Selanik Gezi Rehberi
Yazı Boyutu:
İstanbul’dan birkaç saatlik yolculukla ulaşılabilen, tarihin izlerini sunarken keyifli anlar yaşatan Selanik hafta sonu için bile güzel bir kaçış noktası. Adını her duyduğumuzda hayalimizde bir çift mavi gözü canlandıran şehri ziyaret etmek için birçok neden var.
Selanik’e Ne Zaman Gidilir?
Selanik, yıl boyu turizmin aktif olduğu bir şehir olsa da yaz aylarında hava sıcaklığı biraz bunaltıcı olabilir. Dolayısıyla mayıs-temmuz ayları arasında güneşli ancak bunaltıcı sıcaklıkta olmayan havanın tadını çıkarabilirsiniz. Genellikle şehrin yerlileri de temmuz-ağustos aylarından Halkidiki, Dedeağaç gibi denize girebilecekleri yerlere seyahat ederler. Ağustos aylarında 34-35 dereceye ulaşabilen sıcaklıkların yanında ocak ayı ise sıcaklıkların 0’ın altına düşebildiği bir dönem. 2008’den beri her yıl 6 Aralık’ta şehir genelinde protestolar oluyor, tarih belirkerken bu detaya da dikkat etmeniz gerekebilir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu şehir olan Selanik, milli bayramlarımızda ve Atatürk’ü andığımız günlerde de yoğun oluyor.
Selanik’e Nasıl Gidilir?
Hava yolları ile Selanik
İstanbul’dan Selanik’e Türk Hava Yolları ile direkt uçuşla ulaşım sağlayabilirsiniz. Diğer şehirlerden gitmek için ise aktarmalı uçuşlardan birini seçmek gerekiyor.
Özel Aracınızla Selanik
Selanik’e gitmek için bir diğer seçenek de şahsi arabanızla gitmek. Selanik’e yaklaşık 7 saat süren bir yolculukla, kendi arabanızla gitmek için ilk önce birkaç işlem yapmanız gerekiyor. Gelin size 10 adımda anlatayım;
- Ehliyetinizin yeni ehliyetlerden olması gerekiyor.
- Aracınızda yeşil sigorta olması zorunlu. En kısa vadeli sigorta 15 günlük, biz 47.5 Euro’ya yaptırdık. Dökümanı yanınızda bulundurmak zorundasınız.
- Yurt dışı çıkış harcınızı sınırdan alabilirsiniz ancak konforunuzu bozmamak için mobil bankacılıktan almanızı tavsiye ederim.
- Aracınızın yurt dışında geçerli kaskosu olmasını isterseniz kasko şirketinizi arayıp aktif hale getirmeniz gerekli. Fiyat araçtan araca değişebiliyor.
- Yakıt Türkiye’de daha ucuz olduğu için deponuzu Türkiye’de doldurarak seyahate devam etmenizi tavsiye ederim.
- Sınır geçişi bazen uzun olabiliyor, genellikle Yunanistan’dan Türkiye’ye girerken. Yemek, yakıt vb hazırlığınız sınır geçişi için yeterli olmalı.
- Otoyol ödemeleri için yanınızda nakit bulundurmanızı tavsiye ederim.
- Selanik’te otopark gerçekten büyük bir problem, kimi durumlarda taksi kullanmak daha uygun olabilir.
- Trafikte zorluk çekeceğinizi sanmıyorum lakin telefonunuzda navigasyonu indirmenizi tavsiye ederim.
- Maliyet ise; İstanbul’dan birkaç günlük seyahat için tek kişi gidecekseniz uçakla gitmek daha ekonomik. Ancak 2-3 kişi olacaksanız genel anlamda araçla gitmek daha uyguna geliyor. Kampanya bilet bulursanız o ayrı tabii ki.
Otobüs ile Selanik
İstanbul’dan Selanik’e otobüsle de gidebilirsiniz. İstanbul Otogar’dan (Esenler) Selanik’e yolcu taşıyan birkaç farklı firma mevcut. Yolculuk 9-10 saat arası sürüyor.
İzmir-Selanik arasında daha önceden yapılan feribot seferleri, ulaşıma ilginin beklenen kadar olmaması dolayısıyla artık yapılmıyor.
Selanik Otel Tavsiyeleri
Memnuniyet oranı yüksek diğer oteller ise farklı bütçelerden olmak üzere; ON Residence, The Met Hotel, S Hotel tavsiye edilebilir.
