preloader

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

02.10.2023
Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

Yazı Boyutu:

Son yıllardaki popülaritesi gitgide artan Balkan şehirlerinden Üsküp’ü keşfediyoruz!

Üsküp Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

Hem çok tanıdık hem de hiç alışık olunmayan ambiyansa sahip Üsküp’ü adım adım gezmek ister misiniz? Doğal ve mimari güzelliğinin yanında vizesiz olması nedeniyle gezginlerin ziyaret ettiği ve çok sevdiği Üsküp görülmeye değer bir Balkan destinasyonu.

Makedonya’nın başkenti olan Üsküp, yüzyıllar boyunca Osmanlı himayesinde kaldığı için Balkanlar’ın önemli bir şehri olmasının yanı sıra, tarihi bir Osmanlı yerleşimi. Bu nedenle şehirde Osmanlı dönemine ait birçok eser ve yapı seyahatiniz boyunca karşınıza çıkacak. Osmanlılar’dan sonra uzun süre Yugoslavya sınırlarına dahil olan Makedonya’nın 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmesiyle Üsküp’te modernleşme çalışmaları başlamış. Yıllara meydan okuyan izlere sahip şehirde bu modernleşme çalışmalarını açıkça görebiliyorsunuz.

Şehrin ortasından geçen Vardar Nehri, Yeni Üsküp ve Eski Üsküp olarak şehri ikiye ayırıyor. Yeni Üsküp bölgesinde heykeller, yüksek binalar ve geniş caddeler bulunurken; Eski Üsküp’te tarihi yapılar, camiler ve köyler yer alıyor.

Üsküp, Makedonya’da ve uluslararası alanda Skopje ismiyle anılıyor. Toplam nüfusu yarım milyon kadar olan şehirde çoğunluğu Makedonlar olmak üzere; Arnavutlar, Türkler ve Romenler bir arada yaşıyor.

Türkler için 90 güne kadar vize zorunluluğu bulunmayan Makedonya’da para birimi olarak ise Makedonya Dinarı kullanılıyor.

Üsküp’e Nasıl Gidilir?

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi
Üsküp’e Türkiye üzerinden hava ya da kara yoluyla ulaşabilirsiniz.

Hava Yoluyla Ulaşım

Türkiye’de bulunan hava yolları şirketleriyle Üsküp merkeze 20 km uzaklıktaki Büyük İskender Havalimanı’na İstanbul’un iki havalimanından da direkt uçuşlar yapılıyor. Yoğunluğa göre uçuş yapılan günler değiştiği için planlamanızı önceden yapmanızı öneriyoruz. Yaklaşık 1,5 saat süren yolculuğun ardından havaalanında bulunan otobüslerle şehre ulaşabilirsiniz.

Kara Yoluyla Ulaşım

Eğer kara yolu ile Üsküp’e gitmek isterseniz, güzergâhta Yunanistan ve Bulgaristan olduğu için bu ülkelerden vize almanız gerekiyor. İstanbul otogarından kalkan otobüs şirketleri aracılığıyla önce Sofya ya da Selanik’e gidip ardından Üsküp otobüslerine binebilirsiniz. Toplamda 13 saatlik bir yolculuğun ardından Makedonya sınırına giriş yapıyorsunuz.

Üsküp’e Ne Zaman Gidilir?

Yazın güneşi hisseden kışın da etkileyici soğuğu olan Üsküp de diğer Balkan şehirleri gibi ilkbahar ve sonbaharda yürüyerek gezmek için ideal oluyor. Nisan ayının sonlarından haziran ayının ortalarına kadar Üsküp’ü adım adım görmek için ideal. Eylül ve ekimde de Üsküp’ü ziyaret edebilir ve keyifle sokaklarında gezebilirsiniz. Balkan iklimi gereği havanın aniden soğuyabileceğini düşünerek hangi mevsimde giderseniz gidin mutlaka şemsiyeniz, yağmurluğunuz ve sweatshirt’ünüz yanınızda olmalı.

