ChatGPT ve İş Dünyasının Geleceği
Yazı Boyutu:
ChatGPT ve üretici yapay zekânın iş yapış biçimlerini nasıl etkilediğini ve yakın gelecekte bizleri nelerin beklediğini Teknolojide Kadın Derneği’nin kurucu üyelerine sorduk.
Üretici yapay zekâ son zamanlarda herkesin dilinde. Özellikle Kasım 2022’nin sonunda Amerikan yapay zekâ şirketi OpenAI’ın piyasaya sürdüğü ChatGPT ile birlikte dünya üretici yapay zekâya oldukça hızlı bir şekilde alıştı. ChatGPT şu anda 160’ın üzerinde ülke kullanılıyor. ChatGPT’den sonra yapay zekâ kullanan doğal dil ve görüntü işleme modelleri de hızla yarışa katılmış durumda.
GPT teknolojisinin devrim yaratan özelliklerinden bir tanesi de Uygulama Programlama Arayüzü (API) kullanarak farklı sistemlere entegre edilebilmesi. Bu da teknoloji şirketleri arasındaki rekabeti artırıyor. Örneğin geçtiğimiz şubat ayında ChatGPT’nin Microsoft’un arama motoru Bing’e entegre edilmesiyle birlikte Bing’in günlük aktif kullanıcısı 100 milyonun üzerine çıkmış ve Google kendi üretici yapay zekâ modeli Bard’ı geliştirmek için daha yoğun bir biçimde çalışmaya başlamıştı.
Bir yandan üretici yapay zekâ ile uğraşan şirketlerin arasındaki rekabet, yeniliklerin hayatımıza entegre edilmesine ivme kazandırırken bir yandan da yapay zekâ modellerinin hızlı bir şekilde bireysel ve iş hayatımıza girmesi birçok insanda kaygılara neden oluyor. Yapay zekânın doğru regüle edilememesi ile ortaya çıkabilecek sorunlar konusunda kaygı duyan Elon Musk gibi sektör liderlerinin uyarıları ve Avrupa Birliği gibi kamu kurumlarından gelen tepkilere rağmen OpenAI, 18 Temmuz’da ChatGPT-5 için patent başvurusunda bulundu. Bu da çok kısa bir şekilde insanlığın yaşayış ve iş yapış biçimlerini değiştiren bir teknolojinin önümüzdeki günlerde bizi nasıl etkileyeceği konusunda soru işaretleri oluşturuyor.
Bu yazımda ChatGPT ve üretici yapay zekânın iş yapış biçimlerini nasıl etkilediğini ve yakın gelecekte bizleri nelerin beklediğini Teknolojide Kadın Derneği’nin kurucu üyelerine sordum. ChatGPT’yi aktif olarak kullanıyorlar mı? ChatGPT iş yerinde herhangi birinin yerini aldı mı? Bu teknolojinin geleceği nasıl olacak?
Banu Arıduru
Çelebi Holding Gıda A.Ş ve Little Caesars Türkiye, CEO
2017 yılında piyasaya sürülen ve ChatGPT’de de kullanılan Transformer teknolojisi sayesinde yapay zekâ olasılıklar üzerinden öğrenebiliyor (encoding) ve çıktı üretebiliyor (decoding). Yuval Noah Harari, mayıs ayında gerçekleşen Frontiers Forum’da yapay zekâ’nın bu dile erişim kabiliyeti sayesinde insan medeniyetini hack’leme gücü olduğunu söylemişti. Bu konudaki görüşleriniz nelerdir?
Yuval Noah Harrari buradaki hack’lemenin merkezine bilgiyi koyuyor. Yani kişiler hakkında yeterli bilgiye sahip olunursa, zamanla o kişiyi kendisinden daha iyi anlayarak o kişiyi manipüle etme, dolayısıyla hack’leme gücüne sahip olmaktan bahsediyor.
Günümüzden başlayalım, data’nın günümüzdeki öneminin ve gücünün hepimiz farkındayız. En yaygın karşımıza çıkan sektörlerden birinin de reklam sektörü olduğunu hepimiz günlük hayatta fark ediyoruz ve hatta şirketlerimizde markalarımızın pazarlamada bir adım öne çıkması için kullanıyoruz. Herhangi bir siteyi ziyaret ettiğimizde, bir ürünü beğendiğimiz ya da bazen o ürün hakkında konuştuğumuzda ilgili ürünün karşımıza reklam olarak çıktığını gözlemliyoruz. Bu durumun bizi şu dönemde bile ne kadar şaşırttığını göz önünde bulundurduğumuzda, gelecekte neler olduğunu hayal edebiliyor musunuz?
