Tarih ve Lezzetin İzinde: Gaziantep Seyahat Rehberi
Yazı Boyutu:
Medeniyetler beşiği Gaziantep’i lezzetlerinden görülmeye değer yerlerine adım adım keşfediyoruz!
Gaziantep, tarih ve lezzeti bir araya getiren; ziyaret eden herkese unutulmaz bir deneyim sunan bir şehir. Taşıdığı izlerle büyüleyen kadim şehir Gaziantep, zengin tarihi dokusu ve göz alıcı mimarisiyle adeta açık hava müzesini andırıyor. Daracık sokakları, görülmeye değer hanları şehrin her köşesinde farklı bir hikayeyi fısıldarken, dünya çapında üne sahip mutfağı ise damakları şenlendiriyor.
M.Ö. 3650 yıllarına uzanan tarihiyle Gaziantep, tarih öncesi çağlardan bugüne birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Hititlerden Osmanlılara, her biri Gaziantep’in kültürel mozağine kendine has izler bırakmış. Mozaiklerin, kalelerin ve tarihi hanların arasında gezinirken, şehrin her taşında bu zengin geçmişi hissedebilirsiniz.
Söz konusu Gaziantep olunca şehrin muhteşem gastronomisinden de bahsetmek gerekli. Baklava konusunda eline su dökülmez ustaların olduğu; enfes kebapların piştiği bu şehir, en basit malzemeyi bile damakta iz bırakan bir hale getiriyor.
Gaziantep, seyahat edenler için hem göze hem de gönüle hitap eden eşsiz bir deneyim vadediyor.
Gaziantep’e Ne Zaman Gidilir?
Artık mevsimler de normal olmadığı için yılın her mevsimi gidilir rahatlıkla. Nem olmadığı için de kuru bir iklimi var. Ben her hafta gidiyorum!
Gaziantep’te Ulaşım
Sabiha Gökçen ve İstanbul havalimanlarından gün içerisinde bir çok sefer bulunuyor. Yaklaşık 1 buçuk saatlik bir yolculuğun ardından şehre varıyorsunuz. Küçük bir şehir olduğu için havaalanından taksi bulmanız çok rahat. İsterseniz merkeze düzenli yapılan otobüs seferlerini de takip edebilirsiniz.
Şehir içinde ise her yer birbirine çok yakın. Araç kiralama yapabilirsiniz veya tanıdığınız biri varsa, kesin sizi aldırır ve gün içinde gezdirir. Gaziantep ağırlamayı çok sever.
Gaziantep’te Konaklama
Hışvahan
500 yıllık mazisiyle Gaziantep’in kadim kalesinin eteğinde yeniden hayata dönen Hışvahan’da, tarihin fısıltıları zarif duvarlarda geziniyor. Zamanda bir yolculuğa çıkın ve Hışvahan’ın zamansız zarafetinde modern konforun keyfini sürün. Lala Mustafa Paşa tarafından yapılan Hışvahan’da sizi bekleyen sığınağınızı seçin, her odada kentin ruhundan bir dokunuş var. Her köşeden bir hikâye fısıltısıyla Hışvahan sizi tarihin derinliklerine davet ediyor.
18 odası olan Hışvahan’da sadece taşlar tarih fısıldamıyor, her nefeste geçmişin ruhu sizinle nefes alıyor. Tarihin kalbine eklenen 8 odalı Hisvakonak’ta ise Gaziantep’in geleneksel sıcaklığını hissedin. İster aşkın fısıltısına kulak vereceğiniz romantik bir mola, ister kalabalık kahkahaların yankılanacağı bir aile macerası, isterse de dingin huzurun kucağına sığınacağınız yalnız bir yolculuk… Hışvahan ve Gaziantep size unutulmaz anılar vadediyor.
Hışvahan, sadece konaklayacağınız bir yer değil, kendinizi Gaziantep’in geçmişinin ve bugünün büyüleyici dokusuna kaptırmanız için bir davet. Gelin, duyularınızı tarihin fısıltısına açın ve bu kadim duvarların içinde sizi bekleyen büyüyü keşfedin.
Hışvahan’ın içinde kendi adını taşıyan bir restoran da var ve eskiden develerin bağlandığı “Develik” bölümünde dj performanslar da yapılıyor. Veya fasıl dinlemek isterseniz, yine Hışvahan içerisinde bulunan eskiden susam yapılan “Susamhane” bölümünde ve yaz aylarında “Avlu” bölümünde olmak üzere 3 farklı bölümde; anneanne-babaanne yemeklerini de bulabileceğiniz, unutulmaya yüz tutmuş, yokluktan üretilen yemekleri deneyebilirsiniz.