{37523}

Üsküp’ün En İyi Otelleri

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi
Double Tree By Hilton
Vardar Nehri’nin kıyısındaki otel keyifli nehir manzarası, şık odaları, kapalı yüzme havuzu, fitness ve spa merkezi ile Üsküp’ün en çok tercih edilen otellerinin başında geliyor. Şehir merkezine 15 km uzaklıkta olan tesisin içerisindeki Monte Restoran’da dünya mutfaklarından en lezzetli sunumlara ulaşabilirsiniz.
Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi
Hotel Senigallia
Vardar Nehri üzerinde bulunan ve bir tekne şeklinde tasarlanmış otel, tam donanımlı 18 adet odadan oluşuyor. 24 saat resepsiyon hizmeti alabileceğiniz tesis, şehrin merkezi olarak kabul edilen birçok yere yürüme mesafesinde. Otelin tepesinde bulunan barda ve 2 adet açık terasta, hem şehrin hem de Vardar Nehri’nin keyifli manzarasını izleyebilirsiniz.
Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi
Bushi Resort&Spa
Lüks konaklama seçenekleriyle tam donanımlı bir tesis olan otel şehrin merkezindeki Eski Pazar bölgesinde konumlanmış. Ayrıca şehrin turistik noktalarından olan Üsküp Kalesi’ne 300 metre uzaklıkta bulunuyor. Tesisin içinde yer alan sağlıklı yaşam merkezindeki sauna, masaj odaları, buhar banyosu, kapalı yüzme havuzu gibi olanaklardan faydalanabilirsiniz.
Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi
Skopje Marriott Hotel
Taş Köprü’ye, Üsküp Şehir Müzesi’ne ve Makedonya Meydanı’na yürüyerek birkaç dakikada ulaşabileceğiniz otel, Marriott şıklığını ve lüks tasarım özelliklerini sonuna kadar hissedeceğiniz bir atmosfere sahip. Her gün servis edilen açık büfe kahvaltının yanı sıra, otelin restoranında Akdeniz ve Avrupa mutfaklarından farklı yemeklerin keyfini sürebilirsiniz.

Üsküp’ün En Beğenilen Restoranları

Destan Köfte

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

Üsküp’ün en iyi bilinen restoranı olarak geçen mekânın menüsünde; parmak köfte, güveçte kuru fasulye ve salata var. Ancak lezzetleri de mekânın isminden de anlaşılacağı gibi dillere destan diyebiliriz.

Skopje 1000, Kuzey Makedonya; +38923224063

Pelister Restoran

Üsküp’te şık bir akşam yemeği için İtalyan mutfağı ağırlıkta olan menüsüyle Pelister Restoran’ı tavsiye ediyoruz. Pelister Otel’in giriş katında hizmet veren restoranın içinde sigara içildiğini ve yoğunluktan dolayı önceden rezervasyon yapmanız gerektiğini de hatırlatalım.

Boulevard Macedonia, 1000, Kuzey Makedonya; +38978411302

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

Turist Restoran

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

Geleneksel Makedon yemeklerinin tadına bakmak için Türk Çarşısı’nın içindeki bu mütevazı restoran en doğru seçeneklerin başında geliyor.

Türk Çarşısı, gradishte 14, Skopje 1000, Kuzey Makedonya; +38971627393

Bakery Special

Rahibe Teresa Evi’nin hemen yanında olan Bakery Special, hem harika ekmekleri olan hem de lezzetli Makedon böreklerine ulaşabileceğiniz bir yer. Özellikle ıspanaklı cevizli kişi mutlaka denemelisiniz.

Skopje 1000, Kuzey Makedonya; +38976426163

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

Üsküp’te Görülecek Yerler

Aziz Ohrili Klement Katedrali

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

1972 yılında inşa edilen katedral, sadece kubbe ve kemerden oluşan yapısıyla Makedon mimarisinin en ilginç örneklerinden biri. Ayrıca katedralde bulunan fresklerde 70 metrekarelik bir yüzeye çizilmiş olan İsa figürü bulunuyor. Göz çapı 1,5 metre olan bu çizim, dünyada bu genişliğe sahip ilk İsa figürü olma özelliği taşıyor.