Selanik’te Restoran Tavsiyeleri
Palati Restoran
Son yıllarda verdiğim para karşılığında en büyük keyiflerden birini Palati‘den aldım. Mekân üç bölümden oluşuyor. Bahçesi, meydana atılmış masalardan ibaret. Aynı zamanda bahçede akşamları müzikli etkinlikler oluyor. Kışın giderseniz de mekânın kapalı giriş katı ve üst katına çıkabilirsiniz. Türkçe şarkıların Yunan versiyonlarını (veya Türkçe versiyonunu bildiğimiz Yunan şarkılarını) dinlemek hatta ilerleyen saatlerde dans ederek eşlik etmek için şahane bir yer. Saganaki, kalamar ve kabak kızartmaları başta olmak üzere masamıza gelen her şeyden memnun kaldık. Fiyatları da böylesine keyifli bir mekâna göre çok uygundu.
High School Pizza Bar
Selanik sahil şeridinde, kahvaltıları için gittiğim bir mekân High School Pizza Bar. Gündüzleri adından anlayabildiğiniz gibi pizza servisleriyle meşhur. Eğer erken giderseniz kahvaltı için dış mekânda komple deniz manzaralı masalarda kahvaltı yapabilirsiniz.
Daios Bar
Aynı High School Pizza Bar gibi, şehrin sahil şeridinde aynı isimli otelin içerisinde yer alıyor. Ferah kapı önü masalarıyla beraber iç mekândaki masaları da deniz görüyor ve keyifli.
Yunan yemekleri için Argofageio, yerel tatlılar için Trigona Elenidi, uygun fiyatlı ve aile grupları için Prytanio, deniz mahsulü sevenler için de Marea Sea Spirit’i öneririm.
Aslen Selanikli olan Katerina Beini, Selanik’i ziyaret edenlere bunları öneriyor:
Selanik’in hazineleri arasında Ladadika, adeta şehrin merkezi olarak öne çıkıyor. Canlı tavernalarla süslenmiş bölgenin Arnavut kaldırımlı sokaklarında dolaşın ve şehrin geçmişine dair hikayeler fısıldayan gizli müzeleri keşfedin. Selanik’in tarihinin ve güzelliğinin büyüleyici bir panoramada iç içe geçtiği görkemli denizinin tadını çıkarmak için biraz daha ilerleyin.
Kahvaltı için şehir merkezindeki el yapımı bir fırından taze pişmiş ve sıcak bir koulouri (simit benzeri) mutlaka tatmalısınız. Ardından da buz gibi bir kapuçino (freddo cappucino) içmelisiniz.
Hem öğle hem de akşam yemeğinde sahil kenarındaki restoranlardan seçmelisiniz. Ege Denizi’nden taze yakalanmış ürünleri ve paylaşımlık küçük mezelerin her birinin tadı damağınızda kalacak.
Balık ve deniz ürünü yemek isterseniz Akti Ntovil‘i denemelisiniz. Deniz kenarında konumlanan ve muhteşem yemekleri olan bu restoran şehrin biraz dışında olsa da kesinlikle biraz yol kat etmeye değer!
Selanik’te Yemeden Dönme!
- Bougatsa: Kremalı (veya peynirli) bir hamur işi
- Koulouri: Selanik simidi
- Trigono panoramatos: Kremalı üçgen şekilli, şekerli bir hamur işi
Selanik’te Tavsiye Ettiğim Bar ve Gece Mekânı Muhitleri
- Skyline: 360 derece şehir manzarası mevcut.
- Vogatsikou 3: Canlı müzikli bar, kokteylleri çok methedilir.
- Ladadika: Selanik’in en ünlü semtlerinden birisi burası. Tavernalar, barlar ve gece kulüpleri için bir numaralı bölge. Selanik’in 2015 yılında National Geographic tarafından dünyanın en iyi 10 gece hayatı şehrinden biri seçildiğinin de altını çizeyim.
- Aristoteles Meydanı (Aristotle Square) : Şehir merkezinde şehrin en popüler kafeleri ve barlarının bulunduğu bölge. Biraz daha sakin ve turistik merkezde vakit geçirmek isteyenler için tavsiye edebilirim.
Selanik’te Görülmesi Gereken Yerler
Beyaz Kule (White Tower of Thessaloniki) [konum-8 ]
Kule, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılmış. Gözle görünür en büyük özelliği olan beyaz rengini ise şehir Türklerden bağımsızlaşınca almış.
Ano Poli (Old Town)
Ano Poli “yukarı şehir” anlamına geliyor. Adından da anlaşıldığı gibi şehrin yüksek noktasında ve dolayısıyla güzel manzara seviyorsanız buraya çıkabilirsiniz. UNESCO tarafından korunan Bizans sur, kilise ve manastırlarına ek olarak Osmanlı izlerine de rastlayabilirsiniz. 1917’deki büyük Selanik yangını olmasaydı Bizans ve Osmanlı izleri bu güzel şehirde çok daha güzel ve yoğun da gözükebilirdi.
