preloader

BMW’nin Elektrikli Otomobil Geçmişi ve Bugünü

BMW’nin Elektrikli Otomobil Geçmişi ve Bugünü

Yazı Boyutu:

Elektrikli otomobil sektörünün öncü isimlerinden BMW’nin geçmişteki ve günümüzdeki tüm elektrikli modellerini keşfedin.

Günümüzde elektrikli otomobiller oldukça popüler. Yakın geçmişimizde dizellerin hızlı bir biçimde imaj kaybına uğramasıyla geleceğin temiz, çevreci ve sessiz mobilite çözümü olarak görülen elektrikli otomobillerinde BMW’nin etkisi yadsınamaz. 2013’te yollara çıkan, tamamen elektrikli BMW i3 ve 2014’te spor otomobiller dünyasında bomba etkisi yaratan hibrit BMW i8’in, elektrikli otomobillerin algısını nasıl değiştirdiğini pek çoğunuz hatırlayacaktır. BMW, “Beyaz bir sayfadan başlanarak” seri üretime eklediği modeller kadar, içten yanmalı motorlu versiyonlarından da elektrikli bir versiyon üreterek çeşitliliğini artırırken, günümüzde var olduğu tüm segmentlerde elektrikli bir model sunarak da seriyi tamamladı. Şimdi gelin; geçmişten günümüze tamamen elektrikli BMW modellerine bir göz atalım.

BMW iX: Şimdiden İkon Oldu

BMW’nin Elektrikli Otomobil Geçmişi ve Bugünü

BMW i3, marka içindeki elektrikli otomobillerin görünümünün nasıl farklılaşması gerektiğinin simgelerindendi. Yaklaşık 10 yıllık üretiminin ardından üretim bantlarına veda eden, kompakt boyutlu BMW i3’ün bu misyonunu günümüzde BMW iX devraldı. Tasarımıyla geleceği simgeleyen BMW iX, elektromobilitede de lüksü simgeliyor. Yeni BMW iX’in kendi kendini tamir edebilen ön ızgarası, modelin en dikkat çekici detaylarından sadece bir tanesi. Tüm elektronik sürüş asistan sistemlerini barındıran bu bölüm oda sıcaklığında 24 saat içinde küçük çizikleri onarabilen, “Kendi kendini iyileştirme” teknolojisiyle de fark yaratıyor. Bu sayede hasarlar karşısında bir değişim yapılmasının önüne geçilerek sürdürülebilir bir kullanım sağlanıyor.

“Shy Tech” ilkesiyle tasarlanan iç mekânda fazla görünür olmayan hoparlörler ve sıra dışı tasarlanan havalandırma kanalları dikkat çekiyor. Ham madde ve üretim yöntemlerini seçerken uygulanan sürdürülebilirlik odaklı yaklaşıma uygun olarak BMW iX’in FSC sertifikalı ahşap ve kapı panellerinde, koltuklarında, orta konsol ve zemin panellerinin yüzeylerinde yüksek oranda geri dönüştürülmüş plastik kullanılıyor. xDrive40 motor seçeneği ile sunulan BMW iX’in ön ve arka akslarında yer alan elektrik motorları 326 beygir güç ve 630 Nm tork üretirken, 0-100 km/s hızlanması sadece 6,1 saniyede gerçekleşiyor. WLTP normlarına göre tam şarj ile yaklaşık 425 km menzile sahip BMW iX xDrive40, hem şehir içi sürüş hem de uzun mesafeler için ideal bir sürüş deneyimi sunuyor. 150 kwh desteği olan yüksek güçlü şarj istasyonlarında 10 dakikalık şarj ile 100 km menzil üreten bataryalar yalnızca 31 dakikalık şarjla %10 batarya doluluk oranından %80 batarya doluluk oranına erişiyor.

BMW i7: Amiral Gemisi Elektrikli Versiyona Kavuştu

BMW’nin Elektrikli Otomobil Geçmişi ve Bugünü

G70 gövde kodlu yeni jenerasyon BMW 7 Serisi, bir kez daha üst sınıf sedanlar arasında radikal detayları barındıran tasarımında yüksek mühendisliğin sınırlarını zorluyor. 7 Serisi tarihinde ilk defa içten yanmalı motorlara ek olarak tamamen elektrikli bir versiyon, BMW i7 de model ailesine ilk aşamadan itibaren eklendi. Tamamen elektrikli ilk BMW i7, elektrikli performansı ve çok yönlü eğlence deneyimini bir araya getirerek unutulmaz bir sürüş deneyimi sunuyor. Tam adı BMW i7 xDrive60 olan otomobil WLTP normlarına göre 625 km’ye varan elektrikli menzil sunuyor. Ön ve arka aksında yer alan iki elektrik motoru sayesinde dört tekerlekten çekişli olan BMW i7 xDrive60, toplamda 544 beygir güç ve 745 Nm tork üretiyor; 195 kW şarj gücü desteği sunan DC şarj istasyonlarında yüzde 10’dan yüzde 80 batarya seviyesine sadece 34 dakikada ulaşabiliyor.

