Mardin'de Görülmesi Gereken Yerler
Yazı Boyutu:
‘Gündüzü seyranlık gecesi gerdanlık’ diye tabir edilen Mardin’de bu yerleri görmeden dönmeyin.
Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı kültürleri bir araya getiren; sarı şehir olarak da adlandırılan Mezapotamya’nın en güzellerinden Mardin’in dar sokaklarında ve tarihi dokusunda kaybolacaksınız. Efsunlu şehirde gezilmesi ve görülmesi elzem olan müzeleri, medreseleri, manastırları, kiliseleri ve daha fazlasını bu rehberde bulabilirsiniz.
Deyrulzafaran Manastırı
Süryani Kilisesi’nin dini merkezlerinden biri olan Deyrulzafaran Manastırı, 5’inci yüzyıldan itibaren inşa edilmeye başlanmış, günümüzdeki haline ise 18. yüzyılda ulaşmış olan bir manastır. Mardin Ovası’na hakim olan manastırın bir diğer adı ise Mor Şleymun Manastırı. Manastırın etrafından yetişen safranlar sayesinde adı Deyrulzafaran (Safran Manastırı) olarak anılmaya başlandı.
Kasımiye Medresesi
Artuklular döneminde yapımına başlanan medresenin tamamlanışı 15. Yüzyılı buluyor. Geçmişte en önemli medreseler arasında bulunan Kasımiye Medresesi’nin içinde bir türbe, bir çeşme ve iki adet de mescidi bulunuyor. Medresenin mimarisinin, güzelliğinin ve anlamının yanısıra gün batımında harika bir manzara sunduğunu da unutmayın.
Mardin Müzesi
Mardin Müzesi Eski Tunç, Orta Tunç, Geç Tunç, İlk Demir Çağı, Assur, Urartu, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı devirlerinden kalma, oldukça geniş bir eser ve dönem dağılımına sahip. Dönemlerin buluştuğu müzeyi tarihe tanıklık etmek için mutlaka ziyaret edin.
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi
Müzenin içinde bulunduğu mimari yapı II. Abdülhamid döneminde, Diyarbakır Valisi tarafından 1889 yılında yapılımış ve uzun yıllar Süvari Kışlası olarak kullanılmış. Kent Müzesi’nde Mardin’in tarihini yansıtan koleksiyon eserleri, Dilek Sabancı Sanat Galerisi’nde ise özgün sergiler sergileniyor. Gitmeden önce müzenin programını inceleyebilir ve şehre gelen birbirinden güzel sergi ve etkinlikleri de görebilirsiniz.
Mardin Ulu Camii
12. yüzyıl Artuklu eserlerinden olan Mardin Ulu Camii’nin mimarisi yanı sıra en çok ziyaret edilme nedeni mihrabın solun Sakal-ı Şerif’in bulunması. Mimarisinde kullanılan işlemeler, Mardin’i mükemmel anlatan yapısıyla şehrin en çok fotoğraflanan yerlerinden birisi de Mardin Ulu Camii.
Zinciriye Medresesi
Rivayete göre iki dilimli kubbe arasında zincir gerilmiş olması nedeniyle Zinciriye Medresesi olarak bilinen, Sultan İsa Bey Medresesi isimli yapı, 1385 yılında yapılmış. Medresenin güneyinde Sultan İsa’nın türbesi de yer alıyor. Eğer kısıtlı bir zamanda Mardin’i ziyaret etmiyorsanız Zinciriye Medresesi için en az iki saat ayırın ve uzun uzun mükemmel yapıyı izleyin ve mükemmel detaylarını keşfedin.
Kırklar Kilisesi
Hem ziyarete hem de ibadete açık olan kilise, 6’ncı yüzyılın ortalarına ait bir yapı. Süryaniler tarafından Mor Behnam ve Saro adına inşa edilen kilise aynı zamanda Metropolitlik Kilise olma özelliğini taşıyor. Kırklar Kilisesi’nin bir diğer ismi de Mor Behnam Kilisesi.
Protestan Kilisesi
Mardin Protestan Kilisesi, protestan olarak anılmasına rağmen herhangi bir mezhebe ya da merkeze bağlı değil. 170 yılına ulaşacak olan kilise yakın zamanda restore edildi ve içinde dönem kitaplarının bulunduğu bir kütüphane de var.