Blvd. Partizanski Odredi 17, Kuzey Makedonya; +38923227450

Aziz Dimitrija Solunski Katedrali

1886 yılında inşa edilen bir Ortodoks kilisesi olan Aziz Dimitrija Solunski Katedrali, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ciddi tahribata uğrasa da çan kulesinin ve kubbesinin restore edilmesiyle tekrar ziyarete açılıyor. Kapalı haç şeklinde bir yapısı olan katedral, oldukça sade ve küçük olmasına rağmen şehirde en fazla ziyaret edilen yerlerin başında geliyor.

Church St. Demetrius, Crvena Skopska Opstina, Kuzey Makedonya; +38923162919

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

Türk Çarşısı

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

12. yüzyılda kurulan Türk Çarşısı, şehrin en turistik ve hareketli bölgesi. Oldukça geniş bir alana yayılan çarşının içinde; hamamlar, kervansaraylar, türbeler, lokantalar ve hem yöresel hem de günlük ihtiyaçlar için gereken her türlü ürünü bulabileceğiniz dükkanlar mevcut. Dolaşırken kendinizi Türkiye’de hissedeceğiniz bir atmosfer sizi bekliyor.

MK, Skopje 1000, Kuzey Makedonya

Üsküp Kalesi

Üsküp’ün en yüksek noktasında bulunan kale, şehri yukardan görmek için en doğru nokta. Tarihi M.S 6. yüzyıla dayanan kaleye Türk Çarşı’sından yürüyerek kısa zamanda ulaşabilirsiniz. Yapının doğu kapısında yer alan ve Üsküp’teki en eski kiliselerden biri olan İsa’nın Yükselişi Kilisesi’ni de görmeden geçmeyin.

Samoilova 1000, Hattusa 1000, Kuzey Makedonya; +38923129323

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

Taşköprü

Vardar Nehri’ni iki yakasını bağlayan ve Üsküp’ün en iyi bilinen simgesi Taşköprü’nün 15. yüzyılda Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırıldığı düşünülüyor. Bu nedenle köprü bazı kaynaklarda Fatih Köprüsü olarak da anılıyor. 214 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğinde olan köprüde 12 adet kemer mevcut. Türk Çarşısı’nın içinde yer alan Taşköprü depremlere ve savaşlara rağmen ayakta kaldığı için aynı zamanda Makedonya’nın özgürlük simgelerinden biri.

Stone Bridge, Skopje 1000, Kuzey Makedonya

Sanat Köprüsü

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

Vardar Nehri üzerindeki bir diğer köprü olan Sanat Köprüsü, aynı zamanda bir açık hava sergisi olarak da gezilebilir. Köprünün üzerinde Makedonyalı heykeltıraşlar tarafından yapılmış 29 adet heykel bulunuyor. Makedon sanatçılar, müzisyenler ve tanınmış kişilerden oluşan bu heykeller, şehrin 2000’li yıllardan sonra uygulanan modernleşme çalışmaları sırasında yaptırılmış.

13-ти Ноември 1000, Skopje 1000, Kuzey Makedonya

Bedesten

Türk Çarşısı’nın içinde bulunan bir diğer yapı olan Bedesten, 15. yüzyılda Osmanlılar tarafından yaptırılmış. Türkiye’de de bulunan kapalı çarşı örneklerinden bir tanesi diyebiliriz. 1689 yılındaki büyük yangında oldukça zarar görmüş olsa da yapılan restorasyon çalışmalarıyla günümüzde Üsküp’ün bir ticaret merkezi olarak önemini koruyor.

Chair, Skopje 1000, Kuzey Makedonya

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

Üsküp Milli Parkı

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

Şehrin her yerinden yürüyerek ya da bisikletle kolaylıkla ulaşabileceğiniz Üsküp Milli Parkı, göletleri ve yüzyıllık ağaçlarıyla her mevsim çok güzel görüntülere sahne oluyor. Uğramadan dönmemeniz gereken yerlerden.

2C4C+3G9, Skopje 1000, Kuzey Makedonya

Bohem Sokağı

Üsküp Meydanı’ndan birkaç dakikalık yürüyüşle sizi bambaşka bir atmosfere sokacak Bohem Sokağı’nda turlayıp, lezzetleri menüleri olan otantik restoranlarda yemeklerin tadını çıkartın.

