Türkiye'nin En Güzel Gölleri
Yazı Boyutu:
Anadolu’yu adım adım geziyoruz ve Türkiye’nin büyüleyici göllerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.
Ege’nin sakin sularından Doğu Anadolu’nun buz gibi derinliklerine, Marmara’nın huzur veren maviliklerinden Akdeniz’in sıcak kıyılarına kadar uzanan bu seyahatimizde, suyun ve toprağın binlerce yıllık dansının yarattığı doğal harikaları keşfedin.
Van Gölü, Van
Dünyanın en büyük sodalı gölü, Türkiye’nin ise en büyük gölü olan Van Gölü’nde yaşayan ve gölün sodalı sularına adapte olmuş endemik bir balık türü olan inci kefalleri, her bahar üreme döneminde tatlı su arayışı için uzun bir yolculuğa çıkarlar. Gölün içinde yer alan Akdamar Adası da muhteşem bir tarihi kiliseyi barındırıyor.
Işıklı Göl, Denizli
Denizli, Çivril’deki Işıklı Gölü diğerlerinden ayıran ve popüler olmasını sağlayan yılın üç ayı boyunca yüzeyini kaplayan nilüferler. Haziran ayından itibaren su yüzeyine çıkmaya başlayan nilüferler ağustos ayının ortalarına kadar kalıyor ve muhteşem manzaralar sunuyor. Gölün kıyısından kalkan küçük kayıklardan birine binerek yaklaşık bir saat süren mini bir tur da yapabilirsiniz. Birçok kuş türüne sahip göle yaptığınız gezide birbirinden farklı kuşlar görmeniz de yüksek ihtimal.
Türkiye’nin dört bir yanından kamp için en çok öneriler yerleri bir araya getirdik.
Salda Gölü, Burdur
Salda Gölü, adını sıkça “Türkiye’nin Maldivleri” olarak duyduğumuz bu cennet mekân, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Salda Gölü, sadece güzelliğiyle değil, bilimsel özellikleriyle de dikkat çekiyor. NASA’nın Mars yüzeyindeki Jezero Krateri ile benzer özellikler taşıdığını belirttiği bu göl, bilim insanları için de büyük bir merak konusu. Salda çevresinde kamp yapabilir, doğa yürüyüşleri yapabilir ve su sporlarının tadını çıkarabilirsiniz. Gölün etrafında yürüyüş yaparken, nadir bitki türlerine ve eşsiz doğal güzelliklere şahit olacaksınız.
Beyşehir Gölü, Konya
Türkiye’nin üçüncü büyük doğal gölü olan Beyşehir Gölü, Konya il sınırları içinde yer alır ve birçok kuş türüne ev sahipliği yapar. Beyşehir Gölü, etrafını çevreleyen Toros Dağları’nın görkemli manzarası ile göz dolduruyor. Beyşehir Gölü, yüzen adalarıyla da meşhur. Bu küçük yüzen adacıklar, rüzgarın etkisiyle göl üzerinde dans eder gibi hareket ediyor. Beyşehir Gölü çevresindeki Eşrefoğlu Camii gibi Selçuklu eserleri, gölün tarihle iç içe olduğunun en güzel kanıtları. Bu antik yapılar, gölün çevresindeki kültürel zenginliği de gözler önüne seriyor.
Karagöl, Artvin
Artvin Borçka’daki Karagöl yemyeşil ormanların kuşattığı, dağların arasında saklı kalan bir yer. Murgul deresi set gölü olarak oluşmuş, zamanla çevresindeki ormanlar ve yüksek dağlarla beraber doğal bir tablo meydana gelmiş. Özellikle bahar ve yaz aylarında, çevredeki yeşillikle birlikte gölün suyunun aldığı koyu mavi ve yeşil tonlar, görülmeye değer görsel bir şölen sunuyor. Sonbaharda ise çevredeki ağaçların sararan yapraklarıyla birlikte, göl bambaşka bir güzelliğe bürünüyor.
Eğirdir Gölü, Isparta
Isparta’da bulunan Eğirdir Gölü, Türkiye’nin en büyük dördüncü gölü olma unvanını taşıyor. Bu doğal güzellik, yüzyıllardır gelenleri kendine hayran bırakıyor. Gölün kenarında yükselen Eğirdir Kalesi, tarihe tanıklık eden bir yapı. Eğirdir Gölü, Yeşilada ve Can Ada gibi iki harika adaya ev sahipliği yapıyor. Bir zamanlar Rumların yaşadığı bu adalarda, hâlâ tarihin izlerini taşıyan yapılar var.
Abant Gölü, Bolu
Bolu’da, ormanlarla çevrili bir alan içinde yer alan Abant Gölü, özellikle hafta sonu kaçamakları için popüler bir yer. Eğer bir renk cümbüşüne tanık olmak istiyorsanız, sonbaharda Abant’a uğramadan geçmeyin! Göl etrafındaki at çiftlikleri, ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunuyor.
Çıldır Gölü, Kars
Ardahan ve Kars illeri arasında yer alan Çıldır Gölü, özellikle kış aylarında donan yüzeyiyle bilinir. Doğu Anadolu’nun yüksek platolarında saklı kalmış, kışın kristal buzlarla kaplanan bu büyüleyici göl, ziyaretçilerine adeta bir kutup deneyimi sunuyor. Çıldır Gölü’nün en meşhur kış aktivitelerinden biri hiç şüphesiz atlı kızak. Gölün donmuş yüzeyinde, nefes kesen bir hızla kayarken, çevrenizdeki karla kaplı dağları hayranlıkla izleyebilirsiniz.
Sapanca Gölü, Sakarya
Sakarya ve Kocaeli illeri arasında yer alan Sapanca Gölü, İstanbul’a yakınlığı ile bilinir ve doğal güzellikleriyle ünlüdür. Sapanca, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor ve onlara doğanın en güzel renklerini sergiliyor. Göl çevresindeki yeşil tepeler, özellikle sonbaharda renk cümbüşüne sahne oluyor.
Uzungöl, Trabzon
Karadeniz’in yemyeşil örtüsüne saklanmış bir inci gibi parlayan Uzun Göl, Trabzon’un Tonya ilçesine bağlı bir doğa harikası. Adını 1 kilometre uzunluğundaki doğal yapısından alan bu göl, çevresindeki yüksek dağlar ve yoğun ormanlık alanlarla kartpostallık manzaralar sunuyor.
Bafa Gölü, Muğla
Bir zamanlar Ege Denizi’nin bir parçası olan bu göl, Büyük Menderes Nehri’nin getirdiği alüvyonlarla zamanla denizden ayrılarak oluşmuş bir iç su habitatıdır. Birçok kuş türünün göç yolu üzerinde bulunan göl, özellikle flamingo, pelikan ve angıt gibi kuşları gözlemlemek için mükemmel bir ortam sunar. Bu göl, Avrupa’dan Afrika’ya uzanan göç yollarının kesişim noktasında olduğu için kuş gözlemciliği için adeta bir altın madeni olarak kabul edilir. Bafa Gölü çevresindeki kaplıcalar, antik zamanlardan kalma efsanelere ev sahipliği yapmakta.
Nemrut Gölü, Bitlis
Türkiye’nin en yüksek rakımlı gölleri arasında yer alan ve adını yanındaki uyuyan dev Nemrut Dağı’ndan alan Nemrut Gölü, volkanik bir patlama sonucu oluşuyor. Nemrut Gölü, özellikle gece gökyüzü gözlemleri için mükemmel bir nokta. Gün batımından sonra gökyüzünde parlayan yıldızlara şahit olmak, şehir ışıklarından uzakta bir başka güzel.