Rotunda (Sultan Hortaç Camii)
Şehirde katman katman tarihe şahitlik edebileceğiniz küçük ama özel bir yapı. Galerius Kemeriyle Rotunda, Bizans’ta erken dönem Hristiyan eserlerinden biri olduğundan aynı zamanda 1988’den beri UNESCO listesinde. Osmanlı döneminde cami olarak kullanılmasından geriye yanındaki minaresi kalan Rotunda şu an müze olarak ziyaret edilebilir.
Ayasofya
Selanik’in en eski kiliselerinden birisi olan Ayasofya’nın günümüzdeki yerinde 3’üncü yüzyılda inşa edilen bir kiliseden söz edilir. M.S. 620’de gerçekleşen depremde yıkılır. Şu anki Selanik Ayasofyası ise İstanbul’dakinden esinlenerek yine 7. yüzyılda inşa edilir. Yüzyıllar boyunca cami olarak kullanılan yapı şu anda tekrar kilise olarak hizmet veriyor.
Aya Dimitri Kilisesi
5’inci yüzyılda bir Roma hamamı üzerine bazilika olarak inşa edilmiş, 1491-1912 arasında cami olarak hizmet vermiş bir yapı, oldukça ihtişamlı bir kilise. Kilisenin en dikkat çekici özelliği, etkileyici mozaikleri ve freskleridir. Bu sanatsal eserler, dini figürleri ve olayları canlandırır ve Bizans sanatının zarafetini yansıtır. Ayrıca, kilisenin iç mimarisi ve dini ikonaları da ziyaretçiler tarafından sıkça hayranlıkla incelenir. İlgisi olanlar için görmeye değer.
Vlatadon Manastırı
Bizans döneminden hayatta kalan son manastır. Osmanlı dönemindeki adıyla “Çavuş Manastırı”. Bizans İmparatoru I. Andronikos döneminde, 14’üncü yüzyılın başlarında yapılan manastır Vlatades adı verilen iki keşiş kardeş tarafından inşa edilmiştir ve o zamandan bu yana Ortodoks hristiyanlığının önemli merkezlerinden biri olmuştur. Kütüphanesinde nadir el yazmaları ve dini metinler olan yapı günümüzde, hem aktif bir dini ibadet yeri olarak hem de tarihi ve kültürel bir anıt olarak korunmaktadır.
Bizans Hamamı
Yunanistan’da hayatta kalan az sayıda Bizans hamamlarından biri (Selanik’teki tek hamam). 12 veya 13. yüzyıldan kalma olduğu tahmin ediliyor. Osmanlı dönemindeki adı ise Kule Hamamı’ymış. Bizans İmparatorluğu’nun son dönemlerinde şehrin sosyal ve kültürel yaşamının önemli bir parçası olduğu bilinen hamam dış cephesiyle tipik Bizans mimarisi özelliklerini taşıyor. İçerisinde, sıcak ve soğuk su bölümleri olan geleneksel hamam odaları bulunmakta.
Trigonion Kulesi (Zincirli Kule veya Kusakli Kule)
Bizans duvarlarında, adını o noktada duvarların oluşturduğu üçgen şeklinden alıyor. Osmanlı kuşatmasına karşı şehri korumak adına inşa edilmiş. Kulenin adı, Yunanca “üçgen” anlamına gelen “trigonion” kelimesinden gelmekte. Bu ad, yapının özgün üçgen biçimli planından kaynaklanır. Trigonion Kulesi, Bizans döneminden kalan ve şehrin savunma duvarlarının en önemli bölümlerinden birini oluşturan Eptapyrgio Kalesi’nin bir parçasıdır. Selanik’ten panoramik şehir manzaraları sunan kule, şehrin ve bölgenin tarihini anlamak isteyen ziyaretçiler için popüler bir duraklardan biri.
Yedikule (Heptapyrgion)
Kassandros tarafından inşa edilen kule, Osmanlı devrinde restorasyon görüyor ve büyüyor. Yunancada ve Türkçede “Yedikule” olarak bilinse de aslında 10 kule var. Osmanlı’da bir dönem garnizon ve hapishane olarak kullanılmış. Birçok siyasi muhalif zamanında burada hapsedilmiş. Yapının en dikkat çekici özelliği, adını aldığı yedi kule ve bu kuleleri birbirine bağlayan surlardır. Bu surlar, Bizans ve Osmanlı mimarisinin etkileyici örneklerini yansıtarak, tarih boyunca çeşitli onarımlar ve eklemelerle genişletilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Heptapyrgion bir askeri garnizon olarak kullanılmış ve daha sonra bir hapishaneye dönüştürülmüştür.