Monolitik yüzey tasarımı ve Swarovski kristallere sahip Iconic Glow Kristal Farları ile güçlü ve ayırt edici bir görünüme sahip BMW i7, yan profilden öne doğru hareket eder gibi görünen silüetiyle, otomobilin büyük ve heybetli görünümüne katkı sağlıyor. Executive Lounge Oturma Alanı opsiyonuyla birlikte, rakipsiz konforunu seçkin ambiyansla bir arada sunabilen BMW i7, BMW Kavisli Ekran (BMW Curved Screen), kapı panellerine entegre yeni nesil BMW Touch Command, Bowers&Wilkins 4D Diamond Ses Sistemi ve en güncel BMW iDrive teknolojisiyle dikkat çekiyor.

BMW iX1: Elektrikli Kompakt SUV

BMW’nin Elektrikli Otomobil Geçmişi ve Bugünü

Tamamen elektrikli BMW modelleri arasında premium kompakt sınıfta sunulan ilk dört tekerlekten çekiş sistemine sahip model olma özelliği taşıyan Yeni BMW iX1 xDrive30, ön ve arka aksta yer alan elektrik motorları sayesinde dört tekerlekten çekiş özelliğiyle şehir içi ve şehir dışında konforlu bir sürüş vadediyor. BMW iX1, 440 km’ye varan menzili, 130 kW DC şarj gücü ile 29 dakikada yüzde 80 batarya doluluğuna ulaşabilmesi, sadece 10 dakikalık şarj ile 120 km menzile sahip olabilmesi ve güncel teknolojileriyle dikkat çekiyor. BMW iX1 xDrive30; elektrikli mobiliteye vurgu yapan mavi detayları, 20 inç boyutuna varan jant seçenekleri ve X şeklindeki gövde çizgileriyle de farklılaşıyor. Adaptif LED farlar, BMW’nin imza tasarımı olan böbrek ızgaraları ve tüm gövdede yer verilen dikey çizgiler ile yeni BMW iX1 xDrive30’un; X modellerinde yer alan maceracı ruhuyla SUV duruşu destekleniyor.

{35101}

BMW i4: Dinamik ve Pratik Gran Coupe

BMW’nin Elektrikli Otomobil Geçmişi ve Bugünü

BMW’nin tamamen elektrikli ilk “Grand Coupe”si olan i4, i4 iDrive 40 ve i4 M50 versiyonlarıyla Türkiye’de satılıyor. BMW i4, sportif ve şık bir binek otomobilde tamamen elektrikli olmasıyla alternatif bir seçenek. 590 km’ye kadar elektrikli menzil sunmasıyla Türkiye pazarındaki en uzun menzil sunan otomobillerden biri olan BMW i4 iDrive 40, 200 kW’lik DC şarj istasyonlarında sadece 10 dakika şarj edilerek 164 km menzil sunabilmesiyse de ayrı bir çekicilik faktörüne sahip. 340 beygir gücündeki BMW i4 iDrive 40 sizin için yeterince güçlü değilse, bu sefer devreye 544 beygir gücündeki BMW i4 M50 giriyor. 521 km’ye varan menzil ve 3.9 saniyelik 0-100 km/s hızlanmasıyla adeta bir süper spor olan BMW i4 M50, markanın M otomobillerinin görünümünü de müşterilerle buluşturuyor.

