Çevre Dostu Tasarım Markaları
Yazı Boyutu:
Günümüzde tasarım dünyasında, estetik ve işlevselliğin yanı sıra çevre dostu yaklaşımlar giderek daha fazla önem kazanıyor. Sürdürülebilirliği odağına alan tasarım markaları, doğal malzemeler kullanarak, enerji verimliliği sağlayan süreçlerle ve geri dönüştürülebilir ürünlerle dikkat çekiyor.
Yazar George Monbiot Guardian gazetesindeki köşesinde şöyle diyordu: “İklim grevine gitmek üzere sokağa çıkan gençler haklı: Gelecekleri çalınmakta. Kapitalizmin yüreğinde devasa ve neredeyse hiç ele alınmamış bir varsayım yatıyor: Dünya kaynaklarından paranın satın alabileceği kadar büyüklükte bir hisse almaya hakkın olduğu varsayımı. Paran yettiği kadar arazi, atmosferde yer, maden, et ve balık satın alabilirsin – karşılığında bundan kim mahrum kalırsa kalsın farketmez. Eğer parasını ödeyebiliyorsan yekpare sıradağlara, münbit ovalara sahip olabilmen işten bile değildir. Canının istediği kadar yakıt harcayabilirsin. Sahip olduğun her bir sterlin ya da dolar, dünyanın doğal zenginlikleri üzerinde belli bir hakka sahip olmanı sana garanti eder.”
Monbiot’nun da dediği gibi doğal kaynakları kişisel lüks ve konforumuz için hızla tüketmeye devam ettiğimiz günümüzde yeni nesil tasarımcılar daha etik, sürdürülebilir ve çevre dostu ürünlere işaret ediyorlar. Doğaya saygılı bu tasarımların ortak noktası; sürdürülebilir, doğal, yerel ve kaynağına yakın malzemeler kullanarak üretimde çevreye zarar vermemek.
İleri Dönüşümün Bir Parçası Olun: Darwin’s Botanicals
Doğanın yaşam döngüsünde atık olmamasından ilham alan Darwin’s Botanicals markasının, bu döngüyü gündelik hayatımıza uygulamak için yarattığı ürünler sizi ileri dönüşümün bir parçası haline getiriyor. Yaşam evresinin sonuna gelmiş bitkilerin, çiçek, meyve ve yapraklarını çöpe atmak yerine, onlardan elde ettikleri renkleri doğal kumaşları boyamak için kullanıyorlar. Keten peçeteler, kurdeleler, fularlar, bez çantalar, papyonlar, kısacası tüm ürünleri hiçbir kimyasal kullanılmadan tamamen bitkilerden elde edilen renklerle tek tek elde boyanıyor.
Yereli Destekleyen Tasarımlar: Dudu Home
Dudu Home markasının tasarım felsefesi el yapımı üretimin sürdürülmesini ve toplulukların becerilerini geliştirmelerini teşvik ederek yerel halkları desteklemek. Geleneksel dokuma ve boyama yöntemleriyle tasarlanan ürünler yereldeki üreticiler tarafından elde sınırlı sayıda üretiliyor. Her bir ürün zanaatkarın dilini ve o bölgenin kültürel mirasını yansıtıyor. Ürünler, Guatemala, Vietnam, Türkiye, Özbekistan gibi ülkelerdeki zanaatkarlar, kooperatifler ve aile işletmelerinden adil ticaret prensiplerini gözeterek tedarik ediliyor.
Doğal Malzemelere Zamansız Dokunuş: Maiizen
2014 yılında Ceren Gürkan tarafından kurulan Maiizen, zamansız çizgileri çağdaş sanatın ışığıyla buluşturarak minimal ve yenilikçi aydınlatma ürünleri üreten bir tasarım ofisi. Mavinin (mai) rahatlatıcı ve güven veren etkisini zen’in dengesiyle birleştiren Maiizen, doğadan aldığı ilhamla içgüdülerimizi harekete geçirip zihnimizi aydınlatıyor. Yaşamı ve doğayı, cam, ahşap, seramik gibi doğal ve sürdürülebilir malzemeler kullanarak yeniden yorumlayan marka, her ürününe farklı bir hikayeden yola çıkarak biçim veriyor. Maiizen’in tüm tasarımları el yapımı; bu yüzden her bir parça eşsiz ve kişiye özel.
Derinin El İşçiliğiyle Sentezi: UNIQKA
Kerem Ariş ve Merve Parnas, UNIQKA markasının ardındaki ikili. Deri malzemesini ve el işçiliğini tasarımın odağında tutan UNIQKA markası yaşam alanları için derinin çok yönlülüğünü ve zarafetini yansıtan zamansız nesneler sunuyor. Sürdürülebilir tasarımlarıyla döngüsel ekonomiye katkıda bulunduklarını ifade eden Merve Parnas şöyle ekliyor: “Deri gıda zincirinin bir yan ürünü. Biz bu yan ürüne değer kazandırıp sonsuza dek yaşayacak nesneler üretiyoruz. Türkiye, Avrupa ve Güney Amerika’da çevreye duyarlı bir şekilde yetişen büyükbaş hayvanların derisini kullanıyoruz. Bu deriler, farklı formlara bürünüp nesiller boyunca kullanılabilecek objelere dönüşüyor. Her deri parçası bizim için çok değerli. Artık parçaları kullanabileceğimiz yeni ürünler tasarlayarak israfı önlüyoruz.”
