Bosna-Hersek Seyahat Rehberi
Yazı Boyutu:
Balkan turlarının vazgeçilmez rotası, yakın tarihin izlerini her sokağında yaşamaya devam eden Bosna-Hersek tüm detaylarıyla yazımızda.
Roma İmparatorluğu zamanlarından günümüze kadar süren çalkantılı tarihi ve geçirdiği yıkıcı savaşlara rağmen ayakta kalmayı başarmasıyla özel bir ülke olan Bosna-Hersek, Balkanlar’da kendine has dokusuyla ilgi noktası olmaya devam ediyor.
Bosna ve Hersek olarak iki bölgeye ayrılan ülkede Müslümanlar, Ortodokslar ve Katolikler gibi farklı dini etnik gruplar bir arada huzurla yaşıyor. Bu nedenle kültürel zenginliği ve uyumu ülkenin neresine giderseniz gidin gözlemliyorsunuz.
Masallardan çıkmış gibi görünen doğal güzellikleri, yöresel yemekleri, antika pazarları, hem kıpır kıpır hem de hüzünlü şarkıları, otantik mimarisi, güler yüzlü ve sevecen halkı ile Bosna-Hersek; seyahat rotaları içinde bir cevher gibi parlıyor.
Bosna-Hersek Seyahat Detayları
Bosna-Hersek’e Nasıl Gidilir?
Avrupa’nın güneydoğusunda bulunan Bosna-Hersek’in Adriyatik Denizi’ne 20 km’lik bir kıyısı bulunuyor. Doğudan Sırbistan, güneyden Karadağ, kuzeyden ve batıdan ise Hırvatistan ile çevrili. Türk vatandaşlarından 3 aya kadar vize istemeyen Bosna-Hersek’e gitmek için kara yolu ya da hava yolu ulaşımını tercih edebilirsiniz.
Hava yolu ile Ulaşım
Bosna-Hersek’te bulunan Saraybosna ve Mostar havaalanlarına; İstanbul, Ankara, Adana ve İzmir üzerinden yapılan doğrudan uçuşlarla yaklaşık 2 saatte ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin diğer şehirlerinden yola çıkacaksanız, hem Türk Hava Yolları’nın hem de Pegasus’un aktarmalı uçuşlarını takip edebilirsiniz.
Kara yolu ile Ulaşım
Esenler Otogarı’ndan Saraybosna’ya yapılan günlük seferlerle Bosna Hersek’e yaklaşık 20 saatlik otobüs yolculuğunun sonunda ulaşıyorsunuz. Bu seferler günde 3 kez yapılıyor. Ancak seyahatiniz sırasında Avrupa Birliği üyesi olan Bulgaristan’dan geçeceğiniz için transit geçiş vizesi almanız gerekiyor.
Bosna-Hersek’e Ne Zaman Gidilir?
Kış döneminde Bosna-Hersek’te sıcaklıklar, genellikle 0 derecenin altında seyrediyor. Hava şartlarının kar ve sis gibi etkenlerle daha da ağırlaştığı bu aylarda ülkeyi keşfetmek sizi zorlayabilir. Ancak kayak sporu sevenlerdenseniz, ocak-mart ayları sizler için biçilmiş kaftan.
Yaz aylarındaysa genel ortalama sıcaklık 30-32 dereceleri buluyor. Bu dönemde bunaltıcı hava etkili olsa da konserler, festivaller ve sokak gösterileri gibi etkinliklerle turist yoğunluğu artıyor. Bu nedenle ılıman hava şartlarının olduğu mayıs-haziran ve eylül-ekim ayları Bosna-Hersek’i ziyaret etmek için en doğru zamanlar.
Bosna-Hersek’te Ne Yenir?
Uzun yıllar Osmanlı hakimiyetinde olan Balkanlar’daki yeme-içme kültürünün, Türk mutfağına olan benzerliği biliniyor. Bu nedenle yöresel yemeklerin et ve hamur işi ağırlıklı olduğunu belirtmekte fayda var.
