İstanbul'un En Güzel Yürüyüş Alanları
Yazı Boyutu:
İstanbul’da rahat bir nefes alıp gönlünüzce vakit geçirebileceğiniz, temiz hava eşliğinde yürüyüş yapabileceğiniz alanları keşfedin!
Anadolu Yakası Yürüyüş Rotaları
Caddebostan Sahili
Anadolu Yakası sakinlerinin hava almak, özellikle de güzel havaların keyfini çıkarmak için ilk akla getirdikleri rota. Sadece yürüyüş parkurlarıyla sınırlı kalmayıp sahil boyunca yeşil alanları, basket sahaları, oyun parkları gibi alanlara da sahip olduğu için 7’den 77’e tercih edilen bir park olma özelliğindedir. Ayrıca sıcak günlerin akşamlarında da evlere, kapalı mekânlara sığmak istemeyip sevdikleriyle vakit geçirmek isteyenler için de en çok tercih edilen yerlerin başında gelmektedir.
{18270}
Polonezköy Tabiat Parkı
Yaklaşık olarak 3000 hektarlık bir alana yayılan Polonezköy Tabiat Parkı, İstanbul’un en büyük tabiat parkı unvanına sahip. Başta sincap, baykuş, saka, saksağan ve tilki olmak üzere pek çok yabani hayvana ev sahipliği yapan Polonezköy Tabiat Parkı bitki çeşitliliği bakımından da son derece zengin. Yürüyüş ve koşu parkurlarının yanı sıra piknik ve kamp alanları, bisiklet parkurları gibi doğa aktivitelerinin tadını doyasıya çıkarmaya son derece elverişli olan tabiat parkında doğa etkinliklerinin gerçekleşebileceği çeşitli noktalar da bulunuyor.
Fenerbahçe Parkı
Şehrin içinde şehirden uzak diyebileceğimiz park, özellikle bahar aylarında pembe renkteki çiçek açmış erguvan ağaçlarıyla ziyaretçilerini karşılıyor. İçerisinde bulunan oldukça yaşlı sakız ağacı da görülmeye değer. Parkta gönlünüzce yürüyüş yapmanın ve doğayla iç içe olmanın yanı sıra adeta “Küçük Hanımefendi” filmini anımsatan Belgin Doruk, Ayhan Işık ve Sadri Alışık’ın heykellerinden oluşturulmuş alanı da ziyaret ederek ufak bir nostalji rüzgarı hissetmeniz de mümkün.
{28592}
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
Ataşehir’in göbeğinde, dört tarafı yollar ve gökdelenlerle çevrili bir alanda, adeta çölde bir vaha tadı veriyor; Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi. Otoyol ve bağlantı yollarının merkezinde kendine yer bulan ve 32 hektarlık 8 ada üzerine kurulu olan NGBB, şehrin içinde yalnızca bir kaçış noktası değil aynı zamanda kelimenin tam anlamıyla saklı bir cennet.
1995 yılında bir hatıra parkı olarak yaklaşık 50.000 ağaç ve çalı dikilerek hayat verilen alan daha sonra botanik bahçeye dönüştürülmüş. Ali Nihat Gökyiğit tarafından eşi Nezahat Gökyiğit hatırası adına oluşturulan, ülkemizin ve dünyanın dört bir yanında bulunan bitkilerin canlı olarak sergilendiği bahçede bir herbaryum kütüphane bulunmasıyla birlikte çeşitli koruma projeleri ve arazi çalışmaları da yürütülüyor.
Göztepe 60. Yıl Parkı
Özellikle bahar aylarında yapılan peyzaj düzenlemeleri ile ziyaret eden herkesi büyüleyen içerisindeki yürüyüş parkurları, oyun alanlarıyla da keyifli vakit geçirilebilecek ve semt sakinleri tarafından da sevilip sık sık ziyaret edilen park insana huzur veriyor. Park içerisindeki havuzun etrafında yer alan banklarda oturup parkı ve havuzun çevresinde olup bitenleri sakince izlemek de ziyaretçiler için ayrı bir keyif unsuru.
{86243}
Avrupa Yakası Yürüyüş Alanları
Atatürk Arboretumu
Yolu Belgrad Ormanı’na düşenleri, önünden geçerken dönüp kendine defalarca baktıran, henüz keşfetmeyenleri daha kapısından göründüğü kadarıyla bile adeta keşfetme arzusuyla kendine çeken yer Atatürk Arboretumu. Esasen bir müze olan Atatürk Arboretumu, İstanbul’da şehrin kalabalığından kaçıp, yaklaşık 1 saat sürecek huzurlu ve keyifli bir destinasyon olsa da, koruma amaçlı belli başlı sınırlamalar ve kurallara da sahip.
345 hektarlık bir alana yayılarak 1500’ün üzerinde bitki çeşidini bünyesinde barındıran Atatürk Arboretumu aynı zamanda Türkiye’de bulunan 2 arboretumdan biri ve Türkiye’nin ilk fidanlığına ev sahipliği yapıyor. Meraklıları için belirtmekte fayda var; burada görebileceğiniz egzotik bitki ve ağaçlar arasında Peruka Çalısı, Mamut Ağacı, Makedonya Meşesi ve Florida Kızılcığı başta olmak üzere pek çok bitki ve ağaç çeşidi bulunuyor.
Belgrad Ormanı
“İstanbul’un ciğerleri” olarak nam salan Belgrad Ormanı, şehrin yeşil kalelerinden biri oluşuyla İstanbulluların en favori kaçış noktaları arasında adeta zirvede. Avrupa Yakası’nda Maslak ile Eyüp arasında konumlanan, doğusunda İstanbul Boğazı batısında ise Karadeniz‘in doğal sınırlarına sahip olan Belgrad Ormanı; Bizans ve Osmanlı dönemlerinde İstanbul’a içme suyu sağlayan en önemli kaynaktı.
