preloader

2021 Fitness Trendleri

14.01.2021
2021 Fitness Trendleri

Yazı Boyutu:

2021’de yükselişe geçecek en popüler fitness trendlerini inceledik.

2020 bize bir şey öğrettiyse, o da sağlığın her şeyden önce geldiği; değerinin ise hiçbir şeyle ölçülemediği… Öyle ki, fiziksel ve zihinsel sağlık açısından hem fit hem de sağlıklı kalabilmenin daha önce hiç bu kadar büyük bir endişe yaratmadığı bir dönemi yaşıyoruz.

Kaçınılmaz olarak geçtiğimiz sene yaşanan birçok toplumsal değişikliğe ek olarak egzersizlere dair alışkanlıklar ve rutinler de değişti. Spor salonlarına erişimin kesilmesiyle yalnızca fitness tutkunlarının değil, karantinanın ve kısıtlamaların yarattığı hareketsiz hayatı daha aktif hale getirme amacıyla kendisine ilk kez fitness hedefleri edinenlerin de ortak spor ortamı evleri haline geldi. Bunun bir sonucu olarak ise gerek butik spor stüdyoları gerekse markalaşmış salonlar müdavimlerinden spora ilk kez başlamak isteyen yeni gruplara kadar herkese özel online çözümler sundu. İşte bu da 2021 yılında bugün her seviyeden spor meraklısı için daha erişilebilir ve ulaşılabilir imkânlar doğurarak 2021’de yepyeni fitness trendleri ile tanışma imkânı sağlıyor.

Fitness-İzleme Cihazları

2021 Fitness Trendleri

Ünlüler ve profesyonel sporcularla çalışan antrenörlere göre 2021’in en iyi ve en popüler fitness trendi FitBit ve Apple Watch gibi giyilebilir teknoloji ürünleri olacak. Üstelik bu trend yakın gelecekte de hiç değişecek gibi görünmüyor. Hali hazırda popülerliği ve işlevselliği daima artan giyilebilir fitness izleme cihazları yüksek teknoloji ve çevrimiçi seçeneklere yönelen fitness konseptlerini artışa geçiren en büyük faktör. Covid-19’un ortaya çıkışından bu yana hızlanan bu artıştaki en büyük itici güç ise spor salonlarının kapanması, kapasitelerinin azalması ve bunun sonucunda da fitness severlerin değişim ve gelişimlerini takip etmelerini sağlayacak uygulamalı bir yaklaşım benimsemeleri.

Çevrimiçi Dersler

2021 Fitness Trendleri

Pandemi dönemi insanların çalışma programları ve iş hayatındaki değişimle birlikte fitness rutinleri de değişime uğradı. Sağlık açısından güvenli ve rahat olması adına evlere taşınarak çevrimiçi derslere dönüşen fitness rutinleri canlı ve birebir sanal eğitim oturumlarında büyük bir artışa sebep oldu. Bunun bir sonucu olarak, tercihe bağlı birden fazla modalite seçeneği sunan eşzamanlı yayın platformlarının 2021’de büyüyecek bir trend olması öngörülüyor. Üstelik bu çevrimiçi fitness derslerinin çoğu uygulama üzerinden telefonda alınabilecek. Kişisel eğitmenlere göre -insanların aradıkları kolaylığı, çeşitliliği ve uygun fiyatlarla sunması sebebiyle- fitness alanındaki bir numaralı trendlerden biri de bu yükselişe geçen mobil fitness uygulamaları olacak.

Öğle Molası Antrenmanları

2021 Fitness Trendleri

İş çıkışı spor salonlarına koşmak out, öğle molalarını egzersizle değerlendirmek in! Ofis hayatı Home Office çalışma şekline dönüşen çalışanlar başta olmak üzere pek çok kişi için iş çıkışında spora gitmek geçmişte kaldı. Trafikte ve yolda ne kadar çok zaman kaybettiğinin farkına varan bu kitle artık vaktini farklı şekillerde değerlendirmeyi tercih ediyor. İşte bunlardan biri de değişime uğramak zorunda kalan spor rutinleri sebebiyle çalışan kesimin edindikleri yeni fitness alışkanlıkları. 2021 yılı için yayınlanan son trend raporuna göre 2019 yılında spor yapmak için en uygun zaman saat 17.30 iken, 2020’de ilk kez hafta içi egzersiz yapabilmek için öğlen saatlerinin en popüler saat dilimi olduğu ortaya çıktı. Pandemiyle birlikte evden çalışanlar için toplantılar arasında gündüz antrenmanlarına yer vermek, antrenman sonrası ise yine bir görüntülü görüşmeye şık bir şekilde katılabilmek her zamankinden daha kolay bir hal aldı. Dolayısıyla öğle yemeği molasına fitness rutinini de dahil etmek çalışan kesim için yeni yılda hüküm sürecek bir trend halini alacak.

Evde Fitness

2021 Fitness Trendleri

Bu kadar gelişmiş ve işlevsel hale getirilmiş teknolojilere rağmen böylesine yüksek teknolojiler gerektirmeyen bir çözüm de 2021’de trend olarak öne çıkıyor; “evde fitness”. Yaşam alanlarına pratik ve şık bir şekilde entegre edilen bu fitness rutininde yapılması gereken tek şey bir köşede toz tutan ve nadiren kullanılan spor ekipmanları yerine kullanışlı ve cazip ekipmanları öne çıkarmak. Diğer yandan insanlar yerden daha fazla tasarruf sağlayan modalitelere yöneldikçe crossfit gibi ağır ekipman ve çok fazla alan gerektiren egzersizler popülaritesini yitirdi. Bunun sonucunda artık insanlar kısa sürede daha hızlı yağ yakımı sağlayan HIIT (High Intensty Interval Training) adındaki yüksek yoğunluklu aralıklı antrenmanlara, boks ve dans gibi minimum alanda maksimum verim sağlayan evde yapılabilecek fitness türlerine yöneliyor ve evde fitnessı 2021 için en ulaşılabilir trendlerden biri haline geliyor.

Yoga

2021 Fitness Trendleri

2021 için Well-being, yoga ve lifestyle alanlarında bireysel farkındalığın değerinin daha derinden anlaşılacağı bir yıl olacağı öngörülüyor. İçinde bulunduğumuz dönemin pek çok kişi tarafından bir içe ve öze dönüş olarak değerlendirildiği ele alınınca bazı farkındalıklara erişmek ve daha fazlasını keşfetmek adına daha fazla insanın çeşitli meditasyonlara yönelmesi kaçınılmaz. İşte tam bu noktada fiziksel ve zihinsel iyilik halini artırmak için nefes almaya odaklanırken zihinle bedende farkındalık ve uyum sağlayan yoga, içe ve öze dönüşleri farkındalık yaratarak şifalandırması sayesinde kişiler için değerli bir deneyim halini alıyor. Ancak bu farkındalığın sadece anda kalmayıp, hayatın geri kalanına da taşınması; hem öğrenciler hem de öğretmenler için çevrimiçi yoga derslerinin rekor sayılara ulaşarak keşfedilmeye ve başkalarıyla paylaşılmaya devam edeceğinin en büyük göstergesi.

Aslıhan Dönmez
Aslıhan Dönmez Tüm Yazıları