Bosna-Hersek’te çoğunlukla karşınıza çıkacak lezzetler arasında; Bosna pidesinin üzerinde servis edilen dana ya da kuzu etinden yapılmış kızarmış köfte (cevapi), ülkedeki hemen hemen her fırında porsiyon ya da kilo olarak alabileceğiniz Boşnak böreği, Türk porsiyonlarından daha büyük dilimlerle içleri etle doldurulmuş Boşnak mantısı (klepe), her öğünde -özellikle kahvaltılarda- tüketilen hamur kızartmaları ustipci ve içi doldurulmuş hamburger köftesi (punjena pleskavica) bulunuyor. Saraybosna’daki Petica Ferhatović Restaurant ve Buregdžinica Bosna Restaurant’ta bu yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.
Uzun pişimli, bol etli tariflerle yapılan güveç yemekleri ve özel soslu çorbalar da Balkan mutfağının değişmez parçaları. Örneğin; Bosanski Lonac büyük et parçaları ve sebzelerle güveç tencerelerde hazırlanan harika bir yemek. Bol kıvamlı Begova Çorbası ise tavuk, kereviz, havuç gibi malzemelerle hazırlanan; ekşi krema ya da sosla tüketilen ve damaklarda bayram havası estiren sağlıklı bir çorba. Genellikle yine bir Osmanlı mutfağı klasiği olan soğan dolması eşliğinde, özellikle milli bayram zamanlarında ülkede fazlaca tüketiliyor.
Balkan mutfağından bahsederken elbette kendilerine has tatlıları da saymadan olmaz. Bol malzemeli ve irice doğranmış kuru yemişlerin kullanıldığı Bosna Baklavası tüm tatlıcılarda karşınıza çıkacaktır. Saraybosna’daki Başçarşı’da kahvenizi yudumlarken güzel bir eşlikçi olarak tüketebilirsiniz. Şerbetli tatlılara bir diğer örnek de ceviz dolgulu ve kremalı fırınlanmış elmadan oluşan tufahija. Bunların dışında incir pekmeziyle ve yine şerbetle hazırlanan bir hamur işi olan smokvara da kahve yanına ya da öğünlerinizden sonra keyfinize keyif katacak tatlılardan. Restaurant Pocitelj ve Mostar’daki Ascinica Balcan’da bu tatlıları deneyebilirsiniz.
Bosna-Hersek’te mutfak lezzetleri dışında dünyanın en iyi ve kaliteli biraları arasında gösterilen ulusal biraları Sarajevsko kolay içimli yumuşak tadıyla denemeden dönmemeniz gereken lezzetlerden. Ayrıca pastanelerde ve börekçilerde sık sık karşınıza çıkacak olan hafif ekşimsi aromasıyla ardıç suyu da sıcak yaz günlerinde ferahlamak için iyi bir tercih.
Bosna-Hersek’te Ulaşım
Başkenti Saraybosna olan ülkenin diğer önemli şehirlerini; Monstra, Trebinje, Banja Luka, Travnik ve Bihaç olarak sıralayabiliriz. Şehirler arasında dolaşmak için araç kiralama yaparak muhteşem manzaralar içinde güzergâhınızı belirleyebilirsiniz. Ancak bölgenin dağlık olmasından ötürü yol şartlarının biraz engebeli ve virajlı olduğunu hatırlatalım.
Saraybosna’da havaalanı merkeze 6 km’lik bir mesafede bulunuyor. Uçak yolculuğunuzun ardından sık sık yapılan otobüs seferleriyle ya da taksiyle kısa sürede şehre ulaşabilirsiniz. Merkezde bulunan Başçarşı’dan ise tramvay ya da otobüsleri kullanarak Saraybosna Otobüs Terminali ya da Saraybosna Tren Garı’na gidebilirsiniz. Bu noktalardan Bosna-Hersek’teki hemen hemen bütün şehirlere karşılıklı olarak otobüsle ya da trenle ulaşım sağlanıyor.
Bosna-Hersek’ten Hediyelik Ne Alınır?
Bosna-Hersek’te en fazla karşınıza çıkacak hediyelikler, geleneksel ürünler ve el işçiliğine dayalı aksesuarlar olacaktır.
Yöresel kıyafetlerden turistler tarafından en çok tercih edilenlerin başında Bosna Terlikleri geliyor. Birbirinden farklı özel figürlerin işlendiği, deri taban dikilerek yapılan bu el yapımı terlikleri Morica Han ya da Bazar Kujundžiluk gibi bit pazarlarında bulabilirsiniz. Bu pazarlarda ayrıca savaş dönemlerinden kalan eşyalar, bakır kahve takımları, gümüş takılar, örgü eldivenler, eski zamanlardan kalan oyuncaklar gibi hediyelik olarak alabileceğiniz bir çok seçenek bulunuyor.
Balkanların en bilinen sosu Ajvar sos, bal ve kuru etle birlikte pazarlardan ya da marketlerden alabileceğiniz yiyecek ürünlerinden en popüler olanları. Özellikle Ajvar sos için müdavimleri olduğunu söylesek abartmış olmayız. Közlenmiş soğan, sarımsak, kırmızı biber ve patlıcandan oluşan bu sos, hem kendiniz hem de sevdikleriniz için en doğru hediyelerden biri.
Bosna Hersek halı dokumacılığında da ismini duyurmuş bir ülke. Osmanlı zamanından beri üretilen ve kendine has renkli desenleri olan el yapımı halılar, günümüzde de ilgi çekmeye devam ediyor. En güzel ve kaliteli Bosna Halısı örneklerini görmek için Capljina Tepih Handmade Carpets mağazasını ziyaret edebilirsiniz.
Bosna Hersek’ten Japonya’ya vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkeleri keşfetmek için tıklayın.
Saraybosna Seyahat Rehberi
Uluslararası alanda Sarajevo (Saray Ovası) ismiyle bilinen Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkenti ve aynı zamanda hem nüfusu hem de yüz ölçümüyle en büyük şehri. Tarih boyunca yıkıcı savaşlara rağmen farklı etnik grupların huzurla yaşadığı bu şehre ‘’Avrupa’nın Kudüs’ü’’ de deniliyor.
15. yüzyılda Osmanlı hakimiyetine giren bölgenin gelişmesiyle birlikte Türklerin Avrupa’da kurduğu en büyük şehir oluyor. Dinar Alplerinin arasında uzanan geniş vadide şehirleşme faaliyetlerinin ardından; Centar (Merkez), Novo Sarajevo (Yeni Saraybosna), Novi Grad (Yeni Şehir) ve Stari Grad (Eski Şehir) olarak farklı belediyelerce yönetilen bölümlere ayrılıyor.
Saraybosna çok kültürlü yapısının bir yansıması olarak, mimari açıdan oldukça dikkat çekici bir şehir. Hem Osmanlı’nın hem de Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun izleri, Bosna-Hersek’in tamamında olduğu gibi Saraybosna’da da ön plana çıkıyor. Tarihi dokusu yanında doğal güzellikleri, kendine has yemekleri ve müzikleriyle kısa sürede keşfedip kendine hayran bırakacak kadar etkileyici.
Saraybosna Otelleri
Saraybosna Restoranları
Cevabdzinica Hodzic (Köfteci Hodzic)
Şehrin en iyi köftecisi olarak ün salmış Cevabdzinica Hodzic, gerçekten de ününe yakışır tazelikte ve lezzette bir menüye sahip. Az ama öz seçenekleri olan restoranda kaymakla sunulan cevabi ve bol malzemeli baklava misafirlerin favorisi.
Bravadžiluk 34, Sarajevo 71000, Bosna-Hersek +38733532866
Dveri
Başçarşı’nın içinde bulunan Dveri, yöresel yemekleri en lezzetli sunan yerlerin başında. Kurutulmuş sebzelerle yaptıkları sosları, dolmaları, çorbaları, ekmekleri ve et ağırlıklı seçenekleri içinden hangisini seçerseniz seçin pişman olmayacağınızı garanti ediyoruz.
Prote Bakovića 12, Sarajevo 71000, Bosna-Hersek +38733537020
Hedona Wine Club
Kendi üzüm bağlarından ürettikleri şarapları ve İtalyan mutfağı ağırlıklı menüsüyle Hedona Wine Club, Saraybosna ziyaretinizi unutulmaz kılacak bir mekân. Şehir manzarasının ve restoranın özel atmosferi lezzetli yemeklerin etkisini daha da kalıcı hâle getiriyor.
G.Kromolj 9, Sarajevo 71000, Bosna-Hersek +38761131271
Buregdžinica Bosna
Saraybosna’da hemen hemen her sokakta bir börekçiyle karşılaşmanız mümkün. Buregdžinica Bosna ise Balkan böreklerinin etli, sebzeli, sade ya da otlu gibi birbirinden farklı seçeneklerini bulabileceğiniz; kendilerine has pişirme yöntemleri olan samimi bir aile işletmesi. Özellikle bal kabaklı börekleri (Tikvenjača) parmaklarınızı yedirtecek türden.
Bravadžiluk 11, Sarajevo 71000, Bosna-Hersek +38733538426
Bon Appetit Sarajevo
Yöresel lezzetlerin dışında dünya mutfağından sunumlar yapan bir restoran arıyorsanız Bon Appetit Sarajevo doğru adres. Restoranda yazılı bir menü bulunmuyor. Şeflerle ya da garsonlarla dilediğiniz yemeyi paylaşıyorsunuz ve önünüze sürprizli bir tabak geliyor. Konseptiyle ve güler yüzlü çalışanlarıyla oldukça keyifli bir mekân.
Kranjčevićeva 17, Sarajevo 71000, Bosna-Hersek +38761439450
Saraybosna’da Görülecek Yerler
Başçarşı
15. yüzyılda kurulan Başçarşı, Saraybosna’nın en turistik bölgesi olması yanı sıra, kültürel ve tarihi merkezi. Burası hem medrese, hamam gibi tarihi yapılar; hem de çeşit çeşit restoran, kafe ve hediyelik eşya dükkânlarıyla dolu bir alan. Yöresel yemekleri ve bütün çarşıya kokusu sinen lezzetli kahvelerini denemek için de en doğru yer.
Saat Kulesi
Başçarşı’da öne çıkan yapıların başında Saat Kulesi geliyor. Ay takvimine göre işleyen; gün doğumu ve gün batımını gösteren kule yaklaşık 30 metre yüksekliğinde. Akşam saatlerinde ışıklandırmalarla birlikte harika bir görünüme bürünüyor.
Morica Han
Başçarşı’nın içindeki en otantik yapılardan biri olan Morica Han, antikacı dükkânları, yan yana dizilmiş ufak kafeteryalarıyla oldukça sevimli ve samimi bir yer. Bir öğle arası vermek, kahve ya da limonata yudumlayarak dinlenmek için uğrayabilirsiniz.
Ferhadiye Caddesi
Başçarşı’nın bitiminde sıralı alışveriş mağazaları, restoranlar ve tarihi yapılarla uzanan Ferhadiye Caddesi, şehrin hem tarihi hem de modern yapısını görmek için uğramanız gereken yerlerden.
Sonsuz Ateş Anıtı
Şehrin en önemli sembollerinden biri olan anıt, Ferhadiye Caddesi’nin hemen girişinde sizi karşılıyor. 1946 yılında yapılan ve Saraybosna’nın 2. Dünya Savaşı’ndan kurtuluşunu simgeleyen anıtta, savaşta kaybedilenleri anmak için 24 saat boyunca ateş yakılıyor.
Saraybosna Katedrali
Ferhadiye Caddesi’nin sonuna geldiğinizde neo-gotik tarzda yapılan etkileyici Saraybosna Katedrali’nin manzarasıyla karşılaşıyorsunuz. 19. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilen katedral, savaşlarla hasar görse de yenileme çalışmalarıyla orijinalini aratmayan bir güzellikte görünüyor. Özellikle iç tasarım detayları, mimari açıdan göz dolduruyor.
