preloader

Girit Adası Seyahat Rehberi

Girit Adası Seyahat Rehberi

Yazı Boyutu:

Her bölgesi farklı bir dünya olan Girit Adası, kuzeyinde yokuşlu, dağlık ve ağaçlık, güneyinde sakin ve taşlı arazileriyle sürprizlerle dolu. Bu kocaman ada, keşfedilmeyi bekleyen her köşesiyle başka bir dünyaya ait gibi.

Girit Adası Seyahat Rehberi

Girit, Yunanistan’ın en büyük, Akdeniz’in 5. büyük adası. Lokasyonu oldukça özel: Akdeniz’i Ege Denizi’nden ayıran bir sınır gibi düşünebilirsiniz. Uçtan uca 250 kilometrelik alana sahip kocaman bir ada… Yüksekliği 50 kilometre. Bir ucundan diğer ucuna aracınızla dört saatte varıyorsunuz. Gemi turizminin yoğun oluşuyla kalabalık bir hayatı var. Bu kozmopolitliğin bir getirisi olarak mimarisinde de diğer adalardan farklı olarak bütünlük daha az…

Girit Adası Seyahat Rehberi

Minos ve Miken, Helenistik dönem, Roma, Bizans, Endülüs, Venedik, Osmanlı gibi farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan bir kültürel çeşitliliğe sahip Girit Adası. Avrupa Kıtası’nda daha büyüğünü göremeyeceğiniz dev palmiyelerin altında gölgelenen kumsallara sahip. Yine Avrupa’nın en eski medeniyetinin merkezi oluşuyla özel bir öneme sahip.

Girit’e Nasıl Gidilir?

Girit Adası Seyahat Rehberi

Bir gezi rotasını andıran yolculuk için Türkiye’den direkt deniz seferiyle Rodos’a geçip oradan kalkan gemi seferlerini tercih edebilirsiniz. Bu lokasyonların içinden Türkiye’den tek sefer yapan Rodos. Marmaris’ten kalkıyor. 12 saate varan uzun bir yolculukla varılıyor.

Bir diğer alternatif ise Selanik veya Atina aktarmalı Girit uçuşlarını tercih etmek. Adadaki iki havalimanından Nikos Kazancakis Havalimanı ya da Chania Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz. Bu, en konforlu seçenek.

Girit’e Ne Zaman Gidilir?

Girit Adası Seyahat Rehberi

En az bir haftalık bir plan yapmanızı önereceğimiz Girit’te popüler seyahat dönemleri mayıs ve ekim ayları. Yani bahar ve yaz. Uzun mevsimiyle deniz turizmini de değerlendirme imkanına sahip olabiliyorsunuz. Büyüklüğü sebebiyle gerçek bir ada keşfi isteyenler, adanın farklı yerlerinde konaklayarak arabayla gezintiyi daha konforlu hale getirebilir. Örneğin farklı havaalanlarıyla gidiş ve dönüşleri organize etmek, akıllıca olacak bir püf noktası.

Girit’te Gezilecek Yerler

Girit Adası Seyahat Rehberi

Girit Adası’nda gezip göreceğiniz yerleri kısa süreli seyahatinize sığdırmanız pek mümkün görünmüyor. Bu kocaman ve zengin tarihli ada için çoğu gezgin de tam bu düşünceye sahip ki birden fazla kez Girit Adası’na seyahat edenlerin sayısı epey fazla. İçeriğimizi okurken önerimiz ise öncelikli görmek istediğiniz Girit gezilecek yerler listenizi yapmanız olacak.

Bir de Girit Adası’na gelmeden Nikos Kazancakis’in Zorba isimli kitabını okumanız ya da Zorba filmini izlemenizi tavsiye ediyoruz. Girit Adası’ndaki Zorba karakterinin romantizmini daha iyi hissetmenize yardımcı olacak, ada ruhunu içselleştirebileceksiniz.

