Tüm Detaylarıyla Paros Seyahat Rehberi
Yazı Boyutu:
Yunan Adaları arasında sakinliği ve güzelliğiyle bir adım öne çıkmayı başaran Paros, favori tatil ve dinlenme destinasyonlarından biri olmayı başarıyor.
Bird of Paradise’ın kurucusu ve Türkiye’nin ilk ve tek “Personal Concierge”i Deniz Yıldız Edin, Paros’un tüm merak edilenlerini OGGUSTO için yazdı.
Paros’a Ne Zaman Gidilir?
Paros Adası birçok Akdeniz ve Ege rotasında olduğu gibi, en çok nisan-ekim ayları arası ziyaret ediliyor. Eğer keyifli bahar dönemi geçirmek isterseniz, nisan-mayıs ve ekim; sakin güneşlenme ve deniz tatili arzu ediyorsanız haziran ve eylül; en kalabalık ve hareketli zamanlarındaki yüksek enerjisini yaşamayı tercih ederseniz temmuz ve ağustos ayları ideal olur.
14-16 Temmuz’da bu sene altıncısı düzenlenen Paros Festivali’ni de hedefleyebilirsiniz. Her sene farklı bir tema işleniyor. Üç gün süren etkinlikte Paros’un zengin kültürü ve yerli halkını yansıtan müzik, mimari, edebiyat, sanat ve el sanatları ile diğer dini ve geleneklerin harmanlandığı konserler, sergiler, gösterimler, tartışmalar, konferanslar, rehberli turlar, eğitim programları düzenleniyor. Yaz ve sonbahar aylarındaki çeşitli festivalleri de ilgi alanınıza göre seçebilirsiniz.
Paros’a Nasıl Gidilir?
Paros’a hava ve deniz yolu ile ulaşılıyor… Bir saatten kısa süren uçuşlar olan Atina veya Selanik aktarmaları arasından, daha çok sayıda sefer sunduğu için Atina tercih edilebilir. Feribot ise Atina’dan yaklaşık üç saat sürerken, yakın olan diğer Kiklad Adaları’ndan da mümkün.
Bir alternatif ise Bodrum’dam Kos, Çeşme’den Sakız, Kuşadası’ndan Samos veya Ayvalık’tan Midilli Adaları’na feribot ile geçerek yine uçak ile ada havaalanlarını kullanarak Paros’a ulaşmak. Hatta oldukça rahat – büyük havaalanı karmaşasına hiç girmiyorsunuz.
Paros İçi Ulaşım
Adanın kuzey ve güneyi arabayla 45 dakika, doğu-batısı 25 dakika sürüyor. Çok farklı plaj ve yerleşim alanlarını görmek isteyeceğiniz için günlük 40 Euro’dan başlayan fiyatlarla küçük arabalardan kiralayabilirsiniz. Motosiklet de çok tercih ediliyor ve kiraları günlük 20 Euro’dan başlıyor. ATV’leri de modellerine bağlı olarak 70-120 Euro günlük ücretlerle kiralamak mümkün.
Clean Sea Paros, Paros’a gitmek için başlıbaşına bir neden olabilir…
Common Seas‘in ‘Clean Blue’ projesinde Paros, Endonezya ve Maldivler ile birlikte yer alıyor. Bu Yunan Adası’nın, Akdeniz’in ilk ve tek kullanımlık plastik atıksız adası ve plastiksiz okyanus yolculuğunda küresel bir öncü olması hedefleniyor.
Clean Blue, Paros projesinde, adanın plastiği kullanma ve imha etme konusunda kültürel bir değişim yaratmak için hükümet, iş dünyası, topluluk grupları ve bireylerle yakın çalışıyor. Bu kapsamda küçük bir not: Musluk suyunu rahatlıkla içebilirsiniz!
Paros’ta Nerede Kalınır?
Paros’un iki ana merkezi başkenti Parikia ve ikinci büyük şehri Naousa. Otelinizi daha hareketli olan Naousa’da veya merkezine, yürüme mesafesinde 15-20 dakika içinde ulaşılabilir olmasını tercih etmek hayatınızı kolaylaştırabilir. Bu gözle baktığımızda, Agioi Anargyroi Beach civarı otelleri tercih edebilirsiniz.
