preloader

Kürek Sporu Hakkında Her Şey

02.03.2024
Kürek Sporu Hakkında Her Şey

Yazı Boyutu:

Uçsuz bucaksız maviliklere doğru kürek çekerek yol almak ve doğanın tüm güzelliğini suyun üstünde keşfetmek… Deneyimleyen herkese hem ruhsal hem de bedenen birçok fayda sağlayan kürek sporu, özellikle son zamanların en gözde sporları arasında yer alıyor. Peki, bu spor ne zaman ve nerede başladı? Neden bu kadar çok ilgi görüyor? Herkes için uygun bir spor mu? Tüm bu soruların cevabını ve daha fazlasını sizin için derledik…

Kürek Sporunun Kısa Tarihi

Dünyanın en eski sporlarından biri olarak kabul edilen kürek sporunun, insanların denizlere açılmaya cesaret etmeleriyle başladığını söyleyebiliriz. İlk kez Eski Romalılar ve Eski Mısırlılar tarafından Akdeniz ve Nil Nehri çevresinde ulaşım amacıyla kullanılan kürek, daha çok avlanma, göç, ticaret, can ve mal taşıma gibi nedenlerle tercih edilmiş.

Kürek sporunun tam anlamıyla doğuşunun 16’ıncı yüzyıla dayandığı biliniyor. İngiltere’nin Times Irmağı’nda farklı kayıklardaki yolcuların tamamen eğlenme amaçlı yaptıkları yarışlar, bu sporun başlangıcı olarak kabul ediliyor. Bu amatör yarışlar, zamanla İngiltere’nin geneline yayılıyor ve 18’inci yüzyıldan itibaren “Dogget’s Coat and Badge (Dogget’ın Ceketi ve Rozeti)” adıyla profesyonel yarışmalar düzenleniyor. Bu yarışmaların etkisiyle eş zamanlı olarak hem Avrupa’da hem de Amerika’da da kürek sporu tanınmaya ve ilgi görmeye başlıyor.

Kürek Sporu Hakkında Her Şey

Kürek Sporunun ‘İlk’leri…

19’uncu yüzyılda Belçika, İtalya ve İsviçre’nin girişimleriyle hayata geçirilen Uluslararası Kürek Dernekleri Federasyonunu (FİSA); aynı zamanda dünya genelinde kurulan ilk uluslararası federasyon olma özelliği taşıyor. 1900 yılında Paris’te düzenlenen olimpiyatlarda ise kürek sporu ilk kez olimpik bir spor olarak kabul ediliyor.

{26321}

Türkiye’de kürek sporu, İstanbul Boğazı’nda yapılan amatör yarışlarla başlıyor. İlk resmi kürek yarışması ise 1913’te düzenleniyor. Kürek sporunun 1923’te Deniz Sporları Federasyonu’na bağlanmasıyla bu spora olan ilgi giderek artıyor. Günümüzde başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinde kürek yarışmaları düzenlenmeye devam ediyor.

Kürek Sporunun Faydaları

  • Kürek sporu sırasında yüzde 60 alt vücut, yüzde 30 karın ve yüzde 10 üst vücut çalışır. Dolaysıyla tek bir hareketle birçok kasın çalışması sağlanır.
  • Duruş bozukluklarını düzeltir.
  • Fiziki kondisyonu, dengeyi ve dayanıklılığı artırır.
  • Stresi azaltır. Özgüveni ve motivasyonu artırır.
  • Takım ruhunun gelişmesini sağlar.
  • Hızlı düşünme ve karar verme yetisini geliştirir.
Kürek Sporu Hakkında Her Şey

Herkes Kürek Öğrenebilir mi?

Kürek sporu; teknik bilgi, çalışma disiplini, dayanıklılık, kuvvet, denge ve ekip uyumu isteyen bir spordur. Tüm bu özelliklerin sağlanabilmesi için en erken 10-13 yaşlarında bu spor dalına başlanması önerilir. Tabii bu öneri, kürek sporuyla profesyonel olarak ilgilenecekler içindir. Hobi olarak ilgilenmek isteyenlerde herhangi bir yetenek ya da fiziksel özellik şartı aranmaz.

