Sürdürülebilir Türk Moda Markaları
Yazı Boyutu:
Türkiye’de de sürdürülebilir moda anlayışı giderek yaygınlaşıyor. Yerli tasarımcılar, hem şıklığı hem de çevre bilincini ön planda tutarak, dünya standartlarında sürdürülebilir moda markaları oluşturuyor. İşte Türkiye’den öne çıkan bazı sürdürülebilir moda markaları:
Assez
“Assez ismi Fransızca’dan geliyor, kelime anlamı “yeteri kadar” demek. Her biri bir diğeri ile uyum içerisinde olan yeteri kadar kaliteli temel parça ile sade ve sürdürülebilir bir dolap oluşturma adına çıkmış olduğum bir yolun hikâyesini anlatıyor bu kelime. Assez’yi kurma fikri, biraz da kendi ihtiyaçlarımdan yola çıkarak oluşturacağım bu zamansız koleksiyonda, aradığım sadelikteki modelleri, istediğim renk ve kumaşlarla birleştirme fikriyle başladı bu süreç.”
Felsefesi ”ideal ürün” yaratmak olan Assez’in kurucusu Aslı Sezer ile sohbet ettik.
Souq Samurai
“Souq Samurai’i tutkunu olduğumuz, hayatımızın önemli noktalarını şekillendiren Akdeniz kültürü etrafında kurgulamak istedik. Bizi bir arada tutan zengin doğu ve batı elementlerini sentezlemeyi seviyoruz. Souq Samurai yaptığımız seyahatler ile bu kültürde geçen çocukluk anılarımızı birleşimiyle başladı.”
Akdeniz kültürü etrafında kurgulanan sürdürülebilir Türk moda markası Souq Samurai’nin kurucuları ile sohbet ettik.
one square meter
“one square meter, seçim özgürlüğümüzden doğanların bir bütünü. Hayatla olan derdimizi günlük, sade ve şık, evrensel çizgide, ‘moda’ kaygısı gütmeksizin kendinden emin, senelerce giyilecek, zamansız kıyafetler aracılığı ile anlatabildiğimiz; bu derdi yaptığımız işin her hücresine incelikle işleyebildiğimiz; çok kıymet ve emek verdiğimiz markamız.”
Yavaş ve sürdürülebilir moda ilkeleri ile üretim yapan one square meter’in kurucuları Zeynep Özar Berksü ve Çağrı Berksü, markalarını OGGUSTO’ya anlattı.
Giyi
“Giyi, döngüsel bir tasarım ve üretim modeli, yavaş, bilinçli bir tüketim modeli öneriyor. Petrol türevi malzeme kullanmıyoruz, üretim fazlası kumaşlarımızı yeni ürünlere dönüştürüyoruz. Paketleme tasarımını da sıfır atık mantığıyla yaptık, Giyi paketinden çıkan hiçbir şey çöpe gitmiyor. Farklı kullanım alanları sunarak ürünümüzün ömrünü uzatmayı hedefliyoruz. Uzun yıllar Koç Grubu’nda çalıştım. Ama tasarıma, el-emeğine, kendine özgü, özgür bir stil sahibi olmaya karşı her zaman tutkuluydum…”
Yavaş ve sürdürülebilir moda ilkeleri ile üretim yapan Giyi’nin kurucusu, Göknil Bigan ile sohbet ettik.
A Hidden Bee
‘A Hidden Bee’ markası, 2017 senesinde İstanbul’da kuruldu. Tasarımcısı Aylien Erel’in kuruluş sürecinde, aklında lokal materyaller kullanarak ve lokal üretimi destekleyerek, rafine ve zamansız bir tasarım anlayışına hizmet eden farkındalık odaklı bir hazır giyim markası yaratmak vardı… A Hidden Bee markasının kurucusu Aylin Erel, markası ve sürdürülebilir moda hakkında merak ettiklerimizi yanıtladı.
Atölye Ren
Gözde Karatekin, Kasım 2017’de Atölye Ren’i kurdu. Ren, İstanbul’da kurulmuş minimal, rahat ve fonksiyonel giysiler üreten doğaya duyarlı bir giyim markası. Temelinde sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk ilkeleri yatıyor. Amacı kadınların öncelikle kendi bedenleri, diğer kadınlar ve yeryüzü ile şefkatli, özen gösteren ve dayanışmacı bir ilişki kurmasını sağlamak. Tasarımlarında yaşamın en yalın, en basit ve en ilkel halinden ilham alan Gözde Karatekin ile markası Atölye Ren ve sürdürülebilir yaşam hakkında sohbet ettik.
Iamnotbasic
Iamnotbasic, moda sektörünün çevreye ve çalışanlarına karşı daha duyarlı olması için farkındalık yaratmak ve kaliteli aynı zamanda ulaşılabilir ürün gamındaki açığı kapatma amacıyla kuruldu. Bir gardırobun temel parçalarını üretmeye odaklanan sürdürülebilir moda markasının kurucusu Orkan Orgun, markası ve sürdürülebilir moda hakkında merak ettiklerimizi yanıtladı.
Restore
Restore, üzerinde yaşadığımız gezenin iyiliği çerçevesinde planlanmış bir üretim süreci ile kişiye özel giyinme deneyimini sunan, “yeniden üretim” projesi. Tüketim zincirinin dışında bırakılmış jeanleri, zamansız formlarda, tek parça olarak yeniden tasarlıyor ve geleneksel el işçiliği yöntemleri ile yeniden üretiyor. Tüketim zincirinin dışında bırakılmış jeanleri, zamansız formlarda tek parça olarak yeniden tasarlayan ve geleneksel el işçiliği yöntemleri ile yeniden üreten Restore markasının kurucuları Ferman Urhan ve Melike Vergil ile markaları ve sürdürülebilir moda hakkında sohbet ettik.