Bağ Rotaları, Denizi ve Doğasıyla Urla Seyahat Rehberi
Yazı Boyutu:
Yemyeşil bağları, zeytinlikleri ve lavanta tarlalarıyla ziyaretçilerini her mevsim büyüleyen Urla’yı keşfetmeden önce bu yazımıza mutlaka göz atın!
- Urla’ya Nasıl Gidilir?
- Urla’ya Ne Zaman Gidilir?
- Urla’da Konaklama Seçenekleri
- Urla İçin Stil Önerileri
- Urla’nın En Beğenilen Restoran ve Mekânları
- Urla İçin Stil Önerileri
- Urla’da Görülmesi Gereken Galeriler
- Urla’nın En Güzel Plajları
- Urla’dan Ne Alınır?
- Urla Bağ Yolu Projesi
- Vino Locale’nin Şefi Ozan Kumbasar’ın Urla Önerileri
- Urla Mekan Haritası
Tarihi, doğal güzellikleri, lezzeti ve misafirperver insanıyla her yıl binlerce ziyaretçisini büyüleyen bir ilçe Urla. Geçmişten günümüze kadar süregelen otantik atmosferiyle İskele Mahallesi’ndeki taş binaları; her bir adımında farklı bir ruh bulabileceğiniz Sanatçılar Sokağı; yemyeşil bağların büyüsüne kapılırken Urla’nın kendine özgü lezzetli şaraplarını yudumlayabileceğiniz Bağ rotası ve masmavi deniziyle Urla, Türkiye’nin en keyifli tatil rotalarından bir tanesi. Doğayla iç içe, sakin, huzurlu ve lezzet dolu bir tatile ihtiyaç duyuyorsanız Urla’yı kesinlikle keşfetmelisiniz! Yemyeşil doğasıyla büyülenirken, çoğu tarlalarından gelen taze sebzelerle yorumlanmış lezzetleri ve yine tarlalarında üretilen ve tadına doyamayacağınız şaraplarıyla Urla, vazgeçemeyeceğiniz bir adres haline gelecek.
Urla’ya Nasıl Gidilir?
Urla için İzmir’in en ulaşılabilir konumlarından biri diyebiliriz. İzmir şehir merkezinden bir saat mesafede bulunan Urla’ya, Güzelyalı’dan 30 dakikalık bir mesafe var. Adnan Menderes Havalimanı’ndan ise 40 dakikalık sürüş mesafesinde.
Eğer rotanızı İstanbul’dan arabayla alacaksanız O5 İzmir Otoyolu’ndan 4,5 saatte ulaşılabiliyor. Urla’yı konum olarak şanslı yapan ise Muğla ya da Aydın tarafına giderken de şehre uğranabilir olması ve zaman kaybettirmeyecek olmasıdır.
Urla’ya Ne Zaman Gidilir?
Yılın 12 ayı da Urla’yı yaşamak için harika zaman. Restoranlar, kafeler, müzeler sene boyunca açık. Yaz kalabalığına girmek istemezseniz de ilkbahar ve sonbaharın Urla’nın en güzel zamanı olduğunu mutlaka not edin.
İlkbaharda Urla’nın çok sevilen tadı enginara özel festivale katılabilirsiniz. En lezzetli Ege otlarını, arakayı, baklayı da yine ilkbaharda tadacaksınız. Yeşillenen bağların uyanışına şahit olabilir, şaraphanelerde yeni rekoltelerin heyecanla tadıldığı zamanı görebilirsiniz. Sonbahar ise Urla’da ayrı bir güzel oluyor. Bağ bozumu, sakin denizi ve pastırma yazı ile kasıma kadar bahçelerden içeri girilmeyen bir hava ile Urla’nın tadı devam ediyor.
{36822}
Urla’da Konaklama Seçenekleri
Molo Urla
Kökleri Urla’ya ve Ege’nin geçmişten günümüze gelen otantik atmosferine dayanan Molo, on odalı modern bir butik otel. İskelede 1930’lardan kalma taş bir binada konumlanan otel, dinlenmek ve aynı zamanda Urla’nın samimi, rahatlatıcı ruhunu deneyimlemek isteyenleri bekliyor.