{48884}

Kürek Sporu İçin Gerekli Ekipmanlar

Kürek sporunun temel amacı; belirlenen mesafeyi kurallar çerçevesinde rakiplerinden önce bitirmektir. Bu sporu, diğer sporlardan ayıran en ilginç özellikse kürekçilerin yarış anında rakipleri ve hedef noktayı görmeden ilerlemeleridir. Dolayısıyla kürekçilerin kendilerini rahat ve güvende hissetmeleri oldukça önemlidir.

Kürek sporunda kullanılan tekneler 1, 2, 4 ve 8 kişiliktir. Teknelerin amacına uygun aksesuarlara sahip olması gerekir. Kürekçilerinse vücutlarını saran ve rüzgârı önleyen özel giysiler giymeleri ve kürek sporu için tasarlanmış özel gözlükleri mutlaka takmaları önerilir.

Kürek Sporu Hakkında Her Şey

İstanbul’da Kürek Sporunun Yapıldığı Yerler

Türkiye’de kürek sporu denilince akla hemen İstanbul geliyor. Hem Haliç’te hem de Boğaz’da hobi amaçlı ve/veya profesyonel olarak kürek sporu yapılabiliyor. Kürek sporuyla ilgilenmek ve eğitimini almak isteyenler için İstanbul’da üniversitelere bağlı ya da özel birçok kürek kulübü bulunuyor. Moda Kürek Kulübü, Vira Kürek, İstanbul Kürek ve Haliç Yelken Kulübü bizim önerimiz arasında yer alıyor!

Türkiye’de Kürek Sporu ve Türkiye Kürek Federasyonu

Türkiye’de kürek sporu, İstanbul Boğazı’nda yapılan amatör yarışlarla başlıyor. İlk resmi kürek yarışması ise 1913’te düzenleniyor. Kürek sporunun 1923’te Deniz Sporları Federasyonu’na bağlanmasıyla bu spora olan ilgi giderek artıyor. 1930’lu yıllardan kadın kürekçiler dikkat çekiyor. Fenerbahçe Spor Kulübü’nden üç kız kardeş Fitnat, Nezihe ve Melek Özdil “İlk Türk Kadın Kürekçiler” olarak isimlerini Türk kürek tarihine altın harflerle yazdırıyor. 1952’de Batı Almanya-Florchein’daki yarışlarına ödünç teknelerle katılan Türk kürekçiler, 2 birincilik ve 1 ikincilik alıyor. Uluslararası alanda ilk önemli başarıyı ise Akdeniz Oyunları’nda tek çiftede gümüş madalya alan sporcu ise Fenerbahçeli Tonguç Türsan oluyor.

1957 yılında Eftal Nogan’ın başkanlığında Türkiye Kürek Federasyonu kuruluyor. Federasyonun da etkisiyle 1960’lı yıllarda kürek sporu Türkiye’nin çeşitli illerine yayılıyor. Günümüzde başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinde kürek yarışmaları düzenlenmeye devam ediyor. Fenerbahçe, Galatasaray, Haliç, Moda, Beykoz Hereke Spor Kulübü, bu yarışlarda yer alan önemli kulüplerin başında geliyor.

Türkiye’de kürek sporunun bilim olarak kabul görmesi ise 1987’ye dayanıyor. 1987-1988 öğretim yıllarında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’nde açılan Kürek Bilim Dalı, kürek sporunun gelişmesine büyük katkılar sağlıyor.

{45624}

Uluslararası Kürek Yarışları

Profesyonel olarak kürek sporunun yapıldığı pek çok ülke, düzenli olarak uluslararası kürek yarışmaları da düzenliyor. Bu yarışmaların en prestijli olanı ise FİSA’nın organize ettiği Dünya Kürek Şampiyonası olarak kabul ediliyor.

İlk kez 1962 yılında İsviçre’nin Luzern kentinde organize edilen Dünya Kürek Şampiyonası, ilk zamanlar 4 yılda bir yapılıyor. Artan ilgiyle birlikte 1974 yılında erkekler hafif sıklet ve kadınlar kategorileri de eklenerek şampiyonanın her yıl yapılması kararı alınıyor.

Dünya Kürek Şampiyonası’nın bu yıl 3-10 Eylül tarihlerinde Belgrad’ta yapılması planlanıyor. Bu yılki şampiyonanın en heyecan verici kısmı ise; üye federasyonların Paris 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na katılmaya hak kazanacak olmaları…

Etiketler

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları