İstanbul’un En Güzel Çekim Noktaları

19.08.2024
İstanbul’un En Güzel Çekim Noktaları

Yazı Boyutu:

Tarihin farklı dönemlerine ev sahipliği yapmış İstanbul’un en fotojenik köşelerini ve simgesel yapılarını Huawei Pura 70 Ultra’nın gözünden keşfederek eşsiz bir yolculuğa çıkın.

İstanbul, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kültürel ve mimari zenginlikleriyle göz kamaştıran bir şehir. Tarihin farklı dönemlerine tanıklık etmek isteyenler için eşsiz bir şehir olan İstanbul’un en fotojenik köşelerini ve simgesel yapılarını ise Huawei Pura 70 Ultra gözünden inceledik. Bu etkileyici modelin gözünden İstanbul’un tarih kokan sokakları, muazzam yapıları ve canlı kültürel atmosferi nasıl bir yansıma buluyor, gelin birlikte keşfedelim.

*Bu içerikteki tüm fotoğraflar Huawei Pura 70 Ultra ile çekilmiştir.

Kapalı Çarşı

İstanbul’un En Güzel Çekim Noktaları

İstanbul’un kalbinde yer alan Kapalı Çarşı, 110 bin 868 m²’lik alana yayılmış; 45 bin m² kapalı alanı, 65 sokak üzerinde 3.600 dükkânı ve 14 hanı ile dünyanın en büyük ve en eski kapalı çarşılarından biri. Beyazıt, Çarşıkapı, Çuhacıhan, Kuyumcular, Mahmutpaşa, Nuruosmaniye, Örücüler, Sepetçihan, Takkeciler, Tavukpazarı ve Zenneciler olmak üzere tam 11 kapısı bulunan bu çarşı, aktardan kuyumculara, dericilerden kumaşçılara, halılardan ayakkabılara, tarihi Türk el sanatlarından restoran ve kafelere kadar her şeyi barındırıyor. İstanbul’a gelen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka uğradığı bu çarşı, adeta tarih kokuyor ve içine giren kolay kolay çıkmak istemiyor.

Kapalı Çarşı, 1460 yılında inşa edildi ve o dönemde zenginlerin mücevher, kıymetli maden, kürk gibi değerli eşyalarının yanı sıra devlet hazinesinin büyük bir kısmı da burada muhafaza edilirmiş. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde anlattığına göre 17. yüzyılın ortalarında Kapalı Çarşı’da 4.399 dükkân, 2.195 oda, 497 küçük dükkân, 2 lokanta, 12 hazine dairesi, 1 cami, 10 mescit, 1 hamam, 19 çeşme, 8 tulumbalı kuyu, 24 han, 1 mektep ve 1 türbe bulunmaktaymış. Günümüz çarşısında daha az dükkân bulunmasının sebebi ise 1894 depreminden sonra başlayan ve 1898 yılında biten tadilat sırasında bazı dükkânların çarşı dışında bırakılmış olması.

Bu geniş ve renkli çarşı, film yapımcılarının da ilgisini çekiyor. James Bond’un şehrin çatılarından motosikletle geçtiği “Skyfall” filminde, Ben Affleck’in birçok ödül alan tarihi draması “Argo”da ve Tom Tykwer’in yönettiği ve Haluk Bilginer’in de rol aldığı “Uluslararası” adlı filmde Kapalı Çarşı’nın eşsiz atmosferini görmek mümkün.

Kapalı Çarşı’nın bu büyüleyici atmosferini ve tarihi dokusunu Huawei Pura 70 Ultra’nın üstün makro çekim özellikleri ile keşfetmek de mümkün. Huawei Pura 70 Ultra, 35X makro zoom ve 5 cm minimum odak mesafesi ile çarşının her köşesindeki minyatür detayları, tarihi motifleri ve el yapımı ürünlerin inceliklerini kristal netliğinde yakalayabiliyor. Ultra Aydınlatmalı Süper Makro Kamera, düşük ışık koşullarında bile mikroskobik dünyaları ortaya çıkararak, çarşıdaki her bir objenin büyüleyici detaylarını gün yüzüne çıkarıyor. Huawei Pura 70 Ultra ile Kapalı Çarşı’da her bir ayrıntıyı keşfederken, tarihin derinliklerinde kaybolabilir ve bu büyüleyici atmosferi ölümsüzleştirebilirsiniz. Çarşıdaki kuyumculardan aktarlara, kumaşçılardan dericilere kadar her dükkânın detaylarını en ince ayrıntısına kadar yakalayarak, İstanbul’un tarih kokan bu çarşısını en etkileyici şekilde deneyimleyebilirsiniz.