Paros Plajları
Adanın her yeri denize girmek için müsait ve pırıl pırıl. Birçok beach club’ın sınırının bittiği yer halka açık. Paylaşılan adreslere gidildiğinde, arzu eden kişiler ‘Kıyılar herkesindir’ anlayışı ile kendi havlu ve portatif şezlongları ile aynı koydan faydalanabilirler.
Öğlen saatlerinde plaja giderek, gün sonu da otele dönmeden doğrudan akşam yemeğine geçmek dolu bir programı beraberinde getiriyor. Bu şekilde:
Adanın yerel halkı gibi bir gün geçirmek isterseniz: Kuzey doğuda yer alan büyük Santa Maria Plajı’nın hemen yanındaki küçük koyun adı Paralia Santa Anna. İnanılmaz sakin, sessiz. Şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. Ufak atıştırmalıklarınız yanınıza alabileceğiniz gibi, 1994’ten bugüne devam eden 30 yıllık bir aile işletmesi olan Katsounas’da ‘ev lezzetinde’ geç öğlen yemeği yiyebilirsiniz. Bir Girit mezesi olan ‘Dakos’u (arpa peksimeti ‘paksimadi’ üstü domates-peynir-kekik ve zeytin) burada deneyebilirsiniz.
Paros Beach Club’ları
Nousa’ya 3-5 dakika mesafede, kuzey doğuda yer alan Ampelas Plajı’nda yer alan Blue Oyster‘da özel sosta marine edilmiş ızgara kalamarı denemeli, meşhur Orange Cake ‘Portokalopita’ (revani benzeri ama daha sert şerbetli tatlı) ile yemeğinizi tamamlamalısınız.
Batıda yer alan Marcello Beach Bar‘da günü geçirdikten sonra, nefis bir gün batımı eşliğinde özenle hazırlanmış deniz mahsulleri yapan balıkçı Mario by the Sea’ye gidebilirsiniz. Sahibi Maryo, 10 yaşlarındaki oğlunu da yetiştiriyor. Bize yemekten sonra sakız likörü ikram ettiler.
Monastiri Paros’tan dönüşte Kolymbithres Plajı’nda yer alan Taverna Anemos veya Paros on the Rocks’ta gün batımında Yunan lezzetlerini deneyebilirsiniz. Bu iki adrese, Naousa merkezden kalkan günübirlik turlar yapan nostaljik gulet benzeri kayık-takalarla da ulaşabilirsiniz.
Havaalanına iner inmez ya da Paros’tan ayrılırken adanın güneyinde yer alan iki adres sizi çok mutlu edecektir. Hem denize girebilecek hem de müthiş lezzetli yemekler yiyeceksiniz:
Paros’un En İyi Restoranları
Yukarıda bahsi geçen tüm restoranlara daha çok akşam yemeği için eklenebilecek adresler:
Barbarossa [konum-7] adını 16. yüzyılda gerçekleştirdiği seferlerle Akdeniz’i Türk denizi yapan Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk Kaptan-ı Derya ünvanlı paşası olan Barbaros Hayrettin’den (Barba Rossa ‘kızıl sakal’) alan bu mekânda birçok ünlüyü görebilirsiniz. Özellikle gün batımında erken yemek ya da geç saatlerde Yunan müziğinde peçeteleri sallayarak şarkılar söyleyerek coşmak isterseniz en popüler mekân.
Barbarossa, Naousa’nın limanının ucunda yer alıyor. Çift kişilik rezervasyonları daha çok 19:30-21:00 arası için yapıyorlar. İleri saatler için bir ay öncesinden ‘belki’ sözü veriyorlar. Eğlenceli saatlerde rezervasyonu yalnız gruplara 22:00 sonrası yapıyorlar. Temmuz ve ağustos aylarında çok yoğun oldukları için telefon ve e-maillere dönüş yapamayabiliyorlar. Rezervasyonlarınızı çok önceden yapmanızı öneriyorlar.
