Formula 1 ve Türkiye Grand Prix'i Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey!
Yazı Boyutu:
Ünlü mimar Hermann Tilke tarafından rotası çizilen Intercity Park (İlk adıyla İstanbul Park), saat yönünün tersine dönülmesi ve kot farkından dolayı dünyanın en iyi pistleri arasında yer alıyor.
2002 yılında 25 milyon dolarlık yatırım değeriyle yapımına karar verilen ve 2005 yılındaki ilk Formula 1 yarışına yetiştirildiğinde toplamda 290 milyon dolar yatırımla tamamlanan İstanbul Park (Şimdiki adıyla Intercity Park) 2011 yılına kadar Formula 1 yarışlarına ev sahipliği yaptı. Dünyanın en iyi yarış pistlerinden biri olarak anılan Intercity Park, Formula 1 haricinde, GP2, Moto GP, WTCC, DTM, Le Mans Series, GT Open, Formula-G, World Series by Renault, Avrupa Kamyon Şampiyonası, Superbike Dünya Şampiyonası, Dünya Rallicross Şampiyonası ve Porsche Cup gibi çok kapsamlı organizasyonu ağırladı. Yıllardır Formula 1 yarışlarını takip eden Brother’lar da bu yılki yarış için oldukça heyecanlı. Biz de tüm zamanların efsanevi yarışı Formula 1 ve Türkiye Grand Prix’i hakkında her şeyi inceledik.
İsmi Neden Değişti?
2012 yılında Intercity, İstanbul Park’ın 10 yıl 9 aylık işletme hakkını kiraladıktan sonra adını Intercity Park olarak değiştirdi. Intercity’nin devreye girmesiyle yılın her günü bir aktivite düzenlenebilmesi için çabalar gösterildi. Özellikle belirli hafta sonları kendi aracınızla bedelini ödeyerek pistte tur atabildiğiniz Pist Günleri sayesinde, o güne kadar piste çıkmamış çok sayıda sürücü pistin tadını çıkardı, çıkarmaya da devam ediyor. Yıllardır basın lansmanları ya da özel organizasyonlar haricinde neredeyse kullanılmayan pist, deyim yerindeyse herkese açılmış oldu. Sürüş eğitimleri ve festivaller ile de pist her zamankinden hareketli bir hale geldi.
8. Viraj Neden Bu Kadar Ünlü?
Formula 1’de hangi pilota sorsanız söz dönüp dolaşıp Intercity Park’ın 8. virajına gelecektir. 3 açıdan oluşan bu viraj, pistin saat yönünün alışılmışın aksine ters dönülmesinden kaynaklı, pilotların boyun kaslarını aksi yönde aşırı zorlamasıyla dikkat çekiyor. Formula 1’in Türkiye’de gerçekleştiği yıllarda ayağını gazdan hiç çekmeden bu virajı dönen pilotlar yaklaşık 4G yanal ivmeye maruz kalıyorlardı. Aradan geçen 10 yılda yaklaşık 100 HP daha güçlü hale gelen Formula 1 araçlarıyla 2020 yılında pilotlar yeniden tam gaz bu virajı alabilecekler mi bilemiyoruz ancak maruz kalacakları yanal ivme bu sefer 4G değil 5G olacak iddiaları var. Pistin 14 virajı arasında rakipler ile farkı belirleyen, teknik gerektiren virajda son sürat ilerlerken asfaltın her iki yönden anlık tükenişini görmek bile insanın tüylerini diken diken ediyor. Pistte Neler Yaşandı?
Intercity Park, Micheal Schumacher, Rubens Barrichello, Jenson Button, Felipe Massa, Fernando Alonso gibi çok ünlü Formula 1 pilotunun eşsiz mücadelesine tanık oldu. 2005’teki ilk yarışı, McLaren-Mercedes Takımı ile yarışan “Buz Adam” lakaplı Kimi Raikkonen kazandı. 2006-2007-2008 yıllarında Ferrari ile yarışan Felipe Massa kırılması zor bir rekor elde etti. 4 kere Formula 1 Dünya Şampiyonluğu bulunan Sebastian Vettel ise Formula 1 arenasına ilk olarak 2006’da, BMW ile İstanbul Park’ta çıktı.Vettel ayrıca İstanbul Park’ta yaşanan en spekülatif kazanın da kahramanlarından biriydi. Red Bull’dan takım arkadaşı Mark Webber ile arka düzlükte son sürat giderken tekerlekleri birbirine değdi ve her ikisi de yarış dışı kaldı. Bakalım 2020’deki yarışa hangi unutulmaz anlar eklenecek!
{772836}
Hamilton 7 Kere Şampiyon Olabilir!
Formula 1’in istatistiksel olarak en başarılı pilotu olması için çok az sayıda rekoru kırması gereken Lewis Hamilton, Intercity Park’taki yarışta 7. Dünya Şampiyonluğu’nu ilan edebilir. Herhangi bir biçimde takım arkadaşı Valtteri Bottas’ın önünde puan alması halinde Hamilton Türkiye’de bu unvanı alırsa, tarih sayfalarında Intercity Park’ın da adı geçecek. Elbette Lewis Hamilton’ın kaza yapmaması ya da yarış dışı kalmaması gerekiyor. Formula 1’de 93 zaferi bulunan Hamilton, bu rekoru 92 yarışla elinde bulunduran Michael Schumacher’i geride bıraktı. Eğer her şey yolunda gider ve Hamilton kariyerine devam ederse Formula 1’de 9 dünya şampiyonluğu ve 120’nin üzerinde zafer sığdırabilir!
Keşke Onlar Da Yaşasaydı!
Günümüz Formula 1 pilotları elbette tüm zamanların en hızlıları. Ancak unutmamak gerekiyor ki gelişen teknoloji ve arttırılan güvenlik önlemleriyle bu sporun ilk dönemlerindeki efsaneler kadar adları belki de uzun anılmıyor. Her ne kadar Michael Schumacher ya da Lewis Hamilton istatistik olarak “En İyi”ler olarak anılsalar da Juan Manuel Fangio, Jim Clark veya daha yakın dönemden Ayrton Senna gibi isimler bu sporun en büyükleri arasında anılmayı sürdürüyorlar. Bu noktada Sir Jackie Stewart’ı da hatırlatmakta fayda var. Hala Formula 1 arenasında yer alan Stewart, 1969, 1971 ve 1973 yıllarında şampiyon olmuştu. Jackie Stewart’ın bir diğer önemi de John Surtees’in 2017’deki vefatından sonra 60’lı yıllarda yarışıp hayatta olan tek pilot kendisi. Stewart, 81 yaşında.
Bu içerik Brothers sponsorluğunda hazırlanmıştır.