preloader

Bu Yaz Başlayabileceğiniz En Popüler Su Sporları

01.02.2024
Bu Yaz Başlayabileceğiniz En Popüler Su Sporları

Yazı Boyutu:

Yaz yaklaştı, mavilikler gözümüzde tütmeye başladı. Eğer siz de “Acaba bu yaz denizde yüzmek dışında bir şeyler daha mı yapsam?” diyorsanız OGGUSTO okurları için hazırladığımız su sporları dosyasını incelemenizi tavsiye ederiz.

Denizin tadını çıkarmanın bir sürü yolu var. Bunu kocaman bir yelkenli yatla da yapabilirsiniz sadece maske-palet/-şnorkel üçlüsüyle de. Siz yeter ki maviliklerin tadını çıkarmak isteyin. Birçok su sporu yapabilmemize olanak sağlayan muhteşem kıyılara sahip olduğumuz için çok şanslıyız. Deniz orada ve bizi bekliyor. Bize ise sadece hangi su sporunu yapmak istediğimize karar vermek kalıyor. İşte ülkemiz kıyılarında yapabileceğiniz en popüler su sporları.

Uçurtmayla Dans: Kite Surf

Bu Yaz Başlayabileceğiniz En Popüler Su Sporları

Son yıllarda ülkemizdeki en popüler su sporlarından biri kite surf. Uçurtma ve board’un birleşiminden oluşur. Kitesurf önemli bir fiziksel güç gerektirmez. Hatta işin uzmanları bu sporu kadınların erkeklere göre daha kolay öğrendiğini söylüyor. Kite surf yaparken kollarımız kas yükü altında değildir ve tamamen direksiyon vazifesi görür. Birçok yelken sporuna kıyasla çok daha az rüzgarda bile kite surf yapabilirsiniz. Doğru malzemeyle 6-7 knot rüzgar bile yeterlidir. Eğitimde önce uçurtmayı kontrol etme öğretiliyor, sonra denizde uygulamalara terfi ediliyor. Kimileri üç-dört günde kite surf yapmayı öğrenirken kimilerinin öğrenmesi birkaç haftayı bulabiliyor.

Kite Surf Noktaları

Kite surf denilince akla ilk gelen yer elbette Akyaka. Ardından Alaçatı, Urla, Bodrum, Gökçeada, Bozcaada ve Kilyos geliyor.

Dostum Rüzgar: Rüzgar Sörfü

Bu Yaz Başlayabileceğiniz En Popüler Su Sporları

Wind surf ya da Türkçe adıyla rüzgar sörfünün ülkemizde ilk doğduğu yer Alaçatı. Bu sporun Türkiye’deki en eskileri rüzgar sörfünü ilk kez 70’li yıllarda Alaçatı’ya karavanlarıyla gelen Alman turistlerden gördüklerini söylüyorlar. Rüzgar sörfünde yine board var ancak kite surf’ünkine göre daha büyük ve ağır. Sporcu yelkeni rüzgara göre ayarlayarak board’la birlikte suyun üzerinde ilerliyor. Board ve yelken boyutları hem rüzgarın şiddetine hem de sporcunun seviyesine göre değişiklik gösteriyor. İlk eğitim genellikle birinci gün karada veriliyor. Ardından sporcu board’un üzerinde durmaya çalışıyor. Bunu da başarırsa yelkeni takıp tramola ve kavança olarak adlandırılan dönüşleri öğreniyor. İleri seviyede sporcu trapezle kendini yelkene bağlayarak daha konforlu sörf yapmaya başlıyor.

Rüzgar Sörfü Noktaları

Alaçatı rüzgar sörfçülerinin en sevdiği noktalardan biri. Ardından ise Datça, Urla, Bodrum, Gökçeada, Saros Körfezi ülkemizin rüzgar sörfünde popüler noktaları. Onun dışında uygun rüzgar bulunursa her yerde yapmak mümkün.

Balıklarla Yarış: Tüplü Dalış

Bu Yaz Başlayabileceğiniz En Popüler Su Sporları

Tüplü dalış, suyun üstünü değil de altını merak edenler için müthiş bir deneyim. Hele bir de sualtı açısından zengin denizlerde dalıyorsanız. Tüplü dalış, dikkat edilmezse riskli bir spor olduğundan eğitimi de çok sıkı. Brövesiz dalış ise mümkün değil. PADI ve CMAS olmak üzere iki türlü bröve var. Eğitimin önemli bir kısmı teorik. Bu eğitimde ekipmanın kullanımı, temel dalış işaretleri, basınç ve hacim ilişkisi, dalış kuralları, kendini ve başkasını kurtarma gibi birçok önemli konu anlatılıyor. En sonunda da sınıfta anlatılanların tümü suyun altında uygulanıyor. Tüplü dalış için donanımlı ve deneyimli bir okul seçimi çok önemli.