Siparos [konum-8] Adını bir denizcilik teriminden alıyor ve yelkenli teknelerin şiddetli fırtınalarda kullandığı yardımcı yelken anlamına geliyor. Logosu, kuvvetli rüzgarda yelkenin gerginliğini yansıtıyor.
Modern ve yalın dekorasyonu ile büyük bir avluda yer alıyor. En çok, barın önündeki sedirleri ve dev çam ağacı etrafında oluşturulan yüksek masayı sevdim.
Siparos’ta ıstakozlu makarnanın veya 50 cm saplı tavalarda gelen balık buğulamaların servisi gerçek bir merasim şeklinde! Izgara ahtapot yanında Belluga mercimeği içinde minik kapya biber ve kabaklar renk katmıştı. Tuzlu tart hamuru içinde ıspanaklı ‘borekitas’ın en lezzetlisini burada yiyebilirsiniz. Gecenin sonunda, kendi ikramları olan kadayıfa sarılı dondurma müthiş bir final oluyor.
Yemeni [konum-9] Naousa’nın sokak aralarında şık bir ortamda, Yunan mutfağının caciki, tarama, ızgara peyniri ve dolmalarını bulabileceğiniz ve güveçte şarapta pişmiş horoz denemek isterseniz tercih edebileceğiniz bir yer.
‘Taverna-restoran hiç istemiyorum bütün günde tek adresim olsun’ derseniz, Naousa’nın tam merkezindeki Ragoussis Bakery Bistro [konum-10] kurtarıcınız olacaktır. 1912’den bugüne ailenin dördüncü kuşağının emin ellerinde zamansız bir lezzet cenneti!
Ragoussis, günlük tuzlu ve tatlı fırın ürünleri, fırında tavuk, etli dolma gibi taze ev yemekleri, kremalı çeşitli pastaları, salata ve sandviçleri ile ister oturarak, ister to-go tüm gün hizmet veriyor. Baklava hamurunda pişirilen peynirli ve ıspanaklı çıtır börekleri ile zeytinli, reçelli hazır simitleri her sabah uğramanız için bir neden olacak.
Adanın ilk dondurmacısı S.Cream [konum-11] sayesinde İtalyan dondurması ile her an mutlu olabilirsiniz. Çikolatalı kornetlerini ise mutlaka denemelisiniz! Önündeki sıra gözünüzü korkutmasın çok hızlı hizmet alıyorsunuz.
Paros’un En İyi Barları
Paros genel olarak sakin, sessiz, ses kirliliği olmayan ve tamamen keyfe odaklı ortamlarıyla kalbinizi kazanıyor. Barları da benzer çizgisini yansıtıyor. Naousa’da farklı konseptlerde içkinizi yudumlayabileceğiniz adresler:
- Gün batımını izlemek için: Methystra. Deniz kenarındaki küçük balıkçı barınağına bakan açık avluda yer alan masalarda, küçük renkli taka ve kayıkların resmettiği manzaraya doyamayacaksınız. Hemen sağında göreceğiniz ince uzun taş yol bir fotoğraf çekim noktası haline gelmiş tarihi kalıntılara sahip. Burası aslında 13’üncü yüzyılın sonlarında Naousa’yı korsanlardan korumak için Venedikliler tarafından yapılmış Venetian Castle’ın su yüzündeki kalıntıları.
- Gece bar olarak işletilen Come Back’de kıyıya vuran dalgalar eşliğinde sabahları kahvaltınızı da yapabilirsiniz.
- Gece 22:00 sonrası daha yüksek müzik için: Kilisenin merdivenlerinin etrafındaki barlar çok canlı! Kosmos Cocktail Bar ve Sousouru Bar’ı tercih edebilirsiniz.
- Yine Naousa’nın içinde, dev bir salkım söğüdün eteklerindeki Sante Cocktail Bar da ilginizi çekebilir.
Paros’a Yakın Görülebilecek Yerler
Paros’tan hızlı feribot ile Naxos’a yarım saat, Mikonos’a ise bir saatte ulaşılıyor. Folegandros ise üç saat. Kendisine en yakını en kolay yaşanabilir olanı: Antiparos.