Two Rooms
Urla Şarapçılık’a ait üzüm bağlarının içinde, ana binanın üst katında yer alıyor. Yalnızca iki odadan oluşan Two Rooms, büyüleyici bir atmosfere sahip. Gittiğiniz mevsime göre Urla Şarapçılık’ın üzüm toplama ve budama etkinliğine katılabileceğiniz gibi komşu bağları ve köyleri ziyaret edebilir, trekking yapabilir, Uzbaş Çiftliği’nden deniz kıyısına kadar giden yollarda bisiklet sürebilirsiniz. Sakin ve evinizdeymiş gibi hissedeceğiniz, aynı zamanda şarap içmeye doyacağınız bir Urla tatili istiyorsanız Two Rooms’u tercih edebilirsiniz.
Urla İçin Stil Önerileri
Vakko
Üstü açık modeli ve bağlama detayları ile stilinizin öne çıkan parçası olacak bu hasır şapkayı incelemenizi öneririz.
Hasır Şapka
+ satın alVakko
Tulumlar sizce de yaz aylarının kurtarıcı parçası değil mi? Spor şık bir tarzınız varsa, tulumlar yazın vazgeçilmezi olacağına eminiz.
Beyaz Desenli Tulum
+ satın alVakko
Hasır çantalar plaj haricinde de sık sık karşımıza çıkıyor. Mini boy hasır çantaları kesinlikle günlük kombinlerinize de dahil etmelisiniz.
Hasır Çanta
+ satın alSantoni
Sarı tokalı deri Santoni terlik için terliğin şık hali demek çok mümkün! Bu terlik tercihinizle stilinize ayrı bir hava katabilirsiniz.
Beyaz Deri Terlik
+ satın alTeruar Urla
Teruar Urla, Urla Bağ Yolu’nda üzüm bağlarının ve yemyeşil zeytin ağaçlarının arasında konumlanan, kendine has tarzıyla doğal ve minimal bir çiftlik evi. Yeşile uzanan manzarasıyla şehirden kaçmak isteyenleri dinginliğe ve huzura davet ederken; bulunduğu konum sayesinde ise Urla’nın lezzetli bağlarını, yemyeşil çam ormanlarını ve masmavi denizini keşfetmenize olanak sağlıyor.
Teruar’ı özel yapan diğer bir diğer noktası ise eşsiz mutfağı. Kurucu şef Osman Serdaroğlu’nun Urla’nın ve bölgelerin lokal üreticilerinden topladığı mahsullerle yaptığı enfes yemekleri tatmadan Urla seyahatini tamamlamamanızı tavsiye ederiz.
Gümrük Urla
Aslında 1800’lü yıllarda inşa edilen bir gümrük binası olan Gümrük Urla, iskelede tarihi bir butik otel. Nostaljik atmosferi ve masmavi manzarasıyla konforlu ve keyifli bir tatil sunan Gümrük Urla, içerisinde bulunan kokteyl mekânı Rast Urla; etrafındaki kafeler ve restoranlarla lezzetli bir tatili de garantiliyor.
Narımor
Gerçek bir eski Urla taş evi olan Narımor, her odası farklı bir konseptle hazırlanmış dokuz odalı bir butik otel. 1800’lü yıllardan 1940’lara kadar uzanan antika mobilyalar, objeler ve aksesuarlarla süslenen odalarıyla size nostaljik bir tatil sunarken Urla havasını içinizde hissetmenizi sağlıyor. Urla merkezde konumlanan Narımor Otel; Urla Sanat Sokağı, Malgaca Pazarı gibi Urla’nın simgesi olmuş, mutlaka gezip görmeniz gereken yerlere ise yalnızca yürüme mesafesi uzaklıkta.