BMW iX3: Geniş, Güçlü ve Verimli

BMW’nin Elektrikli Otomobil Geçmişi ve Bugünü

BMW’nin SUV modellerinin merkezinde yer alan X3, dizel ve benzinli seçeneklerinin ardından tamamen elektrikli bir versiyona da 2021 itibarıyla, BMW iX3 adıyla kavuştu. WLTP kriterlerine göre 460 kilometrelik menziliyle dikkat çeken BMW iX3, yüksek performans ve verimliliği bir arada sunan beşinci nesil eDrive teknolojisini barındırıyor. 163 beygirlik maksimum gücü ve 400 Nm’lik maksimum torkuyla 0-100 km/s hızlanmasını 10.1 saniyede tamamlayan BMW iX3, adeta spor otomobilleri kıskandırıyor. BMW iX3, hızlı şarj istasyonlarında 10 dakikada yaklaşık 100 kilometrelik bir menzile kavuşurken yalnızca 34 dakikada bataryalarını %80 oranında şarj edebiliyor. Elektrikli BMW modellerinin mavi renkli vurguları hem tasarımda hem de iç mekânda kendini belli ediyor. Yüksek kaliteli malzemeler ve şık tasarlanmış yüzeyler premium bir iç ambiyans oluşturuyor. BMW iX3’ün 510 litrelik bagaj hacmi, arka koltukları katlandığınızda, 1.560 litreye ulaşıyor.

BMW 1602e: Sporcular Temiz Hava Solusunlar Diye…

BMW’nin Elektrikli Otomobil Geçmişi ve Bugünü

Takvimleri yaklaşık 51 yıl öncesine aldığımızda karşımıza BMW 1602e çıkıyor. 1972 Münih Olimpiyatları’nda bir grup uzun mesafe koşucusuna eşlik etmesi için geliştirilen BMW 1602e, egzoz gazı çıkarmadığı için bu sporcuların ciğerlerine zarar vermeyeceğinden harika bir fikirdi. Sadece 43 HP güç üretebilen elektrikli altyapı o dönemin teknolojisinde maksimum 60 kilometre menzil sunabiliyordu. 1.330 kg’lık BMW 1602e’nin sadece batarya takımı 350 kg’dan oluşuyordu.

Önden motorlu ve arkadan itişli harika bir GT olan bu gövde yapısına rağmen 100 km/s’ye anca çıkabilen aracın 0-50 km/s hızlanması ise 8 saniye civarındaydı. Günümüz elektrikli otomobilleriyle kıyasladığımızda gülünç gelebilecek bu durum, teknolojinin ne kadar geliştiğine işaret ediyor. Ancak unutmayalım ki, başarıya giden yolda denemekten hiç vazgeçmemelisiniz.

{45590}

BMW 325ix Electric Coupe: Sadece 8 Adet Üretildi!

BMW’nin Elektrikli Otomobil Geçmişi ve Bugünü

1987 yılına geldiğimizde ise BMW, bizi bir kez daha şaşırtarak 325ix olarak bilinen dört tekerlekten çekişli 3 Serisi üzerinden bir elektrikli denemesi daha yaptı. Sadece 8 adet üretilen BMW 325ixs yaklaşık 150 km menzil sunuyordu ve gücünü ön tekerleklerine aktarıyordu. Bu araçlardan 3 tanesi, o dönem BMW’nin gerçek anlamdaki ilk station yani marka içindeki adıyla Touring karoserinde üretildi ve Alman Posta Teşkilatı’nın kullanımına sunuldu. Diğer 5 örnek ise Alman hükümeti elemanlarının kullanımında yolları aşındırdı.

BMW E1: Sıfırdan Geliştirilen İlk Elektrikli

1991 yılına geldiğimizde ise bu sefer BMW, mevcut araçlarını elektrikli yapmak yerine sıfırdan bu altyapıya uygun bir konsepti tanıttı. BMW E1 adındaki bu modeli aslında günümüzdeki BMW i3’ün atası olarak kabul edebiliriz.

Tamamen elektrikli altyapısıyla 240 km menzil ve 120 km/s maksimum hız sunabilen BMW E1, bataryaların neden olduğu ağırlığı gövdesinde kullanılan alüminyum ve plastik sayesinde dengeliyordu. Öndeki böbrek formlu radyatör ızgaralarını açtığınızda karşınıza elektriği tazelemek için bir priz çıkıyordu.

Tasarımıyla son derece doksanlar kokan BMW E1, tam anlamıyla bir şehir otomobiliydi. 4 kişi için geniş iç mekân ve bagaj da sunabilen aracın kokpitinde sadece gerekli donanımlara yer verilmişti. 2 farklı tasarımda bu girişime şans verilse de ne yazık ki seri üretime asla adım atamadı. Buna sebep olarak yeterince verimli bulunmayan batarya teknolojisi ve yüksek maliyetler öne sürülmüştü.

BMW 325 Electric: Uzay Kasa’da Elektrikli Güç!

BMW’nin Elektrikli Otomobil Geçmişi ve Bugünü

BMW’nin “Uzay Kasa” olarak anılan E36 kasa kodunun, elektrikli bir versiyonu olduğunu biliyor muydunuz? Açıkçası biz de tam ‘Hatırladık’ diyemeyiz. Buna sebep olarak da, 1992-1997 yılları arasında sadece 25 adet üretilmesini gösterebiliriz.

