preloader

2020 Sürdürülebilir Beslenme Trendleri

2020 Sürdürülebilir Beslenme Trendleri

Yazı Boyutu:

2020 sürdürülebilir beslenme trendlerini mercek altına aldık. Sürdürülebilir beslenme akımları neler, hangi beslenme sistemi en doğrusu öğrenin.

Dünya, insanlık tarihinde hiç olmadığı kadar, hızla değişiyor. Yükselen ulusalcılık, eşitsizlik; dijital ekonominin büyümesi ve sivil toplumun daha aktif hareket etmesi derken on sene öncesine göre çok daha farklı bir noktadayız. Biyolojik çeşitliliğin düşüşe geçtiği, küresel ısınmanın ayyuka çıktığı ve sağlık krizlerinin baş gösterdiği bir dönemde beslenme alışkanlıklarımızı da gözden geçirmemiz şart. Sürdürülebilir bir besin sistemini yerleşik kılmak için 2020 trendleri neleri işaret ediyor, sizin için inceledik.

Bilinçli Tüketiciler

2020 Sürdürülebilir Beslenme Trendleri

Besin zincirinin pasif bir katılımcısı olmaktansa yediği yemeğin nereden geldiği ve ne şartlarda üretildiği gibi konularda daha hassas olan bilinçli tüketiciler, beslenme konusunda karar alırken sağlıklarına ve sürdürülebilirliğe daha çok özen gösteriyor. Avrupa ve Kuzey Amerika ile Asya’nın bir bölümünde yükselen bir değer olan beslenmede bilinçlilik, yavaş yavaş Z kuşağını da etkisi altına alıyor; ancak bir farkla: Bu kuşak deneyimlemeye daha açık olduğu için tercihini yaparken Afrika ve Latin Amerika gibi bölgesel mutfaklara yöneliyor.

Gurme Aktivizm

2020 Sürdürülebilir Beslenme Trendleri

Greta Thunberg’in cuma günleri yaptığı okul eylemleri ile başlayıp BM’de konuşma yapmasına uzanan iklim aktivizmi dalgası 2019’a damgasını vurmuşken 2020’de benzer etkinin besin üzerinden gerçekleşmesi bekleniyor. Özellikle İngiltere’de et üretimi ve paketlenmesi sürecinin çevreye olan olumsuz etkisi konuşulmaya başlandı bile.

Bitkilerin Gücü

2020 Sürdürülebilir Beslenme Trendleri

Bitki özlü besinlere olan talebin artış ivmesi göstermesiyle bu ürünlerin 2025’te 140 milyar dolarlık bir pazar payına ulaşacağı bekleniyor. Hatta önümüzdeki on yıl içinde et piyasasının %30’unun yerini bitki özlü alternatiflere bırakacağı söyleniyor. Yeni kuşak, beslenmelerinin ağırlığını bitkilere vermeye başladı bile. Ancak yine de bitki özlü et üretiminin sağlık ve sürdürülebilirlik açısından bazı çelişkileri var. Yüksek doymuş yağ ve şeker ile desteklenen bu yeni nesli ‘et’ sırf etiketlerinde öyle yazıyor diye daha mı sağlıklı? Badem sütü hayvan bazlı süt ürünlerinin yerine geçebilecek kadar sürdürülebilir mi? Beslenmenin geleceğini bu ve bunun gibi sorulara verilecek dürüst cevaplar şekillendirecek.

Temiz Etiketler

2020 Sürdürülebilir Beslenme Trendleri

Şeffaflıkta Yenilenen Odak Noktası

2020 Sürdürülebilir Beslenme Trendleri

İnsanlar artık besinlerin nerede yetiştiğini, nasıl yetiştiğini ve çiftçilerin o üründen ne kadar kazandığını bilmek istiyor. Mevzu artık sadece son ürün değil. 2019 haber başlıkları iklim değişikliği, Amazon yangınları ve okyanuslardaki plastiklerdi ve gerek paketlemelerde gerek içeriklerde şeffaflığa olan büyük talep sayesinde 2020’de listeye besin tedarik zincirlerinin gireceğinden şüphe yok.

Yenileyici Tarım

2020 Sürdürülebilir Beslenme Trendleri

Birçok firma şu an yenileyici ve ekolojik tarım politikaları üzerine üretim alternatifleri geliştirmeye çalışıyor. ‘Daha az zarar verme’ ve ‘aldığından daha fazlasını geri verme’ fikri üzerine şekillenen alternatifler ile ekosistemin, toplulukların ve mahallelerin yeniden yapılanması amaçlanıyor. Toprağı sürmeden sadece üst tabakasından faydalanarak, planlı komposto ve gübreleme yaparak yeni bir tarım anlayışı şekillendiriliyor.

Besin Çeşitliliği

2020 Sürdürülebilir Beslenme Trendleri

Şimdilerde birçok içeriğin esasında insan bünyesi için iyi olup olmadığını tartışmaya başladık. Daha önce pirinç, mısır, buğday, patates ve soya gibi 12 global besin ile kalorimizin %80’ini aldığımız beş temel hayvan varken şu an önümüzde deniz yosunu, nohut, kavuzlu buğday gibi 20.000 seçenek var ve geleceğin besinleri olarak da bu yeni alternatifler öne çıkıyor.

Besinleri Beslemek

2020 Sürdürülebilir Beslenme Trendleri

Son birkaç senedir bize besin sağlaması için beslenen iki ayaklı, dört ayaklı ve denizde yaşayan canlılar odak noktasıydı. Tüketiciler de hayvanları beslemenin sürdürülebilirlik üzerindeki etkileri konusunda bilinçlenmeye başladı. Bu alanda yapılan araştırma ve geliştirme çalışmaları, insan beslenmesi için beslenen hayvanlar için alternatif besin kaynakları sağlama yönünde yeni bir pazar doğurmaya başladı bile.

Akıllı Teknoloji

2020 Sürdürülebilir Beslenme Trendleri

Üretkenliğe ve besin güvenliğine yönelik geliştirilen akıllı teknolojide de hızlı bir yükseliş ivmesi görülüyor. Akıllı telefon teknolojilerinin kullanımının yaygınlaşması ile çiftçiler artık hava durumunu, yangınları önceden öğrenebiliyor, hastalıklardan haberdar oluyor ve kendi coğrafi bilgilerini başkaları ile paylaşabiliyor. 2020 itibariyle sadece çiftçilerin değil tarlaların da bizzat akıllı teknoloji ile geliştirileceğini söylemek mümkün; yaban otları tespit eden lazerler, tozlaşma için kullanılacak drone’lar, çiftlik otomasyonu sağlamak için yapay zeka gibi.

Besin Paketleme

2020 Sürdürülebilir Beslenme Trendleri

Medya ve tüketicilerin ilgisi ile plastikler yerine 2020 ile paketlemede yeni alternatiflerin yaygınlaşması bekleniyor. Plastiğin yasaklanması ile yerine doğal ve geri dönüştürülebilir malzemelerin tercih edilmesi sadece market raflarını değil eve sipariş edilen porsiyonların paketlenmesini de kapsıyor.

Zeynep Özar Berksü
Zeynep Özar Berksü Tüm Yazıları