Aristo Heykeli
Aristoteles’i düşünürken betimleyen bir pozisyonda gösteren heykel adeta “İzmir’e ne zaman geldik?” dedirtiyor. Aristoteles meydanında yer alan heykel, şehrin en tanınmış simgelerinden biri haline gelmiş. Aristoteles’in Makedonya’nın Stagira kentinde doğduğu ve Antik Yunan düşüncesinin en önemli figürlerinden biri olarak kabul edildiği göz önüne alındığında heykelin şehir için önemi de anlaşılıyor.
Büyük İskender Heykeli
Selanik’e Makedonya’dan kalan simgelerden biri de Büyük İskender heykeli. Ünlü atı Bukefalos üzerinde, beyaz kulenin yakınlarında, Nikis Bulvarı üzerinde yer alan heykel Büyük İskender’i savaşa hazır bir şekilde gösterir.
Selanik Müzeleri
Selanik Atatürk Evi Müzesi
Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım ve babası Ali Rıza Efendi’nin 1878 yılında taşındığı; Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata gözlerini açtığı ev ziyaret edilebiliyor. Yıllar boyunca farklı süreçler nedeniyle el değiştiren ev 1936 yılında Selanik Belediyesi tarafından satın alındı, 1937 yılında ise Atatürk’e hediye edildi. 19 Şubat 1937’de Selanik Konsolosluğu’na teslim edilen evi Selanik gezinizde görebilirsiniz.
Selanik Atatür Evi pazartesi günleri hariç haftanın her günü 10.00-17.00 arasında ziyaretçi kabul ediyor. Ancak tur gruplarının genellikle sabah gelmeleri sebebiyle bazen sabahları sıra olabiliyor. Apostolou Pavlu Caddesi 17 numarada bulunan Atatürk Evi Müzesi, TC. Selanik Başkonsolosluğu ile aynı yerleşkede yer alıyor. Başkonsolosluk girişi ise Aposolou Pavlu Caddesi 151 numarada yer alıyor.
Roma Forumu
Milattan sonra 1 veya 2. yüzyılda, kendisinden daha eski bir forumun üzerine inşa edilmiş. Yapıldığında Selanik’in tam merkezi burasıydı, aynı diğer forumlar gibi. İki teraslı bir Pazar panı, yer altında stoa, iki Roma Hamamı ve bir tiyatro bulunuyor. Tiyatroda daha önce gladyatör dövüşleri de yapılıyordu. Günümüzde özellikle yaz aylarında konser ve benzeri kültürel etkinlikler hâlâ düzenleniyor. Girişi ücretli.
Teloglion Foundation of Art A.U.Th.
Aristoteles Üniversitesi’nin kampüsünün hemen dışında yer alıyor. Modern Yunan Sana’ı’ndan günümüze 7000’den fazla sanat eserine ev sahipliği yapıyor, özellikle 20. yüzyıla ait eserleriyle ön plana çıkıyor.
Vasilis Olgas Malikaneleri (Vasilis Olgas Historic Mansions)
19. yüzyılın sonlarına doğru “Pirghi” diye de adlandırılan etkileyici evler inşa edilmeye başlandı. Şehrin belki de en güzel binalarını burada görebilirsiniz, birçoğu sanat galerisi ve müze olarak halka açılmış. Binaların detaylarına bakmak isterseniz ilgili web sitesine bakabilirsiniz.
The Umbrellas
Georgios Zangolopoulos tarafından 1997’de yapılan şehrin sembolleri arasına girmiş metal heykeli de görmeden geçmeyin.
Selanik Konser Salonu
Konser, bale, tiyatro, opera, kültürel ve sanatsal konferanslar düzenleniyor. İçinde yeni açılan Müzik Enstrümanları Müzesi’ni de görebilirsiniz.
Bizans Kültürü Müzesi
Farklı temalara ayrılmış 11 kalıcı sergi ve Bizans döneminin günlük özel ve kamusal yaşamı, ibadet ve cenaze gelenekleri gibi mimarı ve sanat faaliyetlerinin incelenebileceği bir müze.
Museum of Contemporary Art (Modern Sanat Müzesi)
MOMus-Modern Sanat Müzesi-Makedonya Modern Sanat Müzesi ve Devlet Modern Sanat Müzesi Koleksiyonları (Eski adıyla: Makedonya Çağdaş Sanat Müzesi), Yunanistan’da ve yurt dışında çağdaş sanatı teşvik etmek ve sanat akımlarının inceleyen bir müze konumunda.