Galata Kulesi

İstanbul’un En Güzel Çekim Noktaları

İstanbul’un gözde simgelerinden Galata Kulesi, hem tarihi hem de görsel zenginliği ile dikkat çekiyor. Biz de bu eşsiz yapının her detayını Huawei Pura 70 Ultra ile keşfettik.

Galata Kulesi, Bizans döneminden günümüze kadar pek çok değişiklik geçirmiş bir yapı olarak, hem tarihi hem de mimari açıdan büyük öneme sahip. 507-508 yıllarında Bizans İmparatoru Justinianos tarafından inşa edilen kule, Cenevizliler tarafından yeniden inşa edilip, Osmanlı döneminde ise zindan ve yangın gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır. 2020’de yapılan kapsamlı restorasyonla, ek betonarme unsurlar kaldırılarak, Galata Kulesi müze olarak ziyarete açılmıştır.

İstanbul’un En Güzel Çekim Noktaları

Huawei Pura 70 Ultra’nın güçlü zoom özellikleri, bu tarihi yapının detaylarını en ince ayrıntısına kadar yakalamanızı sağlıyor. Özellikle, Galata Kulesi’nin taş detaylarını ve süslemelerini yakın plan çekimlerde bile kristal netliğinde görüntüleyebildik. 35X makro zoom desteği sayesinde kuledeki mikroskobik detayları bile gözler önüne serebildik. Kuleyi detaylı bir şekilde incelemek ve tarihinin derinliklerini fotoğraflamak için bu özellikler mükemmel bir seçenek sundu.

Gece çekimlerinde ise Huawei Pura 70 Ultra‘nın ultra geniş F2.1 diyafram açıklığı devreye giriyor. Kule gece ışıklandırıldığında, Huawei Pura 70 Ultra’nın üstün ışık toplama yeteneği sayesinde bu ışıklandırmaları net ve canlı bir şekilde fotoğraflamak mümkün oluyor. Gece çekimlerinde bile Galata Kulesi’nin ihtişamını ve İstanbul’un gece manzarasını mükemmel bir netlikte yakalayabilirsiniz. Huawei Pura 70 Ultra’nın 100x zoom aralığı, uzak mesafeden bile detayları net bir şekilde çekmenizi sağlarken, geniş açıdan telefotoya kadar sunmuş olduğu geniş zoom aralığıyla Galata Kulesi’nin her açıdan etkileyici fotoğraflarını elde edebilirsiniz.

Ayasofya Camii

İstanbul’un En Güzel Çekim Noktaları

Ayasofya Camii, tarih boyunca defalarca yıkılıp yeniden inşa edilerek adeta Anka kuşu misali her seferinde küllerinden doğmuş bir yapıdır. İlk inşaatı I. Konstantin döneminde başlatılan ve 360 yılında II. Konstantin döneminde açılan yapı, o dönemde “Büyük Kilise” olarak biliniyordu. Ancak 404 yılındaki bir isyan sonucu büyük ölçüde harap oldu. İkinci Ayasofya, İmparator II. Theodosius tarafından 415 yılında inşa ettirildi, fakat 532 yılında Nika Ayaklanması’nda isyancılar tarafından yakılıp yıkıldı. En büyük yıkımlardan birini 1204’te 4. Haçlı Seferi’nde yaşayan Ayasofya, İstanbul’un tekrar Doğu Roma idaresine geçmesiyle tamir edilmeye çalışıldı, ancak bu çabalar da yetersiz kaldı ve yapıda çökmeler yaşandı.

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethiyle camiye dönüştürülen Ayasofya, 482 yıl boyunca cami olarak kullanıldı. Sultan II. Selim’in Mimar Sinan’ı görevlendirerek yaptığı restorasyonlar, Ayasofya’yı depremlere dayanıklı hale getirdi. 1935 yılında müzeye dönüştürülen yapı, 2020 yılında tekrar ibadete açıldı. Yaklaşık 7500 m²’lik iç alanı ve 107 sütunu ile ziyaretçilerini büyüleyen Ayasofya, tarih boyunca birçok önemli olaya tanıklık etti. Yapının en dikkat çekici özelliklerinden biri de camide doğan ve 16 yıl boyunca burada yaşayan kedi Gli’dir.