Tüplü Dalış Noktaları

Tüm denizlerimizde, İstanbul’da dahi dalmak mümkün. Ancak en güzelleri yine Ege kıyılarında. Kaş, tüplü dalış sporunun Türkiye’deki merkezi. Ayrıca Fethiye, Bodrum, Çanakkale, Ayvalık, Datça ve Marmaris tertemiz suyu ve sualtı zenginliğiyle benzersiz dalış deneyimleri sunuyor.

Hem maceralı hem de çok eğlenceli sporlardan biri olan rafting’i denemek için cesaret arıyorsanız tıklayın!

Suyun Üzerinde Yürür Gibi: SUP

Bu Yaz Başlayabileceğiniz En Popüler Su Sporları

SUP’ın (Stand up paddle) kökeni Hawaii yerlilerine dayanıyor. Hawaii dilinde bu sporun adı Ku Hoe He’e Nalu, anlamı ise ‘dalgada ayağa kalkmak, kürek çekmek ve sörf yapmak’. SUP’ın en büyük avantajı dalga ve rüzgar olmadığı sürece her türlü suda gerçekleştirilebilmesi. Deniz, nehir, göl ve hatta bu işin uzmanlarının dediğine göre -cesaretiniz varsa- bataklıkta dahi yapabilirsiniz. SUP yapmak o kadar basit ki 10 dakikada öğrenmek mümkün. Önce board’un üzerinde ayakta duruyorsunuz ardından kürekle ilerliyorsunuz. Bu kadar basit. SUP’ın yaygınlaşması beraberinde yeni sporların da ortaya çıkmasını sağlamış. Bunlardan ikisi SUP yoga ve SUP pilates. Denizde, board’un üzerinde yapılan bu sporlar mutlak denge gerektirdiğinden vücudun da sıkı bir sınavdan geçmesini sağlıyor.

SUP Noktaları

SUP, dalga, rüzgar ve kuvvetli akıntıların olmadığı her yerde yapılabilen bir spor. Özellikle Ege koyları, dalgasız ve rüzgarsız olmaları nedeniyle çok uygun. O yüzden artık her mavi yolculuk teknesinde bir SUP board’u bulunuyor. Ancak bu işin uzmanı idmanlı kişiler okyanusların dev dalgaları ve yüksek debili nehirlerde de SUP yapabiliyor.

Kanatlanıp Uçarcasına: Wing Foil

Bu Yaz Başlayabileceğiniz En Popüler Su Sporları

Wing foil, kite surf ve rüzgar sörfü karışımı sıra dışı disiplin. Bu spor, altına hydrofoil (su kanadı) takılı bir rüzgar sörfü board’uyla yelken-direk-bumba takımı yerine elde tutulan yarı şişme bir kanatla (yani yelken) suyun üzerinde neredeyse uçarak yapılıyor. Board’un altındaki su kanadının üzerinde yükselen sporcu sürtünme kuvveti neredeyse sıfıra indiğinden çok ciddi bir hıza ulaşabilir. Wing foil ülkemizde çok yeni bir spor ve profesyonel sörfçüler tarafından yapılıyor. Rüzgar sörfünün aksine düşük rüzgarda da gerçekleştirilebiliyor.

Wing Foil Noktaları

Rüzgar sörfünün ya da kite surf’ün yapılabildiği her yer wing foil için uygun. Çeşme ve Bodrum en gözde noktaları.

Su Sporlarının En Havalısı: Dalga Sörfü

Bu Yaz Başlayabileceğiniz En Popüler Su Sporları

Dalga sörfü hiç kuşkusuz su sporlarının en havalısı. Zira dalga sörfçüler bunun bir spor değil yaşam biçimi olduğunu söylüyor. Her ne kadar okyanus sporu olarak bilinse de dalga sörfü ülkemizde de git gide yayılıyor. Hatta dalga sörfü milli takımımız bile kuruldu. Türkiye’de dalga sörfünü ilk yapan sporcular bu işe Karadeniz kıyılarında başladı. Bugün ülkemizde sayıları tek tük de olsa dalga sörfü eğitimi veren okullar bulunuyor. Dalga sörfünü yapmak için uygun board yeterli. Mesele dalganın üzerindeyken suyun üzerinde dengede kalabilmekte. Özellikle kaykaycıların bu sporu daha kolay öğrendiği söyleniyor.

Dalga Sörfü Noktaları

Dalga sörfünü yapabilmek için elbette dalga gerekiyor. Bu dalgaların yapısı da çok önemli. Dalga sörfü için ülkemizde en uygun yer Karadeniz. Kerpe ve Ordu’da da dalga sörfü merkezleri bulunuyor. Ayrıca İstanbul Riva’da, Antalya sahillerinde ve şiddetli lodos estiğinde Çeşme’de de dalga sörfü yapılabiliyor.

Hem spor yapabileceğiniz hem de eşsiz bir seyahat deneyimi yaşayabileceğiniz en iyi destinasyonları inceledik.