Antiparos Seyahati Hakkında
Antiparos adacığı, Paros’un batısında yer alıyor ve sadece yine Paros’un batısında yer alan Puonto’dan binebileceğiniz feribot ile 8 dakikada geçiş yapılabiliyor. Ünlü Hollywood yıldızı Tom Hanks’in bu adada evinin olması adanın ününe ün katıyor! Programınız müsaitse, bir tam gününüzü bu adacıkta geçirebilirsiniz. Feribot saatleri çok sık. Dönüşte gece son iki sefer 00:15 ve 01:15’teydi.
Tüm kıyıları size beklerken, beach club tercih ederseniz;
- Apantima Koyu’nda yer alan Beach House Antiparos’un otel dışı misafirlere de hizmet veren özel plajında şezlong-şemsiye kiralayabilir, atıştırmalık ve içeceklerin olduğu Beach Bar’dan hizmet alabilirsiniz.
- Soros Beach‘te ister plaj imkânlarından, isterseniz zengin sushi menüsü de olan restoranından faydalanabilirsiniz. Karnıyarık içinde kıyma yerine karides kullanarak getirdikleri yeni yorum veya baklava yufkasını kıtır pişirdikten sonra fıstıklı dondurma ile servis ettikleri baklavayı deneyebilirsiniz.
Antiparos’a gitmek için tek nedeniniz olsa; The Rooster Wellness and Lifestyle Resort derdim! Bakir Livadia Koyu içine doğal taş ve renk kartelası kullanılarak kamufle edilmiş 16 villa odadan ve 1.5 km uzaklıktaki bir çiftlikten oluşuyor. Bütünleşik mimari yaklaşımı ile tasarlanmış resort’ta her detay sizi içine çekecek. Lavanta ve kekik kokuları arasında doğanın içinde kendinizi kaybedeceksiniz.
Bu merkezde konaklamasanız dahi önceden rezervasyon yaparak barında gün batımında içki içebilir, restoranında yemek yiyebilirsiniz. Cin toniğimizi, zar gibi kesilmiş yarım karpuz dilimli kokteyl bardağının içinde servis etmek gibi şaşırtıcı detaylarla kalbimizi tekrar fethettiler!
Minik ama son derece seçkin giysi ve aksesuarların olduğu mağazasına uğramadan çıkmayın. Evi Grintela marka elbiseleri burada bulabilirsiniz! Ayrılmadan önce, mutlaka içerideki restoranına ve şıklığına bakmanızı tavsiye ederim.
Gün batımından sonra, adanın merkezindeki ince uzun sokakta her biri özenle seçilmiş mağazalardan alışveriş yapabilir, akşam yemeğinizi sahilde yan yana yer alan restoranlardan Sapou’da alabilirsiniz. Burada ızgara karides de çok lezzetli, kaburga da, hamburger de, antrikot da! Menüden dilediğinizi seçebilirsiniz.
Yemekten sonra, geç feribotlara kadar son derece seçkin mağazalardan oluşan ana alışveriş caddesinde dolaşabilir, bir içki içebilirsiniz. Burada, Paros’taki mağazaların şubeleri var. Hoşunuza gidebilecek Boato Concept Space (Volto) tasarım ürünleri ilginizi çekerken, Yunan markası Fullah Sugah çantalarını Gaia Boutige’de bulabilirsiniz. Yarı değerli ve değerli taşlardan kendinize otantik bir takı almak isterseniz, 1981’den beri faaliyette olan Olioros’a mutlaka uğramalısınız.
Paros’un Tarihi Yerleri
Paros’ta Alışveriş Noktaları
Tercihinizi Yunanlı sanatçılar ve tasarımcılara odaklamak isterseniz:
- Anna Kitsou Arts and Crafts Ödüllü Yunanlı kadın tasarımcı. El yapımı seramik küpe ve kolyeleri ile size çok şaşırtacak! Sun.set Boutique‘de bulabilirsiniz. Aynı mağazada satılan Ionnam ise yine el yapımı ama bu sefer pleksiden – rengarenk dünyası ile size neşe katacak.