İnsanlar şimdiden adımlarını sayan, kan basıncı ölçen, kalp atışlarını sayan bileklikler takıyor ya da bunu telefonlarındaki uygulamalar ile yapıyor. Bu bilginin üzerine kredi kartı alışveriş bilgileri, internette yaptığınız aramalar, sosyal medya beğenileriniz gibi ekstra bilgilerin eklendiğini ve tüm bu bilgilerin bir arada kullanıldığını düşünün. Neyse ki günümüzde bu bilgiler pazarlama odaklı ve çoğunlukla insanlara bir şeyler satmak ve para kazanmak için kullanılıyor. Ancak bu bilgiler çok daha kötü amaçlı kullanılabilir. Bir de bunun üzerine son derece hızlı gelişim gösteren teknolojiyi düşündüğümüzde önümüzdeki 10-20 yıl içerisinde neler olabileceğini kestirmek gerçekten zor.
Özetle; Yuval Noah Harrari’nin de dediği gibi burada insanları hack’lemenin ana fikri onlarla ilgili bir şeyler bilmek. Benim de düşüncem teknolojinin hayatımıza birçok koldan girmesi ve bizimle ilgili bilgi sayısının ve çeşitliliğin artması ile yapay zekânın bizi manipüle etme gücüne sahip olmasının son derece olası olmasıdır. Günümüzde datanın gücünü ve datayı efektif kullanmanın satın alma kararlarında ne kadar etkili olduğunu düşündüğümüzde, yapay zekâ ile kişilerin duygularını anlandığı, kararlarının belirlendiği ve seçimlerinin manipüle edildiği senaryolar çok imkansız gözükmüyor.
GPT teknolojisinin önümüzdeki 10 yılda insanlığı nasıl değiştireceğini öngörüyorsunuz?
Teknoloji her ne kadar olumlu olarak algılansa da olumlu gelişmelerin yanı sıra beraberinde hep birtakım olumsuzluklar da getirmiştir. Bu noktada GPT teknolojisinin de önümüzdeki yıllarda insanlığı nasıl etkileyecek sorusunu iki türlü irdelemekte fayda var. İnsanlığı nasıl olumlu etkileyecek ve nasıl olumsuz etkileri olacak.
Olumsuzluklardan başlayacak olursak, GPT teknolojisi bize ne gibi olumsuzluklar getirebilir? GPT teknolojisinin yanlış ve yanıltıcı bilgilerin toplu olarak yayılmasına neden olabilecek bilgi manipülasyonu oluşturabilme potansiyeli var ve kötü niyetli kişiler GPT teknolojisini sistemleri hack’leyebilecekleri programları oluşturmada kullanabileceği için bu teknoloji güvenlik riskleri oluşturma potansiyeli içeriyor. Bununla beraber, kişisel bilgileri, mahremiyet ve bireysel özgürlükleri ihlal etmede kullanılması ile oluşabilecek kişisel mahremiyete yönelik tehditler ve daha zengin ülkeler GPT teknolojisini efektif kullandığı için daha fakir ülkeler ile aralarındaki uçurumun hızlanarak açılması gibi sorunlar var. Bunları aklımızın bir köşesinde tutarak, GPT teknolojisi hayatımızda ne gibi olumlu etkiler yaratabilir buna daha detaylı odaklanalım.
Buradaki gelişmelerin olumlu etkilerine bakacak olursak; yaşam kalitesinin artması, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, küresel sorunların çözümü, yeni iş alanlarının yaratılması, sektörlerdeki inovasyon sayılarının artması, daha etkili yönetim becerilerinin gelişmesi gibi günlük hayatımızdan iş hayatımıza ve küresel boyutta sorunları çözebilecek ölçekte bir teknolojiden bahsedebiliriz.
Peki bunları nasıl yapacak? Hepsine şöyle kısa kısa baktığımızda:
- Doğal dil işleme ve bilgi yönetimi alanlarındaki gelişmeler ile çeviri hizmetleri, daha akıllı ve metin tabanlı kullanıcı arayüzleri, metin tabanlı öğrenme platformları gibi gelişmeler ile günlük hayatı kolaylaştırabilir.