Skopje 1000, Kuzey Makedonya

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

Mustafa Paşa Camisi

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

1492 yılında yapılan cami, Yavuz Sultan Selim’in vezir-i azamı olan Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış olduğu için bu isimle anılır. 47 metre uzunluğunda minaresi olan cami, Üsküp’te meydana gelen depremlere ve yangınlara rağmen fazla hasar almadan günümüze kadar gelmiş ve yapıya çok az restorasyon çalışması yapılmıştır. Yapı günümüzde de cami olarak faaliyet göstermeye devam ediyor.

Fort Kale, Skopje 1000, Kuzey Makedonya; +38923297204

Üsküp Arkeoloji Müzesi

6.000m²’lik bir alana yayılmış olan Arkeoloji Müzesi, 2014 yılında inşa edilmiş olsa da içerisinde tarihi anlamda 8.000’e yakın parça ve kalıntı mevcut. Kronolojik olarak yerleştirilen arkeolojik parçalar içinde; tarih öncesi çağlardan günümüze uzanan medeniyetlerin günlük yaşamlarından objeler, balmumu heykeller, mozaikler, tablolar ve eski paralar bulunuyor.

Skopje 1000, Kuzey Makedonya; +38923233999

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

Üsküp Şehir Müzesi

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

1940 yılında inşa edilen bir tren istasyonu olan müze, Üsküp’te 1963 yılında yaşanan deprem felaketinin ardından ayakta kalan nadir yapılardan biri. Hatta yapıda bulunan saat, depremin yaşandığı dakikalardaki şekliyle bırakılmış ve 1970 yılında tren istasyonu, müzeye dönüştürülmüş. 4000 m²’lik müze alanı içerisinde kalıcı ve dönemsel olan sergilerin yanı sıra; sanat tarihi, etnoloji ve arkeoloji koleksiyonları mevcut.

Skopje 1000, Kuzey Makedonya; +38923114742

Rahibe Teresa Evi

2010 yılında Nobel ödüllü Rahibe Teresa adına Makedon Devleti tarafından yaptırılan evin üst kısmı kilise, alt kısmı ise müze olarak kullanılıyor. Evin içinde Rahibe Terasa’ya ait eşyalar, dokümanlar ve fotoğraflar bulunuyor.

Macedonia St 1000, Kuzey Makedonya

+38923290674

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

Rahibe Teresa ve Üsküp

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

1910 yılında Arnavut ve Katolik bir ailenin kızı olarak Üsküp’te dünyaya gelen Rahibe Teresa’nın doğum adı, Agnes Gonca Boyacı’dır. 18 yaşında Hindistan’da bulunan ve misyonerlik çalışmalarıyla bilinen Loretto Hemşireleri’ne katılma kararı alır ve eğitiminin ardından ismini Teresa olarak değiştirir.

Hindistan’da temel Hıristiyanlık ve coğrafya gibi dersler vermesinin ardından 1950 yılında Hayırsever Misyonerler Cemiyeti’ni kurar. Kısa zamanda 4000 rahibenin görev yaptığı bir topluluğa dönüşen cemiyet, dünya genelinde hastalara ve ekonomik olarak zor durumda olan insanlara yardım etmeleriyle gitgide bilinmeye başlar.

1979 yılında ise Nobel Barış Ödülü’nü alan Rahibe Teresa, 1997 yılında 87 yaşındayken Kalküta’da hayatını kaybeder. Hayat boyu yaptığı hayırsever faaliyetlerden ötürü 2016 yılında Papalık tarafından Azize ünvanı verilir.

{138820}

Üsküp Seyahatinde Neler Yapılır?

