preloader

Türkiye’nin Öne Çıkan Tırmanış Rotaları

24.09.2024
Türkiye’nin Öne Çıkan Tırmanış Rotaları

Yazı Boyutu:

Kendine özgü disiplini, heyecanı ve sayıları günden güne artan tutkunlarıyla tanınan tırmanış sporu için Türkiye’nin dört bir yanında, farklı seviyelere uygun yerler var.

Deneyim ve antrenman dışında; güven duymayı ve teknik çalışmayı gerektiren; olimpiyatın dallarından biri olma ihtimali konuşulan tırmanış sporu her geçen gün tutkunlarına bir yenisini daha ekliyor. Yüksek zirvelerden en güzel manzarayı izleten, disiplin ve kurallarıyla dikkat çeken, her bir rotada farklı heyecan yaratan tırmanış sporunun yapılabildiği Türkiye’de çok sayıda yer var. Hakkari’nin buzullarından Toros Dağları’nın eteklerine her yıl sayısız tırmanıcıyı kendine çeken Türkiye’nin en beğenilen tırmanış yerleri bu listede bir araya geliyor.

Geyikbayırı, Antalya

Türkiye’de tırmanış denildiğinde akla ilk gelen rotalardan olan Geyikbayırı, dünyada da en iyi kaya tırmanışı bölgelerinden biri olarak tanınıyor. Öyle ki dünya genelindeki tırmanış yerleri arasında kış aylarında üçüncü, yaz aylarında ise onuncu en iyi yer olarak tanımlanıyor. Bölgedeki farklı eğim ve yüksekliklerle binlerce tırmanış rotası olan Geyikbayırı bu çeşitliliği ile her seviye için de uygun oluyor. Her mevsim tırmanmaya uygun olsa da Geyikbayırı hava sıcaklığı nedeniyle yaz aylarında daha az talep görüyor.

Aladağlar, Niğde

Dağ sporları konusunda oldukça cömert bir coğrafyaya sahip olan Aladağlar, aynı zamanda Toros Dağları’nın da 3771 metrelik en yüksek zirvesinin bulunduğu yer. Aladağlar geniş bir coğrafyaya yayıldığı için hem tırmanış hem de kamp yapılacak çok sayıda yere sahip. Haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayları tırmanış için önerilen zamanlar. Harita üzerinde bakıldığında Niğde, Kayseri ve Adana’nın bir araya geldiği noktada bulunan Aladağlar’da, tırmanış ve yürüyüş boyunca mükemmel manzaralar da göreceksiniz.

{26321}

Kaynaklar, İzmir

İzmir’in Güney’indeki Buca ilçesinde yer alan Kaynaklar’da farklı zorluk derecelerine sahip 200 civarı tırmanış rotası bulunuyor. Bu sayede de her seviyedeki tırmanıcı için de ideal bir yer oluyor. 2003 yılından beri de her nisan ayında, Dokuz Eylül Üniversitesi Dağcılık Kulübü tarafından tırmanış şenliği düzenleniyor.

Bafa Gölü, Muğla

Özellikle yeni başlayanlar ve kaya tırmanışını deneyimlemek isteyenler için Bafa Gölü deyim yerindeyse biçilmiş kaftan. Kısa kaya tırmanışı olarak bilinen bouldering için oldukça elverişli olan bölgede tırmanış yaparken göz ardı edilmemesi gereken nokta kaya yapısının granit ve gnays kaya olduğu. Tırmanıcılar için bunun anlamı ellerin tahriş olması ve ciltte yaralanma ihtimalinin bulunması. Bouldering yani küçük kaya tırmanışında çoğunlukla ekipmana ihtiyaç olmadığı ama güvenlik önlemlerinin göz ardı edilmemesi gerektiği de unutulmamalı.

Çitdibi, Antalya

Bir diğer tırmanış rotası Geyikbayırı’na yakın mesafede bulunan Çitdibi. Bu bölge ileri seviye tırmanıcıların tercih ettiği bir yer. Oldukça zorlu bir tırmanış parkuruna sahip olan Çitdibi’nde zirveye çıkabilmek için tüm tekniklere hakim olmak şart. Neredeyse imkansız gibi görünen ve aşılması zor eğime, kaya tipine sahip olan Çitdibi, aşılması zor rotaları seven tırmanıcıların hayali.