Latin Köprüsü
Avusturya-Macaristan prensi Franz Ferdinand’ın öldürülmesiyle 1. Dünya Savaşı’nın başlamasına sebep olan elim hadisenin meydana geldiği Latin Köprüsü, görünümüyle çok etkileyici olmasa da anlamı yönünden oldukça önemli. O bölgeyi gezerken hemen yanında bulunan Milli Kütüphane’ye de gidebilirsiniz.
Umut Tüneli
Saraybosna Tüneli olarak da bilinen 800 metre uzunluğundaki tünel, 1992-1995 yılları arasında Bosna Savaşı sırasında kazılmış. Savaş boyunca ilaç, yiyecek, cephane gibi temel ihtiyaçların taşınmasında ve bombardımanlardan korunmak için büyük rol oynamış. Fotoğraflarla o dönemin anlatıldığı tünelin, sadece 20 metrelik bir kısmı ziyarete açık. Ülkedeki savaşı ve yaşananları daha iyi öğrenmek isteyenler için ziyaret edilmesi gereken yerlerden.
Gazi Hüsrev Bey Camii
Bosna-Hersek’in en büyük camisi olan ve Mimar Sinan’ın 1531-1534 yılları arasında yaptığı camii, şehrin kültürel ve dini simgelerinden biri. Osmanlı mimarisinin öne çıkan tüm özelliklerini taşıyan yapısı, savaşlar boyunca hasar görmesine rağmen restore çalışmalarıyla günümüzde de orijinalliğini koruyor.
Sarı Kale
18. yüzyıldan kalma yıkılmış kale duvarlarından oluşan Sarı Kale, aynı zamanda seyir terası olarak da biliniyor. Şehrin en güzel manzarasını izleyebileceğiniz kalenin etrafında çay-kahve içip keyifli vakit geçirilecek alanlar da mevcut.
Bosna-Hersek Ulusal Müzesi
Ulusal Müze, Bosna-Hersek’in kültürel ve sanatsal tarihini gösteren ve zengin içeriklere sahip koleksiyonların olduğu bir sanat merkezi. Coğrafyadan tarihe, arkeolojiden edebiyata kadar farklı alanlarda birçok esere ev sahipliği yapıyor. Müzeye kadar gitmişken büyüleyici güzellikteki botanik bahçesini de turlayın deriz.
War Childhood Museum
2017 yılında kurulan War Childhood Museum, savaş yıllarını çocukların gözünden ve gündelik deneyimleri üzerinden anlatan özel bir müze. Müzede o yıllarda çocuklar tarafından kullanılan oyuncaklar, mektuplar, kıyafetler, müzik enstrümanları gibi birçok nesne bulunuyor. Ayrıca dönemin ruhunu daha iyi anlamak için de sözlü anlatımlarını, müze turlarını ve video sunumlarını takip edebilirsiniz.
30-32, Logavina, Sarajevo, Bosna-Hersek +38733535558
Hem Balkanların hem de Adriyatik’in vizesiz seyahat rotası Karadağ’ı keşfetmek için tıklayın.
Mostar Seyahat Rehberi
Bosna-Hersek’in güney kısmında kalan Hersek bölgesinin baş şehri olan Mostar, Saraybosna kadar ilgi gören; tarihi, kültürü ve doğasıyla ülkeyi ziyaret edenlerin mutlaka uğraması gereken kasaba görünümlü bir kent. Şehrin ortasından geçen Neretva nehri, şehri masalsı bir görünüme sokarken; yemyeşil doğası büyüleyici manzaralara sahne oluyor.
Mostar’a yabancı havayolu şirketleri aracılığıyla Türkiye’den yapılan aktarmasız uçuşlarla gidebilirsiniz. Ya da önce Saraybosna’ya giderek otobüs ya da tren aracılığıyla yaklaşık 2 saatlik bir yolculukla şehre ulaşıyorsunuz.
