preloader

Su Sorunu ve Uygulayabileceğiniz Bireysel Su Tasarrufu Önerileri

Su Sorunu ve Uygulayabileceğiniz Bireysel Su Tasarrufu Önerileri

Yazı Boyutu:

Küresel ısınma ve başarısız su politikaları nedeniyle karşı karşıya olduğumuz su sorununa karşı bireysel olarak hayata geçirebileceğiniz tasarruf önerilerini listeledik.

Hindistan’ın en büyük altıncı şehri Chennai, kuraklıkla karşı karşıya. 2018’de Güney Afrika, Cape Town’da ‘Sıfır Günü’ adı verilen su sıkıntıları ve kesintileri yeniden baş gösterdi. Geçen sene ise Roma’da kaynakları efektif kullanmak adına su karneye bağlandı.

Su Sorunu ve Uygulayabileceğiniz Bireysel Su Tasarrufu Önerileri

Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü’nün (WRI) hazırladığı 2019 su riski atlası, kuraklık krizinin seneler içinde daha da derinleşeceğinin habercisi.

Dünya nüfusunun dörtte birine ev sahipliği yapan 17 ülke, temiz içme suyunun %80’inin tarım, sanayi ve şehir belediyeleri tarafından kullanılmasından doğan yanlış su yönetimi politikaları nedeniyle, aşırı düzeyde su sıkıntısıyla karşı karşıya. Bu ülkeler sırasıyla Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botswana. Durum bu denli ciddi iken bazı Orta Doğu ülkelerinde suyun arıtılması ve yeniden kullanılması konusunda çalışmalar yürütüldüğü görülüyor.

Dünya nüfusunun üçte birine ev sahipliği yapan 44 ülke ise, ikinci riskli kategori olan, yüksek derecede su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yer alıyor. Bu listenin 32. sırasında ise Türkiye var.

Su Sorunu ve Uygulayabileceğiniz Bireysel Su Tasarrufu Önerileri
  • Türkiye’de son 60 yılda yaklaşık 70 doğal göl kurudu.

  • Türkiye 1980’lerin sonundan beri, küresel iklim değişikliğinin bir sonucu olarak, her 4-7 senelik periyodlarda kuraklıkla karşı karşıya kalsa da son birkaç senedir ciddi bir adaptasyon sorunu ve hatta uyumsuzlukla yüz yüze. Doğal su kaynaklarının döngüsü iklim değişikliği nedeniyle halihazırda kesintiye uğramışken kırsal bölgelerin betonlaşma riski nedeniyle azalan yeşil alanlarda su yeraltına inemiyor ve yeraltı kaynaklarını besleyemiyor.

  • Dünya’da karasal ve tatlı su ekosistemlerinin sadece %15’i, deniz ekosistemlerinin %6’sı koruma altında. Türkiye’de ise korunan alanların karasal alana oranı %8.9.

  • Eski ve yetersiz su altyapısı nedeniyle dolaşımdaki suyun %43’ü boşa gidiyor. Yeterli finansal kaynak olsa da yenileme çalışmalarına ayrılmıyor.

  • Türkiye’de artan nüfus ile birlikte son 5 yılda kişi başına düşen yıllık su miktarı yaklaşık 100 m3 azalarak 1.350 m3 seviyelerine kadar düştü. Böyle giderse yakın gelecekte kişi başına düşen su miktarı 1.000 m3’ün altına düşecek.
Su Sorunu ve Uygulayabileceğiniz Bireysel Su Tasarrufu Önerileri

Araştırmalar dünyada yaşanan su sıkıntısının giderilmesi için üç önemli konunun merkeze alınması noktasında hemfikir: Tarıma ayrılan suyun daha efektif kullanılması, şehirlerdeki boru şebekelerinin arasına temiz su havzaları inşa edilmesi ve -kağıt ve plastik gibi- suyun geri dönüştürülerek yeniden kaynak yaratılması.

Peki bizler bireysel olarak suyun efektif kullanılması için neler yapabiliriz?

{42537}

Bireysel Olarak Uygulayabileceğiniz Su Tasarrufu Önerileri

Evde su tasarrufu yapmak için…

Banyo yapmak yerine duş almayı tercih edin. Konforlu bir banyo için 80 litre sıcak su harcarken ortalama 8 dakikalık bir duşta 60 litre sıcak su harcarsınız. Bu süreyi yarıya düşürmeniz halinde ise kullanacağınız su miktarı 30 litre olacaktır.

