Sürdürülebilir Günlük Yaşam İçin Öneriler
Yazı Boyutu:
Sürdürülebilirliği desteklemek için günlük yaşamınıza adapte edebileceğiniz önerileri bir araya getirdik.
Her gün yaşantımızda çevreyi, iklimi ve diğer canlı türlerini etkileyecek kararlar alıyoruz. Beslenme seçimimizden su kullanımına, sürdürülebilir bir günlük yaşamı destekleyecek ve dünyada daha az karbon ayak izi bırakmamızı sağlayacak tavsiyelerimize kulak verin. Daha sürdürülebilir bir dünyada yaşamak aslında hiç de zor değil.
Günümüzün en büyük problemlerinden biri olan karbon ayak izi sebebiyle enerji ve kaynak tüketimi yaparken artık bazı alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz. Örneğin; araç kullanmak yerine yürümeyi, toplu taşımayı ya da bisiklet ve elektrikli scooter gibi alternatifleri tercih edebilirsiniz. Alışveriş yaparken öncelikle ihtiyacınız olup olmadığını, büyük yatırımlarınızın ise ne kadar enerji tasarrufu sağladığını göz önünde bulundurmalısınız.
Alışveriş yapmadan önce iki kere düşünün
‘Eksilt, Yeniden Kullan, Geri Dönüştür’ biraz modası geçmiş bir slogan gibi gelebilir; ancak sürdürülebilir bir yaşamı benimsemek için ilk motto bu. Satın aldığımız her şey yaratıldığı malzemeden üretildiği sırada ortaya çıkarttığı hava kirliliğine kadar dünyada bir ayak izi bırakır. Bu yüzden satın almadan önce kendinize bunun gerekli olup olmadığını sorun. Eğer gerekliyse seçimlerinizi doğal malzeme ile üretilmiş, daha az paketlenmiş ve daha yakın bölgelerden ulaştırılmış olanlardan yana kullanın.
Plastiksiz bir yaşama geçin
Plastik doğada çözülemiyor. Buna rağmen, bugün dünya yüzeyindeki okyanus alanlarının yüzde 40’ını kaplayacak plastiğin bir atık olarak yayıldığını ve her sene binlerce deniz kuşunun, kaplumbağanın ve balinanın ölümüne neden olduğunu biliyoruz. Oysa, plastik atıklarımızı en aza indirgemek için birkaç ufak adım atabiliriz. Alışverişe çıkarken yanımıza bez çanta alabilir, tek kullanımlık şişeleri hayatımızdan çıkarabilir, plastikle paketlenmiş ürünler almak yerine ihtiyaçlarımızı lokal olarak temin edebiliriz.
Mutfakta Sıfır Atık Yaşamı Benimseyin
Doğaya verilen zarar aslında sofralara da taşınıyor. Yere, toprağa, havaya, suya karışan atıklar ve zararlı gazlar besinleri de kötü etkileyip yemeklere karışıyor. Buradan da anlaşılacağı üzere verilen zarar çevrenin yanında bizleri de kötü etkiliyor. Ancak, mutfakta benimseyeceğiniz sıfır atık felsefesiyle hem doğaya hem de bedeninize bir iyilik yapabilirsiniz. İlk adım olarak, alışveriş listesinden başlayın.
Yemeklerin sofranıza kadar gelirken oluşturduğu karbon ayak izini göz ardı etmeyin. Bunun önüne geçebilmek için alışverişlerinizi sezonluk yapabilirsiniz. Tek kullanımlık ürünleri ve ambalaj atıklarını hayatınızdan çıkartıp bambu, emaye, melamin ya da cam ürünleri tercih edebilirsiniz.
Yediklerinizin soyunu tüketmeyin
Sorumlu olduğu aşırı su kullanımı, hava kirliliği, sera gazı emisyonu ve habitat yıkımı nedeniyle et üretimi çevreye en zararlı endüstrilerden biri. Daha sürdürülebilir bir yaşam için et tüketiminizi azaltırken üç şeye dikkat etmelisiniz: Yemek artıklarının ortaya çıkmasını önleyin, planlı alışveriş yapın ve satın aldığınız her şeyi tüketin.
Büyük yatırımların çevreye faydası olduğundan emin olun
Eğer yeni bir otomobil almak istiyorsanız yakıt tasarruflu modellere yönelin. Bu sayede karbon izinizi minimuma düşürebilirsiniz. Benzer durum buzdolabı, bulaşık makinası veya kurutucu gibi beyaz eşyalarda da geçerli. Eğer böyle bir yatırım yapacaksanız enerji tasarrufu en yüksek modelleri tercih edin. Su ısıtıcısına ihtiyacınız varsa güneş enerjisinden faydalanmayı öncelikli kabul edin.