Mitera 1905
Bir Rum ailesinin yaşadığı ve restore edilerek iki odalı büyüleyici bir otele dönüştürülen Mitera 1905, zerafeti ve kendine has öyküsüyle mutlaka deneyimlenmesi gereken bir otel. Nostaljik mimarisi, duvarlarında geçmişe ait kesitler sunan tabloları, ahşap oyma yatak başları ve objelerle süslenmiş dört yanıyla Mitera 1905, kendinizi bambaşka bir dünyadaymış gibi hissetmenizi sağlayarak size unutulmaz bir tatil seçeneği sunuyor.
{26228}
Urla’nın En Beğenilen Restoran ve Mekânları
Urla Vino Locale
Urla Bağ Yolu’nda konumlanan Urla Vino Locale; yedi masası, her ay değişen seçkin lezzetleri ve yerli üreticilerin özenle ürettiği şaraplarla şekillenen menüsüyle, Urla’da bir İtalyan masalı yaşatıyor. Yeşilliklerin ortasındaki şık, rahat atmosferi ve ilgili çalışanlarıyla restoran, misafirlerine samimi bir ortam sunuyor. Bölgenin yemek kültüründen aldıkları ilhamla yola çıkan Şef Ozan Kumbasar ve eşi Seray Kumbasar, her müşterinin unutulmaz bir yemek deneyimi yaşamasını istiyor. Şarap tadımları, şarap eşleştirmeleri ve şarap üzerine uzmanlaşmış personeliyle hem keyifli zaman geçirebileceğiniz hem de Urla’nın eşsiz şaraplarını keşfederek doğal lezzetlerini tadabileceğiniz Vino Locale ise bu sözü kesinlikle tutuyor!
Od Urla
‘Tarladan sofraya’ konseptiyle Od Urla, Şef Osman Sezener’in aile arazilerinde ve restoranın bahçesinde yetiştirdiği ürünlerin kendi mutfağından müşterilerin tabağına uzanan bir yolculuğun hikâyesi olarak ortaya çıkıyor. Doğayla birlikte hareket eden Od Urla, her ay değişen menüleriyle müşterilerine yalnızca o dönem deneyimlenebilecek eşsiz lezzetler sunuyor. Başlangıçlardan ara sıcaklara, ana yemeklerden kokteyllere kadar menü içerisindeki her bir lezzete doğallığın ve tazeliğin dokunuşu eklenirken, restoranın şık ve zeytin ağaçlarının ortasında, doğayla iç içe tasarımı da bu deneyimi unutulmaz bir hale getiriyor.
Teruar Urla
Urla’nın doğal güzellikleriyle çevrili olan Teruar Urla‘da, sakin ve huzurlu bir atmosferde Şef Osman Serdaroğlu’nun mükemmel yemeklerini tadabilirsiniz. İtalya’nın farklı bölgelerindeki Michelin Yıldızlı restoranlarda deneyim edindikten sonra Urla’da mekan açan şefin yemekleri mutlaka tadılması gerekenlerden.
Organik ve bölgelerin lokal üreticilerinden toplanan yerel ürünlerle hazırlanan lezzetli yemekleriyle Urla’nın en değerlilerinden Teruar Urla. Üzüm bağları ve zeytin ağaçları arasında; şık ve modern bir dekorasyonunun yanı sıra açık teras alanıyla misafirlere nefes kesen bir manzara eşliğinde yemeğin keyfini çıkarma imkanı sağlayan mekân doğal ve sürdürülebilir bir yaklaşımla hizmet veriyor. Teruar Urla, sağlıklı ve lezzetli bir mutfak deneyimi arayanlar için ideal bir seçenek.
Urla İçin Stil Önerileri
Vakko
Her erkeğin mutlaka dolabında olması gereken bir parça olduğuna inanıyoruz. Her stile uyarlanabilecek spor şık bir parça, listenize eklemelisiniz.
