Arabayla Yunanistan'a Nasıl Gidilir?
Yazı Boyutu:
Yunanistan’a arabayla gitmenin tüm detaylarını ve seyahatinizi sorunsuz hale getirecek önemli bilgileri bu yazıda bulacaksınız.
Yunanistan’ın plajlarında güneşlenmek, tarihi kalıntılar arasında kaybolmak ve leziz mutfağının tadını çıkarmak ister misiniz? Üstelik tüm bunları arabanızın konforunda keşfetmek… Türkiye’den Yunanistan’a araba ile nasıl kolayca gidebileceğinizi, yol boyunca karşılaşabileceğiniz durumları ve seyahatinizin sorunsuz geçmesini sağlayacak ipuçlarını sizin için derledik. İster İpsala Sınır Kapısı üzerinden isterseniz de Ege Denizi’nin farklı noktalarından kalkan feribotlar ile rotanızı belirlemiş olun eğer arabanızla Yunanistan’a gidecekseniz bu tüyolar çok işinize yarayacak.
Pasaport ve Vize
Yunanistan’a giderken tarihi geçerli bir pasaportunuz ve tabii ki Schengen vizeniz olması gerekiyor.
Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu
Havalimanlarında olduğu gibi İpsala Sınır Kapısı’nda da harç pulu almak için otomatlar var ancak çalışmadığı zamanlar oluyor. Eğer arabadan inip otomattan almak istemezseniz mobil bankacılıktan alabilirsiniz.
Ehliyet
Yunanistan’a girişte ehliyetinizin yenilenmiş olması gerekiyor. Eski tip ehliyetler kabul edilmiyor.
Yeşil Sigorta
Bize gümrük girişinde sormadılar hatta ülkede hiç göstermek zorunda kalmadık ama (En kısası 15 gün / 47.5 euro) yeşil sigorta yaptırmak zorundasınız. Ben bu sigortayı başka sigortalarımı da yaptırdığım sigorta şirketinde yaptırdım. Ancak dileyenler Turing üzerinden de yaptırabiliyor. Sigorta dokümanını fiziksel olarak yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Sınırda da belli saatlerde açık olan bir Turing var ancak sigorta için buraya kadar beklemek riskli.
{58059}
Ruhsat
Sınırdan geçerken ruhsat sahibinin araçta olması gerekiyor. Eğer ruhsat sahibi araçta değilse ruhsat sahibinin araçta olan birine vekâletini vermiş olması talep ediliyor. Şirket aracını kullanacaklardan şirketin imza sirküsü de istenebiliyor.
Kasko
Aracınızın yurt içi kaskosunun burada da geçmesini isterseniz yurt dışında geçerli hale getirmeniz gerek. Aracınıza ve sigortanıza bağlı olarak bu fiyat değişkenlik gösterecektir. Gümrük geçişi için yapılan yeşil sigortanın olası kaza durumunda Türk plakalı araçları değil Avrupa Birliği plakalı araçları korumak için yapıldığını da hatırlatalım.
Yakıt
Türkiye’de yakıt, Yunanistan’a oranla daha ucuz. Dolayısıyla deponuzu Türkiye’de doldurmanızı tavsiye ederim. Sınıra yaklaşırken iki tane benzin istasyonu bulunuyor. Bunlardan birinde depoyu doldurmak kazançlı olacaktır.
İpsala Sınır Geçişi ve Süre
Bayram veya diğer resmi tatillerde özellikle Türkiye’ye dönüşte uzun sıralar oluyor. Bu durumdan kaçınmak adına seyahatinizin son gecesini Dedeağaç’ta geçirip yola erkenden çıkarak trafiği azaltabilirsiniz. Özellikle yaza denk gelen bayram zamanında ciddi sıralar oluyor, havalar ısınınca sınır kapısının yakınlarında çok fazla sinek olduğunu ve araç içindeki yolculara zor anlar yaşattığının da altını çizeyim. Bu tarz durumlar için aracınızın camlarının kapalı olmasını ve mümkünse yanınızda sinek ilacı taşımanızı tavsiye ederim
Otoyol Ödemeleri
Sınırdan sonra Dedeağaç’a giderken 1 kez cüzi bir otoyol ödemesi yapıyorsunuz. Bu tarz ödemeler için madeni euro size kolaylık sağlıyor.
Otopark
Dedeağaç’ta geçirdiğimiz zamanda hiç otopark sorunu yaşamadık. Şehirde aracınızı park edeceğiniz alternatifleri kolaylıkla bulacaksınız. Ancak seyahatiniz Dedeağaç’tan sonra devam edecekse özellikle Atina ve Selanik’te otopark sorunu olduğunun altını çizmek gerek. Konakladığınız otelin otoparkı olmasına dikkat edin zira otel ücreti kadar otopark ücretiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Trafik Akışı
Yunanistan seyahatinizde sık sık Türk plakalı araçlar görmeniz muhtemel. Yol boyunca navigasyonu rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Trafik oldukça rahat ancak yaz aylarında biraz daha yoğun olabiliyor.