Karagöz, Handan Bey Sk 27400 Şahinbey/Gaziantep 03422307777
Gaziantep’te Yeme-İçme
Koçak Baklava
Bülbül yuvası denemek istiyorsanız Koçak Baklava şehirdeki en doğru yerlerden.
Orkide Pastanesi
Orkide Pastenesi’nin tüm ürünleri lezzetli. Özellikle fıstıklı acıbadem kurabiyesi enfestir.
Seddar Bey Kahvesi
Gümrük Han’da bulunan kahvede, iki renkli Dibek kahvesi içebilirsiniz.
Tarihi Tahmis Kahvesi
Tahmis Kahvesi’nde hafta sonları sazlı sözlü müzik eşliğinde menengiç kahvesi içilebilir.
İmam Çağdaş
İmam Çağdaş’a Yoğurtlu Ali Nazik ve semsek denemek için gönül rahatlığıyla uğrayabilirsiniz.
Dukat Kebap
Dukat Kebap, Karşıyaka’da; Zeugma Mozaik müzesi civarında, Halil Usta’ya çok yakın. Kebapları da lahmacunu da beyranı da katmeri de çok güzeldir. Oturum yeri mevcut. Fiyatlar normal düzeyde.
Yesemek Lokantası
Yesemek Lokantası, hemen İmam Çağdaş’ın bitişiğinde yer alıyor. Yöresel yemekler ve beyran var. Yöreselleri güzel. Oturumu nezih.
Hışvahan Restoran
Omaç, simit aşı gibi yöresel yemekleri denemek için Hışvahan Restoran ideal. Özel bir akşam yemeği veya iş yemeği için de tercih edilen bir mekân. Kale manzaralı Hışvahan’a günün her saati ya da akşam yemeği için gidebilirsiniz. Dilerseniz alkollü içecek seçenekleri de var. Zira oteller dışında, diğer sokak lezzetleri olan lokantalarda ya da restoranlarda alkol bulunmuyor.
Efe Kasap Kebap
Efe Kasap Kebap’ın konumu Sanko Koleji civarında. Kasaplıktan kebapçılığa geçen işletmelerden. Etleri lezzetli. Oturumu salaş. Fiyatlar normal.
Altun Et Kasap
Altun Et Kasap’ın formatı da Efe Kasap gibi. Daha çok öğlenleri çalışıyor.
Çıtır Lahmacun
Çıtır Lahmacun’da sadece lahmacun yapıyorlar. Patlıcan söğürme de var. Açık ayranı güzel. Oturum salaş, fiyatlar uygun.
Şehr’i Küşleme Kebap
Şehr’i Küşleme Kebap , Metro Grossmarket girişinde. Karşıyaka’daki Halil ustanın damatları olan Mehmet usta ve Yalçın usta işletiyor. Konsept Halil Usta’yla aynı. Ek olarak lahmacun da var.
Mutfak Sanatları Merkezi
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iştiraki olarak 2017 yılı Mart ayında kurulan Mutfak Sanatları Merkezi (MSM) Gaziantep’e özgü yöresel lezzetlerin yerli halka ve turistlere tanıtılması amacıyla hizmet vermeye başladı.
Gaziantep’in Lokal Restoranları
Muhsinzade Türk Şiş Kebap
Bakırcılar Çarşısı içerisinde. Çöp şiş gibi minik şişlerde kebaplar yapıyor. Ciğer kavurması oluyor. Bir de cuma günleri firik pilavı oluyor. Salaş, hatta ayakta yeniliyor genelde ama ufak bir oturum salonu da mevcut. Fiyatlar çok uygun.
Kebapçı Ömer
Kebapçı Ömer, Elmacı pazarından Şehreküstü’ye giderken (Şehreküstü’ye daha yakın) şehitler Caddesi üzerinde kalıyor. Sadece 3 çeşit kebap yapar: Tavuk, kıyma, kuşbaşı. Hepsi de çok lezzetli ve porsiyonlar dolgun. Açık ayranı da çok lezzetli. Çok salaş ama içeride ve kapı önünde oturacak yerleri var. Fiyatlar kebapçı için çok uygun.
Metanet Lokantası
Metanet Lokantası‘nda sabaha karşı ve sabah saatleri beyran içilir, zira öğlen kalmamış oluruz. Ayranı tasta veriyorlar. Oturum yeri salaş. Fiyatlar normal düzeyde.
