Türkiye'nin Ekoturizm Rotaları
Yazı Boyutu:
Çevreye zarar vermeden gerçekleştirilen ekoturizm rotalarını bir araya getirdik! Orman Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı yerleri inceleyin.
Öncelikle “Ekoturizm” Nedir?
Ekoturizm; çevreye zarar vermeden gerçekleştirilen, doğal ortamın sürdürülebilirliğini sağlayan ve yerel halkın sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlayan turizm türü olarak tanımlanıyor. Peki nereler bu sınıfa giriyor? Bu konuda da yardımımıza Orman Genel Müdürlüğü’nün seçtiği 19 ekoturizm rotası koşuyor. Seçilen rotaların 2024 sonuna kadar 110 tane olması planlanıyor. Bu yüksek sayı aslında Türkiye’de hala görmediğimiz ne kadar fazla harika yer olduğunu gözler önüne seriyor. Belirlenen rotaların tanıtımı yapılmasıyla yerel halkın refahının artırılması umuluyor.
Kartepe, İzmit
Kış aylarında oldukça ilgi gören Kartepe aslında yaz aylarında da tercih edilmesi gereken rotalardan. Golf, kampçılık, at binme, bisiklet, su kayağı ve trekking gibi etkinlikler sunan Kartepe’de yaz aylarında orman yürüyüşü de yapabilirsiniz. Ormanda gezmek için aynı zamanda ATV seçeneğini de mevcut.
Termal, Yalova
Atlas Dergisi
Denizin ve doğanın iç içe geçtiği Yalova, Marmara Bölgesi’nin en güzel yazlık rotalarından. Denizin yanı sıra, şifalı olduğuna inanılan kaplıca sularına da sahip. Oldukça sıcak kaplıca suları sayesinde kış aylarında bile açık havuzlara girilebiliyor.
Oylat, Bursa
Çeşit çeşit ağaçlarıyla yemyeşil bir doğaya sahip olan Oylat, tertemiz havası ve muhteşem manzarasıyla kesinlikle tercih edilmesi gereken bir nokta. Marmara Bölgesi’nin en ünlü şelalelerinden Oylat Şelalesi, yaklaşık 10-15 metre yükseklikten akmakta ve etrafa hoş bir serinlik katmaktadır. Oylat ziyaretinizden, pazardaki ev yapımı ürünleri gezmeden ve bölgeye has bir tat olan incir dolması yemeden dönmek olmaz bizden söylemesi.
Aladağ, Adana
Genellikle gastronomi turizmi yapılan Adana aslında doğa güzelliklerine de ev sahipliği yapıyor. “Çukurova’nın gizli hazinesi” olarak anılan Aladağ Küp Şelaleleri’nden en çok ilgi göreni ise Simit Şelalesi. Kampçılar tarafından oldukça fazla tercih edilen Aladağ Küp Şelaleleri buz gibi suyu ve ağaçlık alanlarıyla ideal bir yaz rotası.
Yenice, Karabük
Karabük’ün %65’nin ormanla kaplı olduğunu biliyor muydunuz? Yenice ise bu ormanın en gür olduğu noktalardan biri. Çok fazla ağaç türüne sahip Yenice Ormanı’nda yürüyüş yaparak temiz hava alabilir veya kamp çadırınızı kurarak doğayla baş başa kalabilirsiniz.
Ulukaya, Bartın
Ziyaret eden herkesi büyüleyen Batı Karadeniz’in doğal güzelliği Bartın yüzyıllardır çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış. Bu sayede şehir, tarihi ve doğal güzelliklerle dolu. Mutlaka gezilmesi gereken noktalardan biri ise Ulukaya Şelalesi’dir. Ulukaya şelalesi, Ulus çayı üzerinde bulunuyor. Kanyonunun hemen girişinde yer alan kayanın dibinden, oldukça lezzetli bir kaynak suyu çıkıyor. Şelale ve kanyondaki turunuzdan sonra tadına bakmayı sakın unutmayın.
Süzek, Zonguldak
%56’sı dağlarla kaplı şehirde görülmesi gereken en güzel noktalardan biri olan Zonguldak’ı iki günde gezmek mümkün. Süzek Kanyonu’nda eğlenebileceğiniz bir macera parkuru da mevcut. Şelalelerde yüzebilir, kuş seslerini dinleyebilir, mağarayı görebilir veya ağaçların arasında doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
Derbent, Konya
Teşkilat anlamına gelen ‘derbent’ kelimesi, dağlar üzerindeki geçitlerde ve boğazlarda kullanılan karakollara denilmiştir. Derbentçiler tarafından korunmuş ve Derbentçiler burada konumlandırılmış olup, ismini de buradan almış ve bugüne kadar taşımış ‘Derbent’ olarak devam etmiştir. Aynı zamanda kış aylarında kayak tatili isteyenler için Konya’dan bir saat uzaktaki bölgede kayak merkezi mevcut.