BMW 325 Coupe üzerinden yollara çıkarılan bu test otomobillerinin ilk örneklerinde sodyum-nikel klorür bataryalara yer verilirken, ilerleyen yıllarda daha yeni nesil olarak adlandırabileceğimiz nikel-kadmiyum bataryalara görev verildi. 135 km/s maksimum hıza ulaşabilen araçlar, 150 km menzil sağlayabiliyorlardı.

{59145}

BMW 1 Serisi ActiveE: EfficientDynamics Terimi Yaygınlaşıyor!

BMW’nin Elektrikli Otomobil Geçmişi ve Bugünü

BMW’nin EfficientDynamics felsefesinin iyice kendini gösterdiği dönemlerde markanın boyut olarak en küçük araçlarından 1 Serisi Coupe üzerinden de bir elektrikli denemesi yapıldı. İlk elektrikli BMW olan 1602e’nin varisi gibi algılanan bu aracın uzantısı bu sefer sadece “e” değil “ActiveE” idi. 2012 yılında bin adetin üstünde BMW 1 Serisi ActiveE, Amerika, Avrupa ve Çin olmak üzere kiralanarak yollara çıktı. Bu son denemenin ardından artık tamamen elektrikli bir otomobil almaya dünya hazır mıydı?

BMW i3: Her Şeyi Değiştiren Premium Kompakt

BMW’nin Elektrikli Otomobil Geçmişi ve Bugünü

2013 yılına geldiğimizde ise artık BMW, seri üretim bir elektrikli otomobili yani BMW i3’ü satışa sunarak büyük bir devrime imza attı. Tamamen yeni bir platformda, karbon-fiber bir kabuktan oluşan BMW i3, markanın elektrikli araçlarının gelecekteki tasarımlarının da nasıl diğer modellerden ayrılacağını gösteriyordu. İnce tabanlı lastikleri sürtünmeyi azaltan BMW i3, elektrikli otomobillerin çevre dostu olmaya çalışırken sıkıcı görünmemesi gerektiğinin kanıtıydı. Son derece karakteristik olan aracın arka kapıları geriye doğru açılıyordu. Çok geniş iç mekânda adeta bir loca atmosferi yaratan dekorasyon, geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşuyordu.

BMW’nin Elektrikli Otomobil Geçmişi ve Bugünü

Yaklaşık 10 yıllık üretiminin ardından 2023’de bantlara veda eden BMW i3, i3s adında, daha yüksek performans sunabilen bir versiyona da sahipti. Son derece yüksek sürüş keyfi sunan BMW i3 ayrıca çok pratik bir şehir otomobiliydi. Zamanla 130 km olan menzil opsiyonları üretimin son aşamasında 250 km’ye kadar yükseldi.

BMW i8: Rüya Otomobillerinde Bir Simge!

BMW’nin Elektrikli Otomobil Geçmişi ve Bugünü

Elektrikli BMW modellerinden bahsederken ikonik i8’i unutmak olmazdı. Aslında hibrit bir spor otomobil olan BMW i8, dünyanın kendi alanında ilkleri barındıran devrimsel bir ulaşım aracıydı. 1.5 litrelik içten yanmalı motorunu devreye sokmadan tamamen elektrikli de kullanılabilen bu çok havalı otomobil, kelebek kanatlı kapıları ile bu durumu pekiştiriyordu. Maksimum hızı 250 km/s ile sınırlandırılan BMW i8’in 0-100 km/s hızlanması sadece 4.6 saniye sürüyordu. Esas etkileyici değerlerden biri de 80-120 km/s ara hızlanmasıydı ki o da sadece 2.6 saniye sürüyordu. Yaklaşık 6 yılda 20 bin adetin üstüne üretilen BMW i8’in bir de Roadster versiyonu üretildi.

BMW’nin Elektrikli Otomobil Geçmişi ve Bugünü

Yakın gelecekte çok daha fazla sayıda elektrikli BMW modeli göreceğiz. An itibarıyla hemen her segmentte bir elektrikli BMW modeli mevcut iken, ara segmentlerdeki boşlukların da kapanmasıyla markanın elektrikli araçlarındaki yeni tasarım ikonları da sırasıyla yollara çıkacak.

*Bu içerik BMW iş birliğinde hazırlanmıştır.

{106758}

Birkan Demir Çalışkan
Birkan Demir Çalışkan Tüm Yazıları