Mardin Sokakları ve Çarşıları
Açık havada her an tarihi yaşayacağınız Mardin’in tüm sokakları ve otantik çarşıları çok etkileyici. Ulu Camii’nin etrafında bulunan Kayseriye Pasajı, Revaklı Çarşı, Bakırcılar Çarşısı 1. Cadde üzerinde bulunan Kuyumcular Çarşısı hala çarşı özelliklerini koruyor. Buralardan Mardin’e yönelik tüm yöresel ürünleri temin edebilirsiniz.
Dara Antik Kenti
Tur Abidin Dağları’nın başlangıcında bulunan ve Suriye sınırına 10 km mesafede yer alan Dara Antik Kenti, Türkiye’nin en güzel antik kentlerinden biri olarak anılıyor. Dara Antik Kenti’nde mağara tipi evleri ve mezarlıkları görebilirsiniz. Doğu Roma İmparatorluğu tarafından askeri amaçla kurulan antik kent oldukça geniş bir alana yayılıyor.
Beyazsu
Nusaybin – Midyat yolu üzerinde bulunan Beyazsu, Mardin ve diğer ilçelerin içme suyunu karşılayan, berrak suyuyla insana huzur veren bir dere. Beyazsu’nun yeşil ortamında etrafındaki dinlenme tesislerinde zaman geçirerek Mardin’in keyfini çıkarabilirsiniz.
Eski Mardin
Yukarı Mezopotamya’nın en eski kentlerinden Eski Mardin’in her bir yanı tarih ve medeniyetlere tanıklık etmiş olan harika bir açık hava müzesi. Sokaklarında amaçsızca gezmek çok güzel bir deneyim.
Nusaybin
Çok eski bir yerleşme alanı olan Nusaybin’de görülecek çok yer var; Marin Şehir Kalıntısı, Marin Kalesi, Dimitros Kalesi, Mor Ambaham Manastırı, Yeni Kale, Şirvan Kalesi, Mor Yakup Kilisesi ve kilisenin 5-6 metre derinlikte bulunan Mor Yakup Mezarı, Mor Evgin Manastırı, Mor Yuhanna Kilisesi Nusaybin’de bulunuyor. Ayrıca Nusaybin’de Çağ Çağ vadisi adında binlerce yıldır yerleşme alanı olduğu için değerli bir arkeolojik sit alanı da mevcut.
Mardin Kalesi
En bilindik Mardin manzaralarından birini sunan Mardin Kalesi ve çevresinin bir diğer adı Kartal Yuvası. Yakın zamana kadar askeri bölge olan kale turizme ve ziyarete açıldı ve çok fazla ziyaretçi çeken bir yer haline geldi.
Kızıltepe
Mezopotamya toprakları üzerine kurulu olan Kızıltepe ilçesinde 2019 yılında restorasyonu tamamlanan Kızıltepe Ulu Camii, Şeyh Selim Türbesi ve Mescidi, Tacettin Camii, Şahkulubey Türbesi, Ermeni Kilisesi, Dunaysır Köprüsü gibi yapılar ziyaret edilebilir.
Derik
Mardin’in ilçeleri denildiğinde akıllara ilk olarak Midyat ve Nusaybin gelse de şehrin batısında yer alan Derik ilçesi de görülmeye değer yerlerden bir tanesi. 1650 yılında inşa edilmiş olan Dera Sor Kilisesi, büyüleyici atmosferiyle Derinsu Mağarası ve Rabat Kalesi bulunuyor.
Bienal: Mardin Bienali
Mardin’i modern sanatın merkezi haline dönüştürme fikriyle ilkinin 2010 yılında yapıldığı Mardin Bienali’nin 5’incisi 20 Mayıs – 20 Haziran 2022 tarihleri arasında düzenlenecek. Bienal, Mardin Sinema Derneği ev sahipliğinde ve özel sektörün desteğiyle “Çimenin Vaadi” temasıyla hayata geçirilecek. Bu yıl Bienal’e 21 ülkeden sanatçı katılım sağlayacak; mekanlar ise Alman Karargahı, Develi Han, Uluslararası Tasarım Vakfı Galerisi, Cumbalı Konak, Marangozlar Kahvesi ve son olarak Tasarım Vakfı Meydan Galerisi olacak. Meraklısı için oldukça cazibeli olan etkinliğin ses getireceği kesin.
Sanatçılar ve detaylı bilgi için tıklayın.
Dünyadan en yeni haberleri ilk bilen olmak için OGGUSTO’nun haftalık e-bültenine kaydolun.