Kaçkarlar, Rize

Her bir tırmanış rotasında manzaraların büyüleyici olduğu gerçek. Ama Kaçkarlar bu konuda çıtayı oldukça yukarıya çıkarıyor. Bulutların ayaklarınızın altında olacağı, yemyeşil bir doğa ve her detayıyla şaşırtan bir coğrafyaya sahip Kaçkarlar bu anlamda da tırmanıcıların tercihi oluyor. Dağın belirli bir noktasından sonra kayalık arazi başlıyor ve batonsuz yürümek neredeyse imkansız oluyor. En yüksek noktası 3937 metre olan Kaçkarlar’da sadece tırmanışta değiş yürüyüşte bile hırçın bir doğa olduğunu da unutmamak gerek.

{86243}

Ballıkayalar Kanyonu, Kocaeli

İstanbul’a yakın tırmanıcıların favori noktalarından olan Ballıkayalar, yeşil bitki örtüsü ve kanyon ortasından akan ırmağı ile doğal güzelliğiyle de büyüleyen bir yer. 1970’lerden beri kaya tırmanışı için kullanılan bölge orta zorluğa sahip olarak tanımlanıyor ve birçok tırmanıcının işi ilk öğrenmeye başladığı, antrenman yaptığı rotalardan bir tanesi olarak biliniyor. Amatör olarak tırmanışla ilgilenenler, gelmeden önce rehberini ayarlayarak burada denemeler de yapabiliyor.

Uzundere, Erzurum

Kaya tırmanışından çok daha farklı bir tadı olan buz tırmanışı için Erzurum-Uzundere’yi değerlendirebilirsiniz. Yüksek yamaçlardan dökülen ve kışın donan onlarca şelalenin olduğu Uzundere’de işin uzmanı olan rehberler ve gerekli teknik ekiplerle güvenli bir şekilde tırmanışlar yapılabiliyor. Oldukça yüksek olan donmuş şelalelerde bir de Uluslararası Buz Tırmanışı Festivali düzenleniyor.

Cilo, Hakkari

Sadece tırmanma rotalarıyla değil sunduğu harika manzaralarla da Cilo Dağı muhteşem bir yer. Buzul gölleri, vadileri, kanyonları, tepeleri, iklimi ve doğasıyla hem kış hem de yaz aylarında tırmanmaya elverişli. Kış mevsiminde özellikle buzul tırmanışı için tercih edilen bölgede aynı zamanda Türkiye’nin en yüksek ikinci zirvesi olan Uludoruk yer alıyor.

Geyve, Sakarya

Yeni yeni tanınan tırmanış noktalarından biri olan Geyve, ilk olarak 2007 yılında online haritalar üzerinden keşfedilmiş. 100’den fazla tırmanış noktasını barındıran Geyve’de 20 metreden de yüksek kayalara tırmanılabiliyor. Kayalar güney cepheli olduğu için özellikle yaz aylarında güneş faktörünü göz önünde bulundurmak gerekiyor.

{102268}

Gölpazarı, Bilecik

200’ün üzerinde tırmanış yeri olan Gölpazarı uzman tırmanıcıların çok sevdiği yerlerden bir tanesi. Kireçtaşı yapısıyla ve dümdüz kayalarıyla dikkat çeken bölge doğal güzelliğiyle de dikkat çekiyor. İstanbul’a arabayla 3 saat mesafedeki Gölpazarı’nın gelecek yıllarda çok daha fazla tırmanıcıyı çekmesi muhtemel.

Olimpos, Antalya

Antik dönem kalıntıları, deniz ve dağ manzaralarının olduğu Olimpos tırmanıcıların da sevdiği rotalardan bir tanesi. Her seviyedeki tırmanıcı için de uygunluk bulunuyor. Seçilen tırmanış rotasına göre ekipman seçmeniz gerekiyor. Olimpos’ta tırmanışın güzel yanlarından biri de isteyenlerin deniz kenarındaki yamaçlara tırmanıp denize çivileme atlayabilmesi.

Karakaya, Eskişehir

Düz arazi üzerinde yükselen 20-25 metrelik dik kayalarıyla dikkat çeken Karakaya, farklı seviyelerde tırmanış yapmak için elverişli. Sert kaya yapısıyla tanınan tırmanış yeri bu yapısıyla zorlayıcı olabiliyor. Karakaya’ya tırmanışa gitmeden önce karasal iklimin getirisi olan mevsim şartlarını kontrol etmekte ve güneşin dik geldiği saatleri seçmemekte fayda var.

{23103}

Kübra Haniç İnce
Kübra Haniç İnce Tüm Yazıları