Köyceğiz, Muğla
Köyceğiz doğal güzelliğiyle ve şirin mimarisiyle sakin ve sevilen bir tatil beldesidir. Ayrıca plajları, kaplıcası, yaylası, koyu ve tarihi kalıntılarıyla; dinlenmek ve gezip görmek için ideal bir rota. Gitmeden önce mutlaka hava durumunu kontrol edin çünkü Köyceğiz, ülkemizde Rize’den sonra en çok yağmur alan nokta. Gezilmesi gereken yerler arasında; Kaunos Antik Kenti, Sultaniye Kaplıcası, Köyceğiz Ekincik, Gökçeova Göleti, Ölemez Dağı, Köyceğiz Gölü ve Köyceğiz Yuvarlakçay gibi güzellikler yer alıyor.
Çandır, Muğla
Hürriyet
Yemyeşil Muğla’nın Köyceğiz’e yakın konumlanmış bir diğer köyüdür. Köyceğiz Gölü’nden tekne ile Çandır bölgesine geçerek burada da yürüyüş yapabilirsiniz. Göl hem yüzmeye elverişli hem de etrafında piknik alanları bulunuyor.
Kemalpaşa Nazarköy, İzmir
Eski ismi “Nymphaiondan” gelen “Nif” iken zamanımızda Kemalpaşa olarak değişmiştir. İzmir’e 29 km uzaklıkta olan mevkinin ulaşımı çok kolay ve basit bir şekilde sağlanıyor. Kemalpaşa hem tarihçesi hem de güzellikleri ile misafirlerini selamlıyor. Her mevsim güzel olmasının yanı sıra Kemalpaşa park ormanında şubat ve mart ayları kiraz ve badem çiçekleri çok güzel görünüyor.
Başkonuş, Kahramanmaraş
Başkonuş Yaylası, başta Sümbül ve Salep olmak üzere birçok endemik bitkiyi bünyesinde barındırıyor. Göçmen kuşlarınsa uğrak yerleri arasında olan yayla doğal yapısını korurken, geyiklere ve birçok hayvana da ev sahipliği yapmaktadır.
Büyükada, İstanbul
Adaların içerisinde en büyüğü olan Büyükada, İstanbul’un en turistik yerlerinden biridir. Rengarenk begonvillerle donanmış sokaklarında bisiklete binmek, tarihi köşklerini yakından keşfetmek, masmavi denizinde yüzmek… Tüm doğal güzelliklerinin yanında kültürel ve mimari dokusuyla da her zaman ziyaretçileri etkisi altına almayı başarıyor.
Eskişehir Merkez
nerdekal.com
Türkiye’de en yaşanılabilir şehirler listesine ilk sırada olan Eskişehir’in tarihi oldukça eskiye dayanıyor. Şehir; Odunpazarı Evleri, Porsuk Çayı, Sazova Parkı, Lüle Taşı Müzesi, Han Antik Kendi ve daha birçok görülmeye değer yere ev sahipliği yapıyor.
Sapadere, Antalya
Alanya’nın yaz sıcağından kurtulup serinlemek isteyenlerin uğrak yeri haline gelen Sapadere Kanyonu görülmeye değer bir doğa harikasıdır. Sapadere Kanyonu’na gidildiğinde, Sapadere Köyü içerisindeki su değirmenini ve ipek dokuma atölyesini görmeden dönülmemelidir. Yaylalardaki karlardan eriyerek gelen buz gibi sularda yetişen alabalıklardan yemeyi unutmayın.
Domaniç, Kütahya
Kütahya gezmek için oldukça fazla noktaya sahip, yemyeşil doğasıyla öne çıkan bir şehir. Antik kentleri gezebilir, Domaniç Ormanları’nda temiz hava alabilirsiniz. Aynı zamanda şehirde kaplıcalar da mevcut.
Şehzadeler Yolu, Amasya
Şehir, Yeşil Irmak tarafından ikiye bölünüyor. Nehrin kıyısında ise Şehzadeler Yolu yer alıyor. Osmanlı döneminde Amasya şehzadelerin çoğunlukla eğitimlerini almaya gittikleri şehir olarak rol oynadığı için yolda şehzadelerin büstleri bulunuyor.
Çoruh, Artvin
Doğu Karadeniz’de bulunan Artvin’de zirveleri karla kaplı dağları, Çoruh Nehri, vadiler, kanyonlar, dağların tepesinde oluşan krater gölleri gibi birçok doğa harikasıyla karşılaşabilirsiniz. Çoruh Nehri’nde rafting ve kano denemeyi unutmayın.
Seben Yaylası, Bolu
Seben Gölü, bölgenin en büyük gölüdür. En çok tercih edilen kayak pistlerinden Kartalkaya da Seben sınırları içerisinde yer alıyor. Bizce en değişik yerlerinden biri ise Hoçaş Köyü Fosil Ormanı. Seben’e 16 km mesafede bulunuyor. Muhtelif ebattaki taşlaşmış ağaç gövdelerinden meydana gelen fosil ormanı, dünyanın tarihi ve üzerinde yaşanılan toprakların geçirmiş olduğu değişimleri öğrenmek açısından bilimsel önem taşıyor.
kapak: haberler.com