Girit Adası Seyahat Rehberi
Girit Adası’ndaki Chania kasabası

Adaya ait eski yerleşim yerlerini görmek için Chania, Retymno, Heraklion, Agia Nikolas bölgelerini ziyaret edebilirsiniz. Tarihin en eski medeniyetlerine dair izlere ev sahipliği yapan Girit Adası, kanyonları, gizli koyları ve kültürüyle ön plana çıkıyor. Diğer yandan mitolojik kaynaklara göre Zeus’un doğduğu ada olarak biliniyor. Zeytinyağı ve şarap üretimi konusunda dünyanın en önemli merkezlerinden.

E4 Yürüyüş Yolu

Girit Adası Seyahat Rehberi

Öncelikle adanın özel bir yürüyüş yolu var. Bu yolun adı: E4. Ülkemizdeki Likya Yolu’na benzer bir mantıkta ve 300 kilometrelik bir uzunluğa sahip. Kanyonlar, köyler, ormanlar içinden geçilerek tamamlanan efsanevi bir deneyim sunuyor yürüyüşçülere. Bu yürüyüş sırasında adanın en ünlü kanyonlarından olan Samaria, Aradena, Patsos, Theriso ve Richtis kanyonlarını görme imkânınız var.

Heraklion / Kandiye

Geziye Kandiye ile başlayalım. Adanın en büyük şehri olan Kandiye, diğer adıyla Heraklion, içinde bir kale barındırıyor. Minos Uygarlığı’na başkent olan antik şehri görmek için merkezden sadece 5 kilometre uzaklaşıp Knossos’a gitmeniz yeterli. Bu antik şehir, adanın bronz çağından kalma en büyük arkeolojik alanı. Knossos Sarayı da burada. Girişi ücretli ve her gün ziyarete açık.

Girit Adası Seyahat Rehberi
Knossos Sarayı

Heraklion, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına gastronomi alanında katılımı olan özel bir lokasyon. Heraklion’un 65 kilometre güneybatısında yer alan Phaistos, yerleşimi Tunç Çağı’na uzanan bir yer. Minos Phaistos Sarayı da burada yer alıyor. Saray, adanın en büyük ikinci sarayı. Buradaki disk formunda bir yapı ise oldukça ünlü ve tarihi bir öneme sahip. Çünkü üzerinde o çağda konuşulan dile ait, günümüzde hala okunamayan yazılar var. Bu yönüyle büyüleyici bir deneyim yaşatıyor.

Girit Adası Seyahat Rehberi
Girit Adası Seyahat Rehberi

Buradaki bir başka önemli nokta deniz kıyısındaki Venedik Kalesi. Sezon dışında pazar günleri ücretsiz gezilebiliyor; diğer zamanlarda sadece giriş ücreti var. 16. yüzyılda Venediklilerin inşa ettiği, görünümüyle ikonik Venedik Kalesi, manzarasına dahil ettiği Venedik Surları’yla panoramik açıdan keyifli bir görüntü oluşturuyor. Yine Kandiye’deki Girit Tarih Müzesi, diğer adıyla Heraklion Arkeoloji Müzesi, Girit’in tarihine dair çok fazla detay barındırıyor. Giriş ücreti var. Girit’in seyahat rehberinde mutlaka görmeniz gereken yerlerden.

Hanya / Chania

Girit Adası Seyahat Rehberi

Adanın bir diğer görülmesi gereken yerlerinden Hanya, diğer adıyla Chania, içinde havalimanı da barındıran bir şehir. Chania Folklor Müzesi, adanın geleneksel yaşamına dair keyifli detayları bulabileceğiniz bir kültür noktası. Girit’in kuzeybatı ve güney yönlerinde bir keşif için merkeziniz Hanya olabilir. Hanya, adanın en büyük ikinci şehri. 17. yüzyılın başında Venedikliler tarafından kuzey sahilini koruyan surlarla çevrili: Firka Fortress.

