Güney Ege’nin En Güzel Köyleri: Selimiye - Bozburun Rehberi
Yazı Boyutu:
Mükemmel deniz eşliğinde sakin bir tatil istiyorsanız Marmaris’teki Selimiye ve Bozburun’a şans verin.
Marmaris’in kendisinden daha güzel olan bir yanı varsa o da çevresindeki köyleri olsa gerek. Marmaris’ten arabayla bir saat mesafede olan Selimiye ve Bozburun da denizi, doğası ve çevresindeki tatil yerlerine kıyasla sakin olan yapısıyla efsane güzelliğe sahip olan yerlerden. Yaz tatili için plan yaparken ya da Marmaris çevresinde görülmesi gereken yerler arıyorsanız hem Selimiye’yi hem de Bozburun’u değerlendirmeye almalısınız.
Selimiye’ye Nasıl Gidilir?
Selimiye’ye en yakın havalimanı Dalaman. Dalaman Havalimanı’na indikten sonra taksiyle ya da önceden rezerve ettiğiniz özel aktarma ile Selimiye’ye ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma kullanacaksanız Marmaris’e gelen servisleri kullanıp sonrasında otogardan kalkan Selimiye otobüsleriyle buraya gelebilirsiniz.
Kendi aracınızla Selimiye’ye kendi arabanızla gelmek içinse Marmaris’ten sonra iki yol alternatifiniz var. İlki Hisarönü yönünü takip ettikten sonra Orhaniye ve Turgutköy üzerinden ilerleyen yolu seçmek. İkincisi ise Marmaris’ten İçmeler’e gelip buradan Bayır tabelalarını takip ederek Selimiye’ye ulaşmak. İki yol da süre olarak bir saat sürse de ikinci seçenekteki yol çok daha virajlı ve yorucu.
Selimiye’nin En Güzel Zamanı
Buraya deniz için geliyorsanız Nisan ayı ortasından Ekim ayının sonuna kadar denize girebilirsiniz. Eğer sıcak deniz suyu seviyorsanız Temmuz ya da Ağustos’u seçmelisiniz. Ama Selimiye adeta butik bir tatil köyü havası taşıdığı için yılın her günü güzel manzaralar sunuyor. Hatta soğuk suda yüzmeye aldırış etmeyenlerdenseniz kış aylarında bile denizin tadını çıkarabilirsiniz.
Selimiye Otelleri
Sabah güneşine kuş seslerinin eşlik ettiği Selimiye’de konaklamak için görebileceğiniz seçeneklerin hemen hepsi butik konseptli ve zevk sahibi dekorasyona sahip; çoğunlukla Selimiye’nin yerlisi olan ailelerin işlettiği oteller.
Selimiye Restoranları
Söz konusu yerler Ege’nin en sakin köylerinden iki tanesi olunca yemek alternatifleri sunan restoranlar da aynı sakinlikte ve kalitede oluyor.
Selimiye’deki Loca Hotel’in restoranı dışardan da misafir kabul ediyor ve karides, ahtapot, balık çeşitleri kadar mezeleriyle de çok beğeniliyor. Yamaç Restoran ise, kebap çeşitleri, lahmacunu, hamburgerleri ve mezeleriyle ünlü. Lezzetli ve kaliteli yemekleriyle tanınan mekan, Selimiye’de mutlaka uğranması gereken bir durak. Hem Ege hem de Türk mutfağından geleneksel tatlar için Selimiye Lokanta’nın yemeklerinin çok başarılı olduğunu söylemeliyiz. Balık ve mezelerle donatılmış bir akşam sofrası için Lipsos (geçici olarak kapalı), Odette Restoran ve Taş Evler Restoran’ı deneyebilirsiniz. Gün içerisinde bir şey atıştırmak için Paprika ve Karadut No:12 (geçici olarak kapalı) de önerilen Selimiye mekanlarından. Bozburun’da deniz ürünlerini tatmak istediğiniz bir akşam yemeği istiyorsanız Kandil Restaurant ve Fisherman House’u tercih edebilirsiniz.
