Spiritüel Rotalar ve İyileşme Tatilleri
Yazı Boyutu:
Yaşımız kaç olursa olsun, günlük hayatımızı dolu dolu yaşamak, enerjimiz hiç bitmesin isteriz. Standart bir iş gününün ardından bile bir masaj için ağladığımız zamanlar oluyor. Kasları rahatlamak için kimimiz daha zorunu, “sporu” tercih ederken, rahatına düşkün kimimize duyulara hitap eden aroma terapiler, reiki-yoga gibi spiritüel aktiviteler daha iyi geliyor.
Yoğun bir temponun içinde günler geçerken ve “doğaya kaçışlarımız” sadece hafta sonu ile sınırlıyken, kaybettiğimiz sağlığı ve enerjiyi geri kazanmamız oldukça güçleşiyor.
Enerjimizi düşürmeden fonksiyonel olabilmek hepimizin arzusu: İster sporcu, ister borsacı ister ev kadını olalım, sonuç değişmiyor: Her zaman “genç”, sağlıklı ve enerjik olmak istiyoruz. Durum böyleyken, kişisel hoşnutsuzluk-ticari çıkar döngüsünde, seyahat anlayışı da şekil değiştirerek, sayısı giderek artan ve bizim “büyük bir bilgi kirliliği diyebileceğimiz “son yılların beslenme ve sağlıklı yaşam trendleri üzerine yüzlerce yazı” etrafında dönüyor. Bu yazılar da maalesef bilim ile temellendirilmemiş, sadece genel-geçer bilgi kapsamındalar. Yine de enseyi karartmıyoruz; zira modern tıp ve kadim bilgilerinin bir araya getirildiği, tatil anlayışının sağlıkla, bilimle ve profesyonellikle birleştiği bir Uzak Doğu gerçeği bulunuyor.
Öncelikle Uzak Doğu’yla özdeşleştirilen genel masaj ve spa klişesinden çıkmak gerekiyor: Her ne kadar ne zaman başladığı ve bittiği belli olmayacak kadar narin, rahatlatıcı Japon masajı shiatsu bizi bizden alsa da, Tai masajıyla kendimizden geçip eklemlerimize bayram ettirdiğimizi düşünsek de, Ayurveda ve Holistik (bütünleyici) terapi bizleri çok başka dünyalara götürüyor. Temelini 5000 yıl öncesinin Çin tıbbı ve Ayurveda gibi eski şifa sistemleri geleneği olan Holistik (bütünleyici) terapi, zihni, ruhu ve bedeni bir bütün olarak ele alıyor. Yaşam biçimi olarak da belirli hastalıklara, semptomlara ve ruh hallerine odaklanmak yerine “şifalanmak” için bireyi tüm yaşam dinamikleri, yaşama bakış açısı, bulunduğu ortam, çalıştığı iş, aile düzeni gibi daha birçok konu ile birlikte ele alıyor. Ayurveda, bedeni ve zihni koruma altına alıyor. Kişiye özel uzman-danışmanlar eşliğinde doğru beslenme, stres yönetimini kapsayan iyileştirici terapiler, bütünsel bir şekilde natürapat yaşam tarzını benimsetiyor. Zihin ve beden uyum içinde dengeye otururken, hayatımızda önümüze çıkabilecek tüm zorluklara da hazırlıklı hale getiriyor. Kulağa her ne kadar “egzotik” gelse de, dünyadaki en eski tıp disiplinlerinden biri olarak biliniyor. Sonsuz vaatleri, efsaneleri ve hikayeleri olan bir Hint işi. Hele Tibet öğretileri ve geleneksel Çin tıbbıyla da birleştiğinde, ortaya inanılmaz bir kür çıkıyor.
Zihninizi ve bedeninizi canlandırmaya ihtiyaç duyuyorsanız, Jules Verne Seyahat gurularımıza bir kulak verin deriz: Yıllara ve kısmen “sağlıksız” geçirdiğimiz zamanlara isyan etmek yerine, bu yıllık “yenilenme” terapilerini deneyebilir, uzak rotalarda bir mola verip geri gelebilirsiniz.
Bizim önerdiğimiz destinasyonlarla, “Yeniden dirilişin ve bütünleşmenin 4 Ası”:
Hindistan | Tayland | Vietnam | Endonezya