Girit Adası Seyahat Rehberi
Deniz müzesine ev sahipliği yapan Firka Fortress

Diğer adıyla “Doğu’nun Venedik’i” olarak anılan şehir, Venedik mimarisinin güzel örneklerini bulabileceğiniz bir bölge. Tarihi sit alanı olan Kydonia üzerine kurulmuş ve 1971 yılına kadar adanın başkenti olmuş. Etrafta gezerken tarihe tanıklık edecek mimari güzelliklerle karşılaşmak mümkün. Örneğin surların ardındaki bina, artık “Maritime Museum of Crete” adı ile bilinen bir deniz müzesi. İçeriye doğru ilerledikçe Topanas bölgesine varıyorsunuz.

Girit Adası Seyahat Rehberi

Burada Meryem Ana Kilisesi bölgenin merkezi sayılıyor. Kountourioti sahili boyunca bolca yeme içme mekanıyla karşılaşmak mümkün. Hemen ardından göreceğiniz Tombazi sahilinde ise Osmanlı’dan kalan bir cami var. Şimdilerde Hanya Arkeoloji Müzesi. Deniz kenarında ise 17. yüzyılda inşa edilen Giali Tzamisi yani Hasan Cami’yi görebilirsiniz. Buralarda Agora isimli bir Pazar var ve tam bir lezzet durağı. Sebzeler, meyveler, baharatlarıyla gerçek bir pazar deneyimi yaşatıyor.

Akrotiri Yarımadası

Girit Adası Seyahat Rehberi

Hanya’yı geride bıraktıktan sonra Akrotiri Yarımadası keşfiniz başlayacak. Sahil yolunun batısında şehrin aristokrat mahallesi Halepa’ya varıyorsunuz. 1913 yılının sonunda Girit Adası’nın ilk başkanı olan Elefherios Venizelos’un evinin müzeye çevrilmiş halini burada gezmek mümkün. Hemen tepede ise başkanın mezarı da bulunuyor, ziyarete açık.

{13580}

Girit Adası Seyahat Rehberi

Dağların arasında, bir nevi tırmanış bölgesi içindeki Rum Ortodoks Manastırları Agia Triada ve Gouverneto oldukça büyüleyici. Özellikle Gouverneto Manastırı, hala aktif bir manastır. Bu yüzden öğle saatlerinde ziyarete kapalı bir yer.

Resmo

Girit Adası Seyahat Rehberi

Resmo, Girit Adası’nın üçüncü büyük şehri. 11. yüzyıla dayanan bir tarihi var. Minos sit alanı üzerinde ve Orta Çağ mimarisiyle öne çıkıyor. 1923 nüfus mübadelesi öncesine kadar adanın Türk yoğunluğunun en fazla olduğu yermiş. Tatlı bir limana sahip ve bol işletmeli bir plaja sahip oluşuyla turistik bir yer. Venedik Rönesans mimarisinin etkileriyle karşılaşmak mümkün. Buradaki Moni Preveli ve Arkadi Kutsal Manastırı, ziyaret edilmesi gereken yerlerden.

Görsel: Discover Greece

Kısa Kısa…

Girit Adası Seyahat Rehberi

Gortys, arkeolojik sit alanıyla dikkat çeken bir başka bölge. Tarihi kalıntılar konusunda bir deneyim planlıyorsanız, önerimizdir. Samaria, Avrupa’nın en dikkat çeken yürüyüş rotasını içinde barındırıyor. 16 kilometre uzunluğundaki bir kanyon üzerindeki Biyosfer Sahası, 450 endemik bitki ve hayvan türüne sahip oluşuyla UNESCO koruması altında.

Girit Adası Seyahat Rehberi

Adanın doğusundaki Sitia, Venedik ve Osmanlı etkisinde bir şehir. Mochlos, gün batımıyla ünlü ve adanın en sessiz alanlarından biri. Çok turistik olmayan gizli bir keşif lokasyonu olarak düşünebilirsiniz. Loutro, adanın en ilginç yerlerinden. Karayolu bağlantısı olmayan, sadece gemiyle geçilebilen bir köy. Denizinin rengi, tavernalarıyla size büyüleyici bir deneyim yaşatabilir.