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi
Atlı Savaşçı Heykeli
  • Üsküp Meydanı’nda bulunan ve ünlü Makedon hükümdarı Büyük İskender adına yapılan ‘Atlı Savaşçı’ anıtını görmelisiniz. Tamamı bronzdan yapılan bu anıt, 28 metre uzunluğunda ve oldukça ihtişamlı bir görünüme sahip.
  • Müze gezmeyi seviyorsanız bir de İllüzyon Müzesi’ni ziyaret edin deriz. Bu müze ziyaretçilerine sıradan gezilerin dışında yaratıcı fikirlerle ve sürprizlerle dolu bir deneyim sunuyor.
  • Turistler tarafından en fazla ziyaret edilen yerlerin başında gelen ve Vodno Dağı’nda bulunan Milenyum Hacı, 36 metre yüksekliğiyle muhteşem bir seyir zevki sunuyor. Yapının tepesinde bulunan restorana asansörle çıkarak Üsküp kahvenizi yudumlayabilirsiniz.
Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi
Milenyum Hacı
  • Üsküp’e 15 km uzaklıkta olan Matka Kanyonu es geçmemeniz gereken bir doğa harikası. Hem sık ormanları hem de su altı mağaralarıyla bilinen kanyonda ister kanoyla turlayabilir, isterseniz de keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz. Ayrıca zaman ayırıp kanyonun yakınlarında bulunan manastırları da ziyaret etmenizi öneriyoruz.
  • Matka Kanyonu’ndan 15 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz ve dünyanın en iyi doğal alanlarından biri olarak kabul edilen Vrelo Mağarası, Üsküp çevresinde en çok ziyaret edilen alanlardan biri. Mağaranın rahat gezilebilmesi için yapılan turist yolları sayesinde muhteşem güzellikteki sarkıtları ve dikitleri izleyebilirsiniz.
Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi
  • Üsküp’e gelmişken Makedonya’nın turizm merkezi olarak bilinen Ohrid şehrine gitmemek olmaz. Üsküp’ten arabayla ya da otobüsle 2,5 saatte ulaşabileceğiniz şehir, Ohrid Gölü kıyısındaki muhteşem konumu ve nostaljik yerleşim yerleriyle en az 1 gününüzü ayırmanız gereken özel bir yer. Yemyeşil doğası, tarihi yapıları, tavernaları ve renkli gece hayatı Ohrid’i unutulmaz yerler listenizde ilk sıralara taşıyacak.
  • Kendine has dokusu olan Manastır şehri de arabayla Üsküp’e 2,5 saat mesafede. Yeni bir şehir keşfetmek için araba kiralayarak ya da otobüs bileti alarak Manastır’a gidebilirsiniz. Eğer vaktiniz olursa Manastır’ın köylerinin de görülmeye değer olduğunu hatırlatalım.

Üsküp’ten Hediyelik Ne Alınır?

Tarihten Kalan İzleriyle Üsküp Seyahat Rehberi

Öncelikle Üsküp’te Türkiye’de bulunan birçok markaya ve ürüne rastlayacağınızı belirtelim. Özellikle tekstil ürünleri Türkiye’den ihraç edildiği için mağazaların çoğunda bildiğiniz markalar olacak.

Eğer yöresel ürünlere ulaşmak istiyorsanız en doğru adresler Türk Çarşısı ve devamında bulunan Bit Pazarı olacaktır. Bu pazarlarda şarküteri ürünlerinden bakliyatlara, süs eşyalarından takılara kadar başınızı döndürecek kadar ürün var. Ohri İncisi, Telkari Takıları, Opinci (Kışlık Ayakkabı), Üsküp Halısı, Ajvar (Közlenmiş Sebze Sosu) ve çeşit çeşit Makedon peynirleri hem kendiniz hem de sevdikleriniz için Üsküp’ten temin edebileceğiniz hediye ürünlerden sadece birkaçı.

Eğer Türk markalarının ve yöresel ürünlerin haricinde lüks dünya markalarına da ulaşmak isterseniz Capitol ve Skopje City Mall alışveriş merkezleri en doğru adresler olacaktır.

Ayrıca ünlü bir Makedon şarap markası olan Tikveş şarapları, Üsküp’e özel bira markası olan Skopsko biraları ve Balkanlar’a özgü bir erik rakısı olan Rakija hediye olarak düşünebileceğiniz diğer seçeneklerden.

Sıkça sorulan sorular
Üsküp hangi ayda gezilir?
Üsküp kaç günde gezilir?
Üsküp vizesiz mi?
Rahibe Teresa Üsküplü mü?
Ceylan Kara
Ceylan Kara Tüm Yazıları