Gaziantep’te Görülecek Yerler
Zeugma Müzesi
Dünyanın en büyük 2. müzesi olan Zeugma Müzesi’nde meşhur ‘’Çingene Kızı’’ ile birlikte çok güzel mozaik eserler var. Ayrıca Antik Roma’ya kadar arkeolojik eserlerin de sergilendiği salonları bulunuyor.
Mithatpaşa, Hacı, Sani Konukoğlu Blv., 27500 Şehitkamil/Gaziantep 03423252727
Panorama 25 Aralık Müzesi
Panorama Müzesi 25 Aralık Müzesi, Kurtuluş Savaşı sırasında Antep halkının direnişini ve savunmasını döneme ait fotoğraflar, görsel tasarımlar, yağlı boya tablolar ve eşyalar ile hatırlatan önemli bir müze.
Seferpaşa, Derekenarı Cd No:39, 27080 Şahinbey/Gaziantep 03422111200
Gaziantep Hayvanat Bahçesi
1 hektarlık alanıyla Türkiye’nin en geniş hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde kuşlar bölümü, yırtıcı hayvanlar bölümü, maymunlar bölümü ve akvaryum gibi ayrılan alanlarda; zürafadan timsaha kadar çeşit çeşit hayvanlar bulunuyor. Bu anlamda Avrupa’da bulunan hayvanat bahçeleri arasında da yer aldığını söyleyebiliriz.
Yamaçtepe, Burç Ormanı İçi, 27410 Şahinbey/Gaziantep 03423605840
Gaziantep Hamam Müzesi
Yapılış tarihi 1577 yılına dayanan Gaziantep Hamam Müzesi tarihi bir Osmanlı hamamı. 2015 yılında restorasyonu yapılarak hamam kültürünü tanıtmak amacıyla halka açıldı. İçerisinde bal mumundan heykeller, hamam araç-gereçleri, dönem havluları ve hamamın yapım tarihlerine dair bilgilerin olduğu bölümler bulunuyor.
Karagöz, Sadık, Mehmet Dai Sk. No:20, 27400 Şahinbey/Gaziantep 03422111200
Udma Peynir Müzesi
Gaziantep peynirini hem dünyaya tanıtmak hem de yapım aşamalarını göstermek amacıyla kurulan Udma Peynir Müzesi içinde, peynirlerin ve farklı yerel ürünlerin satıldığı bir de market var. Ayrıca Antep yemeklerinin en lezzetli sunumlarını bulacağınız restoranı da bulunuyor.
Kozluca Mahallesi Şehitler Caddesi, Çitçi Sk., 27000 Şahinbey/Gaziantep 08504202120
Büyük Pasaj
Neredeyse 300 yıllık tarihi olan Büyük Pasaj’da elektronik eşyadan çeyizlik ürünlere kadar ne ararsanız var, diyebilirim. Uygun fiyatlı marka ürünleri de bulabilirsiniz.
Gaziantep Yakınlarında Gidilecek Yerler
Rumkale
Şehir merkezine 62 km uzaklıktaki Yavuzeli ilçesinde bulunan Rumkale, bir yarımada üzerine kurulmuş; antik çağlara uzanan kalıntılarla ve mimari yapılarıyla oldukça etkileyici bir kale. Halfeti’den ya da yarımadaya yakın bir konumda olan Kasaba Köyü’nden kalkan teknelerle kaleye ulaşabilirsiniz.
Kasaba, Kasaba Köyü Yolu, 27970 Yavuzeli/Gaziantep
Halfeti
Fırat Nehri’nin kıyısında kurulan ve 3000 yıllık tarihiyle hem yerli hem yabancı turistlerin odağı olan Halfeti, ‘’Saklı Cennet’’ olarak da anılıyor. Gaziantep ve Şanlıurfa arasında bulunan bu tarihi merkez; kiliseleri, camileri, restoranları, siyah gülleri ve antik yapılara sahip köyleri ile dolaşmaya doyamayacağınız bir yer.
Gaziantep’e geldiğinizde planınızı bir gün fazla kalacak şekilde yaparsanız tarihin ilk izlerini bırakan Karahantepe ve Göbeklitepe‘ye uğrayabilirsiniz. Yeni keşfedilen ancak insanlık tarihine olan bakışı değiştiren antik kazılar büyüleyici bir etki bırakıyor.