Girit Adası Seyahat Rehberi

Seyahat İpucu: Adanın tekne turları oldukça ünlü. Tekne yolculuğunda atıştırmalıkların servis edildiği, bazı limanlarda yemekli molaların verildiği farklı rotalar var. Turlardan farklı olarak kiralık teknelerle de kendi turunuzu kendiniz yapabilirsiniz. Dört kişiye kadar kapasitesi olan dört metrelik tekneler, özel bir deneyim yaşamak isteyenler için ideal.

Görsel: Christina Boat

Girit Mutfağı

Girit Adası Seyahat Rehberi

Ada, efsaneleşmiş Girit mutfağının merkezi. Her köşede bolca taverna var. Girit mutfağının popüler lezzetleri nedir diye merak edenler için mizithra peynirli Dakos salata, graviera peyniri, stamnagathi, askordoulakous, hochlious salyangozu ve ballı peynirli mizithropites turtasını söylemeliyiz. Girit usulü çullama, pirinçli ve naneli patlıcan, palık pidesi de en özel Girit lezzetlerinden.

Görsel: Dakos salatası, Lazy Catkitchen

Girit’in En İyi Restoranları

Sir Papafigos

Heraklion’daki popüler restoranlardan. Büyük porsiyonları ve özel bir şarap seçkisiyle müdavimleri olan bir mekân. Kuzu içerikli tüm yemekleri en dikkat çekenlerden. Sadece akşam yemeği için değil öğle yemeği için de tercih edebileceğiniz keyifli bir mekân.

To Pigadi

En popüler Girit yemeklerini deneyebileceğiniz ünlü bir restoran. Şarap listesiyle de dikkat çekiyor fakat önerimiz geleneksel deniz ürünlerini tatmanız olacak. Gevrek Hortokeftedes Köftesi’ni de yemeden dönmeyin.

Methexis Taverna

Paleochora’da ve yine menüsünü yerel Girit mutfağının özel lezzetleriyle oluşturuyor. Ahtapot ve keçi etinden lezzetleri ön planda. Ünlü restoran, adanın yılın her ayı açık nadir mekanlarından biri.

Othonas

Rethymno bölgesindeki taverna. Kokteylleri ve vegan yemek seçenekleriyle de dikkat çekiyor ancak her yemeğinin ayrı bir hikayesi olan bir yer. Özel aile reçeteleriyle yapılan yemeklerin hikayelerini mutlaka dinleyin.

Theodosi

Uygun fiyatlı ve lezzetli bir menüye sahip Chania bölgesi restoranı. Ayrıca deniz kıyısındaki manzarasıyla adanın romantizmini artıran bir yemek deneyimi sunuyor.

Agistri

Eğer tercihiniz bir taverna ise önerimiz Agistri. Günlük taze balıklarla yerel lezzetleri ve özel yapım butik şarapları tadabilirsiniz. İşletmeyi bir aile yürütüyor ve tüm yemekleri aile yapıyor. Sıcak ve samimi bir ortam sevenler için keyifli bir akşam olabilir.

Girit’te Nerede Kalınır?

Girit Adası Seyahat Rehberi
Shalom Luxury Rooms, karşısında bir sinagog manzarası olan, butik ve temiz bir otel. Merkezde ve tarihi bölgede yer alıyor oluşuyla yürüme mesafesinde yapabileceğiniz şeyler çeşitli.
Girit Adası Seyahat Rehberi
Palazzo Greco, adanın güneyindeki sahil köyü Agia Galini’de. 28 odalı, lüks bir butik otel arayanlara iyi bir öneri olacak. Eşsiz bir deniz manzarası ve huzurlu bir tatil sunuyor.
Girit Adası Seyahat Rehberi
Kriti Hotel, Girit Adası’nın en sevilen konaklama yerlerinden biri. Venedik Limanı’na ve diğer turistik yerlere yakın bir lokasyonda yer alıyor. 84 odalı, konforlu ve modern bir stile sahip.
Girit Adası Seyahat Rehberi
Lüks bir ada tatili için Nana Princess Suites, Villas & Spa, otantik bir dokuya sahip tatil köyü konseptiyle öne çıkıyor. Villada konaklama seçeneği ve SPA alanlarıyla da dinlendirici bir tatil yapabilirsiniz.