İstanbul’un En Güzel Çekim Noktaları

Huawei Pura 70 Serisi ise Ayasofya Camii gibi anıtsal yapıların ihtişamını ve detaylarını kusursuz bir şekilde yakalamak için mükemmel bir deneyim sunuyor. Yeni Ultra Lighting Makro Telefoto Kamera, uzun mesafeli kaydırmalı zoom özelliği ile uzak binalardan en ince ayrıntılara kadar net görüntüler elde etmenizi sağlıyor. F2.1’lik sektörün en büyük periskop telefoto diyafram açıklığı, üstün ışık toplama yeteneği ile birleşerek tüm odak uzaklıkları boyunca tam odaklı HD fotoğrafçılık sunuyor.

Huawei Pura 70 Ultra modeli, telefon çekim ve 35X makro zoom için 5 cm minimum odak mesafesini destekleyen Ultra Aydınlatmalı Süper Makro özelliği ile donatılmıştır. Bu özellik, kullanıcıların çevrelerindeki minyatür dünyaları keşfetmelerine olanak tanırken, F2.1 ultra geniş diyafram açıklığı sayesinde düşük ışık koşullarında bile mikroskobik detayları yakalamayı mümkün kılıyor. Huawei Pura 70 Ultra’nın yeni “Görüntüleri Geliştir” modu ise yüksek çözünürlüklü fotoğraflar oluşturmak için farklı odak uzunluklarındaki ve çözünürlüklerdeki görüntü bilgilerini bir araya getiriyor. Bu teknoloji, hareketsiz görüntüler çekerken net ve zengin görüntü ayrıntıları üretiyor.

Yerebatan Sarnıcı

İstanbul’un En Güzel Çekim Noktaları

Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından yaptırılan ve Bazilika Sarnıcı olarak da anılan Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un en etkileyici tarihi yapılarından biridir. 1000 m² alanı kaplayan bu büyüleyici yapı, her biri 9 metre yüksekliğinde olan 336 sütunuyla ziyaretçilerini adeta bir yer altı sarayında ağırlıyor. Şehrin en büyük kapalı sarnıcı olan Yerebatan, 80 bin ton su depolama kapasitesiyle yüzlerce yıl boyunca İstanbul’un su ihtiyacını karşılamıştır.

İstanbul’un En Güzel Çekim Noktaları

Yerebatan Sarnıcı’nın en dikkat çekici simgelerinden biri ise Medusa başı kabartmalı bloklardır. 1985-1987 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bakım onarım çalışmalarında keşfedilen bu Medusa başlarından biri ters, diğeri ise yatay olarak konumlandırılmıştır. Medusa başları, siyah gözleri, uzun saçları ve güzel vücuduyla övünen Medusa’nın, Zeus’un oğlu Perseus’a olan aşkı ve Athena’nın kıskançlığı sonucu saçlarının yılana dönüştürülmesi gibi efsanelere konu olmuştur. Medusa’nın başını kesen Perseus, onun bu gücünden yararlanarak pek çok düşmanını yenmiştir.

1987 yılında müzeye çevrilen Yerebatan Sarnıcı, yıllar içinde birçok etkinliğe ev sahipliği yapmıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Miras tarafından kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçen sarnıç, 22 Temmuz 2022 tarihinde yeniden ziyarete açılmış ve geçici sergiler, çağdaş sanat gösterileri, kültür sanat etkinlikleri ve dinletilerle zenginleştirilmiştir.

İstanbul’un En Güzel Çekim Noktaları

Huawei Pura 70 Ultra, Yerebatan Sarnıcı’nın bu büyüleyici atmosferini gece çekimleriyle ölümsüzleştirmek için mükemmel bir model. Geliştirilmiş HDR Gece Video özelliği sayesinde, düşük ışıklı veya gece ortamlarında bile net ve parlak görüntüleme efektleri sunarak sarnıcın mistik atmosferini tüm detaylarıyla yakalayabilirsiniz. Özellikle Medusa başı gibi tarihi detayları yüksek kalitede çekerek efsaneleri adeta yeniden canlandırabilirsiniz. Süper AIS ile donatılmış bu kamera, yürürken çekim yaparken bile görüntünün sabit kalmasını sağlayarak, sarnıcın derinliklerindeki her ayrıntıyı net bir şekilde kaydedebiliyor. İster gece şehir binalarını ister neon ışıkları altında geçen insan kalabalıklarını çekiyor olun, Huawei Pura 70 Ultra’nın gece videografisi özellikleriyle Yerebatan Sarnıcı gibi tarihi ve büyüleyici mekânları benzersiz bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