Beyaz Polo Yaka T-shirt
+ satın alTateossian
Erkeklerde aksesuar kullanımı özellikle yaz aylarında daha çok öne çıkıyor. Özellikle boncuklu bileklikler yaz için en güzel tercih olabilir, önerimize mutlaka göz atın.
Kahverengi Boncuklu Bileklik
+ satın alVakko
Erkekler için yazın vazgeçilmez parçasının keten pantolon olduğunu söyleyebiliriz. Günlük stilinize de uyarlayabilirsiniz, keten gömlek ile kombinleyerek akşam yemeğinde de tercih edebilirsiniz.
Bej Çizgili Keten Pantolon
+ satın alSantoni
Açık renk sneaker'lar her zaman kurtarıcı! Pantolon veya şort; şık veya spor sizi her şekilde en iyi taşıyacak ayakkabı modeli olarak karşımıza çıkıyor, listenizde kesinlikle olması gereken bir ürün.
Gri Senaker
+ satın alBeğendik Abi
Malgaca Pazarı’nın Sanat Sokağı’na bakan arka girişinde yer alan Beğendik Abi, Urla’da yerel lezzetler dediğimizde akla gelen ilk isimlerden. Sıcacık atmosferi, yerel ürünlerden sağlanan organik malzemeleri ve lezzetli, aynı zamanda kaliteli yemekleriyle Beğendik Abi, mutlaka şans vermeniz gereken bir restoran.
Atilla Heilbronn’un Tek Masalık Özel Yemekleri
Uluslararası alanda tanınan şef Atilla Heilbronn‘un Narımor Otel’de sergilediği orijinal ‘Pop Up’ yemekleri, Urla’da gastronomi deneyimini alışılmışın dışına çıkarıyor. Sınırlı oturma alanı ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen şaraplarıyla süslenen tadım menüsü ile Atilla Heilbronn’un tek masalık özel yemekleri, kesinlikle denemeye değer.
Çakır
Yemyeşil bağların hemen karşısında lezzetli yemekleri, büyüleyici atmosferi ve kendi ürettikleri ödüllü şaraplarıyla Çakır Şarapçılık, Urla Bağ Yolu rotasının en güzel restoranlarından bir tanesi. Canlı müzik eşliğinde unutulmaz bir deneyim sunan Çakır, kesinlikle listenizde olması gerekenlerden.
Hiç Lokanta
Sanat Sokağı’nda tarihi bir binada, daha kapıdan girerken bile büyüleyen bir restoran Hiç Urla. ‘Yenilebilir Orman’ prensibiyle, Hiç Zeytin Ormanı’ndan topladıkları organik ürünlerle üretilmiş organik ve yerli lezzetleri ‘Yeni Urla Mutfağı’ adı altında yorumlayarak gastronomi deneyimine dönüştüren restoran aynı zamanda yerel üreticilerin ürettiği şaraplardan oluşan geniş bir şarap menüsüne de sahip. Ayrıca yemek keyfiniz bittikten sonra kendi ormanlarından üretilmiş zeytinyağlarını, reçelleri, sabunları ve restoranda da kullanılan seramikleri satın alabilirsiniz.
Rast Urla
Bir değişiklik yapmak ve bağlardan uzak, kokteyl ve müzik eşliğinde rahat bir akşam geçirmek istiyorsanız, Rast Urla aradığınız adres! İskelede bulunan eski gümrük binasının altında yer alan Rast Urla, lezzetli tabakları ve ambiyansıyla güzel vakit geçirmek için doğru bir adres.
Leone Patisserie & Boulangerie
Leone, anneleri Fransız babaları Türk beş kardeşin Fransız kültürünü ve mutfağını yansıttıkları küçük ve samimi bir kafe. Bağımlısı olacağınız lezzetli kruvasanları, çeşit çeşit peynirleri, ekmekleri, reçelleri, sosları, fındıklı çikolatası ve enfes tatlılarıyla Leone, kahvaltı kültürünü bambaşka bir lezzet seviyesine taşıyor. Sadece kruvasanlarının tadına bakmak için bile mutlaka ziyaret etmeniz gereken bu kafeyi, listenize eklemelisiniz.