Ülkenin kuzey bölgelerine göre daha ılıman bir iklime sahip olsa da Mostar’a gitmek için en uygun zamanlar ilkbahar ve yaz ayları olacaktır. Ancak Saraybosna’da olduğu gibi kış turizmine açık olduğu için kış sporlarıyla ilgilenenler ocak-mart aylarını da tercih edebilirler.
Mostar Otelleri
Mostar Restoranları
Restoran Lagero
Mostar Köprüsü’ne karşı Balkan lezzetlerini denemek ya da bir keyif kahvesi yudumlamak için Restoran Lagero ilk uğrayacağınız yerlerden biri olmalı.
Onešćukova, Mostar 88000, Bosna-Hersek +387 61 808 698
TABOO Bar Restaurant
Dünya mutfaklarından modern sunumlar yapan TABOO Bar Restaurant oldukça şık bir mekân atmosferine de sahip. Akşam yemeği yanında menülerinde bulunan yerel şarapları da göz dolduruyor. Mostar’da suşi yemek ve farklı kokteyller denemek isteyenler için de ideal bir mekân.
Vukovarska bb, Mostar 88000, Bosna-Hersek +387 63 610 061
Tima-Irma Restaurant
Balkan yemekleri ağırlıklı bir menüsü olsa da vejateryan seçenekleri de hayli doyurucu olan Tima-Irma Restaurant küçük bir işletme olmasına rağmen şehirde yöresel yemekleri denemek için öncelikli olarak tercih edilen yerlerin başında geliyor. Onešćukova 7, Mostar 88000, Bosna-Hersek
Mostar’da Görülecek Yerler
Mostar Köprüsü
Mostar denince ilk akla gelen yapılardan biri olan Mostar Köprüsü, yenileme ve tamirat çalışmalarının ardından 2005 yılında Unesco Dünya Mirasları Listesi’ne girdi. Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 16. yüzyılda inşa edilen köprü Osmanlı dönemi yapıtlarının en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.
Blagay Tekkesi
Bölgenin 15. yüzyılda Osmanlı hakimiyetine geçmesinden sonra kurulan Blagay Tekkesi, ülkedeki Osmanlı mimarisinin başka bir örneği. Nehir kaynağının girişindeki mağaranın hemen yanında, özel bir konumda olan yapıya Dervişler Tekkesi de deniyor. Tekkenin karşısına konumlanan restoranlarda nehirden çıkan taze balıklarla hazırlanmış yemeklerin tadına bakabilir; yemyeşil Buna nehrinin seyrine dalabilirsiniz.
7W43+V7H, Blagaj bb, 88000, Bosna-Hersek
Kravice Şelalesi
Mostar’ın yaklaşık 40 km güneyinde, araçla yaklaşık 1 saatlik mesafede kalan Kravice Şelalesi’ne mutlaka zaman ayırmalısınız. 25 metre yükseklikteki şelalenin döküldüğü büyük gölde hem yüzebilir, hem de harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
Karagöz Bey Camii
4 kubbeli, ahşap verandasıyla Mostar’daki bir diğer Osmanlı ve Mimar Sinan yapısı olan cami, 1557 yılında inşa edilmiş. Yapının bir bölümü hâlâ ibadet için kullanılıyor. Ancak caminin büyük bir bölümünü gezebilir, dilerseniz minareye çıkarak şehir manzarasını seyredebilirsiniz.
Poçiteli Köyü
Mostar’dan 30 km uzaklıkta Hırvatistan’ın Dubrovnik şehri sınırında bulunan Poçiteli, mimari yapısını korumaya devam etmiş bir Osmanlı köyü. Netreva Nehri kıyısında dik bir yamaç üzerine kurulmuş olan köyün tamamı taştan evlerle inşa edilmiş. Köyün en tepesinde bulunan Poçiteli Kalesi, ufka kadar uzanan harika manzara sunuyor.
Bakırcılar Çarşısı (Bazar Kujundžiluk)
El yapımı ürünleri, antika eşyaları ve bakırdan yapılma birbirinden farklı yüzlerce ürünü bulabileceğiniz Bakırcılar Çarşısı, hediyelik alternatifler arayanlar için Mostar’ı ziyaret edenlerin ilk uğrak yeri.