savaş alanları uzmanı Serhan Güngör’ün tarihi mekânlardaki toplu anlatımları ve profesyonel turist rehberleri hizmeti bu fiyata dahil oluyor.
İstiklal Treni Turu’na katılmak için Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 tedbirleri kapsamında aşı programını kanıtlayan belgeyi tur şirketine ibraz etmek gerekiyor.
İstiklal Treni Tur Rehberi Serhan Güngör Hakkında
Arkeoloji, sanat tarihi ve askeri tarih konularında uzman olan Serhan Güngör, 1997 yılından bu yana serbest profesyonel tur rehberi olarak çalışıyor ve keşfetmek isteyenlere coğrafyanın tarihini anlatıyor. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı alanları başta olmak üzere Türkiye ve dünyanın çeşitli savaş alanlarına yapılan gezilerde uzman rehber olarak çalışan Güngör coğrafya yazıları, tarih makaleleri, uluslararası medyaların tarihi programlarına verdiği danışmanlıklar, radyo programları ve Gezgingöz kitabıyla tanınıyor. Yetenekli oyuncu Meryl Streep ve kitaplarındaki detaylarla hayranlık yaratan Dan Brown’ın Türkiye gezilerine rehberlik eden Serhan Güngör’den Milli Mücadele’yi dinlemek unutulmaz bir anı olarak kalacak.
Milli Mücadele Hakkında
1918 yılında İttifak Devletleri’nin kaybetmesiyle sonuçlanan Birinci Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarının her biri İtilaf Devletleri tarafından sahiplenilmişti. Mondros Mütakeresi ile resmiyete dönen bu paylaşım aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’nun da bitişi oldu.
Türk Kurtuluş Savaşı’nın adımları da Misak-ı Milli sınırları içerisinde ülke bütünlüğünü sağlamak için, Mondros Mütakeresi’ni reddederek atıldı. Hem siyasi hem de askeri cephede yıllarca süren mücadele 15 Mayıs 1919’da Yunan askerinin İzmir’e çıkmasıyla başladı. Yunan askerinin işgali karşısında Milli Mücadele’yi başlatmak üzere Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkan Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkması Milli Mücadele’nin ilk günü kabul ediliyor. 23 Temmuz 1919’daki Erzurum Kongresi, 4 Eylül 1919’daki Sivas Kongresi, 23 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi’nin açılması, 24 Temmuz 1923’teki Lozan Antlaşması, Milli Mücadele’nin önemli adımları olarak tarihin sayfalarında yer alıyor.
Milli Mücadele’nin zaferi ise 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanı. Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun birinci maddesi olarak ‘Hâkimiyet, bilâkaydü şart Milletindir. İdare usûlü halkın mukadderatını bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına müstenittir. Türkiye Devletinin şekl-i Hükûmeti, Cumhuriyettir ( Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Yönetim şekli, halkın mukadderatını bizzat ve fiili olarak yönetmesi ilkesine dayanır. Türkiye devletinin yönetim biçimi cumhuriyettir)’ denilmiştir.
Milli Mücadele’de halkın, ordunun ve siyasilerin yaşadığı süreci yerinde deneyimlemek istiyorsanız Setur’un İstiklal Treni Turu bunun için mükemmel bir fırsat. Dört gün sürecek gezide, farklı şehirlerde Türk Kurtuluş Savaşı’nın izlerini görebilir; alanında uzman isimlerden adeta canlı bir belgeseldeymiş gibi dinleyebilirsiniz.