- Sağlık hizmetlerinde hastalıkların teşhis ve tedavisinde yeni yöntemler oluşturup, yeni ilaçları araştırmadaki süreyi azaltarak büyük iyileşmeler sağlayabilir.
- Hepimizin şu an bile gündeminde olan iklim değişikliği, eğitim seviyesinin yükseltilmesi gibi küresel sorunları çözmekte kullanılabilir.
- GPT teknolojisinin geliştirilmesi ve kullanılmasıyla yeni mühendisler, analistler ve yeni iş kolları ortaya çıkabilir.
- Gerek kamu gerek özel sektördeki yapıların yönetiminin iyileştirilmesine, verimliliğin artırılmasına ve personel maliyetlerinin düşürülmesi gibi birçok konuya katkı sağlayabilir.
Özetle, GPT teknolojisinin hızlı gelişimi hem bireysel hem de küresel yaşamların iyileştirilmesi ve buradaki sorunların çözülmesi için büyük bir potansiyele sahip. Ben de bu teknolojinin olumlu yönlerinin bizi daha fazla etkileyeceğini ve tüm dünyadaki insanlara katkı sağlayacağını ve toptan bir kalkınmaya yol açabileceğini öngörüyorum ve temenni ediyorum.
Banu Soyak
Lenovo, CMO
ChatGPT sayesinde artık çok hızlı metin üretebiliyor, yüzeysel de olsa pazar araştırması ve hatta arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmaları yapabiliyoruz. GPT teknolojisinin getirdiği bu yenilikler pazarlama süreçlerini nasıl değiştiriyor? Önümüzdeki süreçte yaratıcı süreçlerde nasıl değişiklikler göreceğiz?
Pazarlama dünyasında amacımız, hedef kitlelerimize daha efektif ve daha kişiselleştirilmiş iletişim yaparak onlara fark yaratan çözümlerle ulaşmak, bu sayede marka ile müşteri arasındaki bağı güçlendirip müşterinin satın alma tekrarını arttırmaktır. İlerleyen dönemde bu konularda ChatGPT’nin büyük etkisi ve olumlu faydaları olacağına inanıyorum. Burada özellikle kişiselleştirmenin altını çiziyorum, çünkü pazarlama var olduğu günden bugüne kadar sürekli olarak kişiselleştirilerek başarıya ulaşmıştır. Data analizlerinde ortak özellikleri olan küçük gruplar yaratarak bunlara özel iletişim yapılırken artık her kişiye o kişiye özel bir iletişim tasarlanabilecek.
Müşterilerin alışveriş süreçlerinde ChatGPT ile daha güçlü bir müşteri deneyimi yaşaması mümkün olacaktır. Elektronik ticarette müşterilerin cevap isteyen sorularına eş zamanlı yanıt vererek, onlara aynı anda farklı ürün önerileri sunarak, müşterilerin seçtikleri ürünler konusunda yorum yaparak markalar için daha fazla müşteri etkileşimi hem de daha yüksek müşteri memnuniyeti kazandıracaktır.
ChatGPT ile müşteri datasının ve profillerinin daha detaylı analizi mümkün olacak, hedef kitlesine yönelik özel ve kişiselleştirilmiş, o kitlenin beklentilerine en uygun pazarlama mesajları kullanılabilecek. İçerik yaratımı aşamasında da ChatGPT sayesinde hedef kitleyi daha iyi analiz edip beklentilere uygun daha kaliteli sosyal medya içerikleri, blog içerikleri çıkartmak mümkün olacak. Tüm bunlar marka için firmanın web sitesine trafik artışı, sosyal medya üzerinden etkileşimin hızlanması gibi olumlu sonuçlar getirecektir.
Müşteri hizmetleri ve servislerinin otomatikleşmesini sağlayıp daha zor ve kompleks problemlerin daha hızlı ve daha doğru çözülmesine destek sağlanabilecektir. Bu da müşteri memnuniyetini artıracaktır. ChatGPT tüm bu sunacağı imkanlar ile pazarlama amaçlarına daha rahat ve hızlı ulaşma imkanı verecektir.
GPT teknolojisinin önümüzdeki 10 yılda insanlığı nasıl değiştireceğini öngörüyorsunuz?
GPT teknolojilerinin hem olumlu hem olumsuz etkileri olması beklenebilir. İnsanların yaşantılarını, alışkanlıklarını pek çok şekilde değiştireceği kaçınılmazdır. Gelişmekte olan GPT teknolojilerinin önümüzdeki yıllarda insanları çeşitli şekillerde giderek daha fazla etkileyeceğine inanıyorum.
GPT teknolojilerinin sağlayacağı “anlık tercüme” kapasitesi ile insanlar arası iletişim çok güçlenecektir. Farklı kültürlerin bu sayede daha güçlü ve rahat iletişim kurmasını sağlayıp aradaki bariyerleri yıkacaktır. Ayrıca problemlere daha fazla ve yaratıcı çözüm önerileri getirerek problem çözümlerini hızlandıracaktır. İnsanın aklına gelmeyen onlarca farklı fikirle karşımıza gelerek hızlı çözüm üretecektir. Eğitim konusunda da öğrencilere kişiselleştirilmiş içerik, kişiselleştirilmiş öğrenme yöntemleri sunarak öğrencilerin bu alanda daha efektif, sonuç odaklı, kendine güvenli bir eğitim süreci yaşamasını sağlayacaktır.
Gündelik ve tekrar gerektiren işlerin otomatikleştirilmesi sağlanarak insandan bağımsız daha hızlı yapılması mümkün olacaktır. Böylece insanların daha stratejik, daha yaratıcı fikirler, işler üzerinde yoğunlaşmaya zamanı olabilecek ve yaptıkları işten daha fazla keyif almaları mümkün olabilecektir.
Bunun yanı sıra bu teknolojilerin insanlık üzerinde olumsuz etkileri olması da beklenebilir. Bilgilerin kötü amaçla yayılmasının sağlanması, yıkıcı ve olumsuz içerik üretilmesi ve benzeri negatif kullanımlarla karşılaşılması mümkün olacaktır. Önemli olan iyi yönlü etki ve avantajlara daha çok odaklanılması ve toplum için iyi anlamda kullanılmasını sağlayabilmektir.
Nasıl ki internet hayatımıza girdiğinde internetle alakalı yasal ve toplumsal düzenlemeler yapıldıysa, etik detaylar paylaşıldıysa, GPT teknolojisinin kullanımı arttıkça bu alanda da bizi etkilediği olumsuz sonuçlar izlenerek önlem niteliğinde düzenlemeler getirilecektir. Sonuç olarak bizim yapay zekâyı nasıl kullandığımızla ilişkili olarak ortaya çıkan sonuçlar da değişecektir.
Ersin Esentürk
Enerjisa Enerji, Perakende Satış Şirketleri Genel Müdürü
Büyük dil modellerini (LLM) daha sürdürülebilir hale getirmek için neler yapabiliriz?
Büyük dil modelleri (LLM), dil işleme alanında büyük ilerlemeler sağlayan güçlü araçlar olmakla beraber geliştirilmeleri sırasında ortaya çıkan enerji tüketimi ve kaynak kullanımı gibi konuları titizlikle değerlendirmek gerekiyor. Biz Enerjisa olarak ele aldığımız tüm projelerde sürdürülebilirliği odağa alıp gerekli dönüşümü ve iyileştirmeleri gerçekleştirme gayretindeyiz. Konuyu bu kapsamda ele almak için şu adımlar atılabilir:
Birincil adım, eğitim sürecinin verimliliğini artırmak. Büyük veri kümeleri yerine daha özenli seçilmiş veriler kullanarak gereksiz enerji tüketimini ve kaynak israfını azaltabiliriz. Veri toplama süreci sırasında çevresel etkileri en aza indirecek yöntemler kullanılarak veri gizliliği korunabilir.
Eğitim sürecinde enerji verimliliği odaklanması, daha düşük enerji tüketimli algoritmaların ve donanımların kullanılmasının altı çizilebilir. Donanım tarafında, enerji dostu GPU’lar veya özelleştirilmiş işlemciler geliştirilerek eğitim süreçlerinin enerji ihtiyacı düşürülebilir.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerji üretiminin doğa dostu olduğunu ve gezegenimiz için vereceğimiz iklim krizi mücadelesinde çok önemli bir etki payı olduğunu her fırsatta anlatıyoruz. Eğitim süreçlerinin çevresel etkisini azaltmak için yenilenebilir enerjinin ön plana çıkması gerekiyor. Eğitim süreçlerinin en yüksek enerji gereksinimi olan aşamaları, mümkünse yenilenebilir enerji saatlerine denk getirilebilir.
Bunlara ek olarak altyapı paylaşımı da bir çözüm olabilir. Farklı araştırma grupları ve şirketler, altyapıyı paylaşarak kaynakların daha etkin kullanılmasını sağlayabilirler.
Son olarak, eğitim sürelerinin azaltılması da enerji tüketimini azaltabilir. Bu, daha hızlı eğitim algoritmalarının geliştirilmesi veya önceden eğitilmiş modellerin daha hızlı adapte edilmesi yoluyla gerçekleştirilebilir. Kullandığımız tüm modellerin süreçlerimize getirdiği verimlilik artışı hesaba katıldığında büyük dil modellerinin kullanımının yarattığı karbon ayak izini de offset’lemiş oluyoruz.
GPT teknolojisinin önümüzdeki 10 yılda insanlığı nasıl değiştirmesini öngörüyorsunuz?
Hepimiz büyük bir dönüşüme şahit olma deneyimini yaşıyoruz diyebilirim. Gerçekten çok etkileyici adımlar atılıyor ve şimdiye kadarki tecrübelerimiz sadece birkaç ay içinde bile bugünün çok üstünde bir gelişimi vadediyor. Performansının sürekli artacağına ve neredeyse her sektörde etkisini göstereceğine emin olduğum GPT teknolojisi, önümüzdeki 10 yılda insanlığı birçok farklı şekilde etkileyebilir.
İletişim ve erişim, ilk etki alanı. GPT tabanlı sistemler, dil bariyerlerini aşarak küresel iletişimi kolaylaştırabilir. Farklı dillerdeki metinleri anında çevirerek insanlar arasında daha iyi anlayış ve iş birliği sağlayabilir.
Eğitim ve öğrenme bunları takip edecektir. GPT modelleri, eğitim materyallerini daha çeşitli ve zengin hale getirerek öğrenme deneyimini kişiselleştirebilir. Öğrencilere özel öğrenme materyali sunarak daha etkili bir öğrenme sağlayabilir.
Profesyonel yardım da özellikle birçok sektörü doğrudan etkileyecek bir alan. Sağlık, hukuk, danışmanlık gibi alanlarda GPT tabanlı sistemler, uzmanlara yardımcı olabilir. Hızlı ve doğru bilgi sağlayarak profesyonel karar alma süreçlerini destekleyebilir.
Yaratıcılık ve sanat ise aslında bizi en çok şaşırtan ve merakımızı arttıran kısım. Teknolojinin az önce bahsettiğim alanlarda böyle bir gelişme kaydedebileceğini hepimiz tahmin ediyorduk ama yaratıcılık gerçekten beklemediğimiz bir gelişme oldu. GPT teknolojisi, metin, müzik, resim gibi sanatsal yaratıcılığı destekleyebilir. Özgün sanatsal içerikler oluşturarak sanat dünyasında yeni ifade biçimlerinin keşfini sağlayabilir.
Sektörel dönüşüm bizzat ilgilendiğim, merakla takip ettiğim kısımlardan biri. GPT teknolojisinin otomasyon ve veri analizi yetenekleri, iş dünyasını dönüştürebilir. Farklı sektörlerdeki veri analizi ve iş süreçleri daha verimli hale getirilebilir.
Etik ve güvenlik tartışmaları ise çok kritik bir noktada karşımıza çıkıyor. GPT teknolojisi, etik ve güvenlik sorunlarını daha da öne çıkarabilir. Özellikle sahte içerik üretimi ve önyargı gibi konularda toplumsal tartışmaları artırabilir.
Bu öngörüler, GPT teknolojisinin potansiyel etkilerini daha ayrıntılı bir şekilde yansıtabilir ve teknolojinin gelecekte nasıl şekillenebileceği konusunda daha fazla anlayış sağlayabilir.
Enerjisa olarak sektöre yön veren, lider konumunda bir şirket olmanın farkındalığı ile bu teknolojiyi yakından takip ediyor ve nasıl iş yapış şeklimize entegre ediyoruz. Tabii bunu yaparken az önce bahsettiğim etik ve güvenlik noktalarına karşın da dikkatli olmak gerekiyor. Şu an aktif olarak kullandığımız GPT modelleri ile müşteri şikayetlerini kategorilendirme ve cevap taslakları hazırlama anlamında bir fayda sağladığımızı belirtebilirim. Buna ek olarak sosyal medya üzerinden şirketimiz hakkında üretilen içerikleri yine aynı şekilde sınıflandırma ve cevap gerektirenlere de uygun cevap taslağı hazırlama konusunda yararlanmaya çalışıyoruz. Robotik (RPA) süreçlerle de birleştirerek insan gücü gerektiren bir çok konuda bu modellerden faydalanarak, insan gücümüzü çok daha sofistike işlere kanalize edebilme imkanı bulmayı ve yarattığımız katma değeri artırarak verimlilikte de bir başarı hikayesi yaratmayı amaçlıyoruz.
Temmuz ayında Enerjisa Enerji’nin öncülüğünde Türkiye’nin ekonomik verimliliğine katkı sağlamak amacıyla “Daha İyi Bir Gelecek” platformu hayata geçirdik. “Daha iyi bir gelecek” platformu olarak, IDEMA ve TBWA\Istanbul iş birliği ile herkes için daha iyi bir gelecek adına verimlilik odağında uzun soluklu bir yolculuğa çıktık. Bu tip dil modellerinden faydalanarak ülkemizdeki bölge, sektör, kurum ve şirketlerin verimlilik artırıcı uygulamaları hayata geçirmeleri için bir altyapı oluşturmayı önemsiyoruz.
Ömer Uyar
Intertech, Genel Müdür
Önümüzdeki yıllarda STEM alanında eğitim almamış, özellikle daha önce yapay zekâ alanında çalışmamış insanlar iş gücü içerisinde nasıl konumlandırılacaklar? Eğitimlerini tamamlamış profesyonellerin yapay zekâ çağına nasıl hazırlanması gerekiyor?
Eğitimli profesyonellerin yapay zekâ alanındaki güncellemeleri, özellikle yeni modelleri ve kullanım alanlarını yakın olarak takip etmeleri daha da önem kazanacaktır. Bugün çoğunlukla içerik üretmek veya kod yazmak için kullanılan ilk versiyon örneklerin çok farklı uygulama alanları bulacağını düşünüyoruz. Ortaya çıkacak bu yeni araçların mevcut iş yapış şekillerini kökten değiştireceği aşikar. Dolayısıyla ilgili alanlardaki profesyonellerin bu değişikliklere uyum sağlayabilmesi, farklı beceriler geliştirebilmeleri, yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini ön plana çıkararak bu yeni alanlara katkıda bulunmaları gerekecektir. Her zaman olduğu gibi veri analizi önemli olmakla birlikte, çıktıların doğruluğu ve otomatik kontrol edilmesi ise bir başka önemli başlık olacaktır. Belki de bir yapay zekâ aracı tarafından üretilen varlığın farklı bir model kullanan bir başka yapay zekâ aracı tarafından otomatik kontrolü ihtiyacı ortaya çıkacaktır. STEM eğitimi almamış bireylerin ise bu yarıştan geri kalmamaları için temel becerileri kazanacakları eğitim ve kurslara katılmaları gerekecektir.
GPT teknolojisinin önümüzdeki 10 yılda insanlığı nasıl değiştirmesini öngörüyorsunuz?
GPT teknolojisi birden fazla alanda değişiklik yaşanmasına neden oldu bile. Bugün herhangi bir aramayı Google yerine ChatGPT’de yapmaya başladık. Stack Overflow ve benzer yazılımcıların kullandığı platformlar %40’a yakın trafik kaybına uğradı. Oyun sektöründeki çoğu dijital asset artık GPT benzeri üretim motorları tarafından üretiliyor. Hukuk gibi keskin, net olunması gereken alanlarda GPT kullanımının sağlayacağı faydalar tartışılıyor, insan beyninin analizini ve bütünlük ilişkisini kuramayacağı on binlerce sayfayı GPT kullanan sistemlere yükleyip sonuç bekleyebiliyoruz ki etik ve hata payları nedeniyle bu alanda tartışmaların devam ettiğini görebiliyoruz.
Konuya biraz daha fütüristik bakacak olursak beyin-bilgisayar arabirimlerinin ve sanal gerçeklik uygulamalarının yaygın biçimde kullanılacağı bir 10 yıl bizi bekliyor. Yapay zekâ kullanan yardımcıların artacağını şimdiden söylemek mümkün. Kişisel eğitmen ve danışmanların soft versiyonları şimdilerde yoğun olarak kullanılıyor. Bu alanda ilerlemelerin hızlı olacağını örneğin psikolojik destek, yakın etkileşim ve sanal arkadaşların daha da beceri kazanabileceğini söyleyebiliriz.