İleri Dönüşümün Tasarımsal Boyutu: Samimi
Felsefesinde doğaya saygılı yaklaşımı savunan Samimi markası ileri dönüşümü, ürünlerinin çıkış noktası olarak vurguluyor. Veronika Helvacıoğlu ve Anna Heidenhain isimli iki Alman sanatçının bir araya gelerek yarattıkları bu markanın ilk tasarımı, emniyet kemerlerinden elde örülerek tasarlanan geometrik halılar. Fabrika atıklarından elde ettikleri eski emniyet kemerlerini piksel efekti verecek şekilde birbirine geçirerek çağdaş ve fonksiyonel bir tasarım objesine dönüştürmüşler. Bugün Veronika Helvacıoğlu’nun imzasını taşıyan ileri dönüşüm ilkelerine sadık çanta tasarımlarıyla yoluna devam eden markanın ürünleri hem oldukça dayanıklı hem de zanaatkâr etiğe duyarlı. Şipariş için markaya Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz.
Sıkıştırılmış Selüloz Kağıtlardan Tasarım Objelerine: Epidotte
Markanın yaratıcısı Esther Levi: “Organik yaşayıp, doğayı seven ve koruyan, keşfetmeyi seven, tarz sahibi, cesur ve yaratıcı bir kişiliğiniz varsa, Epidotte tam anlamıyla size hitap ediyor” diyor. Dengeli tüketimi savunan marka çevreye ve gezegene saygılı ürünler tasarlamayı amaç haline getirmiş. Yıkanabilir, esnek ve %100 selüloz lifli özel kağıtlardan tasarlanan aksesuarlar, kırtasiye ve ev eşyaları özel atölyelerde elde üretiliyor.
Basit ve sade bir yaşama övgü: Sinek Sekiz
Çevre literatüründeki temel eserleri Türkçe’ye çevirmek amacıyla 9 sene önce kurulan Sinek Sekiz ilham veren kitaplarının yanı sıra atık kağıtları dönüştürerek defterler de tasarlıyor. İrem Çağıl’ın yarattığı Sinek Sekiz markasının kökleri doğanın ritmine bağlı.
%100 Doğal Esans Yağlarından Mumlar: The Very Good Candle Company
The Very Good Candle Company, sürdürülebilir ve çevreye duyarlı ürünler yapma manifestosuyla yola çıkan, el yapımı ve tamamen bitki bazlı mumlar yapan Amsterdam merkezli bir marka. Mumların tamamı, Avrupa’da yetişen keten tohumu yağından üretiliyor. Marka, kullandığı hammadelerini özellikle lokal üreticilerden temin ederek, sürdürülebilirliği destekliyor. Her bir koku, %100 doğal esans yağları ve parabensiz botanik parfüm yağları kullanılarak elde ediliyor.
Karbon ayak izini dengeleyen tasarım
UNDO Labs, insan üretimi ürünlerle ekolojik ilişkimizi yeniden şekillendiren New York ve İstanbul merkezli bir tasarım ve inovasyon stüdyosu. Engin Ayaz, Kerem Alper, Murathan Sırakaya, Nur Saltık, Özgür Önurme’nin oluşturduğunu proje ekibinin ilk ürünü UNDO Laces “İnsan üretimi ürünlerin karbon ayak izini nasıl sıfırlarız?” sorusundan yola çıkılarak yaratılan bir tasarım. Bir çift UNDO Laces satın alındığında UNDO Labs, bir rüzgar enerjisi, güneş enerjisi veya ormanlaştırma projesinden müşterinin adına karbon kredisi satın alarak bir çift ayakkabının karbon ayak izini dengeliyor. Bu, TerraPass gibi üçüncü parti tedarikçiler aracılığıyla yapılıyor. Dünyadaki herkesin, sahip olduğu her ayakkabı için bir UNDO Laces satın alması halinde, tüm ayakkabı endüstrisinin karbon ayak izinin dengeleneceği fikri sürecin temelinde yer alıyor.
Sürdürülebilir çalışma koltuğu: Nurus
Sağlıklı ve mutlu ofisler oluşturmak için değişen ihtiyaçlara uygun, yenilikçi ve ilerici çözümler sunan Nurus markası tedarikten üretime, paketlemeden teslimata kadar tasarımın her aşamasında çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmeyi hedefliyor. Markanın ekolojik duyarlılığının en güzel örneklerinden biri 2015 yılında Stefan Brodbeck‘in Nurus için tasarladığı Alava çalışma koltuğu. %100 geri dönüştürülebilen malzemeden üretilmesi ile sürdürülebilirliğe dikkat çeken Alava, dünyanın en iyi sürdürülebilir yeşil tasarım ürünlerini belirlemek amacıyla her yıl düzenlenen Green Good Design yarışmasında ‘Green 100’ listesine girerek en iyi yeşil tasarımlar arasında yerini aldı.