Karaköy

İstanbul’un En Güzel Çekim Noktaları

İstanbul’un en dinamik bölgelerinden biri olan Karaköy, üçüncü dalga kahvecileri, farklı müzik seçkileri sunan barları, her damak zevkine hitap eden kahvaltıcıları ve graffiti ile dolu duvarları ile sokak kültüründe son dönemlerin gözde mekânlarından biri haline gelmiştir. 1860 yılında inşa edilen Fransız Geçidi, bu bölgeye tarihi bir doku katarak, Karaköy’ü hem geçmişin hem de günümüzün eşsiz bir buluşma noktası yapıyor.

Modern mutfak seçeneklerinin yanı sıra birçok geleneksel restorana da ev sahipliği yapan Karaköy, sanat galerileri ve müzeleri ile de dikkat çekiyor. Merkezi konumu ve deniz kenarında yer alması sayesinde Anadolu yakasına da yakın olan Karaköy, çok kültürlü ticaret hayatının izlerini taşıyor. Bankalar Caddesi, Osmanlı bankerleri ve yabancı müteşebbislerin inşa ettiği binalarla adeta bir Avrupa şehri havası sunuyor. Karaköy, birbirinden renkli mekânları, herkese hitap eden restoran çeşitliliği ve tarihi dokusuyla İstanbul’un küçük bir versiyonu gibi diyebiliriz.

İstanbul’un En Güzel Çekim Noktaları

Karaköy’ün büyüleyici atmosferini ve çeşitli yapısını keşfederken, Huawei Pura 70 Ultra’nın geniş açı özellikleri ile bu renkli dünyayı tüm ayrıntılarıyla yakalayabilirsiniz. Huawei Pura 70 Ultra, geniş açıdan telefotoya kadar geniş bir yakınlaştırma aralığını kapsıyor. Huawei Pura 70, 100x yakınlaştırma aralığını desteklerken, Huawei Pura 70 Pro/Ultra ise 200x zoom aralığını destekliyor. Bu sayede Karaköy’ün dar sokaklarından geniş meydanlarına kadar her köşesini kristal netliğinde fotoğraflar ile ölümsüzleştirebilirsiniz.

Ayrıca Huawei Pura 70 Ultra, 25 megapiksel yüksek çözünürlüklü fotoğraflar oluşturmak için farklı odak uzunluklarındaki ve çözünürlüklerdeki görüntü bilgilerini birleştirerek yüksek görüntü kalitesi motoru kullanıyor. Bu, hareketsiz görüntüler çekerken sürekli olarak net ve zengin ayrıntılar üretmeyi sağlıyor. Karaköy’ün tarihi binalarından modern sanat eserlerine, sokak sanatlarından restoranların iç mekânlarına kadar her detayı en ince ayrıntısına kadar yakalayabilirsiniz.

Ortaköy Camii

İstanbul’un En Güzel Çekim Noktaları

Ortaköy Camii, diğer adıyla Büyük Mecidiye Camii, İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarasıyla bütünleşmiş, Osmanlı mimarisinin son dönemine ait bir şaheserdir. Sultan Abdülmecid tarafından Boğaziçi’nin güzelleşmesi amacıyla yaptırılan bu cami, 1854 yılında tamamlanmıştır. Mimarı, Fransa’da eğitim almış olan Nikağos Balyan’dır. Barok tarzında inşa edilen cami, taş kabartma süslemeleri ve altın yaldızlarla bezeli minare şerefeleriyle dikkat çeker. 1894 depreminde ve 1960’larda gördüğü hasarların ardından restore edilen cami, 1984 yılında büyük bir yangın sonrası tekrar onarılmıştır. Bugün, İstanbul’un sembol yapılarından biri olan Ortaköy Camii, hem Boğaz’dan hem de karadan eşsiz bir görüntü sunmaktadır.