Baristocrat Cafe & Roastery
Dünya’nın her yerinden getirdikleri kaliteli kahvelerle ‘üçüncü nesil kahvecilik’ kavramını benimseyen Baristocrat Cafe, lezzetli kahveleri ve tecrübeli ekibiyle Urla’nın en iyi kahvecilerinden. Kahve tedariği dışında eğitim ve workshoplar da veren Baristocrat Cafe, kaliteli bir kahve deneyimi sunuyor.
Batis’in Kahvesi
Batis’in Kahvesi, Urla İskele Mahallesi’nde yer alan ve Nobel Ödüllü şair Yorgo Seferis’in 7 yaşındayken önünde fotoğraf çektirdiği ve anılarında yer verdiği tarihi binanın giriş katında yer alıyor. Aslına uygun olarak restore edilen binada hizmet veren Batis’in Kahvesi, hem iskelede güzel bir gün geçirmek hem de eşsiz menülerinin tadına bakmak için mutlaka ziyaret etmeniz gereken keyifli bir mekân.
İrmik Hanım Patisserie [konum-19]
Urla Sanat Sokağı’nda yer alan İrmik Hanım Patisserie, acı badem kurabiyeleri ve %100 keçi sütünden yapılmış dondurmalarıyla tüm Urla’ya ününü salmış bir pastane. Lavantalı, zencefil limonlu, güllü, kahveli dutlu gibi birçok farklı çeşitte dondurma deneyebileceğiniz bu pastanedeki dondurmalar tamamen doğal ve renklendirici içermiyor. Sadece mevsimine uygun meyveler ve tereyağı kullanılarak yapılan organik tatlıları ve mutlaka denemeniz gereken acı badem kurabiyeleriyle İrmik Hanım Patisserie, size yepyeni bir tatlı deneyimi sunacak.
Lief Urla [konum-20]
Adını Felemenkçe’de, sevimli, şirin, tatlı gibi anlamlara gelen ‘Lief’ kelimesinden alan pastane, isminin özelliklerini taşıyan şirin minimal bir patiseri. El yapımı ve organik Fransız tatlılarından oluşan menüleri, hem lezzetleri hem de dingin ve huzurlu ambiyansıyla Lief, Urla’da mutlaka ziyaret etmeniz gereken mekânlardan.
{20712}
Urla’da Görülmesi Gereken Galeriler
Arkas Sanat Merkezi
2011 yılında Fransa Konsolosluğu binasının denize bakan bölümünde açılan Arkas Sanat Merkezi, birçok uluslararası sanatçının eserleri ile önemli müze ve kurumların koleksiyonlarının sergilendiği ilk sanat merkezi. Kaliteli sanat eserlerinin sergilendiği geniş ve aydınlık 10 adet sergi odası bulunan sanat merkezi, ziyaretçilerine uluslararası ve yerli sanatçıların eserlerini keşfederken çağdaş sanatın farklı disiplinlerini deneyimleme fırsatı sunuyor.
Köstem Zeytinyağı Müzesi
Dünya’nın en büyük zeytinyağı müzesi olan Köstem Zeytinyağı Müzesi, Ege ve Urla yarımadası ile Anadolu zeytinciliği ve kültürünü tanıtmak amacıyla kurulmuş. Müze, interaktif sergileri ve görselleriyle zeytinin tarihi, zeytinyağı üretimi ve bölgedeki zeytin kültürü gibi zeytin ağaçlarının yetiştirilmesinden zeytinyağı üretimine kadar olan tüm süreçleri ayrıntılı bir şekilde ziyaretçilerine sergiliyor. Ayrıca müzede tarih boyunca zeytin ve zeytinyağı üretimiyle ilgili yağ presleri, santrifüj makinaları, sabun yapımıyla ilgili materyalleri görmek mümkün. Arboretum mantığıyla düzenlenmiş, bölgede yetişebilen tüm ağaç türlerine sahip bahçesiyle de mutlaka keşfedilmesi gereken bir müze.