Museum of the Macedonian Struggle
Şehrin büyük bir kısmını yok eden yangının 2 sene sonrasında, harap olmuş eski bir binanın yerine ünlü mimar Ernst Ziller’in planlarına göre inşa edilmiş. 1803-1912 yılları arasında Yunan Konsolosluğu olarak görev yapmış. 1904-1908 yılları arasındaki Makedonya Yunanlılarının bağımsızlık mücadelesinde karargah olarak kullanılan yapı şu anda Makedonya Mücadelesi askerlerinin üniformalarının, teçhizarlarının ve dönemi anlatan fotoğrafların sergilendiği bir yer.
Sinema Müzesi
1997’de Selanik’in Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi üzerine kuruldu, amacı Yunan sinemasının eserlerini toplamak ve korumak.
Su Müzesi (Water Museum)
Selanik’in eski su tedariği binası, 19. yüzyılda Belçikalılar tarafından inşa edilmiş bir yapı. Bizim Taksim’deki maksem de keşke yabancı turistler tarafından daha fazla ziyaret edilse.
Olimpiyat Müzesi
Dünya tarihinde ilk turizm aktivitelerinin olimpiyatlar için seyahat etme amacıyla gerçekleştiğini biliyor muydunuz? 2008’de Olimpiyat Komitesi’nin bünyesine katılarak bugünkü adını alan müzede olimpiyatların tarihiyle ilgili eserler bulunuyor. Kalıcı ve geçici sergiler var.
Eczacılık Müzesi (Pharmaceutical Museum)
Eczacılıkta kullanılan aletlerden tariflere tarihten bugüne eczacılığın tarihini anlatıyor. Yunan medeniyetinde böyle bir müzeye gelmek özellikle eczacılar için ilgi çekici olacaktır. Yunanistan’daki tek Eczacılık Müzesi.
Demiryolu Müzesi (Railway Museum)
1894’de Osmanlı Dönemi’nde İtalyan Mimar Pierro Agioni tarafından inşa edilmiş eski bir tren istasyonunda yer alıyor.
Selanik Müzeleri Hakkında
Selanik’te birçok müze belli başlı günlerde ücretsiz. Her müze için geçerli olmasa da eğer bu tarihlerde Selanik’i ziyaret edecekseniz gideceğiniz müzenin indirimi veya ücretsiz geçişi var mı diye sormanızı tavsiye ederim.
- Her ayın ilk pazar günü
- 18 Nisan
- 18 Mayıs
- Eylül ayının son hafta sonu
- 28 Ekim
Selanik’e Yakın Yerler
Selanik’e yakın yerlerden bazılarını da eklemek isterim, kaldığınız otelde resepsiyon veya misafir ilişkilerinden yardım alarak bu yerlere günübirlik turlarla ya da kendi aracınızla gidebilirsiniz.
Olimpos (Olympus): Yunan Mitolojisi’nde 12 büyük tanrının yaşadığına inanılan dağ.
Aynoroz (Mounth Athos): Bizans Dönemi’nden kalma 20 ortodokos manastırının yer aldığı dağ. UNESCO listesinde. Yunan Mitolojisi’ne göre Titanlarla Tanrıların Savaşı sırasında Athos’un Poseidon’a attığı kayanın denize düşmesinden sonra dağın oluştuğuna inanılır.
Meteora: Selanik peyzajı için gidilebilir, manzaralar gerçekten şahane.
Selanik Acil Durum İletişim Numaraları
Umarım Selanik seyahatinizde ihtiyacınız olmaz. Ancak olur da gerekli olursa acil hatlara aşağıdaki numaralardan ulaşabilirsiniz.
- Acil 112
- Ambulans 166
- İtfaiye 199
- Polis 100
- Anti-drug Polisi 109
- Sahil güvenlik 108
- Turizm Polisi 171
- Eczaneler 107
Selanik’in bendeki yerinin bir sebeple daha ayrı bir önem taşıdığından bahsetmek isterim. Eşimle nikahımızı kıydıdığımız şehir Selanik. Sevgili eşim Birsu ile TC Selanik Başkonsolosluğu’nda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu evin bahçesinde nikahımızı kıymıştık. Yurt dışında evlenmeyle ilgili yazımı bu linkte görebilirsiniz.
Instagram’da paylaştığım Dedeağaç ve Selanik hikâyelerime bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz, diğer videolarımı ise YouTube kanalımda görebilirsiniz.