İstanbul’un En Güzel Çekim Noktaları

Huawei Pura 70 Ultra, Ortaköy Camii gibi tarihi ve ikonik yapıları gece çekimlerinde mükemmel bir şekilde yakalamak için olağanüstü imkânlar sunuyor. Geliştirilmiş HDR Gece Video özelliği, düşük ışıkta veya gece ortamlarında bile detaylı ve net görüntüler sağlıyor. Gece çekimlerinde parlak ve karanlık alanlar arasındaki kontrastı mükemmel şekilde dengeliyor. Süper AIS teknolojisi sayesinde, yürürken bile sabit ve sarsıntısız videolar çekebilirsiniz. Böylece, Ortaköy Camii’nin altın yaldızlı detaylarını ve Boğaz’ın büyüleyici manzarasını gece çekimleriyle ölümsüzleştirebilirsiniz.

Ortaköy Camii’ni ziyaret ettiğinizde, Huawei Pura 70 Ultra’nın gece çekim özellikleri sayesinde bu eşsiz yapının gece ışıklandırması altında bile en ince detaylarına kadar net görüntüler elde edebilirsiniz. Hem tarihi hem de modern İstanbul’u bir arada sunan bu eşsiz caminin ihtişamını, Huawei Pura 70 Ultra ile keşfetmek şimdi çok daha kolay.

Kız Kulesi

İstanbul’un En Güzel Çekim Noktaları

Tarihi M.Ö 410 yılına dayanan Kız Kulesi, Karadeniz’den gelen gemileri denetlemek ve vergi almak amacıyla inşa edilmiştir. 1435 yılında, fetihten sonra ise Fatih Sultan Mehmet, bayramlarda ve padişahların tahta çıktığı zamanlarda Kız Kulesi’nden top atışını gelenek haline getirmiştir. 1600’lü yılların ortasından 1700’lü yılların ortasına kadar kule, bir deniz feneri olarak hizmet vermiş ve gemilerin yollarını aydınlatmıştır. 1830 ve 1831 yıllarında kolera salgınının yayılmaması için karantina hastanesine dönüştürülen kule, 1900’lerin başında gaz deposu olarak da kullanılmıştır. Radar istasyonu, siyanür deposu gibi farklı amaçlarla da kullanıldıktan sonra, günümüzdeki turistik haline 2000 yılında restoran konseptine dönüştürülerek kavuşmuştur.

Kız Kulesi, birçok efsaneye de konu olmuştur. Bunlardan en bilineni ise Kral ve Kızı hikâyesidir. Bir falcı, kralın kızının yılan sokması nedeniyle öleceğini iddia eder. Bunu duyan kral, kızını korumak için kayalıklar üzerine Kız Kulesi’ni inşa ettirir ve kızını bu kuleye yerleştirir. Kral, kızına sepet içerisinde çeşitli yiyecekler gönderir ve bir gün meyve sepetinin içine gizlenen bir yılan, kralın kızını zehirleyerek ölmesine neden olur. Diğer bir efsane ise Battal Gazi hakkında. Şehrin karşısına konuşlanan Battal Gazi’yi gören Bizans tekfuru telaşlanır ve hazineleri ile beraber kızını bu kuleye saklar. Kuleyi ele geçiren Battal Gazi, hem hazineleri hem de prensesi alır ve atıyla Üsküdar’ı aşarak yoluna devam eder. “Atı alan Üsküdar’ı geçti” deyiminin de bu olay üzerine ortaya çıktığı rivayet edilir.

İstanbul’un En Güzel Çekim Noktaları

Huawei Pura 70 Ultra’nın HDR Gece Video özelliği, Kız Kulesi’nin gece manzarasını en etkileyici şekilde yakalamanızı sağlıyor. Düşük ışıklı veya gece ortamlarında bile parlak ve karanlık arasındaki katmanları net bir şekilde görüntüleyebiliyor, detayları mükemmel bir netlikle sunuyor. İster gece şehir binaları ister neon ışıkları altında geçen insan kalabalıkları olsun, Huawei Pura 70 Ultra ile çekilen videolar, mükemmel gece videografisi oluşturuyor. Süper AIS (AI Image Stabilization) ile donatılmış olan bu kamera, yürürken bile sabit görüntüler elde etmenizi sağlıyor.

*Bu içerik Huawei iş birliğinde hazırlanmıştır.

Sinem Genç
Sinem Genç Tüm Yazıları