preloader

Clubhouse: Canlı Podcast ile Radyo Arası Yeni Sosyal Ağ

28.01.2021
Clubhouse: Canlı Podcast ile Radyo Arası Yeni Sosyal Ağ

Yazı Boyutu:

Instagram’dan ve Twitter’dan sıkıldınız mı? Sizi Clubhouse’a buyur edelim öyleyse. Ses temelli bir sosyal ağ olan Clubhouseu bu yazımızla keşfedebilirsiniz.

Günümüzde pek çok sosyal medya platformu varlık gösteriyor ancak bunlar arasında “sosyal ağ” fonksiyonunu en fazla hak eden, yepyeni, nurtopu gibi bir uygulamamız daha oldu. Hızla kullanıcı kazanan Clubhouse adlı bu yeni sosyal medya platformu tamamen ses tabanlı çalışıyor. Üstelik ilk günlerden Gülben Ergen ve Farah Zeynep Abdullah gibi ünlülerin de ilgisini çekmeyi başardı. Bu yazıda Clubhouse nedir, nasıl çalışır, ne sağlar, nasıl kullanılır gibi sorulara hızlı yanıtlar veriyoruz.

Tam da mevcut sosyal ağlardan sıkılmaya başlamışken hızır gibi yetişen yepyeni bir uygulamamız oldu. Clubhouse adlı yeni sosyal ağ, ülkemizde son bir haftadır popülarite kazanmaya başladı. Elbette bir teknoloji yazarı olarak duyar duymaz ben de Clubhouse kullanmaya başladım. Hem de ne başlamak…. Telefonumdaki ekran zamanı ölçümüne göre günlük ortalama kullanımım 5,5 saat! Twitter’da 50 dakika geçirirken, Instagram’a 34 dakika ayırmışım bir günde ortalama. Yani bu yeni uygulama inanılmaz biçimde kendinizi kaptırabileceğiniz bir ortam sunuyor. Fakat endişelenmenize gerek yok çünkü radyo açıkmış gibi rutin işlerinizi bir yandan yapmanız mümkün oluyor. Yani hayatınızdan çalmıyor ve zamanınızı zenginleştiriyor.

Clubhouse: Canlı Podcast ile Radyo Arası Yeni Sosyal Ağ

Clubhouse’u App Store’dan indirmek için tıklayın.

Şimdilik sadece davetiyeyle alım yapılıyor

Pandemiyle birlikte değer yargıları değişti, alışkanlıklar farklı bir boyut kazandı. Kurumlar “dijitali daha etkin nasıl kullanabiliriz” sorusuna yanıt ararken, bireyler “nasıl daha sosyal olabiliriz”in cevabını bulmaya çalışıyor. Özellikle dijital doğan Z kuşağı, pandemi sürecinde en çok yalnızlıktan şikayet ediyor.

Sosyal medya farklı bir boyuta taşınıp podcastler hız kazanırken; sadece özel davetle girilebilen, yatırımcıları da kullanıcılar kadar heyecanlandıran bir uygulama gündeme bomba gibi düştü: Clubhouse. Girişimin birkaç ay içinde milyonlarca dolar yatırım alması ve uygulamanın sadece davetiyeyle üye alabilmesi gizemi artırıyor. Clubhouse nasıl çalışıyor ve hangi özellikleriyle bu kadar merak uyandırıyor? Merak ettiğiniz soruların yanıtları bu yazıda.

{773686}

Clubhouse nedir?

Clubhouse’ 90lar ve 2000’lerdeki sohbet odalarının ses tabanlı hali şeklinde ifade edilebilir. Clubhouse, kendi blog’unda şu tanımı yapıyor: “İnsanların istediği her yerde konuşmasına, hikâyeler anlatmasına, fikir geliştirmesine ve dünyanın her yerinden ilginç yeni insanlarla tanışmasına olanak tanıyan, sese dayalı yeni bir sosyal medya.” En basit şekliyle “ses tabanlı çalışan bir sosyal ağ” şeklinde ifade edebileceğimiz Clubhouseta sıklıkla Aa sen de mi buradasın? Çok iyi!” veya Ben de seni görünce girdim odaya” gibi diyaloglarla karşılaşabilirsiniz. Çünkü pek çok kafenin bulunduğu bir meydana benziyor.

Clubhouse’a nasıl üye olunuyor?

Clubhouse: Canlı Podcast ile Radyo Arası Yeni Sosyal Ağ

Yazının başlarında da söylediğim gibi, şimdilik davetle üye alımı yapıyor. Yani halihazırda üye olanlara verilen 2 veya daha fazla davetiye hakkından birinin size gönderilmesi gerekiyor. Uygulamada kendi kullanıcı adınızı almak için üye olmanız gerekmiyor. Hatta kullanıcı adınızı almak için uygulamayı telefonunuza indirdikten sonra rehberinizi bağlıyorsunuz ve içeride sizi alabilecek bir konuğunuz varsa ona otomatik olarak bilginiz görünüyor. Bu yüzden davetiye beklemeden de uygulamayı kurup giriş yapmaya çalışın derim. Şansınız yaver giderse bir tanıdığınız sizi içeri alabilir.