Yaban hayatı tehlikeye atan ürünleri protesto edin
Asırlık ağaçların kesilmesinden su kullanımına; üretimi ile canlıların habitatını tehlikeye atan ürünleri satın almayın. Eiketlerini mutlaka okuyun ve içeriği bambu gibi sürdürülebilir malzemelerden olanları tercih edin.
Suyu akılcı kullanın
Her şeyi çok fazla yıkıyoruz. Her ne kadar bilim insanları aşırı temizliğin bağışıklık sistemini zayıflattığını keşfetmiş olsa da herkes banyo yaparken, bulaşık veya çamaşır yıkarken çok ciddi oranlarda su tüketiyor. Bunun yerine gündelik yaşantınızda kullandığınız su miktarını azaltmayı ve suyu erdemli bir şekilde kullanmayı deneyin.
İşe giderken yürüyün; bisikletle veya araç paylaşarak gidin
Sürüş alışkanlıklarınız, geride bıraktığınız karbon ayak izini dramatik oranda düşürür. Yürümek, bisiklete binmek, araç paylaşmak veya toplu taşıma kullanmak sürdürülebilir bir yaşam için çok pratik seçimler.
Kağıt tüketimini azaltın
Dünyada düşünmeden tüketilen bir diğer madde de kağıtlar. Kağıt üretmek için milyonlarca ağacın kesilmesine rağmen birçok insan hala harcadığı kağıt miktarına dikkat etmiyor. Özellikle, iş ortamlarında… Öyle ki, bazı kaynaklara göre; gün içinde ofislerde kullanılan kağıtların yüzde 45’i çöpe atılıyor ve ortalama bir ofis çalışanı yılda 10 bin adet kağıt tüketiyor. Bu hızla ağaç kesimlerine devam edilirse 100 yıldan kısa bir süre içinde yağmur ormanlarının yok olacağı düşünülüyor.
Bu noktada bizim üzerimize düşen sorumluluk, bu konuya daha bilinçli yaklaşarak hayalimizdeki dünya için bir adım atmak. Bunun için işlerinizi basılı olarak değil elektronik ortamlardan halledebilir, paylaşmak istediğiniz dosyaları da dijital olarak saklayabilirsiniz. Eğer basılı bir işlem yapmanız gerekiyorsa, çok kağıt harcamamak için yazıları okuyabileceğiniz küçüklükte kullanın ve çift yüzlü baskıyı tercih edin. Unutmadan; birçok kişi yapacaklarını post-it tarzı kullan-at kağıtlara yazıp asıyor ve bu kağıtlar daha sonra çöp oluyor. Bunun yerine artık bilgisayar ve telefonlardaki anımsatıcıları tercih edebilirsiniz. Bu konu için diğer bir önemli adım ise, kağıtları çöpe değil geri dönüşüm kutularına atmak olacaktır.
Evinizde basit değişiklikler yapın
Evinizde yapacağınız ufak birkaç değişiklikle enerji tasarrufunuzu artırabilirsiniz. Örneğin, pencelerin ısı kaybettirmeyen özellikte olduğundan emin olun. Isıtma ve soğutma için ayarlanabilir termostatları tercih edin. Aydınlatma için lambalarınızı enerji tasarruflu olanlarla değiştirin. Sıcak su için güneş enerjisinden faydalanın.
Bostanlarda gönüllü olun
Sadece kendi sebze meyvenizi yetiştirmek için değil, yaşadığınız bölgedeki sürdürülebilir çemberi genişletmek için bir topluluğun üyesi olun. Zira bahçeler yeşil alanlar yaratır ve bahçe atıkları yine bahçede kullanabileceğiniz gübreye dönüştürülebilir. Yeşil alanlar sadece halet-i ruhiyenize değil, karbon emisyonunu azaltacağı için çevreye de iyi gelir.
Geri Dönüşüm ve Kompost Yapın
Evde geri dönüşüm yaparak atıklarınızı azaltabilir ve yeniden değerlendirebilirsiniz. Organik atıkları kompost yaparak bahçeniz veya bitkileriniz için doğal gübre üretebilirsiniz. Bu, çöp miktarını azaltırken toprağı da beslemenin etkili bir yoludur.
Sürdürülebilir Moda Tercih Edin
Hızlı moda yerine, çevre dostu ve etik üretim yapan markalardan alışveriş yapmayı tercih edebilirsiniz. İkinci el kıyafetler almak, giysilerinizi daha uzun süre kullanmak ve gereksiz tüketimden kaçınmak da sürdürülebilir bir yaşam tarzına katkı sağlar.