- Ailea Anna ise (Yine Sun.set de bulabilirsiniz) havlu, peştamal ve içi su geçirmez mayo poşet çantaları ile size cezbedecek. ‘Ailea’ – enerjisini güneşten alan anlamına geliyormuş. Yüzde 100 koton, el yapımı, çabuk kuruyan, hafif ve lüks Akdeniz dokulu ürünleri plaja ve evinize taşımak isteyeceksiniz.
- Alenia ev dekorasyonuna meraklıysanız seramik ürünleri ve el yapımı tablolar ile size cezbedecek. Nar-deniz kestanesi karışımı uğur objelerini buradan alabilirsiniz.
- Artisun ise Helen kültürünü modernleştirerek gündelik takı ve aksesuara dönüştüren kadın tasarımcı Vasso Kalogeropoulou‘nun kendi markası. Özellikle tığ işiyle ince işlenmiş rengarenk ipler ile dokulu güneş şekli markanın sembolü olmuş. Ham keten kaftanları da yine işlemeli kol ve yakaları ile son derece elegan bir tarza sahip.
- Naousa ve Antiparos’ta yer alan birden fazla Angel’s mağazasında kadın ve erkek lüks bohem kıyafetlerin yanı sıra bu sene 10. yılını kutlayan – her birinde 950 dikiş, 356 düğüm olan el yapımı ikonik ‘tote bag’leri ile ünlenen zamansız ve hafif, kullanışlı deri Callista çantalarının birçok modelini bulabilirsiniz.
- Eclectia da bir Yunan markası… Uzun, bol, rahat keten stil sahibi elbise ve plaj takımları için uğramalısınız.
- Hera’s da ise tamamen el yapımı sanat eserleri – takı, ev dekorasyon ürünleri size bekliyor. Mermerden yapılmış kalpler, seramik kayıklar ve sahibinin kızının tasarımı takıları ile en şık ürün seçkisi olan mağazalar arasında yer alıyor.
- La Isla ve Izu ise pareo, havlu ve tülbent atkılar için karar vermenizde size zorlayacak en iyi iki adres. İki mağaza karşılıklı yer alıyor.
- Miss Candlestick Paros, adalı bir karı-kocanın girişimi. Tamamen doğal mum ve oda kokuları için en doğru adres.
- Dev nazar boncuğu şeklinde tabaklar, rengarenk el boyaması balıklar ve Yunan dokunuşlu seramikler ve minik aksesuarlar arıyorsanız, Naousa Kilisesi’nin merdivenlerinden aşağı inerken sağda yer alan 2003’den bugüne hizmet veren Plori mutlaka uğramalısınız. Sahibi Christos Merkos hep işinin başında. Hediye veya hatıra almak için çok seçenekli bir mağaza.
- Lüks mücevher tasarımsıcı Yannis Sergakis’in mağazasında, aynı zamanda Solange’nin Hot Lips (dudak şeklinde) yüzük serisi de ilginizi çekebilir.
- You & Island ise modernize edilmiş Yunan çizgileri taşıyan ve kendi içinde zeki espri ve tasarımları barındıran, seçkin ürünleri olan bir hediyelik eşya dükkanı. Özellikle Yunan karolarından esinlenilmiş bavul etiketleri ya da anahtarlıkları için mağazaya uğramalısınız.
- Sanat eserlerine ilginiz varsa; Kapopoulas Fine Arts Yunanlı ve uluslararası sanatçıların modern ve güncel eserlerini bulabiliceğiniz bir galeri. Antique Store Paros ise mükemmel çömlekler ve antika mobilyalar ile bezeli.
Paros, tekrar tekrar gitmek isteyeceğiniz, gerçekten dinlenirken yenilendiğinizi hissedeceğiniz bir ada. Üstelik, diğer adalara olan yakın mesafesi size ‘adalar arası’ tatil fırsatı da sunuyor. Bir başka deyişle – Paros günleri uzadıkça uzamaya çok müsait!