Günümüzde bu ihtiyacı karşılayamasa da şehrin özel konumu sayesinde bol yağış alan ve bu sebeple de çok çeşitli iklim, toprak ve yer şekline sahip olan bir alan oluşuyla İstanbulluların yeşile ve doğaya duyduğu hasreti gideren ne önemli kaynak haline gelmiş durumda. Ağaçların sararan yapraklarıyla en güzel zamanların yaşandığı sonbahar mevsiminde ise 6,5 kilometrelik parkura sahip olan ormanda, sabah yürüyüşlerinin ve koşularının yanı sıra piknik alanlarında uzun hafta sonu keyifleri yapmak da mümkün.
Bebek Sahili/ Bebek Parkı
Semtte bulunan popüler mekânları sebebiyle de İstanbulluların uğrak noktalarından biri olan Bebek’te, sahil boyunca yürüyüş alanları ve Bebek Parkı’nın da sayesinde boğaz havasıyla keyifli zaman geçirmek için en ideal yerlerden biri.
Kemerburgaz Kent Ormanı
Belgrad Ormanı’nın hemen hemen iki katı uzunluğunda bir parkura sahip olan Kemerburgaz Kent Ormanı, 5 milyon 283 bin 429 metrekareye yayılan alanıyla bünyesinde pek çok aktivite için farklı tesislere ev sahipliği yapıyor. 8 binden fazla ağaç ve 420 bin adet çalının bulunduğu orman içinde yer alan etkinlik alanları arasında; izci kampı çadır alanı, uçurtma atölyesi, midilli ahırı ve seyir kulesinin yanı sıra spor sahaları, bisiklet kioskları, çocuk kulüpleri ve organik ürün pazarı başta olmak üzere pek çok aktivite ve ihtiyaç üzerine sayısız seçenek mevcut.
Ayrıca Kemerburgaz Kent Ormanı ile projeye dahil olan Mimar Sinan’ın baş yapıtlarından “Mağlova Su Kemeri” de yürüyerek ulaşılabilir durumda. Kemerburgaz ve Göktürk’e yakın konumuyla Kemerburgaz Kent Ormanı, İstanbul’un en büyük ormanı oluşuyla İstanbullular için spor, etkinlik, macera, seyir ve hatta eğitim gibi aktiviteleri aynı çatı altında sunuyor.
{16692}
Emirgan Korusu
İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer alan Emirgan Korusu, Emirgan-İstinye semtleri arasında İstanbul Boğazı kıyısında, 47,2 hektarlık bir alanda sırtlar ve yamaçlar üstüne yayılmış bir alan olarak yer almaktadır. Çevresi yüksek duvarlarla çevrilmiş bu alan, konumu, manzarası, florası, sessizliği ile uyumlu cıvıl cıvıl kuş sesleri, özellikle ilkbahar ve yaz aylarındaki muhteşem kokusu ve karşılaşabileceğiniz sincaplar, ördekler, kuş çeşitleri ile de şehrin ortasında adeta doğa ile iç içe bir yaşam alanı olmuştur.
Atatürk Kent Ormanı
Metropolün yorucu ve kalabalık atmosferinden kaçıp doğayla buluşmak isteyenler için İstanbullulara sunulan yeni alternatifler arasında Sarıyer’deki Hacıosman Korusu’ndan dönüştürülen Atatürk Kent Ormanı var. 2020’nin en yeni mesire ve dinlence alanı olarak hayat bulan Atatürk Kent Ormanı içerisinde 2 doğal gölet ile birlikte 10 çeşitten oluşan yoğun bir ağaç ve bitki örtüsüne sahip.
Tüm doğal güzelliklerinin yanı sıra ormanda bu ağaçların pek çoğunu sarmalamış durumda olan ve ormanın her yerinde rastlanabilen bir tür sarmaşık bulunuyor. Farklı türlerde meşe, çam ve kavak ağaçlarının yanı sıra geniş çeşitliğe sahip olan orman bitki örtüsü ve göletleriyle bülbül, yalıçapkını ve karabatak başta olmak üzere pek çok kuş türüne de zengin bir ortam sağlıyor. Yaklaşık 12 kilometre uzunluğunda olması planlanan parkurun 7 kilometrelik kısmı açılmış durumda ve yürüyüş-koşu aktiviteleri için kolay/orta/zor olmak üzere üç farklı rota bulunuyor.
Baltalimanı Japon Bahçesi
Doğayı sadece sevmekle kalmayıp rafine zevkleriyle özel bir ilgi alanına dönüştürenlerin hayalleri arasındadır Sakura mevsimi geldiğinde Japonya’ya gitmek. Ancak Sakura mevsiminde kiraz çiçekleriyle bezenmiş bir manzara karşısında mest olmak için tek seçenek Japonya’ya gitmek değil! 1972 yılında Japonya’nın Shimonoseki şehri ile İstanbul arasında, iki şehrin birbirine çok benzemesi sebebiyle kardeş şehir anlaşması yapıldı ve 2003 yılı Japonya’da “Türk Yılı” ilan edildi.
İşte bu yılın şerefine Japonya’nın Shimonoseki şehri tarafından Baltalimanı’nda bulunan bu Japon Bahçesi kuruldu. Baltalimanı sahilinde 6 bin metrekarelik bir alan içerisine kurulu olan bahçede Japonya’nın sembolü ve doğal güzelliği kabul edilen Sakura ağaçları ile Japon bahçelerinde kullanılan diğer bitkiler kullanılarak köprüler, şelaleler ve bir gölet ile de Japonlara özgü bahçe tasarımı yaratılmış.