Ekipmansız Sualtı Ziyafeti: Şnorkel

Bu Yaz Başlayabileceğiniz En Popüler Su Sporları

Su sporlarının en basiti ama belki de en keyiflilerinden biri şnorkel. O kadar basit ki yüzmeyi bilmek ve marketlerde bile satılan maske, palet, şnorkel üçlüsüne sahip olmak yeterli. Eğer güzel sularda yaparsanız sunacağı sualtı ziyafetinin tadına doyum olmaz. Şnorkel yapmak için şu adımları izlemeniz yeterli: İşe öncelikle yüzünüze uyan bir maske seçerek başlayın. Alırken mutlaka yüzünüzde deneyin ve bantlarını başınıza göre ayarlayın. Maskeyi yüzünüze takın ve bantlarını başınıza rahatlıkla oturuncaya kadar çekip ayarlayın. Burun ve gözlerinizin etrafı su geçirmeyecek sıkılıkta olmalı. Ama abartıp başınızı ağrıtacak kadar sıkmayın. Suya girdiğinizde yüzüstü pozisyonu alın ve yüzünüzü suyun içinde yaklaşık 45 derecelik açıyla tutun. Şnorkelin ağızlığını dişlerinizin arasına sıkıştırın. Yavaş, düzenli ve dikkatli bir şekilde ağzınızdan nefes alın. İşte bu kadar! Ancak kesinlikle tek başınıza şnorkel yapmamanız tavsiye ediliyor.

Şnorkel Noktaları

Şnorkeli her yerde yapmak mümkün. Ancak suyun berrak olması çok önemli. Sığ denizler, mercan resifleri, kayalıklar en keyifli şnorkel noktaları. İşin uzmanları Cunda, İstanbul’daki Neandros Adası, Assos, Kaş’ta Kanyon ve Hidayet koyları ile Güvercinlik Adası’nın Türkiye’deki en güzel şnorkel noktaları olduğunu söylüyor.

Gerçek Bir Takım Sporu: Yelken

Bu Yaz Başlayabileceğiniz En Popüler Su Sporları

Şu ana kadar bahsettiklerimizin tümü bireysel sporlardı. Yelken ise bir takım sporu. Yelken sporu ikiye ayrılıyor: Centerboard ve yat. Centerboard, çocukluktan itibaren optimistle başlıyor ve laser, finn gibi farklı kategorilerde devam ediyor. Yatçılık ise yelkene sonradan başlayanlar için. Bugün Türkiye’de, kimileri İstanbul’da kimileri de Ege kıyılarında olmak üzere belki de 100’ün üzerinde yelken okulu bulunuyor. Bazı okullar Ege koylarında yelken öğreterek mavi yolculuk imkânı da sunuyor. Dersler teorik ve pratik olmak üzere ikiye ayrılıyor. Yelken derslerinin teori kısmı eğitimin önemli bir parçasını oluşturuyor.

Yelken Noktaları

Türkiye kıyılarının neredeyse her yeri yelkene uygun. İstanbul’da adalar arasında da yapabilirsiniz, muhteşem Ege koylarında da. Ama elbette en güzel yelken rotaları oya gibi işlenmiş Ege kıyılarında.

Tıpkı Bir Kızılderili Gibi: Deniz Kayağı

Bu Yaz Başlayabileceğiniz En Popüler Su Sporları

Deniz kayağı, aslında Eskimolar tarafından ulaşım ve avlanma amacıyla kullanılan ilkel bir deniz aracı. Ancak artık ilkel olmaktan çıkan deniz kayakları bugün kompozit, cam elyafı, plastik, ahşap, kontrplak veya bez kullanılarak üretiliyor ve uzun seyahatler için de kullanılıyor. Öyle ki günümüzde deniz kayaklarıyla dünya turu yapanlar dahi var. Deniz kayağı için dalgasız bir deniz ve rüzgarsız bir hava gerekiyor. Deniz kayağında, kanonun alabora olma riskine karşılık eğitimli olmak çok önemli. Eğitimde ekipman tanıtılıyor, kürek çekme teknikleri gösteriliyor, kayakta dengede durma ve düşme anında yeniden kayağa çıkabilme yöntemleri anlatılıyor. Bu sporun en güzel yanı yanınıza eşyalarınızı da aldığınızda istediğiniz her yere kürek çekerek gidebilmeniz ve kamp kurabilmeniz. Bu tekneyle ya da arabayla gidilemeyen bir plaj da olabilir bir mağaranın içi de…

Deniz Kayağı Noktaları

Deniz kayağını İstanbul Boğazı’nda yapabilirsiniz. Ya da Fethiye Kayaköy’ün yanı sıra Üçağız, Kekova, Batık Şehir, Kaleköy yani kısaca Kaş’ın en güzel noktalarının tadını kürek çekerek çıkartmak mümkün.

Şule Kaya
Şule Kaya Tüm Yazıları