Su Sorunu ve Uygulayabileceğiniz Bireysel Su Tasarrufu Önerileri

Duş başlığınızı suya hava karıştırarak daha az su harcanmasını sağlayan modellerle değiştirin. Bu sayede %75’e varan oranda su tasarrufu yapabilirsiniz.

Dişlerinizi fırçalarken musluğu kapatın. Bu sayede dakikada 6 litre sudan tasarruf edebilirsiniz.

Su tasarrufunu kendi kendine yapabilen markalarların ürünleri ile son 5 yılda yaklaşık 30 milyon ton su kurtarıldığını biliyor muydunuz? Bu ve bunun gibi kazançları sürdürmek tercihlerimize bağlı.

Sifonunuzu farklı su boşaltma seçeneği olan modellerle yenileyin. Bu sayede her sifonu çekişinizde 1-3 litre sudan tasarruf etmiş olursunuz.

Damlayan muslukları tamir edin. Damlayan bir musluk günde 15 litre ve senede 5.500 litre suyun boşa akmasına neden olur.

Çamaşır ve bulaşık makinalarınızı tamamen dolduğunda çalıştırın. Makinalarınızı yenilerken enerji ve su tasarrufu sağlayan modeller arasından seçim yapın. Bazı yeni nesil çamaşır makinaları her bir kilogram kıyafet için 7 litreden daha az su kullanma özelliğine sahip.

Su Sorunu ve Uygulayabileceğiniz Bireysel Su Tasarrufu Önerileri

Ellerinizi veya bulaşıklarınızı yıkamak için suyun ısınmasını beklerken akan suyu lavabonun veya evyenin içine koyduğunuz bir kapta biriktirin. Bu suyu bulaşıklarınızı durulamak, çiçeklerinizi sulamak veya klozete dökmek için kullanabilirsiniz.

Sebzeleri ve meyveleri yıkarken yıkama suyunu biriktirin ve bu suyu çiçeklerinizi sulamada kullanın.

Türkiye’de artan nüfus ile birlikte son 5 yılda kişi başına düşen yıllık su miktarı yaklaşık 100 m3 azalarak 1.350 m3 seviyelerine kadar düştü. Böyle giderse yakın gelecekte kişi başına düşen su miktarı 1.000 m3’ün altına düşecek.

Bahçenizde su tasarrufu yapmak için…

Buharlaşmanın veya donmanın önüne geçmek için bahçenizi sabah 10’dan önce ve akşam 4’ten sonra sulayın.

Sulamada hortum veya fıskiye yerine sulama kabı kullanın. Hortumlar saatte 1000 litreye kadar su harcayabilir.

Su Sorunu ve Uygulayabileceğiniz Bireysel Su Tasarrufu Önerileri

Daha az su gerektiren, sulamasında içme suyu değil atık su kullanabileceğiniz bitkiler tercih edin.

Bitkilerinizin peyzajını da su kullanımını göz önünde bulundurarak yapın. Eğer eğimli bir araziniz varsa yüksek kısma çok su isteyen ağaçları, alçak kısma ise az su isteyen bitkileri dikin.

Bahçenize yağmur suyu toplama varilleri yerleştirin. Bu variller 200 litreye kadar suyu bünyesinde barındırabilir ve bu suyu daha sonra sulama suyu olarak kullanabilirsiniz.

{48984}

Ofis ortamınızda su tasarrufu yapmak için…

Çalışma arkadaşlarınızla bu konunun ne denli önemli olduğu hakkında konuşun. Evde uyguladığınız yöntemleri ofiste de hayata geçirmeye çalışın.

Su Sorunu ve Uygulayabileceğiniz Bireysel Su Tasarrufu Önerileri

Farkındalık yaratmak için onlarla bu kolaylıkla uygulanabilir teknikler hakkında bilgilendirici notlar paylaşın.

Ofisiniz için su yönetimi planı geliştirin.

Kaynaklar

Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü, 2019 Su Riski Atlası
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı, Basın Odası

Zeynep Özar Berksü
Zeynep Özar Berksü Tüm Yazıları