Kars Gezi Rehberi
Yazı Boyutu:
Güneşin üzerinde doğduğu ilk şehir, eşsiz coğrafyası ve masalsı tarihi ile Kars, radarımızda.
Ülke sınırlarımız içinde güneşin doğduğu ve yıl içinde kar yağışının görüldüğü ilk şehir, Kars. Son yıllarda yapılan yatırımlarla eşsiz doğasını ve masalsı tarihini keşfetmeye daha çok nail olabildiğimiz büyülü bir coğrafya.
Alt Paelolitik dönemden taşıdığı izleri Persler, Selçuklular, İngilizler ve Ermeniler’in hikayeleriyle harmanlayarak zenginleşen bir geçmişe sahip. Farklı kültürlere, farklı dinlere ve farklı geleneklere ev sahipliği yaparak bir hazineye dönüşen etkileyici birikimi Cemal Süreyya’nın, “Beyaz, uykusuz ve uzakta,” dizeleri ile derinleşir. Barışçıl insanları, leziz yemekleri, gün doğumunda ayrı gün batımında ayrı büründüğü renkleri ile büyüleyici ve akıllara kazınan bu rota radarımızda.
Kars’ta Nerede Kalınır?
Duja Chalet
Sarıkamış merkezine 4 kilometre, Kars şehir merkezine 60 kilometre mesafede konumlanan Duja Chalet Hotel, misafirlerini her şey dahil konforlu hizmet anlayışı ile ağırlıyor. İhtişamlı mimarisinin içinde dünya mutfağından mönüler sunan restoranlar, masaj ve spa merkezi, kapalı yüzme havuzu, spor salonu yer alırken arazisinde toplam uzunluğu 25 kilometrelik kayak pisti bulunuyor. 2 yeşil, 1 mavi, 3 kırmızı 2 siyah ve kızak pisti olmak üzere 10 pistin bulunduğu merkez, bölgede kalabileceğiniz en ayrıcalıklı otellerin başında geliyor.
Hotel Cheltikov
19. yüzyıl Baltık mimari tarzında dikdörtgen planlı olarak yapılan binanın kuzeye bakan dış cephe barok süsleme tarzında olmasıyla ilk görüşte büyülüyor. Yalancı sütunlar, rölyefler ve kartuşlarla süslenmiş olan Kars’ın ilk konservatuar binası olarak da bilinen Hotel Cheltikov, 15 Standart 2 Suit 1 Aile 9 özel konsepte sahip taş butik oda, lobi, ana restoran, a la cart restoran, taş şömineli kafeye sahip.
Sarpino Mountain Hotel
Modern ve konforlu bir dekorasyona sahip 114 odası bulunan; doğal özellikleri ve altyapısı ile Türkiye’nin en önemli kayak tesislerinden biri olan Sarpino Mountain Hotel, kayak tatili için de öneriliyor. Kayak için ideal olan kristal kar çeşidine ve müthiş doğal güzelliğe sahip kayak merkezinde yer alan otel, saatte 2400 kişi kapasiteli bilgisayar donanımlı telesiyej sistemine sahip. Sarıkamış çevresinin özellikle Alp ve kuzey disiplini kayak uygulamaları ile “kayak safari” ve “kızaklı geziler” için çok uygun olduğunu da hatırlatalım.
Kış tatilinde kayak yapmak istiyorsanız bu kayak merkezlerine mutlaka göz atın!
Kars’ta Nerede Ne Yenir?
Pushkin Restaurant
Ahşap dekorasyonuyla sıcacık bir mekan Pushkin Restaurant. Yöreye özgü kaz etinin yanı sıra haşıl, hengel ve pörtleme yiyebileceğiniz mekanda içinde kurutulmuş evelik otu ve yoğurt olan çorbalarını mutlaka denemelisiniz. Burada geçirdiğiniz lezzetli zamanı Kafkas dans gösterisi ile taçlandırabileceğinizi de ekleyelim.
Gastro Kars Restaurant
Son 6-7 yıldır Kars’ın köylerinde küçük üreticilerle iş birliği yaparak bahçeciliği yeniden hayata getiren İlhan Koçulu, Pınar Kaftancıoğlu ve Hatice Güvensoy’un hayali olarak kurulan Gastro Kars, lokal tatları birinci elden deneyimleyebileceğiniz naif dekorasyonu ile sizi hemen içine alan sıcacık bir mekan.
Han-ı Hanedan
2011 yılında kurulmuş olup, o günden itibaren hizmet veren Han-ı Hanedan Restaurant, Kars merkezde bulunuyor. Ana yemekte lezzetli Tandırda kaz ve Kars yöresinin nefis hangeli; tatlı olarak ise cevizli umaç ve pargalı tatlısı; son olarak enfes Süryani şaraplarının mutlaka tadına bakılmalı.
Kars Kaz Evi
Kars’ın ilk yöresel restoranı olan Kars Kaz Evi‘nde, Yörenin önde gelen çorbalarından Evelik ve Isırgan Aşı çorbası ve “etsiz mantı” Hangel ve yaptıkları şerbetler mutlaka denenmeli. Mekana akşam giderseniz Kafkas gösterisine tanıklık edebilirsiniz.
Kars’ta Ne Yapılır?
Kayak
Kar kalitesi ile kayak ve snowboard tutkunlarını kendine aşık eden Sarıkamış, bölgede tercih edilen birincil yer. Bunun sebebi, Sarıkamış karının sadece Alpler’de olan kristal, toz kar özelliği taşıması. Yapışmayan ve kayarken ardınızda sizi bir tül gibi takip eden karla eşsiz bir kayak deneyimi yaşamak istiyorsanız rotanızı Sarıkamış’a çevirebilirsiniz.