Atölye Kırmızı
Sanat yolculuğuna ‘ulaşılabilir sanat’ mottosuyla başlayan Atölye Kırmızı, öncelikli olarak genç sanatçıların sanatseverlere ulaşabilmesini ve onlara yolculuklarında ufak da olsa katkı sağlayabilmeyi amaçlıyor. Resim, heykel, seramik, mozaik gibi pek çok farklı alanda sergiler, konserler ve etkinlikler düzenleyen atölye, aynı zamanda çocuklar ve yetişkinlere yönelik atölyeler de düzenliyor.
Urla Sanat Rotası Galerileri
Urla Sanat Rotası, Urla’daki sanat merkezlerinin ve atölyelerin yerel ve farklı bölgelerden ziyaretçilere kalıcı ve sanat dolu bir deneyim yaşatmayı hedefleyen, aynı zamanda Urla’nın sanat ve kültür potansiyelini ortaya çıkararak bölgenin sanat merkezi olma yolunda ilerlemesine katkıda bulunmak isteyen bir topluluk. Farklı galerilerin bir araya gelmesiyle oluşan bu rota, ziyaretçilerine sanatın farklı dallarını ve zamanlarını keşfetme, inceleme, öğrenme fırsatı sunarken bunu kalıcı ve sanat dolu bir deneyime dönüştürmeyi hedefliyor.
Yarımada Zeytin Rotası
Dünyadaki ilk modern zeytinyağı işliği Urla’daki Klazomenai Antik Kenti’nde bulunan İzmir Yarımadası, antik dönemden beri zeytin üretimi ve kültürüyle ön plana çıkan bir bölge. 300 ila 2000 yaşlarında 68 zeytin ağacına sahip olduğu tahmin edilen yarımada, İzmir içerisinde zeytinin tarihini anlamak için önemli bir alan.
İzmir’in zeytinle kurduğu bu tarihsel bağa odaklanarak Urla, Güzelbahçe, Çeşme, Seferihisar, Menderes, Selçuk gibi ilçelerinden geçen Zeytin Rotası; üzerindeki anıt zeytin ağaçları, zeytinyağı işlikleri, su kaynakları, zeytinyağı fabrikalarıyla İzmir’in hem zeytin kültürünü ortaya çıkarmayı hedefliyor hem de ziyaretçilerine Yarımada’nın eşsiz doğal alanlarını deneyimleme fırsatı sunuyor.
Urla’dan geçen ve mutlaka ziyaret etmeniz gereken 3 farklı Zeytin Rotası bulunuyor: Urla Merkez Zeytin Rotası, Urla-İskele-Burgaz-Özbek-Yuvaca Zeytin Rotası, Kuşçular-Yağcılar-Demircili Zeytin Rotası
{47589}
Urla’nın En Güzel Plajları
Azmak Koyu, Tüccar Beach
Masmavi denizi ve büyüleyici manzarasıyla Azmak Koyu, Urla’da kesinlikle keşfedilmesi gerekenlerden. Bölgenin tek beach club olarak hizmet veren işletmesi Tüccar Beach, Azmak Koyu’nun masmavi sularında yüzmek, güneşlenmek ve dinlenmek içinse mükemmel bir seçenek. Eğer siz de Urla’ya kadar gitmişken güneşin altında güzel bir gün geçirmek istiyorsanız; lezzetli kokteylleri, atıştırmalıkları ve kaliteli ambiyansıyla Tüccar Beach’e bir şans vermelisiniz.
Demircili Koyu
Muhteşem doğal güzellikleri ve berrak deniziyle büyüleyen Demircili Koyu, Ege’nin en gözde koylarından. Beyaz kumlu plajı, rengarenk çakıl taşları, turkuaz renkli suyu ve çevresini saran yeşilliklerle adeta bir doğa cenneti olan Demircili Koyu, sessiz ve sakin bir atmosferiyle de öne çıkıyor. Denizin keyfini çıkarırken güneşlenip dinlenebileceğiniz ya da su sporlarına katılabileceğiniz koyda aynı zamanda etrafında bulunan kafe ve restoranlarla lezzetli deniz ürünleri ve diğer yöresel lezzetleri de keşfedebilirsiniz.