Diyelim ki davetiye ayarladınız veya bir arkadaşınız sizin girmek istediğinizi bildirim yoluyla görüp sizi içeri aldı. Bundan sonra yapmanız gereken, profilinizi tamamlamak oluyor. İsim soyad ve kendiniz hakkında kısa bir bilgi girdikten sonra Instagram ve Twitter hesaplarınızı bağlayabiliyorsunuz.

{771911}

Clubhouse nasıl kullanılıyor?

Artık bundan sonrası, konuşma odalarını keşfetmek… Konuşma odaları eğitimden teknolojiye, dil öğrenmekten spora ve sosyal konulara kadar birçok konuda açılabiliyor. Sohbet edilen ‘oda’da moderatörler, konuşmacılar ve dinleyiciler bulunuyor. Moderatörler, sohbetin konusunu ve zamanını belirleyip sohbetin başlamasının ardından akışı organize ediyor. Konuşmak isteyenler el kaldırıyor, moderatör onayından sonra profil fotoğrafları üst kısma geçiyor ve mikrofonu açarak konuşabiliyorlar.

Open Room ile sadece katılımcı olabilirken, Social Room bölümünde takip ettiklerinizle iletişim kurabiliyorsunuz. Closed Room seçeneğiyle dışarıdan kimsenin katılamayacağı konuşmaları açabiliyorsunuz. El kaldırarak söz hakkı isteme özelliği sayesinde kimse kimsenin sözünü kesmiyor ve gürültü kirliliği olmadan sohbet ana konu çerçevesinde ilerliyor. Uygulamada istediğiniz yerde istediğiniz koşulda hatta yemek yaparken bile sohbete katılmanız mümkün oluyor.

Clubhouse: Canlı Podcast ile Radyo Arası Yeni Sosyal Ağ

Twitter’ın sesli versiyonu olarak da ifade edilen uygulamanın önemli bir özelliği daha var ki uygulamayı çok daha cezbedici kılıyor: Sadece iOS kullanıcıları davetiyeyle üye olup sohbet odası açabiliyor. Hatta arama motorlarında Clubhouse davetiye kodu nereden bulunur diye aratanlar da bulunuyor. Uygulamanın haftalık 2 milyon kullanıcıya ulaştığı açıklandı. Buna karşın Clubhouse yöneticileri, davetiye modelini devam ettirip elit bir ortam yaratacak gibi görünüyor. Android versiyonunun ne zaman çıkacağı konusunda bir açıklama yok.

Katılımcıların sektörde deneyimli kişiler olduğu uygulamada pek çok ünlüyle karşılaşma olasılığı bulunuyor. Kullanıcılar Kevin Hart, Drake, Chris Rock veya Ashton Kutcher gibi ünlüleri dinleme hatta onlara soru yöneltme fırsatı bulabiliyor. Türk ünlülerin de Clubhouse’ta görünmeye başladığını söyleyebiliriz. Bir başka ifadeyle takipçi sayısı ya da beğeni gözetmeden, ister katılımcı ister dinleyici olarak bu ortamda kişisel gelişiminize katkıda bulunabiliyorsunuz.

{772906}

Girişimcilik açısından Clubhouse

Alpha Exploration Co. tarafından geliştirilen ve 180’den fazla yatırımcısı bulunan uygulamanın yöneticileri finansal konularda gizliliği sürdürüyor. Bununla birlikte CNBC’ye göre, Mayıs ayına kadar yalnızca 1.500 kullanıcısı olmasına rağmen uygulamanın değeri yaklaşık 100 milyon doları buluyordu. Crunchbase’e göre de girişim 2020 Mayıs’ta Andreessen Horowitz ve Kortschak Investments’tan 10 milyon dolar yatırım aldı. New York Times haberine göre, uygulamanın 600.000 kayıtlı kullanıcısı bulunuyor. Bu veriler Clubhouseun, şimdiden 2021 yılının yıldızı olduğunu gösteriyor. Uygulamanın değerinin 1 milyar doları geçtiği de haberlerde sıklıkla ifade ediliyor.

Clubhouse: Canlı Podcast ile Radyo Arası Yeni Sosyal Ağ

Clubhouse para kazanma aktif mi?

Kendini konuşarak ifade etmeyi seven kişilerin ilgisini çeken Clubouse, yabancı dil geliştirme ve çevre edinme gibi avantajlar sunuyor. Android uygulamasının da çıkması beklenen Clubhouseun yöneticileri, kişi bazlı abonelik sistemi üzerinde çalışmalar yaptıklarını ve bazı konuşma odalarına ücretli katılım olabileceğini duyurdu. Uygulamanın kötüye kullanım ve taciz şikayetleri bakımından da geliştirileceğinin altı çizildi.

Henüz emekleme aşamasında olan Clubhouse uygulamasının önümüzdeki dönemde çok daha fazla kullanıcıya ulaşmasına kesin gözle bakabiliriz. Etkin kullanan biri olarak söyleyebilirim ki, oda çeşitliliği ve sayısı da günbegün artıyor. Uygulamaya geldiğinizde soyadımı aratarak beni kolayca bulabilirsiniz. Sohbete oradan devam edebiliriz…

OGGUSTO Teknoloji Editörü Erdal Kaplanseren’in diğer yazılarını okumak için tıklayın.

Dünyadan en yeni haberleri ilk bilen olmak için OGGUSTO’nun haftalık e-bültenine kaydolun.

Erdal Kaplanseren
Erdal Kaplanseren Tüm Yazıları