Yasemin Bedir
Mastercard, Doğu Avrupa Bölge Başkanı
ChatGPT’yi kendi iş süreçlerinizde kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız GPT teknolojisi iş süreçlerinizde nasıl bir verimlilik sağlıyor? Bunun dışında yapay zekâ uygulamalarına Mastercard’ın iş süreçlerinde nerelerde rastlayabiliriz?
Mastercard geleceği şekillendiren, dünyanın en önde gelen teknoloji şirketlerinden birisi olarak ileri analitik ve yapay zekâ uygulamalarını tüm faaliyet alanlarında etkin bir şekilde kullanmaktadır.
Yapay zekâ çözümlerinin kullanımında Mastercard’ın kuzey yıldızı, Mastercard verilerini, üçüncü taraf verileri ve sınıfının en iyisi yapay zekâ teknolojilerinden yararlanarak satın alma, ürün geliştirme, strateji ve müşteri yönetiminde gerçek zamanlı analitik aracılığıyla müşterilerimizin gelirlerini arttırmada ve giderlerini azaltmada onlara destek olabilmektir.
Mastercard olarak, Türkiye’nin de dahil olduğu global inovasyon inisiyatifleri ve İleri Analitik-Yapay Zekâ çalışma grupları sayesinde ChatGPT’nin tüm ürün, hizmetlerimizde ve idari süreçlerimizde kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Müşterilerimizle birlikte yapay zekâ uygulamalarını, onların büyümeye yönelik faaliyetleri desteklemek için pazar raporlarının ve verilerin sentezlenmesinde, pazarlama ve deneyim tasarımı içeriklerinin üretiminde, müşteriler ve personeller ile yürütülen iletişim süreçlerinin otomasyonunda ve nihai tüketicilerin alışveriş deneyimlerini kişiselleştirmede değerlendiriyoruz.
Son dönemde satın alma stratejilerimizi bu alana odaklayarak, özellikle dijitalleşen ticaret süreçlerinde yapay zekâ yetkinlikleri ile gerçek zamanlı kişiselleştirilme, segmentasyon ve test yapabilme imkanı sağlayan, Gartner’in son beş yıldır dünyanın öncü çözümü olarak adreslediği Dynamic Yield şirketini aldık ve 2023 yılı itibarıyla Dynamic Yield’i Türkiye’de pazara sunduk.
GPT teknolojisinin önümüzdeki 10 yılda insanlığı nasıl değiştirmesini öngörüyorsunuz?
Küresel birçok zorluğun ele alınmasında ChatGPT, değerli bilgiler sağlayarak ve karar verme süreçlerinin hızlandırılmasına yardımcı olarak yoksulluk, eğitimdeki boşluklar, yanlış bilgilendirme ve halk sağlığı krizleri gibi çeşitli küresel sorunların üstesinden gelinmesinde önemli rol oynayabilir.
ChatGPT ve benzer yapay zekâ uygulamaları sayesinde gelişecek yapay zekâ dil modelleri, insanlar ve teknoloji arasındaki iletişimi geliştirebilir. Bilimsel araştırmalar ve fikri mülkiyetlerin geliştirilmesinde araştırmacılar ve bilim adamları çalışmalarını hızlandırmak için ChatGPT gibi yapay zekâ dil modellerini kullanabilirler. AI dil modelleri, kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sağlayarak eğitimde devrim yaratabilir. Sağlıkta AI dil modelleri, tıp uzmanlarına hastalıkları teşhis etme, tedavi planları önerme ve en son araştırma bulgularını takip etme konusunda yardımcı olabilir.
ChatGPT, makale yazmak, müzik bestelemek, grafik tasarlamak ve kod geliştirmek gibi çeşitli amaçlar için içerik oluşturmaya yardımcı olabilir. İçerik üretebilme yeteneği, çeşitli endüstrilerde üretkenliği ve yaratıcılığı artırabilir. Müşteri hizmetlerinde AI dil modelleri, müşteri sorularına ve sorunlarına daha hızlı ve daha doğru yanıtlar vererek müşteri hizmetlerini geliştirebilir ve bu da kullanıcı memnuniyetinin artmasına yol açabilir. Dünyanın en öncelikli sorunlarından olan iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik için AI dil modelleri, büyük veri kümelerini analiz ederek, çözümler önererek farkındalık yaratarak iklim araştırması, çevresel izleme ve sürdürülebilirlik çabalarına yardımcı olabilir.
{157994}