{49362}
Urla’dan Ne Alınır?
Baştan çıkarıcı doğası, üzüm bağları ve tarım bölgesi olmasıyla ünlü Urla, gastronomiye düşkünlerin vazgeçilmez rotası olmaya başladı bile. Birçok yerel lezzeti deneyimleyebileceğiniz Urla’da tarihi pazarları gezerek bu lezzetleri evinize taşıyabilirsiniz.
Urla’nın en meşhur ürünlerinden biri zeytindir. Kaliteli ve lezzetli zeytinleriyle ünlü olan bu bölgede, el değmeden işlenen zeytinyağlarına da rastlamak mümkün. Urla’ya gelmişken Urla’nın lezzetli zeytinlerine, bu zeytinlerden elde edilen doğal zeytinyağlarına ve zeytinyağlı sabunlarına mutlaka bir şans vermelisiniz.
Üzüm bağlarıyla çevrili olan Urla, şarap severlerin de uğrak noktasıdır. Burada yetiştirilen üzüm çeşitleri, zengin aromaları ve karakteristik tatlarıyla dikkat çeker. Urla Şarap Yolu’nu takip ederek, farklı şarap üreticilerini ziyaret edebilir ve buradan damağınıza uygun bir şişe seçebilirsiniz. Ayrıca şarap üretiminin her aşamasını keşfederek, bu bölgenin şarap kültürüne daha yakından tanıklık edebilirsiniz.
Urla’nın tarım alanları, taze sebze ve meyvelerle doludur. Sezonuna göre en taze meyve sebzeleri, tüm doğallığı ve tazeliğiyle sofralarınıza taşıyabilirsiniz. Özellikle Enginar Festivali zamanına denk gelirseniz, çok şanslısınız!
Urla’da bir diğer öne çıkan ürün ise lavantadır. Lavanta tarlalarının kendine özgü güzellikleri, bu bölgede büyüleyici bir deneyim sunar. Lavantadan üretilmiş doğal sabunlar, lavanta yağları, mumlar ve kozmetik ürünlerini gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.
Urla, aynı zamanda el sanatları ve hediyelik eşyalar konusunda da zengin bir kültüre sahip. Yöresel el işi ürünler, seramikler, el dokuması halılar, tablolar, heykeller gibi birçok özgün eseri ve hediyelik eşyaları özellikle Tarihi Arasta Çarşısı, Malgaca Çarşısı ve Urla Sanat Sokağı’nda inceleyebilir, kendinize ve sevdiklerinize hediye alarak Urla’nın eşsiz ruhunu evinize taşıyabilirsiniz.
Urla Bağ Yolu Projesi
İzmir-Çeşme arasında sakin, huzur dolu bir kıyı kasabası düşünün. Berrak suları sizi ferahlatırken, çam ormanlarında doğayı içinize çektiğiniz, bağlarla çevrili vadilerde özgürce dolaştığınız, zeytinliklerinin doğallığıyla büyülendiğiniz, tarih kokan sokaklarda geçmişe dönebileceğiniz, birçok kültüre ev sahipliği yapmış, Ege’nin nadide beldesidir URLA.
Antik çağlardan günümüze, bölge adını şarapçılıkla duyurmuş; İyonlar, Persler, Romalılar ve son olarak Türkler tarafından eşsiz ve vazgeçilmez kabul edilmiştir.
Türkiye’de bağcılık denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biridir Urla. Verimli bağlarında Fransız şaraplık üzümlerden Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah (Şiraz), Chardonnay, Alicante Bouchet, Sangiovese, Nero D’avola, Türk menşeili şaraplık üzümlerden; Boğazkere, Bornova Misketi ve Sultaniye üzümleri yetiştirilir.