Selimiye’de Nereden Denize Girilir?
Selimiye’nin denizinin kendine has güzellikte mavi renk denizine hayran olmamak imkansız. Bu denizin tadını çıkarmanın en iyi yolu da tekne gezisi yapmak. Yürüyerek ya da arabayla ulaşmanın zor olduğu koylarda duraklayarak denizin keyfine varabilirsiniz.
Cin Bükü, Sığ Plaj, Cennet Koyu, Umut Beach’ten denize girebilirsiniz. Ya da sahile kenarı olan otellerin hemen hepsinden gün boyunca kullanabileceğiniz ve hizmet alabileceğiniz şezlong kiralayabilirsiniz.
Bozburun’a Nasıl Gidilir?
Hayatınız görebileceğiniz en lacivert deniz rengine sahip yer Bozburun olabilir. Marmaris’in devamındaki Bozburun yamaca sıralı evleri ve daracık sahiliyle farklı ve güzel bir tatil vadediyor.
Selimiye’den sonra Bozburun’a 15 – 20 dakikalık bir araba yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Tabii, biraz tepelerden inip çıkmak gerekiyor. Yaz aylarında oldukça yoğun olsa da deniz taksilerle Bozburun’a gelmek de seçeneklerden biri.
Bozburun’un En Güzel Zamanı
Mayıs – Ekim ayları arasında Bozburun’da denize girilebiliyor. Kış aylarındaysa Bozburun iklimi ve aldığı rüzgar yönünden dolayı çevresindeki köylere göre daha soğuk ve rutubetli oluyor. Bu yüzden diğer aylarda Bozburun’da hem turist kalmıyor hem de yerli nüfus azalıyor.
Bozburun Otelleri
Bozburun Loryma Luxury Boutique Hotel
Özellikle son yıllarda ziyaretçi talebi arttığı için Bozburun’daki otellere olabilecek en erken tarihte rezervasyon yaptırmak şart. Bozburun otellerinin ortak özelliği ise olabildiğince sade ve kaliteli çizgilerinin olması. Bozburun’un coğrafyası gereği otellerin plajı yok ama hepsinin de denize girebileceğiniz deniz kenarı platformu var. Loryma Hotel, Valentina Hotel, Karia Bel’ Hotel, Melek Hotels, Baldan Suites, Miamai Hotel Bozburun’un en beğenilen otellerinden. Yeni nesil kamp stili glamping’i de deneyimlemek isterseniz Bozburun’daki Kocabahçe’yi seçebilirsiniz.
Bozburun Restoranları
Hem Selimiye hem de Bozburun’da harika mantı yiyebileceğiniz iki farklı restoran da var. Selimiye’deki Badem Mantı klasik mantının dışında peynirli, çıtır, hangel mantı kebabı ve tatlı olarak çikolatalı mantı da yapıyor. Bozburun’daki Lokum Mantı Evi’nin mantılarına ise ev yapımı zencefilli limonata eşlik ediyor.
Bozburun’un meşhur dondurmacı ve sorbecisi Limon Ağacı’nı da denemelisiniz. Dondurmacı, damla sakızlı, limonlu, karadutlu dondurmalarıyla küçük bir hayran kitlesi de yaratmış durumda.
Bozburun’da Nereden Denize Girilir?
Denizi muhteşem güzellikte olan Bozburun’un sahilinin hemen hemen hepsi platforma sahip. Çevresindeki tesislere ait olan platform üzerindeki şezlonglardan gün boyunca kiralayabilirsiniz. Şezlongların olmadığı yerlerde ise platformdan denize inen merdivenleri kullanabilirsiniz. Bu merdivenler yamaçtaki evlere ait olsa da düzgün bir şekilde kullanıldığı sürece sahipleri için bir sıkıntı olmuyor.
Çocuklu aileler için Bozburun iyi bir tatil rotası değil. Çünkü burada birkaç metrelik minicik bir halk plajı dışında sığ denizi olan bir sahil bulunmuyor. Platformdan girilen deniz ise teknelerin yanaşabileceği kadar derin.