Girit’te Alışveriş

Girit Adası Seyahat Rehberi

Sadece bu adada bulabileceğiniz, kekik baharatına benzer dictamnus, mutlaka ada alışverişinde aldıklarınızdan biri olmalı. Mide ve üst solunum yollarına iyi gelen bitki, çay gibi demlenip içilen büyük bir şifa kaynağı. Heraklion ve Chania şehirleri, adanın alışveriş yapacağınız en popüler iki noktası. Yerel alışveriş sevenler için de birçok seçenekle dolu. Hareklion’daki Daedalou Caddesi, adeta alışverişin kalbi.

Girit’te Eğlence Hayatı

Girit Adası Seyahat Rehberi

Heraklion ve Chania, taverna ve barlarının çokluğuyla canlı bir gece yaşamına sahip. Diğer yandan gündüz denize girdiğiniz plajların hemen hepsinde akşam programınıza da devam edebilirsiniz. Rethymno’daki Fortezza Lighthouse Bar, dans pisti ve DJ performanslarıyla adadaki gece hayatının en ünlü barı diyebiliriz.

Girit Adası Seyahat Rehberi

Girit’in meşhur Rethymno Karnavalı’nı görmek istiyorsanız her yıl 40 günlük Paskalya Perhizi’nden önce yapılan ve üç hafta süren, ada genelinde benzersiz bir eğlenceyle karşı karşıyasınız demektir. Eğlencenin merkezi olarak adanın kuzey kıyısındaki Rethymnon şehrinin belirlendiği karnaval, Antik Yunan’da şarap ve bereket tanrısı Dionisos için yapılan kutlamaları günümüze kadar getiriyor. Maskeler ve karnavala özel kostümlerle ada bambaşka bir atmosfere bürünüyor.

Görsel: Rethymno Carnival

Girit’in En İyi Plajları

Girit Adası Seyahat Rehberi

Akrotiri Yarımadası bölgesinde manastırlardan sahile indiğinizde karşınıza çıkan Seitan Limanı, bakir ve işletmesiz bir plaj. Stavros Plajı, taverna ve beach club’larıyla keyifli. Bu koy, aynı zamanda Zorba the Greek filminin final sahnesine ev sahipliği yapmış. Akrotiri Yarımadası içinde yer alıyor. Yine yarımada bölgesindeki Marathi Beach, daha ferah ve konforlu bir deniz keyfi yapmak isteyenler için iyi bir tercih. Diğer iki plaj, daha çok tırmanış gerektiren bölgelerde yer alıyor.

Girit Adası Seyahat Rehberi

Agios Nikolaos, adanın oldukça turistik, keyifli plaj bölgelerinden biri ve küçük bir iç denize sahip. Falassarna Beach, sakin ve tertemiz plaj arayanlar için özel bir öneri. Elafonissi Plajı, adanın batısında yer alan, pembe kumlarıyla masal etkisinde bir bölge. Ulaşımı biraz zor, biraz da kalabalık. Burası Hanya’nın turkuaz plajıyla ünlü bir lokasyonu.

Görsel: Agios Nikolaos, Agios Nikolaos Crete

Girit Adası Seyahat Rehberi

Kissamos’tan Balos’a giden feribotlarla gidebileceğiniz Balos Sahili, adanın açık pembe plajlarından biri. Az turistik, farklı bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapan cennetvari bir yer. Vai sahili, Avrupa’nın en büyük palmiye ormanlarından birine sahip ve popüler bölgelerden biri. Burada Girit hurma ağaçlarını da görebilirsiniz. Amoudara Plajı, denizi ve kumuyla oldukça dikkat çekici. Agia Pelagia Plajı ile yürüme mesafesi bir yakınlığa sahip.

Görsel: Balos Sahili, DiscoverGreece

Gökçe Karaman Önemci
Gökçe Karaman Önemci Tüm Yazıları