Bu zengin mirasın bugünkü temsilcilerinden Urlice Bağcılık ve Şarapçılık kazandığı başarılarla kendisini ispat ederken, Urla’nın antik üzümlerinden Urla Karası ve Gaydura’yı geliştiren Urla Şarapçılık, kullandığı son teknoloji sistemler ve aldığı uluslararası ödüller ile adını şarap dünyasına duyurmuştur. USCA ise yörenin diğer antik üzümü olan Foça karasıyla üretilen ilk kırmızı şarabın altına imzasını atmıştır. MMG Şarapçılık “Şatomet” büyük ses getiren Bornova misketi ve gece hasatları ile, Mozaik Şarapçılık ise uluslararası yarışmalarda çeşitli ödüller alan “Mahrem” markası ve şarap dünyasının yeni hibrid üzümleri ile bölgenin adını öne çıkarmaktadır.
Çakır Şarapçılık, hayal anlamına gelen “Somnium” ürün serisi ile şaraphanenin kurulduğu topraklarda mübadele sonrası sökülen bağları tekrar yuvalarına kavuşturmuştur. Perdix Şarapçılık, Urla’nın tarihi dokusuyla modern mimariyi birleştirdiği özel bir görselliği olan şaraphanesinde 100 dönüm arazisinden elde ettiği 5 farklı çeşit üzümden şaraplarını üretmektedir. İkidenizarası Şarapçılık, Yağcılar Köyü’nü tarihi ile tekrar buluşturmayı ve şaraphane ile köyün bilinilirliğini arttırmayı hedeflemekte, kuşbakışı olarak tam iki deniz arasında konumlanan bir noktada bulunmaktadır.
Urla Bağ Yolu olarak; geçmişin geleceğe taşındığı bu kasabada sizleri aramızda görmekten ve doğanın bizlere sunduğu mucizeleri sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağız.
Vino Locale’nin Şefi Ozan Kumbasar’ın Urla Önerileri
- Yoğun tempolu çalıştığım zamanlardan sonra; sessiz ve dingin bir yerlerde kendimi dinleme ve doğayla iç içe olmayı isterim. Bunu Urla’da en iyi yapabildiğim yerler; hala çok bakir olan ve sit alanı korumasındaki koylar… Eski bir Yunan liman köyü olan Harabeler Koyu, Kokar (Göklimanı) karadan ulaşımı pek mümkün olmayan, tekneyle gezilen çok mistik yerler. Burada tarihi merdivenleri gezmeyi, çok berrak olan denizinde dalmayı çok severim.
- Bu bölgede yaşamış göçmenlerin, Urlalıların sofraya koydukları özgün yemekler beni hep çok heyecanlandırmıştır. Şafak Lokantası gerçek bir esnaf lokantası ve bu özgün lezzetleri çok iyi yaşatan bir yer.
- Hem işim gereği, hem de mahsul hakkında konuşmaktan, doğanın ve mevsimin değişkenliğine göre üreticilerin aksiyonlarını izlemekten çok keyif aldığım için enginarcım Hakiki Sakız Enginar Urla, mandalina bahçe sahibi Mahmut Bey’i, bardacık inciri aldığım Pala’nın tarlalarını gezmekten elbette çok keyif alıyorum ve vazgeçilmezim.
- Son olarak; çok değerli mimar Sedef Tunçağ’ın yeni yayınlanan kitabı; Urla. Gezdiğimiz yerlerin geçmişte hangi kültürlere ve milletlere ev sahipliği yaptığı; tarihi binaların hikayeleri, Klazomenai’den Bizans’a, göç ve savaş yıllarından günümüze kentin hafızasını akıcı bir dille anlatıldığı çok değerli bir eser. Urla’ya geldiğinizde hangi ev kimindi, iskele eskiden nasıl bir yerdi diye bilgi sahibi olmak isteyenlere duyurulur..
Kapak görseli: Hiç Urla