Araba Yolculuğu
Kars’a hangi ulaşım aracı ile geldiğinizin bir önemi yok. Şehir merkezinden kiralayabileceğiniz tüm araçların kar lastikleri var ve yol tutuşları çok iyi. Posof, Çam Geçidi, Şavşat gibi güzergahları haritanızda işaretleyin ve pürüzsüz bayırlardan dik yamaçlara doğru yola çıkın, yol üzerindeki köylerde mola verip yerli halkla tanışın ve bölgenin zenginliğini derinlemesine keşfedin.
Kars’ta Görülecek Yerler
Ani Harabeleri
Anadolu topraklarındaki en önemli antik kentlerden olan Ani Harabeleri, Kafkasya ile Anadolu arasındaki kapı olarak da anılıyor. Ermenistan ile sınırımızı oluşturan Arpaçay Nehri kıyısında yer alan kent, uzandığı 5 kilometrelik alanda surlara, katedrallere, kiliselere, camilere ve yerleşim yerlerine ev sahipliği yapıyor. 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine giren Ani Harabeleri, tarihi kayıtlara ilk kez 5. yüzyılda geçmiş olması ile son derece kıymetli bir bölge.
Kars Kalesi
Bölgenin manzarasının tadını çıkarabileceğiniz noktalardan biri Kars Kalesi. M.S. 1153 yılında Selçuklular’a bağlı Saltuklu Sultanı tarafından yaptırılsa da 1386’da Timur tarafından yıkılmış; 1579’da Osmanlı Padişahı III. Murat’ın fermanı ile yeniden yaptırılmış. Üzerinde taşıdığı hikayeye yakından tanıklık etmek için ve Kars’taki en güzel binaları keşfetmek için kale bölgesine gitmenizi öneririz.
Çıldır Gölü
Kars merkeze 1,5 saatlik sürüş mesafesindeki Çıldır Gölü, Doğu Anadolu bölgesinin ikinci büyük gölü. Kışın donan tek göl olma özelliği taşıyan Çıldır, bir buz kütlesine dönüştüğünde üzerinde atlı kızaklarla gezilmesine olanak tanıyor. Yörenin balıkçıları için her gün gerçekleşen bir buz kırma ritüelini de beraberinde getiren bu donma, baharla birlikte çözülmeye başlıyor ve göl, yüzerken içebileceğiniz temizlikteki suyunu sunuyor. Göl kenarında yer alan restoranlarda balıkçıların tuttuğu etli ve yağlı sazan balığının tazeyken tadına bakabiliyorsunuz.
Fethiye Camii
Fethiye Camii, aslen 19. yüzyılda bir Rus Ortodoks kilisesi olarak inşa edilmiş. Rus mimarisinin zarif detaylarını taşıyan bu yapı, Kars’ın Rus işgali dönemine tanıklık ediyor. Türkiye’ye katılımının ardından camiye dönüştürülen bu yapı, geçmişin izlerini taşıyor. Caminin dış cephesi, Rus mimarisinin özgün unsurlarını barındırıyor. İç mekânı ise, camiye dönüştürüldükten sonra yapılan değişikliklerle İslami sanatın zarafetini yansıtıyor. Bu benzersiz karışım, Fethiye Camii’ni sıradan bir yapıdan çok daha fazlası yapmakta.
Kars Müzesi
Kars Müzesi, ziyaretçilerine Anadolu’nun zengin tarihini ve kültürünü keşfetme fırsatı sunuyor. Kars şehrinin kalbinde yer alan bu müze, bölgenin tarih öncesi dönemlerden günümüze uzanan geniş zaman dilimini kapsayan eserlerini sergiliyor. Müzenin koleksiyonu, arkeolojik buluntular, tarihi eserler ve etnografik parçaları içeriyor. Urartu, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler, ziyaretçilere bu medeniyetlerin izlerini sürme imkanı tanıyor. Ayrıca, bölgenin zengin folklorunu yansıtan etnografik eserler, Kars’ın kültürel dokusunu gözler önüne seriyor.
Kars Peynir Müzesi
Eski tabya binası içerisinde bulunan Kars Peynir Müzesi, ziyaretçilerine peynir yapımının tarihçesinden, farklı peynir çeşitlerinin üretim süreçlerine kadar geniş bir bilgi yelpazesi sunuyor. Kars’ın ünlü çeşitleri başta olmak üzere, Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen peynirlerin hikayeleri ve üretim yöntemleri sergileniyor.
Turistik Doğu Ekspresi
Klasik Doğu Ekspresi’ne olan yoğun talep nedeniyle Turistik Doğu Ekspresi kullanıma açıldı. Trenler, her biri 10 kompartımandan oluşan 8 yataklı ve 1 yemekli vagondan oluşuyor. 11 Aralık 2023’ten 8 Mart 2024’e kadar Ankara’dan Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri Kars’a; 13 Aralık 2023’ten 10 Mart 2024’e kadar ise Kars’tan Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri Ankara’ya sefer yapacak. Yılbaşı ve sömestr dönemleri için özel seferler de planlanmış. Toplam 84 sefer düzenlenecek bu yolculuklarda, Ankara-Kars güzergahında Erzincan ve Erzurum; Kars-Ankara güzergahında ise İliç, Divriği ve Sivas’ta duraklamalar yapılıyor.