Dünyanın En İyi Spor Arenaları
Yazı Boyutu:
Günümüzdeki arenalar birçok renkli görüntüye ev sahipliği yapıyor. Her yıl kıyasıya rekabete ev sahipliği yapan en iyi spor arenalarını keşfedin!
Yaklaşık 2000 yaşındaki Roma Kolezyum’da gladyatör oyunları izlemiyor olsak da, günümüzdeki arenalar da birçok farklılığa ve renkli görüntüye ev sahipliği yapıyor. Bunlardan en çekişmeli geçenleri de şüphesiz ki futbol müsabakaları! Sizler için dünyanın en etkileyici spor arenalarını derledik. Keyifli okumalar dileriz…
Wembley, İngiltere
Dünyanın en ikonik stadyumları arasından Wembley, listemizin ilk sırasında yer alıyor. 2007’de tekrar kullanıma açılan Wembley Stadyumu, seyircilerin tezahüratlarını ve ses seviyelerini yükseltecek akustik düzenlemeye sahip. Bu sebeple, müsabakalar çok daha coşkulu geçiyor. 90.000 kişilik kapasitesi ile Camp Nou’dan sonra Avrupa’nın en yüksek kapasiteli ikinci stadyumu olan Wembley, 1948 Olimpiyatları ve 1966 Dünya Kupası’na da ev sahipliği yaptı.
Allianz Arena, Almanya
Münih’te yer alan Allianz Arena, 70.000 kişilik kapasitesi ile 2005 yılında tekrar açılarak, Bayern Münih tarafından kullanılmaya başladı. UEFA’nın 5 yıldızlı stadyumlarından biri olma özelliğini taşıyan Allianz Arena’nın dış cepheden görüntüsü de hem sporseverleri hem de turistleri büyülüyor. Stadyumun dış cephesi akşamları veya maç olduğu günlerde ışıklandırılıyor ve ev sahibi takımın renklerini alabiliyor.
{774523}
Camp Nou, İspanya
Avrupa’nın en büyük stadyumu olma özelliği taşıyan Camp Nou, 99.300 kişilik kapasiteye sahip. 1957 yılında inşa edilen stadyum, aynı zamanda 2019 UEFA Süper Kupası finaline de ev sahipliği yaptı. La Liga’nın lider takımlarından FC Barcelona’nın maçlarını oynadığı stadyumun, turistlerin de Barcelona’daki bir numaralı uğrak noktası olduğunu ekleyelim.
Soccer City, Güney Afrika
Johannesburg’da bulunan Soccer City, 1987 yılında inşa edildi ve 94.700 kişilik kapasitesi ile Güney Afrika’nın en büyük stadı olma özelliği taşıyor. 2010 yılında FIFA Dünya Kupası finaline ev sahipliği yapan stadyum, Güney Afrika’da yer alan farklı birçok müsabakaya daha ev sahipliği yapıyor. Mimarisinden ötürü ‘su kabağı’ lakabıyla anılan stadyum, Güney Afrika kültürel mirasının sembollerinden olan çömleğe benzetilmesiyle de ayrıca ünlü.
Singapur Ulusal Stadyum, Singapur
Singapur Ulusal Stadyumu, 55.000 kişilik kapasitesi ile 2014 yılında kullanıma açıldı. Dünyanın en büyük çelik kubbeli çatılarından birine sahip olan bu stadyumun çatısının açılıp kapanmasının neredeyse 25 dakika sürdüğünü de ekleyelim. Kriket, futbol, atletizm ve konserlere ev sahipliği yapan Singapur Ulusal Stadyumu, çok amaçlı olarak kullanılıyor. Seyirci koltukları ise gerçekleşen organizasyona göre ‘futbol modu’ veya ‘atletizm modu’ olarak dönüştürülüp, ayarlanması için otomatize edilmiş durumda.
{33744}
Vodafone Park, Türkiye
Listemizin kapanışını ise Beşiktaş’ın Vodafone Park’ı ile yapıyoruz. İnönü Stadı’nın yıkılması sonrası yapılan ve 2016 yılında kullanıma açılan Vodafone Park, 42.590 kişilik kapasiteye sahip. Çevresindeki tarihi doku ile de uyum içerisinde olması adına kolezyum modeli ile inşa edilen arena, aynı zamanda Türkiye’nin ilk akıllı stadyumu ve dünyanın Instagram’da en çok takip edilen stad hesabı olma özelliği taşıyor.